X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się II trymestrze :D tylko w lipna pogode..leje i leje od wczoraj wieczora..eh
    Zaraz się cofam i nadrabiam :P

Nadulka, alicja_, justyna14, MeGi2986, kwiatakacji, Flakonik lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dziś duuuzo wizyt patrze w tabeli az 8 :) Powodzenia!

ania14 10:30
    moni1403 14:40
    bella88 16:00
    puli27 17:45
    niania.ogg 18:00
    Mama_Mai
    czarnamalina
    Piegus

Nadulka, alicja_, Flakonik, justyna14 lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś pisałyśmy - czy sprawdziły się preferencje smakowe i zabobony w kwestii płci.
    Wczoraj dowiedziałam się, że będziemy mieli dziewczynkę :)

Jeżeli chodzi o smaki to się sprawdziło :) Unikałam mięs, za to jadłam dużo warzyw, owoców i słodyczy.
    Ponoć gdy kobieta pięknieje, urodzi chłopca, gdy wygląda gorzej – dziewczynkę - u mnie się sprawdziło.
    Normalne tętno serca dziecka to między 110 a 160 uderzeń na minutę. Jeśli jednak w przeważającym czasie średnie tętno dziecka to 110-130 uderzeń na minutę, to prawdopodobnie chłopiec. Jeśli jest to 140-160 uderzeń, pewnie będzie to dziewczynka --> u mnie się sprawdziło - dziewczynka tętno ok. 170:)

W kwestii seksu to był on 3 dni przed owu (nie sądze żeby przetrwało), w dzień owu i po owu. Także tutaj sama nie wiem. No i kalendarz chiński pokazywał mi chłopca :D

A jak u Was? :)

ola_35 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Kiedyś pisałyśmy - czy sprawdziły się preferencje smakowe i zabobony w kwestii płci.

Jeżeli chodzi o smaki to się sprawdziło :) Unikałam mięs, za to jadłam dużo warzyw, owoców i słodyczy.
    Ponoć gdy kobieta pięknieje, urodzi chłopca, gdy wygląda gorzej – dziewczynkę - u mnie się sprawdziło.
    Normalne tętno serca dziecka to między 110 a 160 uderzeń na minutę. Jeśli jednak w przeważającym czasie średnie tętno dziecka to 110-130 uderzeń na minutę, to prawdopodobnie chłopiec. Jeśli jest to 140-160 uderzeń, pewnie będzie to dziewczynka --> u mnie się sprawdziło - dziewczynka tętno ok. 170:)

W kwestii seksu to był on 3 dni przed owu (nie sądze żeby przetrwało), w dzień owu i po owu. Także tutaj sama nie wiem. No i kalendarz chiński pokazywał mi chłopca :D

oj to ja słyszałam, że słodycze to tylko na chłopca, i u mnie z Olkiem tak było. Więc jakaś rozbieżność jest

ah i dodam, że do 8 miesiąc też miałam mieć dziewczynkę a wyszedł chłopak, więc nie ufałabym strzelaniu w płeć na tak wczesnym etapie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 08:31

kwiatakacji lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    oj to ja słyszałam, że słodycze to tylko na chłopca, i u mnie z Olkiem tak było. Więc jakaś rozbieżność jest

ah i dodam, że do 8 miesiąc też miałam mieć dziewczynkę a wyszedł chłopak, więc nie ufałabym strzelaniu w płeć na tak wczesnym etapie.

Spokojnie… :) Przecież to tylko rozmowa, nie poleciałam wczoraj kupować różowych ciuszków…
    Myślałam, że możemy się troche powymieniać doświadczeniami, a tu na forum jak zwykle ATAK.
    Strach cokolwiek napisać, serio.

Kilka linków przykładowych pod którymi znajduje się informacja o tym, że słodycze są na dziewczynkę (nie spotkałam się jeszcze ze źródłem, że jest inaczej)…
    http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,5834928,Chlopiec_czy_dziewczynka__Odgadnij_plec_dziecka.html
    http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/objawy-ciazy/objawy-ciazy-swiadczace-o-plci-dziecka-jak-
    http://www.babyboom.pl/ciaza/emocje_mamy/chlopiec_czy_dziewczynka_czyli_jak_wywrozyc_plec_dziecka.html

Generalnie słodkie/słone to najbardziej chyba znany przesąd dotyczący zachcianek smakowych: kwaśne na chłopca, słodkie na dziewczynkę;
    Piszą o tym nawet dziewczyny na forum belly:
    https://bellybestfriend.pl/forum/ii-trymestr/plec-dziecka,260.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 08:44

ola25 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Spokojnie… :) Przecież to tylko rozmowa, nie poleciałam wczoraj kupować różowych ciuszków…
    Myślałam, że możemy się troche powymieniać doświadczeniami, a tu na forum jak zwykle ATAK.
    Strach cokolwiek napisać, serio.

Kilka linków przykładowych pod którymi znajduje się informacja o tym, że słodycze są na dziewczynkę (nie spotkałam się jeszcze ze źródłem, że jest inaczej)…
    http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,5834928,Chlopiec_czy_dziewczynka__Odgadnij_plec_dziecka.html
    http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/objawy-ciazy/objawy-ciazy-swiadczace-o-plci-dziecka-jak-
    http://www.babyboom.pl/ciaza/emocje_mamy/chlopiec_czy_dziewczynka_czyli_jak_wywrozyc_plec_dziecka.html

Generalnie słodkie/słone to najbardziej chyba znany przesąd dotyczący zachcianek smakowych: kwaśne na chłopca, słodkie na dziewczynkę;
    Piszą o tym nawet dziewczyny na forum belly:
    https://bellybestfriend.pl/forum/ii-trymestr/plec-dziecka,260.html
    serio,nie wiem gdzie ty atak widzisz w tym co napisałam.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:

Kurcze niby prawie tak samo jak u Ciebie, tylko ze na slone tez czasem nachodzi. No a uroda raczej wyznacznikiem dla mnie nie bedzie, bardziej oszpecic sie juz jej nie da hehehe ;) no ciekawa jestem, bo maz to czuje nosem ze syn bedzie;)

alicja_ lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na poczatku ochota na mieso- od slodyczy mnie odrzucalo, a gdzies od 2 tyg tylko warzywa owoce i slodycze, miesa jakos nie moge :-S

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w sumie prawie nic się nie zgadza jedynie może te uderzenia serduszka bo też było 170 ;) jeżeli chodzi o jedzenie to jem w sumie wszystko, nie mam tak, że mnie odrzucilo od czegoś:) no i tez mi się wydaje, że jakos nie zbrzydlam specjalnie ;)) ogólnie bylam pewna, że będzie syn ale miałam taką nniespodziankę, że Milenka ;))
    Ja dziś nie mam wizyty ;)

• ola_35 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak dla mnie preferencje smakowe mają się nijak do przyszłej płci dziecka, zazwyczaj niestety to hormony-progesteron wysoki powoduje u nas takie a nie inne zachcianki. Mam też swoje zdanie co do badań USG na płeć dziecka na tak wczesnym etapie, nawet jeśli lekarz powie Wam płeć traktowałabym to raczej z lekką dozą humoru i z przymrużeniem oka. Jak dla mnie realny wiek ciąży na określenie płci to badanie połówkowe. Dla zainteresowanych wkleję link jak wyglądają narządy płciowe dziewczynki i chłopca w poszczególnych tygodniach.

http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    Dziewczyny jak dla mnie preferencje smakowe mają się nijak do przyszłej płci dziecka, zazwyczaj niestety to hormony-progesteron wysoki powoduje u nas takie a nie inne zachcianki. Mam też swoje zdanie co do badań USG na płeć dziecka na tak wczesnym etapie, nawet jeśli lekarz powie Wam płeć traktowałabym to raczej z lekką dozą humoru i z przymrużeniem oka. Jak dla mnie realny wiek ciąży na określenie płci to badanie połówkowe. Dla zainteresowanych wkleję link jak wyglądają narządy płciowe dziewczynki i chłopca w poszczególnych tygodniach.

http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html

Widziałam już ten link, jakaś dziewczyna wstawiała :D Na prawdę jak się z tego punktu patrzy to idealnie takie same, ale generalnie lekarz patrzy na tym wczesnym etapie na kąt nachylenia, a nie na wygląd wzgórka.
    Tak czy inaczej racja, że na tym etapie wszystko jest możliwe :D

ola_35 lubi tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Witam się II trymestrze :D tylko w lipna pogode..leje i leje od wczoraj wieczora..eh
    Zaraz się cofam i nadrabiam :P
    Boże a u mnie jest taka susza że masakra, trawę już mam jak siano na ogrodzie a jak wiatr zawieje to tylko tumany kurzu się wzbijają. Deszczu przybądź :)

A moje dziecko postanowiło chyba zrobić wczoraj mamie prezent na dzień matki :) przez cały dzień czułam się wprost rewelacyjnie :) tylko jeden raz mnie zmuliło :) nawet o 21 pozwoliłam sobie na pizze :) takie dni to ja lubię :D

kwiatakacji lubi tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinusia wrote:
    Witam kobietki. Ja nadal leżę w szpitalu na tą nerkę.Co chwile pobierają mi albo krew albo mocz :( najgorsze że dzwonił do mnie mów lekarz i mówił że test pappa wyszedł "nieidealnie" i że chciałby się z nami spotkać omówić wyniki wraz z genetykiem :( cały czas popłakuję :( z usg wyszło że jedynie przezierność 2.3 ale w górnej granicy normy i mówił że nie ma nic niepokojącego... mąż twierdzi że niby przy badaniach mówił ze będzie chciał się w nami spotkać omówić wyniki ale ja już sobie dopisuję teorię :( czy któraś z Was ma już wynik pappa?

Tinusia, spokojnie, Pappa to zwykła statysyka. Tak naprawdę to 100%wynik daje tylko amniopunkcja. Przezierność jest podwyższona i może sugerować dalszą diagnostykę. Ale wiesz dziewczyny na 35 + tak jak pisały miały przezierność 1,8 i statystykę bardzo dobrą a urodziły dziecko z ZD, a tym którym PAPPA wyszły źle i nifty po amniopunkcji okazywało się że jest wszystko OK. Jeśli faktycznie genetyk ma podejrzenia zdecydowałabym się na amniopunkcję, żebyś miała spokojną głowę do końca ciąży.

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Od rana zastanawiam się i rozmawiam z kolezankami które są już matkami na temat badania genetycznego.
    Nie wiem na co się zdecydować. Jedna lekarka powiedziała mi o całej swojej ofercie, fmf nimfy pappa usg genetycznym. Wczoraj mój były pracodawca, dobry człowiek i dobry specjalista powiedział mi abym nie szalała. Tyle przeszłam, tyle stresów, straciłam 3 ciążę do 7tygodnia, a teraz chce się katować badaniami? Powiedział ze mam 27lat zero obciążeń, zbadane kariotypy z mężem i raczej powinniśmy wierzyć że dziecko będzie zdrowe. Powiedział ze on zrobiłby na prawdę szczegółowe usg genetyczne i nic poza tym jeśli tutaj wyjdzie wszystko w normie.
    Podzielam jego zdanie, wśród przyjaciół zdania są pół na pół. Niektóre robią wszystkie badania, niektóre by unikać stresu robią minimum.
    Finansowo stać mnie na wszystkie te badania, tylko czy psychicznie podolam? Teraz gdy zaczynam kochać to tak długo wyczekiwane dziecko!?
    Lekarz od ivf tez poprosił abym swoje decyzje oparła o usg, żebym nie spieszył się z decyzjami o innych badaniach. Uświadomił również o tym ze niekiedy badania z krwi wychodzą błędnie źle. Ze dziecko jest zdrowe a w badaniu dowiadujesz się ze jest chore.
    nie umiem sobie wyobrazić co wtedy dzieje się w głowie takiej matki....

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    No to dziś duuuzo wizyt patrze w tabeli az 8 :) Powodzenia!

ania14 10:30
    moni1403 14:40
    bella88 16:00
    puli27 17:45
    niania.ogg 18:00
    Mama_Mai
    czarnamalina
    Piegus

Trzymam kciuki!:)

• Evka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Mierzyłam sobie wczoraj ciśnienie i trochę jestem zaniepokojona - 115/56.
    To chyba trochę za niskie mimo ze z reguły jestem niskociśnieniowcem. Może dlatego wiecznie mi zimno?
    Znacie jakieś metody na podwyższenie ciśnienia krwi?

wnidzbmhunwbroqa.png
  • ola_35 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko na Twoim miejscu nie robiłam bym żadnych dodatkowych badań oprócz USG genetycznego. 27 lat to super wiek i masz bardzo małe prawdopodobieństwo. Ja pierwsze dziecko urodziłam 5 lat temu i nawet nikt mi nie proponował żadnych badań genetycznych (miałam wtedy 30lat), nawet nie miałam USG genetycznego. Co innego teraz 35+ gdzie ryzyko jest w tym momencie dużo większe i mam 1:300 statystycznie. Tymbardziej testy PAPPA wiesz jak wychodzą często dziwnie i powodują tylko niepotrzebny niepokój.

km5s8riblmycd0av.png
    iv09ej28sq7xm6o7.png
  • Karola1990 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Ja wczoraj miałam tez wizytę dzidziuś zdrowy, wiercący mega:) lekarz mi prawie godzine usg robił bo tak się bąbelek wiercił i skakał:) ma 6 cm:) pytałam o płeć ale, że dzidziuś wiercący i skaczący to powiedział, że na 60% dziewczynka - dla mnie to żadna pewność:) muszę czekać na następną wizytę do 20 czerwca:) sam lekarz się śmiał, że dzidzia skakała z ręką podłożoną pod głowę, jakby w środku była świetna zabawa hehe widziałam jak dotyka sobie noska;) no i zadowolona jestem bardzo bardzo:) Gratuluję pozytywnych wizyt i oby były tylko takie wiadomości:)

alicja_, ola_35, bella88, Nadulka, Madzisek, iNso87, MeGi2986, Hashija, kwiatakacji, Kate4, m@rzenie, Flakonik lubią tę wiadomość

m3sxdqk392yfxb7n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1990 - Gratulacje!:)
    Duża dzidzia! :)

Karola1990 lubi tę wiadomość

• moni1403 Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dziś usg genetyczne wiec licze na bardzo dobre wiadomości:-) tym bardziej że dziś obchodze urodziny :-)

Boje się że nie będzie żyło moje dziecię ..... jakieś dziwne przeczucia mam.

f2w3dqk3jx49b2s0.png
‹‹ 453 454 455 456 457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ