Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
alicja_ wrote:Przykro mi. Śmiało mogę powiedzieć, że wiem co czujesz…
Przechodzę teraz przez to samo. Spróbuj tam zadzwonić i zapytać chociaż o wolne BHCG i o białko PAPPA. Niech podadzą Ci chociaż te wartości (MoM)
Ja od wtorku robie "doktorat" z testu PAPPA…
A tak poza tym to środa to trochę odległy termin… Nie mogli Cie przyjąć wcześniej żebyś się nie zamartwiała?
Ja nawet nie wiem kto do mnie dzwonił - tzn babka się przedstawiła i od razu przeszła do sprawy. Chcieli mnie widzieć od razu następnego dnia, ale fizycznie nie dałabym rady pojechać, bo po pierwsze byłabym po nocce i nie miałabym samochodu (facet do pracy na rano ma), po drugie miałam już wizytę z lekarzem pierwszego kontaktu umówioną na ten dzień, po trzecie mam córkę pod opieką i ją tam ciągać np pociągiem to już hardcore - a znajomi, którzy ewentualnie mogli by mnie zabrać są w tej chwili na urlopie.. poprosiłam o termin, gdzie mój facet miałby na popołudnie,żeby mnie mógł zawieźć i posiedzieć z małą w poczekalni chociaż..
Nie wiem co źle wyszło.. już na USG byli zaniepokojeni długością płodu 13+0tc - 58mm - poniżej norm
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 12:24
-
Hej Dziewczyny,no to patrze nie tylko jednak ja bieduje z powodu wymiotow;) ja dziś znowu tez ni stad ni zowad ubierałam Corke do przedszkola w łazience i nagle blee do zlew..nie dobieglabym obok do kibla nawet;/ ale potem już poleciałam do toalety,na szczęście to był pusty zoladek..
Halwaya witaj,dawno Ciebie nie było, trzymam kciuki tak jak za Ale! Ostatnio myslalam o tych badaniach..ale później już sprowadziłam siebie na ziemie i nic nie robie,nie dam się zwariować.
Dzis znowu mierzyłam detektorem Malenstwo i dalej nie wiem czy to Jego serudzko czy moja tetnicahehee
edit.
Alicja weź paracetamol jak masz powyżej 38,ja przecież ostatnio miałam ta durna goraczke;/
Ja dziś troszkę w lepszym humorze bo w końcu wyslalam fotki i projekt kuchni dla znajomego co robi kuchnie,mam nadzieje,ze nie zaśpiewa mi dużej ceny,licze ze chociaż 8tys to będzie..eh a gdzie sprzęty;/ W końcu ruszy się chociaż remont trochę bardziejWiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 12:27
alicja_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhalwaya wrote:Ja nawet nie wiem kto do mnie dzwonił - tzn babka się przedstawiła i od razu przeszła do sprawy. Chcieli mnie widzieć od razu następnego dnia, ale fizycznie nie dałabym rady pojechać, bo po pierwsze nie miałabym samochodu, po drugie miałam już wizytę z lekarzem pierwszego kontaktu umówioną na ten dzień, po trzecie mam córkę pod opieką i ją tam ciągać np pociągiem to już hardcore.. poprosiłam o termin, gdzie mój facet miałby na popołudnie,żeby mnie mógł zawieźć i posiedzieć z małą w poczekalni chociaż..
Nie wiem co źle wyszło.. już na USG byli zaniepokojeni długością płodu 13+0tc - 58mm - poniżej norm
Aha rozumiem
Ale generalnie możesz przedzwonić po prostu do recepcji kliniki gdzie te badania wykonywałaś.
A jak wynik NT, kości udowej i nosowej?
edit: czyli o ile młodsza dzidzia wyszła wg. CRL?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 12:28
-
nick nieaktualnyiNso87 wrote:Hej Dziewczyny,no to patrze nie tylko jednak ja bieduje z powodu wymiotow;) ja dziś znowu tez ni stad ni zowad ubierałam Corke do przedszkola w łazience i nagle blee do zlew..nie dobieglabym obok do kibla nawet;/ ale potem już poleciałam do toalety,na szczęście to był pusty zoladek..
Halwaya witaj,dawno Ciebie nie było, trzymam kciuki tak jak za Ale! Ostatnio myslalam o tych badaniach..ale później już sprowadziłam siebie na ziemie i nic nie robie,nie dam się zwariować.
Dzis znowu mierzyłam detektorem Malenstwo i dalej nie wiem czy to Jego serudzko czy moja tetnicahehee
edit.
Alicja weź paracetamol jak masz powyżej 38,ja przecież ostatnio miałam ta durna goraczke;/
Ja dziś troszkę w lepszym humorze bo w końcu wyslalam fotki i projekt kuchni dla znajomego co robi kuchnie,mam nadzieje,ze nie zaśpiewa mi dużej ceny,licze ze chociaż 8tys to będzie..eh a gdzie sprzęty;/ W końcu ruszy się chociaż remont trochę bardziej
Właśnie jestem po konsultacji z lekarzem i biore eferalgan w ktorym jest paracetamol i witamina C, syrop drosetux na kaszel, prenalen gardło, prenalen katar i mam sobie kupić jeszcze TantumVerde.
Temperatura akturalnie 37,8 C, mam nadzieje, że nie zaszkodzi dzidzi - chociaż ostatnio ma zafundowaną taką jazdę bez trzymanki z tym stresem po PAPPA, że chyba nic gorszego już ją spotkać nie może
Dzięki za kciuki!
A co do detektora to gdzie dokładnie go przykładasz? -
nick nieaktualnyhalwaya wrote:USG miałam robione w szpitalu na oddziale położniczym - od razu pobrali krew i wysłali ją do analizy do laboratorium, więc wątpię, by mieli te dane tam.
Na USG badali tylko przezierność karkową NT mam 1,4 mm
No ja generalnie dziś dzwoniłam do kliniki gdzie miałam robioną Pappę (Ty mogłabyś do szpitala) i poprosiłam o nazwę laboratorium do którego pojechała moja krew no i dzwonię tam do tego laboratoriumna bieżąco i o wszystko pytam.
Ale… Ja to jestem panikara i w gorącej wodzie kąpana, więc może dlatego..
Przezierność jest wzorowa!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 12:33
-
alicja_ wrote:Właśnie jestem po konsultacji z lekarzem i biore eferalgan w ktorym jest paracetamol i witamina C, syrop drosetux na kaszel, prenalen gardło, prenalen katar i mam sobie kupić jeszcze TantumVerde.
Temperatura akturalnie 37,8 C, mam nadzieje, że nie zaszkodzi dzidzi - chociaż ostatnio ma zafundowaną taką jazdę bez trzymanki z tym stresem po PAPPA, że chyba nic gorszego już ją spotkać nie może
Dzięki za kciuki!
A co do detektora to gdzie dokładnie go przykładasz?
Jakies 2cm poniżej pepka,najlepiej slychac z boku..a z drugiej strony z boku tez idzie takie echo. -
nick nieaktualnyiNso87 wrote:No to dobrze,ze już skonsultowalas to. Ja zamiast tantum pryskalam Argentinem T.
Jakies 2cm poniżej pepka,najlepiej slychac z boku..a z drugiej strony z boku tez idzie takie echo.
No to ja badam w tym samym miejscu i wydaje mi się, że to dzidzia
iNso87 lubi tę wiadomość
-
alicja_ wrote:No to ja badam w tym samym miejscu i wydaje mi się, że to dzidzia
najwyżej będziemy zachwycać się na razie tetnica jak to nie Dzidzia
hehe podrosną trochę w brzuszkach to wtedy nie będzie problemu z odnalezieniem
alicja_ lubi tę wiadomość
-
halwaya wrote:Ja nawet nie wiem kto do mnie dzwonił - tzn babka się przedstawiła i od razu przeszła do sprawy. Chcieli mnie widzieć od razu następnego dnia, ale fizycznie nie dałabym rady pojechać, bo po pierwsze byłabym po nocce i nie miałabym samochodu (facet do pracy na rano ma), po drugie miałam już wizytę z lekarzem pierwszego kontaktu umówioną na ten dzień, po trzecie mam córkę pod opieką i ją tam ciągać np pociągiem to już hardcore - a znajomi, którzy ewentualnie mogli by mnie zabrać są w tej chwili na urlopie.. poprosiłam o termin, gdzie mój facet miałby na popołudnie,żeby mnie mógł zawieźć i posiedzieć z małą w poczekalni chociaż..
Hmm Halwaya u mnie w 12t1d było 5,43cm i gin powiedział,ze to 1dz to tylu,takze u Ciebie może ze 3-4 dni do tylu jest,to nie jest tak dużo,nie przejmuj się,nadgoni na pewno -
nick nieaktualnyiNso87 wrote:Hmm Halwaya u mnie w 12t1d było 5,43cm i gin powiedział,ze to 1dz to tylu,takze u Ciebie może ze 3-4 dni do tylu jest,to nie jest tak dużo,nie przejmuj się,nadgoni na pewno
No u mnie tak samo było.
To nie jest generalnie problem, bo dzidzia ma czas nadgonić jeszcze. -
nick nieaktualnyHej dziewczyny - ja też dzisiaj pracuje. Mi nie robi to wielkiej różnicy , bo mąż jest w delegacji do 16 czerwca i też pracuje.
Na ból gardła polecam płukanie szałwią - gardło mnie bolało strasznie od niedzieli i dopiero jak zaczęłam płukać szałwią to przeszło. Z tym, że ja nie miałam gorączki.
Nie wiem jak wam ale mi ten 2 trymestr wogóle nie dodał energii - jestem wiecznie zmęczona i śpiąca. Eh . -
Dziękuję wszystkim za kciuki, wszystko jest w porządku
Maluszek ma już 57,7mm idealnie z terminem om. Serduszko bije 170, kość nosowa jest, przezierność karkowa 1,4. Gin stwierdził, że wszystko wygląda bardzo ładnie. Nie będę robić PAPPA.
Tak bardzo się cieszę i w końcu czuję, że mogę odetchnąć, bo przekroczyłam najtrudniejszy dla mnie czas i jestem dalej niż w pierwszej ciążykwiatakacji, iNso87, justyna14, alicja_, Madzisek, MeGi2986, Nadulka, bella88 lubią tę wiadomość
Aniołek - 29.07.2014 (12tc) -
nick nieaktualny
-
Dziękuję dziewczyny za kciuki :*
USG niby w porządku i byłam spokojna, a wyniki testu Pappa są niepokojące.
Z własnego researchu doszłam do tego, że może być problem w późniejszej ciąży tj. wydolnością łożyska, zatrzymaniem wzrostu płodu, stan przedrzucawkowy, przedwczesny poród.. i w najgorszym wypadku obumarcie.
Zobaczymy co mi w środę powiedzą..Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 13:33
-
nick nieaktualnyhalwaya wrote:Dziękuję dziewczyny za kciuki :*
USG niby w porządku i byłam spokojna, a wyniki testu Pappa są niepokojące.
Z własnego researchu doszłam do tego, że może być problem w późniejszej ciąży tj. wydolnością łożyska, zatrzymaniem wzrostu płodu, stan przedrzucawkowy, przedwczesny poród.. i w najgorszym wypadku obumarcie.
Zobaczymy co mi w środę powiedzą..
Jeżeli chodzi o te kwestie które wymieniłaś (wydolność łożyska, wzorost płodu i cała reszta) to są one związane z ZA NISKIM BIAŁKIEM PAPPA.
Generalnie jeżeli chodzi o badanie pappa to mierzymy w nim białko + wolną betę. Niestety nie wiemy jak u Ciebie wyglądają te dwa parametry (czy są wysokie czy niskie).
Gdy białko jest małe a beta wysoka to oznacza to zespół Downa, jeżeli obydwa niskie to inny zespół, jeżeli dwa wysokie to jeszcze inny zespół.
Szkoda, że nie wiesz jakie masz parametry, bo wtedy możnaby od razu coś wyczytać.
Ale przezierność masz ładną i down wykluczony więc mam nadzieje, że wszystko będzie ok!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2015, 13:46