WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto chodzi ze to jest jej decyzja i nikt za nia jej nie podejmie. Tez kiedys rozmawialam z dziewczyna ktorej wyszly zle wyniki i zrobila aminopunkcje, ale juz aminopunkcja wykluczyla zespol downa.

Wczoraj mialam pierwszy skurcz braxtona-hicksa. Lezalam w lozku wieczorem i nagle mnie scianelo, az sie wystraszylam, nie spodziewalam sie. Niby po 20tyg moga juz wystowac. Trwal ok 20sekund i byl tylko jeden.

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Oto chodzi ze to jest jej decyzja i nikt za nia jej nie podejmie. Tez kiedys rozmawialam z dziewczyna ktorej wyszly zle wyniki i zrobila aminopunkcje, ale juz aminopunkcja wykluczyla zespol downa.

Wczoraj mialam pierwszy skurcz braxtona-hicksa. Lezalam w lozku wieczorem i nagle mnie scianelo, az sie wystraszylam, nie spodziewalam sie. Niby po 20tyg moga juz wystowac. Trwal ok 20sekund i byl tylko jeden.
    Ja nie pamiętam kiedy pierwszy raz poczułam te skurcze. Ale osattanio cisza. W czwartek było i się zmyło i cisza. A ja już chce urodzić. Eh ostatnia ciąża i ciezka ta końcówka , mam dość.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Antek zamiast szukać drogi wyjścia to buszeje z prawej na lewą stronę ale w pępek się wpycha

7w3d 💔
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    A Antek zamiast szukać drogi wyjścia to buszeje z prawej na lewą stronę ale w pępek się wpycha
    Ja czuje ostatnio najczeaciej ruchy z lewej i bardzo nisko. Jakby mi w pachaine chciala kopnac. I chyba sis przekrecila glowa na dol bo serduszko zazwyczaj lapalam z prawej kolo pepka a teraz z lewej nisko.
    W ogole brzuch mi wywalilo wielki. Jutro zrobie fote i wstawie

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inso, to super że pozwolili wybrać. A w którym szpitalu rodziłaś?
    może mój lekarz mnie oszukał... Wrrrr!!!

Natalka. pappa to statystyki i wskazują czy trzeba zrobić amniopunkcję czy nie.
    oczywiście nawet wynik 1:20000 nie gwarantuje że dziecko będzie zdrowe.

ja wam tylko powiem że niestety zdae,a się że usg wychodzi super A dziecko jest chore niestety. dlatego ka jestem absolutnie za testem pappa . potem można podjąć decyzję czy amniopunkcję, nifty, harmony... a moze nic no i tak chce sie urodzić.
    pamiętajcie też że oprócz ZD pappa wskazuje jeszcze prawdopodobieństwo wystąpienia 2 chorób letalnych.

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • espoir Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nigdy nie robiłam testu pappa, bo dla mnie jednak to bez sensu. czy jest 1:100 czy 1:100000 może się okazać, że dziecko chore i jak dla mnie to tyle po tym się wie, co przed... bo i tak nie wiemy czy jest się tą jedną na ileś tam...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 11:06

justyna14 lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam takie nastawienie jak Justyna tzn. że potem też dziecko może stać się kaleką i co, zabije je? no nie... Ja gdybym słuchała lekarzy że mam usunąć ciąże to nie miałabym teraz Oli która jest zdrowiutką i mądrą dziewczynką, także postanowiłam że oczywiście przy kolejnej ciąży będę chodzić na badania prenatalne ale pod kątem wad z którymi ewentualnie da się coś robić w ciąży i żeby ewentualnie wiedzieć jaki plan działania po porodzie.

201512131765.png

201909081765.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie wady według lekarzy miała mieć Ola? bo chyba przeoczyłam...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola ma szczątkowo rozwinięty robak móżdżku to taka struktura odpowiadająca głównie za równowagę. W ciąży miała też poszerzoną komorę mózgu i lekarka na badaniach prenatalnych I trymestru powiedziała nam że on nam radzi terminację ciąży! Pytaliśmy jej wielokrotnie że przecież to nie jest raczej śmiertelne a może być tak że nie będzie żadnych objawów na co nam oświadczyła że przecież to ona przygotuje dokumentację tak żeby na tej podstawie terminować ciążę! dla mnie za coś takiego to do pierdla powinni ją wsadzić! Po oli wogóle nie widać żeby miała jakieś problemy. Jeździ na rowerze, a to największy dowód na to że nie ma kłopotów z równowagą. Więc zabiłabym zdrowe dziecko....

201512131765.png

201909081765.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też badan genetycznych nie robiłam bo nie było potrzeby, ale jeśli byłaby, to od razu coś konkretnego bym robiła, na pewno nie pappa bo szkoda nerwów i kasy na statystyke, która nic nie mówi tak naprawdę.

U mnie dalej cisza, na dworze gorąco ale w koncu tak normalnie gorąco a nie duszno parno. Także jest czym oddychac. Dziś kolega męża do mnie pisał, że już czeka z prezentem i żeby dać mu znać kiedy się maluszek urodzi :) powiem Wam, że to nawet miłe było, choć generalnie takie pytania działają na mnie jak płachta na byka. Ale on bez dziewczyny, sam i z mężem kumpluje się od lat i widzę, że przezywa , że kolejne dziecko będziemy mieli :) dobry wujek zawsze w cenie :)

moja mama codziennie rano dzwoni zapytać jak tam z podtekstem czy nic się nie dzieje bo w razie co to wsiada w taxi i jedzie :) oczekiwanie jest najgorsze

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze z godzinę i kładę dzieci spać :)

czy któraś ma dziś wizyte czy coś mi się pomieszało?

7w3d 💔
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie pamiętam co to drzemka Leny. Czasami by się przydała godzinka spokoju :) Ale nie ma się co dziwić.. dziś pospalysmy do 10. Nie wiem jak my się przestawimy od września.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Ja już nie pamiętam co to drzemka Leny. Czasami by się przydała godzinka spokoju :) Ale nie ma się co dziwić.. dziś pospalysmy do 10. Nie wiem jak my się przestawimy od września.
    wow, moje do 10 nigdy nie spały. a w przedszkolu nie macie drzemki? u nas 3latki maja

7w3d 💔
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava jeszcze wtedy na Warszawskiej. Nie znałam tam żadnego lekarza;) z reszta w USK jak wtedy bylam 2dni przed na ktg to zszedl jakiś lekarz i zmierzył mi Lenke zapytam o poprzedni poród i powiedzial,ze jak chce to On zaprasza do nich do szpitala za pare dni na cc.

Ja oszaleje z tymi dziecmi. Lena wczoraj tak bawil sie z Tesciowa,ze uderzyla sie w oko..nie wiem czy reka czy palca wsadzila..i teraz w zew kąciku widac,ze zylka musiała jej pęknąć..bo ma czerwone te bialko i krechce czerwona..nie wiem czy jechac do okulisty? Nie mówi nic,ze Ja boli i nic się nie dzieje a krew wiadomo potrzebuje troche czasu żeby sie wchlonac. Następna moja Madra corka starsza..polatala boso na placu zabaw z koleżankami..i kurzajek sie nabawila na stopach. No masakra jakas.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna ja miałam wizytę miec kolejna 14go ale dzis zadzwoniłam do przychodni i przestawilam na 3go w piatek bo chce miec aktualne wyniki i kartę ciąży juz przy sobie na wyjeździe a 6go w pn juz wyjezdzamy nad morze. No i wole wiedziec,ze jest ok.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Ola ma szczątkowo rozwinięty robak móżdżku to taka struktura odpowiadająca głównie za równowagę. W ciąży miała też poszerzoną komorę mózgu i lekarka na badaniach prenatalnych I trymestru powiedziała nam że on nam radzi terminację ciąży! Pytaliśmy jej wielokrotnie że przecież to nie jest raczej śmiertelne a może być tak że nie będzie żadnych objawów na co nam oświadczyła że przecież to ona przygotuje dokumentację tak żeby na tej podstawie terminować ciążę! dla mnie za coś takiego to do pierdla powinni ją wsadzić! Po oli wogóle nie widać żeby miała jakieś problemy. Jeździ na rowerze, a to największy dowód na to że nie ma kłopotów z równowagą. Więc zabiłabym zdrowe dziecko....

Masakra... A moze tak byc ze cos sie zacznie dziac potem?
    Moja sasiadka 3 lata mlodsza ode mnie ma ataksje mozdzkowa. Tak od zerowki troche sie chwiala, kolana jej uciekaly, mowili ze ma wode w kolanach. Potem w liceum bylo coraz gorzej, przerwala studia i pojechala na terapie do chin komorkami macierzystymi ale to podzialalo na 3 miesiace. Tetaz jezdzi na wozku, chodzi po domu w balkoniku. Ma prawie 2 letnia corke i meza, wiec zyje normalnie

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie... punkt widzenia często zależy od punktu siedzenia.
    Znam kobietę którą robiła usg bo lekarz nie kazał robić pappa. urodziła chore dziecko. Nie była na to gotowa i wiem że gdyby mogła cofnąć czas to tego dziecka by nie było.

Wiecie , ja nie oceniam, nie mówię co jest lepsze czy gorsze. Każdy człowiek jest inny i musi podejmować decyzje zgodnie że sobą.

A co jeśli iść jest dobre i kobieta nie robi pappa. w 20 tyg iść już jest złe. robi amniopunkcję i wychodzi np. zespół Patau. Kobieta chciała by usunąć Ale jest już za późno bo długo czekała na wynik amniopunkcji.
    Samo iść nie zawsze jest miarodajne.
    Ja osobiście przed zrobieniem amniopunkcji chciałabym mieć potwierdzenie w teście pappa czy ryzyko choroby jest duże.
    Jednak amniopunkcję to też ryzyko straty dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 15:44

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Justyna ja miałam wizytę miec kolejna 14go ale dzis zadzwoniłam do przychodni i przestawilam na 3go w piatek bo chce miec aktualne wyniki i kartę ciąży juz przy sobie na wyjeździe a 6go w pn juz wyjezdzamy nad morze. No i wole wiedziec,ze jest ok.
    To czekamy do 03.08 :-)

Kava to są trudne sytuacje i cieszę się, że na razie dzieci moje są zdrowe. Oby i Antoś się zdrowy urodził. Z katarkiem mogę walczyć :-)

Kava lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • espoir Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem za badaniami w ciąży, ale jak już to takimi, które odpowiedzą na pytanie czy dziecko jest chore/zdrowe lub na co chore. a pappa mi tej odpowiedzi nie da, bo to dalej jest na zasadzie "może być chore"... no i z super wynikiem może się okazać, że będę tą jedną, której urodziło się dziecko chore (tfu tfu)...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 16:50

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko dziś szalalo pół dnia z moja siostrzenica 8letnia i jej koleżankami. Nie mogłam jej zaciągnąć do domu. A ja z moja mama siedzialysmy na ławce aż nas pupy rozbolaly :D

Justyna może przez to, że Lena nie śpi w dzień to I dłużej śpi.

Inso to wizytujemy w ten sam dzień :)

Ja mam takie samo zdanie jak Kava. Nie oceniam innych, bo to indywidualna decyzja. Mój mąż urodził się z wada nogi i pół swojego dzieciństwa spędził w szpitalach z "różnymi" dziećmi. On mówi, że zdecydowały się na usunięcie. To jego zdanie. Mam nadzieję, że nikt z nas nie będzie musiał podejmować takich decyzji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 18:22

Kava, iNso87 lubią tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
‹‹ 3191 3192 3193 3194 3195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ