X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no na fotkach wygląda zgrabnie. I te wymiary mniejsze niż scenica. Chyba że coś pokrecilam z modelami jak sprawdzałam.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż to maniak samochodowy i nie ma dobrego zdania o marce dacia ale jak wiadomo - co kto woli ;)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Mój mąż to maniak samochodowy i nie ma dobrego zdania o marce dacia ale jak wiadomo - co kto woli ;)
    Tata moj jeździ dacia duster ale kupił nowa więc też inaczej ale ma ja już 4 lata i nic się nie dzieje kompletnie dosłownie tylko w nią wlewa. A wiadomo , że jak używane auto to różnie można trafić. Loteria

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Nie no na fotkach wygląda zgrabnie. I te wymiary mniejsze niż scenica. Chyba że coś pokrecilam z modelami jak sprawdzałam.
    Nie , chyba dobrze patrzyłaś. Jeszcze te fordy s max lub c max są 7 osobowe albo 5 ale z oddzielnymi siedzeniami tylko ciekawe czy foteliki by się wpiely. Matko trudna sprawa z autem jakasz dużą rodzinę. Bo jak auto 7 osobowe to gucio zostaje a nie bagażnik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 22:53

kasiakasia11 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Tata moj jeździ dacia duster ale kupił nowa więc też inaczej ale ma ja już 4 lata i nic się nie dzieje kompletnie dosłownie tylko w nią wlewa. A wiadomo , że jak używane auto to różnie można trafić. Loteria
    Mojemu mężowi chodzi o części z jakich ten samochód jest zrobiony :) Tak nowy samochód to też inaczej niż używany. Kupic używany i dobry to trzeba mieć szczęście.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Kasia my też mamy grand scenica i to chyba kwestia przyzwyczajenia do wiekszego auta ;)

Pewnie masz rację. Ja jak jeżdżę ciut mniejszymi, a i tak mi brak swobody we władaniu, zapinaniu i wyjmowaniu dzieci z samochodu,to jak biorę okazjonalnie rodziców samochód, a mają też właśnie Grand Scenica to jak szalona szukam szerszych miejsc parkingowych bo za cholerę nie mogę swobodnie dzieciakow wypiąć, żeby drzwiami nie rabnać w samochód obok.

Może też kwestia tego, że ja mam RWFy, a dodatkowo jak mały śpi to wyciągam go z całą łupinką i wtedy naprawdę dużo miejsca potrzeba.

A może jestem poprostu za mało sprytna.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• Ola_45 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka - śliczności ♡♡♡♡♡♡♡

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Pewnie masz rację. Ja jak jeżdżę ciut mniejszymi, a i tak mi brak swobody we władaniu, zapinaniu i wyjmowaniu dzieci z samochodu,to jak biorę okazjonalnie rodziców samochód, a mają też właśnie Grand Scenica to jak szalona szukam szerszych miejsc parkingowych bo za cholerę nie mogę swobodnie dzieciakow wypiąć, żeby drzwiami nie rabnać w samochód obok.

Może też kwestia tego, że ja mam RWFy, a dodatkowo jak mały śpi to wyciągam go z całą łupinką i wtedy naprawdę dużo miejsca potrzeba.

A może jestem poprostu za mało sprytna.
    Ja mam też wrażenie, że teraz parkingi rabia za waskie ;) Ja mieszkam w mniejszym miescie to tez moze ma to jakies znaczenie.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Nie , chyba dobrze patrzyłaś. Jeszcze te fordy s max lub c max są 7 osobowe albo 5 ale z oddzielnymi siedzeniami tylko ciekawe czy foteliki by się wpiely. Matko trudna sprawa z autem jakasz dużą rodzinę. Bo jak auto 7 osobowe to gucio zostaje a nie bagażnik.

Z tymi 7osobowymi robionymi z 5osobowych jest taki problem, że do trzeciego rzędu nie jest łatwo sie
    dostać i są to fotele/miejsca bardzo mizerne. A jak w drugim rzędzie są wpiete foteliki na stałe na miejscach od okien to wejście do trzeciego rzędu graniczy z cudem lub wymaga nie lada gimnastyki. Wiec odpada fotelik w trzecim rzędzie bo nie zapniesz dziecka
    No chyba że albo w drugim rzędzie będą dwa foteliki tuż obok siebie i jeden z tyłu albo jeden w drugim rzędzie i dwa w trzecim
    Jak dla mnie żadne z tych rozwiązań nie jest korzystne bo tak jak wspomniałaś brak bagaznika.
    Pozostaja albo samochody typowo 7mio osobowe albo upchnąć trzy foteliki w drugim rzędzie.

W forda, właśnie ja ich nie odrozniam, czy smax czy cmax, jak są trzy siedzenia to jakieś foteliki wejdą
    Trzeba jechać do sklepu i oni coś dobiorą.

Poza tym jest przepis, nie zacytuję dokładnie, ale jeżeli nie ma możliwości wpiecia trzeciego fotelika to dziecko powyżej trzeciego roku życia może jeździć na tylnej kanapie na środku bez fotelika, ale przypiete pasami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 23:32

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Ja mam też wrażenie, że teraz parkingi rabia za waskie ;) Ja mieszkam w mniejszym miescie to tez moze ma to jakies znaczenie.

Może miejsca parkingowe są takie same tylko coraz wiecej ludzi ma większe/szersze samochody.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    No Marcel praktycznie od poczatku ma britaxa, teraz tez chce minikida ale wtedy pójdą do auta mamy a ze mną zostaną izi kidy:D

Jak zapewne się orientujesz britax i minikid niewiele się różnią. Ja wybrałam minikida ze wzgledu na większą automatykę w montażu i i dłuzsze i bardziej płaskie siedzisko.

Pamietaj tylko, że izikid masz do 18kg a britax i minikid do 25kg.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Z tymi 7osobowymi robionymi z 5osobowych jest taki problem, że do trzeciego rzędu nie jest łatwo sie
    dostać i są to fotele/miejsca bardzo mizerne. A jak w drugim rzędzie są wpiete foteliki na stałe na miejscach od okien to wejście do trzeciego rzędu graniczy z cudem lub wymaga nie lada gimnastyki. Wiec odpada fotelik w trzecim rzędzie bo nie zapniesz dziecka
    No chyba że albo w drugim rzędzie będą dwa foteliki tuż obok siebie i jeden z tyłu albo jeden w drugim rzędzie i dwa w trzecim
    Jak dla mnie żadne z tych rozwiązań nie jest korzystne bo tak jak wspomniałaś brak bagaznika.
    Pozostaja albo samochody typowo 7mio osobowe albo upchnąć trzy foteliki w drugim rzędzie.

W forda, właśnie ja ich nie odrozniam, czy smax czy cmax, jak są trzy siedzenia to jakieś foteliki wejdą
    Trzeba jechać do sklepu i oni coś dobiorą.

Poza tym jest przepis, nie zacytuję dokładnie, ale jeżeli nie ma możliwości wpiecia trzeciego fotelika to dziecko powyżej trzeciego roku życia może jeździć na tylnej kanapie na środku bez fotelika, ale przypiete pasami.
    jeśli chodzi o ten przepis to ja wole z niego nie korzystać, bo bałabym się, że wrazie wypadku Olkowi coś się stanie. Pewniej w fotliku.

No właśnie , dlatego po tym co tu piszecie utwierdzam się, że potrzebujemy auto 5 osobowe ale z trzema oddzielnymi fotelami z tyłu żeby 3 foteliki tam weszły albo choć dwa obok siebie i jedna osoba dorosła.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak w ogóle, bo to chyba już czas myśleć, co kupujecie swoim dzieciom na 3 urodziny? ja myślę, nad toaletką dla Poli

7w3d 💔
  • mnk Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Jak zapewne się orientujesz britax i minikid niewiele się różnią. Ja wybrałam minikida ze wzgledu na większą automatykę w montażu i i dłuzsze i bardziej płaskie siedzisko.

Pamietaj tylko, że izikid masz do 18kg a britax i minikid do 25kg.

Na temat rwfów całkiem niezła wiedzę mam :P

kasiakasia11 lubi tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

justyna14 wrote:
    a tak w ogóle, bo to chyba już czas myśleć, co kupujecie swoim dzieciom na 3 urodziny? ja myślę, nad toaletką dla Poli

Nie mam pojecia, pewnie jakieś pociągi do torów, mąż chce auto sterowane mu kupić, ale mi się nie widzi:D generalnie Marcel dalej za zabawkami nie przepada wiec ciezko mu coś kupić - głównie pociągi i tory ikeowskie, samoloty:D

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Filip uwielbia pociagi, tory, klocki.
    Tak wiec od nas dostanie na urodziny+mikolaja zestaw 500 klocków, zeby bylo co budować.
    Na liscie prezentów na pewno znajdzie sie jakas duża kolejka drewniana (te plastikowe niestety miezbyt trwałe są).
    Moze jeszcze jakiś zestaw dla małego artysty :)

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w tym roku powiedziałam zeby nie kupowali pierdol na urodziny bo cały pokój tego ma. Od teściów i męża rodzeństwa ma dostać rowerek dwukołowy. Od moich stolik i krzesełka do pokoju. Chrzestny mu kupi tablice magnetyczna. I starczy.

My wychodzimy dziś do domu. Mała przybrała ciut na wadze więc mimo ciągłego spania najada się

justyna14 lubi tę wiadomość

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    jeśli chodzi o ten przepis to ja wole z niego nie korzystać, bo bałabym się, że wrazie wypadku Olkowi coś się stanie. Pewniej w fotliku.

No właśnie , dlatego po tym co tu piszecie utwierdzam się, że potrzebujemy auto 5 osobowe ale z trzema oddzielnymi fotelami z tyłu żeby 3 foteliki tam weszły albo choć dwa obok siebie i jedna osoba dorosła.

A najpewniej w foteliku tyłem do kierunku jazdy.

W grand scenicu na spoko dwa foteliki i osoba dorosła. Wiem bo jeździmy tak w dalsze trasy.
    Tak jak pisalam wcześniej Sharan i Alhambra są jeszcze większe.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• espoir Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj znalazłam taką rozpiskę https://www.whatcar.com/news/best-cars-for-three-child-seats/n16743
    i ten pierwszy najbardziej mi się podoba, ale to wiadomo, gdybanie na razie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 10:14

justyna14 lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam robic na scianie domek ze sztukaterii a w srodku pomalowac tablicowka ale zmienilam zdanie i w to miejsce na urodziny dostanie ponad metrowy, drewniany domek dla lalek. Chce taki zeby Barbi normalnie sie miescily. To bylby pewnie prezent od Dziadziusia,Babci i mojej Siostry, bo juz sie Dziadzius zdeklarowal,zebym wybrala i zamawiala. A ja jeszcze sie zastanawiam ktory, czy robione recznie domki biale czy takie juz gotowce duze z allegro z mebelkami jak sie trafi? Reszta to pewnie kasa jak co roku. A my najwyzej mebelki dokupimy poprostu. A tablice ma normalna duza plastikowa po Laurze. Z jednej strony tablicowka z drugiej magnetyczna strona. I stoi w piwnicy...bo miejsca zaraz wogole nie bedzie w domu;p Za jakis czas kuchnie moze wyniose a przyniose w to miejsce tablice.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 3319 3320 3321 3322 3323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ