X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry.
    Melduję się w drugim trymestrze.
    USG prenatalne na 9:30.
    Zdam pełną relację po powrocie, ale trochę to potrwa bo w jedną stronę jedziemy 70 km.

Miłego dnia i trzymajcie kciuki ;-)

Madzisek, kwiatakacji, Dagietka, iNso87 lubią tę wiadomość

• _nick00 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2015, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    cześć dziewczyny, mam pytanie;) 4 miesiąc zaczyna się w 16 tygodniu czy w momencie zakończenia się miesiąca trzeciego? chciałabym zacząć używać krem przeciw rozstępom,ale napisane jest, że od 4 miesiąca.
    A przypadkiem 4 msc nie zaczyna się od 14tygodnia?

iNso87 lubi tę wiadomość

74863f63c6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4 miesiąc zaczyna się w 13+0 tc ;-) Czyli pierwszy dzień 14 tc. Wiem, bo dzisiaj zaczynam :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zai2014 wrote:
    No i jestem kobitki- po prenatalnych.

moje wyniki:
    bliźniak A NT- 1,6
    ryzyko:21 1:3495
    18 1:5587
    13 <1:20000
    bliźniak B NT- 2,1
    ryzyko:21 1:2006
    18 1:5587
    13 <1:20000

Co myślicie?
    Czekam jeszcze na pappa, boję się trochę że mi on pochrzani wyniki.
    Ja mam bardzo zbliżone wyniki do Twojego bliźniaka A:) lekarz mnie przekonał że nie ma powodów do obaw więc pappy już nawet nie robiłam

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    cześć dziewczyny, mam pytanie;) 4 miesiąc zaczyna się w 16 tygodniu czy w momencie zakończenia się miesiąca trzeciego? chciałabym zacząć używać krem przeciw rozstępom,ale napisane jest, że od 4 miesiąca.
    Krem który stosuje niby też jest od 4 maca, ale poczytałam troche różnych wypowiedzi i doszłam do wniosku ze ten czas jest podany dlatego że wg badań dopiero od 4 mca wiekszosc kobiet "rosnie" co z widac po niektorych brzuszkach jest nieprawda:) wiec ja taki krem zaczelam stosowac juz w okolicy 8 tygodnia, bo nie ma do tego przeciwskazan.

iNso87 lubi tę wiadomość

• niania.ogg Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam wczoraj prenatalne... Jakoś głupio mi było odwoływać i stwierdziłam, że najwyżej podejrzę ot tak i umówię się jeszcze raz. Lekarz jak się dowiedział, ile dzidź miał w zeszłym tyg (3,12) to też powątpiewał czy coś z tego będzie. Ale się udało :) Krasnal ma już 5,16. Tętno 156, nosek jest,przepływy ok, usg idealne. O Nt i statystycznym ryzyku jeszcze nie rozmawialiśmy, bo te dane dostanę w kopercie z wynikami testu pappa i będzie wszystko dokładnie opisane. Wyniki z opisem prawdopodobnie już w piątek. Lekarz stwierdził, że 20% dzieci z zd ma idealne usg, więc on z opiniami jest ostrożny. No i jeszcze się dowiedziałam, że w razie "w" moja klinika nie będzie mnie namawiać na nifty ani harmony, ale wpisze do siebie do dalszego programu prenatalnego na nfz - tu zrozumiałam, że chodzi o amnio.
    Aha. I powiedział mi jeszcze, że jak będę przychodziła do niego na połówkowe to nie w 20, a w 23 tyg. Powiedział, że kiedyś była jakaś tam stara metoda, a teraz jest nowa i minimalna waga dziecka wówczas 300g, i że to ważne żeby móc dokładnie pracę serduszka sprawdzić, że kobiety nie wiedzą i nagminnie za szybko przychodzą... i mam przyjść na przełomie sierpnia/września dopiero. Nie zapamiętałam, ale chodziło o 5 przepływ, czy coś innego z 5..

kwiatakacji, Hashija lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    Ja mam bardzo zbliżone wyniki do Twojego bliźniaka A:) lekarz mnie przekonał że nie ma powodów do obaw więc pappy już nawet nie robiłam

Trochę mnie zmartwił ten drugi bliźniak, ale lekarz mówił że przy takich wynikach nie ma powodów do niepokoju.

Bliźniaki są z nami :*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:-) wlasnie ogladam PNŚ, myslalyscie o pobraniu komorek macierzystych po porodzie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zai2014 wrote:
    Trochę mnie zmartwił ten drugi bliźniak, ale lekarz mówił że przy takich wynikach nie ma powodów do niepokoju.

Nie martw sie, NT 2,1 to nie jest duzy wynik:-)

Moja siostra z blizniakami tez miala rozne wyniki, u jednego chlopca NT byla 1,4 a u drugiego 2,7! Zrobila test pappa i ryzyko wyszlo bardzo male, ok 1:15000. Wierze ze i u Cb tak bedzie ;-)

zai2014, Hashija lubią tę wiadomość

• Hashija Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dzisiaj bylam na badaniu cukru. Mam 79. Jutro mam konsultacje o 9 z rodzinnym, a 10:35 endokrynologa. Jestem wkurzona bo wyniki wyslali bezposrednio do lekarza a ja wole wiedziec wczesniej z czym ide do lekarza i moge przygotowac ewentualne pytania :-\

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 11:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja już po :-)

Wszystko elegancko i super :-) Kość nosowa jest, przezierność 1,89.
    CRL 7,73
    Ryzyko 21 - 1:6984
    Ryzyko 18 - 1:20000
    Ryzyko 13 - 1:20000

Ogólnie Pan Doktor powiedział, że wyniki bardzo dobre, badał wszystkie przepływy, oglądał główkę. Spędziliśmy u niego 40 minut.
    Jak tylko zobaczył maleństwo, to powiedział: "Pierwsza dobra wiadomość już jest-na pewno dziewczynka" (bo go przed badaniem poprosiłam-jakby coś się udało zobaczyć, to proszę nam powiedzieć).
    Potwierdzał podczas usg ze cztery razy, że nie ma najmniejszych wątpliwości, że córka :-D

Cieszę się bardzo, bo nie dość , że mała zdrowa, to jeszcze córka :-D

Hashija, Karola1990, kwiatakacji, Klara87, m@rzenie, Madzisek, iNso87, Kika428, bella88, Piegus, Flakonik, niania.ogg, Dagietka lubią tę wiadomość

• Hashija Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozwazalam pobierania komorek maciezystych. Przy pierwszym dziecku tgo nie robilam.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:

Potwierdzał podczas usg ze cztery razy, że nie ma najmniejszych wątpliwości, że córka :-D

Cieszę się bardzo, bo nie dość , że mała zdrowa, to jeszcze córka :-D

Pchełka !! Cudowna wiadomość :D nie dość że wszystko ok to jeszcze mała księżniczka wśród tylu mężczyzn!
    Ale Ci zazdroszczę :))

Ja dzisiaj depresja - przytyłam 1,5 kg w tydzień!! :( :/ Mam nadzieję że poszło w cycki bo ostatnio mi się nie mieszczą w staniku :> :P?

Pchełka lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Pchełka !! Cudowna wiadomość :D nie dość że wszystko ok to jeszcze mała księżniczka wśród tylu mężczyzn!
    Ale Ci zazdroszczę :))

Ja dzisiaj depresja - przytyłam 1,5 kg w tydzień!! :( :/ Mam nadzieję że poszło w cycki bo ostatnio mi się nie mieszczą w staniku :> :P?

Acikk, następna będzie u Ciebie córcia, zobaczysz ;-) I będzie miała wspaniałego starszego braciszka ;-)

Jeśli chodzi o wagę, to na pewno poszła w cycki :-D (i pewnie trochę wody się zatrzymało u Ciebie)

• Acikk Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde na prawdę mnie to zszokowało bo od początku ciąży wogóle nie przytyłam i nagle taki skok w tydzień... a Z drugiej strony kiedyś musiała zacząć rosnąć w sumie jutro zaczynamy 17 tydzień :)
    Ale jak tak dalej pójdzie tooo... Chyba przestanę jeść na jakiś czas :D

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niania, Pchelka gratuluję cudownych wieści :-)

Ją też jestem załamana moja wagą bo przez 2 tyg przytylam ponad 2 kg... Jak tak dalej pójdzie to niedługo jak słoń będę wyglądać :-(

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tylko nie myślcie o odchudzaniu w ciąży. Moja gin mówi, że jak organizm dostaje za mało pokarmu i zaczyna "trawić siebie", to wytwarzają się szkodliwe da dziecka substancje. Dlatego odchudzanie jest zabronione.

Jesteśmy w okresie, w którym powiększa się macica, ilość płynu owodniowego. Wszystko trochę waży ;-)

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka super wiadomości :-) gratuluję :-)
    Ja to Dzisiaj jakiś ciężki Dzień mam ale zaraz jadę do domku i będę smażyć pysznego dorszyka :-D

Pchełka lubi tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzien dobry mamuski,

ja po 16 jade do kontroli co z ttym krwiakiem, trzymajcie kciuki bardzo Was prosze!!

a my rosniemy ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c961278f0d91.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 13:03

Madzisek, Hashija, bella88, Flakonik, m@rzenie lubią tę wiadomość

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po wizycie :) zaraz cofne i Was nadrobię.
    Wszystko ok u Nas,gin kazal brac zelazo tak jak mowilam 2 dni wcześniej,ze wypisze przez te delikatne pogorszenie morfologii. Przytylam od ostatniej wizyty 1kg :D od początku ciąży wychodzi na to,ze jestem tylko 2kg do przodu :D mam nadzieje,ze przez cala ogolnie przytyje 7kg:P to moje marzenie hehe bo mam nadprogramowe 10kg i do zrzucenia po ciąży będzie akurat 17kg hehehe ;D
    Maluch krecil się niesamowicie i widziałam Jego sliczna stopke która walila Matke od srodka :P takie tam kopniaczki hehehe Nie mam pojęcia ile mierzy bo jak zwykle szybka akcja była na USG i widziałam tylko,ze mierzyl glowke BDP to 3,13cm mierzyla. Pytalam gina czy możliwa już jest widoczna plec ale On powiedział,ze nie..ale ja mysle,ze On po prostu nie potrafi rozpoznać tyle..bo żeby chciał to jeśli chodzi o dol ;) to dziś było wyjątkowo widoczny ;D

Ja jem wlasnie salatke z feta i zagryzam fasolka szparagowa hehe :)

kwiatakacji, Pchełka, Hashija, bella88, _nick00, Flakonik, m@rzenie lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 562 563 564 565 566 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ