Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKiedyś pisałyśmy - czy sprawdziły się preferencje smakowe i zabobony w kwestii płci.
Wczoraj dowiedziałam się, że będziemy mieli dziewczynkę
Jeżeli chodzi o smaki to się sprawdziłoUnikałam mięs, za to jadłam dużo warzyw, owoców i słodyczy.
Ponoć gdy kobieta pięknieje, urodzi chłopca, gdy wygląda gorzej – dziewczynkę - u mnie się sprawdziło.
Normalne tętno serca dziecka to między 110 a 160 uderzeń na minutę. Jeśli jednak w przeważającym czasie średnie tętno dziecka to 110-130 uderzeń na minutę, to prawdopodobnie chłopiec. Jeśli jest to 140-160 uderzeń, pewnie będzie to dziewczynka --> u mnie się sprawdziło - dziewczynka tętno ok. 170:)
W kwestii seksu to był on 3 dni przed owu (nie sądze żeby przetrwało), w dzień owu i po owu. Także tutaj sama nie wiem. No i kalendarz chiński pokazywał mi chłopca
A jak u Was?ola_35 lubi tę wiadomość
-
alicja_ wrote:Kiedyś pisałyśmy - czy sprawdziły się preferencje smakowe i zabobony w kwestii płci.
Jeżeli chodzi o smaki to się sprawdziłoUnikałam mięs, za to jadłam dużo warzyw, owoców i słodyczy.
Ponoć gdy kobieta pięknieje, urodzi chłopca, gdy wygląda gorzej – dziewczynkę - u mnie się sprawdziło.
Normalne tętno serca dziecka to między 110 a 160 uderzeń na minutę. Jeśli jednak w przeważającym czasie średnie tętno dziecka to 110-130 uderzeń na minutę, to prawdopodobnie chłopiec. Jeśli jest to 140-160 uderzeń, pewnie będzie to dziewczynka --> u mnie się sprawdziło - dziewczynka tętno ok. 170:)
W kwestii seksu to był on 3 dni przed owu (nie sądze żeby przetrwało), w dzień owu i po owu. Także tutaj sama nie wiem. No i kalendarz chiński pokazywał mi chłopca
A jak u Was?
ah i dodam, że do 8 miesiąc też miałam mieć dziewczynkę a wyszedł chłopak, więc nie ufałabym strzelaniu w płeć na tak wczesnym etapie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 08:31
kwiatakacji lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:oj to ja słyszałam, że słodycze to tylko na chłopca, i u mnie z Olkiem tak było. Więc jakaś rozbieżność jest
ah i dodam, że do 8 miesiąc też miałam mieć dziewczynkę a wyszedł chłopak, więc nie ufałabym strzelaniu w płeć na tak wczesnym etapie.
Spokojnie…Przecież to tylko rozmowa, nie poleciałam wczoraj kupować różowych ciuszków…
Myślałam, że możemy się troche powymieniać doświadczeniami, a tu na forum jak zwykle ATAK.
Strach cokolwiek napisać, serio.
Kilka linków przykładowych pod którymi znajduje się informacja o tym, że słodycze są na dziewczynkę (nie spotkałam się jeszcze ze źródłem, że jest inaczej)…
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,5834928,Chlopiec_czy_dziewczynka__Odgadnij_plec_dziecka.html
http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/objawy-ciazy/objawy-ciazy-swiadczace-o-plci-dziecka-jak-
http://www.babyboom.pl/ciaza/emocje_mamy/chlopiec_czy_dziewczynka_czyli_jak_wywrozyc_plec_dziecka.html
Generalnie słodkie/słone to najbardziej chyba znany przesąd dotyczący zachcianek smakowych: kwaśne na chłopca, słodkie na dziewczynkę;
Piszą o tym nawet dziewczyny na forum belly:
https://bellybestfriend.pl/forum/ii-trymestr/plec-dziecka,260.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 08:44
ola25 lubi tę wiadomość
-
alicja_ wrote:Spokojnie…
Przecież to tylko rozmowa, nie poleciałam wczoraj kupować różowych ciuszków…
Myślałam, że możemy się troche powymieniać doświadczeniami, a tu na forum jak zwykle ATAK.
Strach cokolwiek napisać, serio.
Kilka linków przykładowych pod którymi znajduje się informacja o tym, że słodycze są na dziewczynkę (nie spotkałam się jeszcze ze źródłem, że jest inaczej)…
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,5834928,Chlopiec_czy_dziewczynka__Odgadnij_plec_dziecka.html
http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/objawy-ciazy/objawy-ciazy-swiadczace-o-plci-dziecka-jak-
http://www.babyboom.pl/ciaza/emocje_mamy/chlopiec_czy_dziewczynka_czyli_jak_wywrozyc_plec_dziecka.html
Generalnie słodkie/słone to najbardziej chyba znany przesąd dotyczący zachcianek smakowych: kwaśne na chłopca, słodkie na dziewczynkę;
Piszą o tym nawet dziewczyny na forum belly:
https://bellybestfriend.pl/forum/ii-trymestr/plec-dziecka,260.html7w3d 💔 -
nick nieaktualnyalicja_ wrote:Kiedyś pisałyśmy - czy sprawdziły się preferencje smakowe i zabobony w kwestii płci.
A jak u Was?no ciekawa jestem, bo maz to czuje nosem ze syn bedzie;)
alicja_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyU mnie w sumie prawie nic się nie zgadza jedynie może te uderzenia serduszka bo też było 170
jeżeli chodzi o jedzenie to jem w sumie wszystko, nie mam tak, że mnie odrzucilo od czegoś
no i tez mi się wydaje, że jakos nie zbrzydlam specjalnie
) ogólnie bylam pewna, że będzie syn ale miałam taką nniespodziankę, że Milenka
)
Ja dziś nie mam wizytyalicja_ lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jak dla mnie preferencje smakowe mają się nijak do przyszłej płci dziecka, zazwyczaj niestety to hormony-progesteron wysoki powoduje u nas takie a nie inne zachcianki. Mam też swoje zdanie co do badań USG na płeć dziecka na tak wczesnym etapie, nawet jeśli lekarz powie Wam płeć traktowałabym to raczej z lekką dozą humoru i z przymrużeniem oka. Jak dla mnie realny wiek ciąży na określenie płci to badanie połówkowe. Dla zainteresowanych wkleję link jak wyglądają narządy płciowe dziewczynki i chłopca w poszczególnych tygodniach.
http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html
-
nick nieaktualnyola_35 wrote:Dziewczyny jak dla mnie preferencje smakowe mają się nijak do przyszłej płci dziecka, zazwyczaj niestety to hormony-progesteron wysoki powoduje u nas takie a nie inne zachcianki. Mam też swoje zdanie co do badań USG na płeć dziecka na tak wczesnym etapie, nawet jeśli lekarz powie Wam płeć traktowałabym to raczej z lekką dozą humoru i z przymrużeniem oka. Jak dla mnie realny wiek ciąży na określenie płci to badanie połówkowe. Dla zainteresowanych wkleję link jak wyglądają narządy płciowe dziewczynki i chłopca w poszczególnych tygodniach.
http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html
Widziałam już ten link, jakaś dziewczyna wstawiałaNa prawdę jak się z tego punktu patrzy to idealnie takie same, ale generalnie lekarz patrzy na tym wczesnym etapie na kąt nachylenia, a nie na wygląd wzgórka.
Tak czy inaczej racja, że na tym etapie wszystko jest możliweola_35 lubi tę wiadomość
-
iNso87 wrote:Witam się II trymestrze
tylko w lipna pogode..leje i leje od wczoraj wieczora..eh
Zaraz się cofam i nadrabiam
A moje dziecko postanowiło chyba zrobić wczoraj mamie prezent na dzień matkiprzez cały dzień czułam się wprost rewelacyjnie
tylko jeden raz mnie zmuliło
nawet o 21 pozwoliłam sobie na pizze
takie dni to ja lubię
kwiatakacji lubi tę wiadomość
-
Tinusia wrote:Witam kobietki. Ja nadal leżę w szpitalu na tą nerkę.Co chwile pobierają mi albo krew albo mocz
najgorsze że dzwonił do mnie mów lekarz i mówił że test pappa wyszedł "nieidealnie" i że chciałby się z nami spotkać omówić wyniki wraz z genetykiem
cały czas popłakuję
z usg wyszło że jedynie przezierność 2.3 ale w górnej granicy normy i mówił że nie ma nic niepokojącego... mąż twierdzi że niby przy badaniach mówił ze będzie chciał się w nami spotkać omówić wyniki ale ja już sobie dopisuję teorię
czy któraś z Was ma już wynik pappa?
Tinusia, spokojnie, Pappa to zwykła statysyka. Tak naprawdę to 100%wynik daje tylko amniopunkcja. Przezierność jest podwyższona i może sugerować dalszą diagnostykę. Ale wiesz dziewczyny na 35 + tak jak pisały miały przezierność 1,8 i statystykę bardzo dobrą a urodziły dziecko z ZD, a tym którym PAPPA wyszły źle i nifty po amniopunkcji okazywało się że jest wszystko OK. Jeśli faktycznie genetyk ma podejrzenia zdecydowałabym się na amniopunkcję, żebyś miała spokojną głowę do końca ciąży.
-
Hej dziewczyny.
Od rana zastanawiam się i rozmawiam z kolezankami które są już matkami na temat badania genetycznego.
Nie wiem na co się zdecydować. Jedna lekarka powiedziała mi o całej swojej ofercie, fmf nimfy pappa usg genetycznym. Wczoraj mój były pracodawca, dobry człowiek i dobry specjalista powiedział mi abym nie szalała. Tyle przeszłam, tyle stresów, straciłam 3 ciążę do 7tygodnia, a teraz chce się katować badaniami? Powiedział ze mam 27lat zero obciążeń, zbadane kariotypy z mężem i raczej powinniśmy wierzyć że dziecko będzie zdrowe. Powiedział ze on zrobiłby na prawdę szczegółowe usg genetyczne i nic poza tym jeśli tutaj wyjdzie wszystko w normie.
Podzielam jego zdanie, wśród przyjaciół zdania są pół na pół. Niektóre robią wszystkie badania, niektóre by unikać stresu robią minimum.
Finansowo stać mnie na wszystkie te badania, tylko czy psychicznie podolam? Teraz gdy zaczynam kochać to tak długo wyczekiwane dziecko!?
Lekarz od ivf tez poprosił abym swoje decyzje oparła o usg, żebym nie spieszył się z decyzjami o innych badaniach. Uświadomił również o tym ze niekiedy badania z krwi wychodzą błędnie źle. Ze dziecko jest zdrowe a w badaniu dowiadujesz się ze jest chore.
nie umiem sobie wyobrazić co wtedy dzieje się w głowie takiej matki.... -
nick nieaktualny
-
Anko na Twoim miejscu nie robiłam bym żadnych dodatkowych badań oprócz USG genetycznego. 27 lat to super wiek i masz bardzo małe prawdopodobieństwo. Ja pierwsze dziecko urodziłam 5 lat temu i nawet nikt mi nie proponował żadnych badań genetycznych (miałam wtedy 30lat), nawet nie miałam USG genetycznego. Co innego teraz 35+ gdzie ryzyko jest w tym momencie dużo większe i mam 1:300 statystycznie. Tymbardziej testy PAPPA wiesz jak wychodzą często dziwnie i powodują tylko niepotrzebny niepokój.
-
Witajcie! Ja wczoraj miałam tez wizytę dzidziuś zdrowy, wiercący mega:) lekarz mi prawie godzine usg robił bo tak się bąbelek wiercił i skakał
ma 6 cm:) pytałam o płeć ale, że dzidziuś wiercący i skaczący to powiedział, że na 60% dziewczynka - dla mnie to żadna pewność
muszę czekać na następną wizytę do 20 czerwca:) sam lekarz się śmiał, że dzidzia skakała z ręką podłożoną pod głowę, jakby w środku była świetna zabawa hehe widziałam jak dotyka sobie noska;) no i zadowolona jestem bardzo bardzo:) Gratuluję pozytywnych wizyt i oby były tylko takie wiadomości:)
alicja_, ola_35, bella88, Nadulka, Madzisek, iNso87, MeGi2986, Hashija, kwiatakacji, Kate4, m@rzenie, Flakonik lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny