X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jest - i też się zastanawiałam czy taki test ma sens ale..... ta dziewczyna miała w teście Pappa podwyższone ryzyko wszystkich wad nie tylko ZD, poza tym triplodia jest bardzo rzadką wadą . Nifty i Harmony nie wykrywają wszystkiego są dokładniejszym testem Pappa ale tylko amniopunkcja bada kariotyp twojego dziecka i biopsja kosmówki , którą można wykonać wcześniej niż amnio.

niania.ogg, alicja_ lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja ja się nie znam na tych testach, ale trzymam kciuki, żeby skończyło się tylko na niepotrzebnych nerwach. Trzymaj sie :*

alicja_ lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz jadę na badanie do Sodowskiego. Mam nadzieje, że nie będzie problemu z wykonaniem badania ponownie.
    Dam znać po.
    Dzięki jeszcze raz.

Hashija, haen lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja trzymam kciuki .

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja 3 mam kciuki :*
    Dawno mnie tu nie było, działkowałam :P I teraz trudno mi jest nadrobić Was, nie wiem czy dam radę :P

Mam taki problem, przed weekendem duzo sie kłóciłam z moim, dużo płakałam, mało jadłam i sie denerwowałam tak strasznie ze az mi cisnienie skakało i miałam dusznosci i drżałam. takie nerwy towarzyszyły mi prawie 3 dni...za kazdym razem po takim stresie czułam puchnięcie w podbrzuszu.. bardzo się bałam. W niedziele wieczorem, po intensywnym dniu na powietrzu poczułam lekkie skurcze brzucha i krzyża położyłam się i nagle taki przeszywający ból (silne ukłucie) w sam środek podbrzusza aż mnie sparaliżowało z bólu na pare sekund..nie moglam sie ruszyc.. poleżałam jeszcze 10 min i wszystko przeszło. Boje się bardzo czy nic sie tam nie stało, nie wiem co mam robić :-( Biorę luteine wiec obawiam sie ze nawet gdyby cos sie stało to nie dostałabym zadnego plamienia nawet. :-(

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • _nick00 Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja trzymam kciuki, wiem, że wszystko będzie dobrze. Zobaczysz kochana ;-)
    Poziomka na pewno dzidzia ma się dobrze i teraz chociaż niepotrzebnie się nie stresuj ;-) leż dużo, zrelaksuj się aby nadrobić stracony czas z weekendu ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 17:20

Poz!omka., alicja_ lubią tę wiadomość

74863f63c6.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo słusznie.
    Mocno trzymam kciuki. Poproś o pappa na cito lub coś. Stresuje się razem z tobą. Sama nie chciałam robić krwi bo wyniki są często mylne.
    Hm, sama nie wiem co badać. Ja pieje.
    Mocno trzymam kciuki.
    alicja_ wrote:
    Wynik Nifty dopiero za dwa tygodnie.

Możecie to krytykować, ale na 18:20 jadę do kliniki Sodowskiego w Katowicach powtórzyć PAPPA i prenatalne. Tyle się słyszy o fałszywych wynikach, więc 200 czy 300zł to nie majątek, a dla mnie być może uchronienie się przed amniopunkcją. Pobranie krwi nikomu nie zaszkodziło, a może uchroni mnie od inwazyjnej metody :(

:(

dfe01f0225.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 08:32

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja mam nadzieję, że jednak będzie dobrze... Trzymam za Was kciuki!

3i499vvjv3ex36x6.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja - trzymam za was kciuki, mam szczerą nadzieję że to wszystko okaże się pomyłką, a nawet jeśli nie to, że jednak was to nie dotknie i będziesz miała super zdrową piękną dzidzię, ze wszystkie będziemy mieć zdrowe dzieciątka.

Ja wczoraj miałam wizytę, maluszek ma prawie 7 cm, wszystko jest w porządku, jedyne co mnie lekko zaniepokoiło to ginekolog powiedziała ze przeziernośc karkowa jest w górnej granicy normy (nie pamiętam dokładnie tej wartości ale chyba coś koło 2 mm). Nigdy o tym nie czytałam, w ogóle się na tym nie znam, powiedzcie proszę czy mam się martwić czy jest to normalne. Poza tym nosek jest, serduszko bije, rączki i nóżki piękne :) płci jeszcze nie znamy.

Pytałam również o leki na tradzik. Pani dr stwierdziła zeby ograniczyć sie do maści cynkowej, sudocremu lub innych bardzo łągodnych środków. Myślałam o tym Acnedermie ale skoro nie wspomniała ze jest on bezpieczny w ciąży wiec na własną rękę nie będę go stosować.

kwiatakacji, Madzisek, bella88, Flakonik, Hashija, alicja_, justyna14 lubią tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 14:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ja rowniez mocno trzymam kciuki, jestes silna tak samo jak i Twoja coreczka,obydwie juz to pokazalyscie :) plus ponad sto kobitek tzryma za Was kciuki-200 kciukow optymalnie;) i kazda czeka na dobre wiesci.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    u mnie w UK ten test krwi jest za darmo dla każdej chętnej kobiety, ale postanowiłam, że nie zrobię go...
    Ja robie, tylko jeszcze nie wiem kiedy :) mam nadzieje,ze tak jak za pierwszym razem obejdzie sie bez stresu :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lips - ja miałam przezierność 1.9 mm i mi gin powiedziała , że ok.

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    Alicja - trzymam za was kciuki, mam szczerą nadzieję że to wszystko okaże się pomyłką, a nawet jeśli nie to, że jednak was to nie dotknie i będziesz miała super zdrową piękną dzidzię, ze wszystkie będziemy mieć zdrowe dzieciątka.

Ja wczoraj miałam wizytę, maluszek ma prawie 7 cm, wszystko jest w porządku, jedyne co mnie lekko zaniepokoiło to ginekolog powiedziała ze przeziernośc karkowa jest w górnej granicy normy (nie pamiętam dokładnie tej wartości ale chyba coś koło 2 mm). Nigdy o tym nie czytałam, w ogóle się na tym nie znam, powiedzcie proszę czy mam się martwić czy jest to normalne. Poza tym nosek jest, serduszko bije, rączki i nóżki piękne :) płci jeszcze nie znamy.

Pytałam również o leki na tradzik. Pani dr stwierdziła zeby ograniczyć sie do maści cynkowej, sudocremu lub innych bardzo łągodnych środków. Myślałam o tym Acnedermie ale skoro nie wspomniała ze jest on bezpieczny w ciąży wiec na własną rękę nie będę go stosować.
    U mnie przezierność karku wynosi 2,20 mm i lekarz powiedział ze jest wszystko dobrze.

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja trzymam mocno kciuki :* Bedzie na pewno dobrze.

No ja wynikow nifty spodziewam sie w tym tyg. akurat 2 tyg dzisiaj mijaja

kwiatakacji, Kourtney lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a nam czym dokladnie polega na amniopunkcja ze jest ryzyko poronienia przy tym? Jak to sie wykonuje?

Kourtney lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!!! :)
    Dzisiaj byłam u lekarza i dzidzia rozwija się prawidłowo, miałam robione USG i bardzo byłam dumna jak powiedział lekarz "proszę spojrzeć, to Pani dziecko" - byłam niesamowicie zadowolona jak zobaczyłam moją kruszynkę. :) Ma już 11 tygodni :)
    Trzymajcie się dziewczyny!! :*

Madzisek, kwiatakacji, bella88, Flakonik, Karola1990, Hashija, m@rzenie, Beatrice, justyna14 lubią tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik amniopunkcja to pobranie igłą przez brzuch wód płodowych. Zagrożenie pewnie związane jest z tym że trzeba się przebić przez pęcherz płodowy.

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik daj znać jak będziesz miała wyniki, bo jestem ciekawa czy będą dokładnie po 3 tyg czy jednak ciut wcześniej.

Amniopunkcja polega na pobraniu płynu owodniowego - czyli nakłuciu pęcherza płodowego i pobraniu płynu. Możliwym powikłaniem jest właśnie potem nieszczelność pęcherza, wyciekanie płynu co prowadzi do poronienia. Oczywiście wymieniane jest też uszkodzenie płodu przez nakłucie - ale amnio jest wykonywana przy jednoczesnym USG więc chyba nie ma wielkiego ryzyka - no ale jest to jednak badanie inwazyjne.

‹‹ 489 490 491 492 493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ