X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Madzia z czekoladą to się uśmiałam konkretnie... Ja jak na razie od początku ciąży cały czas jestem na -2kg, a brzuszek trochę rośnie, moim zdaniem oby brzuchal rósł, waga nie musi :) jeszcze jest czas.

Czyli z tego jak uzbierałam na razie po waszych wypowiedziach, to na słodkie chłopak :) mi pasuje :)

Wczoraj płakałam, bo miałam smaka na chipsy paprykowe karbowane z Lidla :D

rewelka, bella88 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do snów to mi się dwa razy sniło, że mi się jakiś wściekły kot wbija pazurami w rękę i nie chce puścić... coś okropnego...ale w snach wychodza nasze emocje ;) nie wyrażona złość później objawia się w śnie o wściekłym kocie :D

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 08:42

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    ja mam dokładnie tak samo ciągle tylko mięso wędliny itd :D i oby się potwierdziło na 100% że dziewczynka <3

ja mam chłopca i mnie odrzuca od mięsa ;) o kurczaku to nawet pomyśleć nie umiem... :D

Nadulka, Suerte lubią tę wiadomość

• moniek90 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    ja mam chłopca i mnie odrzuca od mięsa ;) o kurczaku to nawet pomyśleć nie umiem... :D

To tak jak Ty na kurczaka to ja mam na kaszę, suszone pomidory w oleju, krewetki i bakłażana. Na początku ciąży zrobiłam sobie z tych składników misz masz i wybitnie mi nie smakowało :-D teraz na samą myśl ściska mi żołądek :-D Schabowy lepszy :-P

relgh371b3i8nmn1.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mięsa też mało ruszam, trochę wędliny, reszta może nie istnieć.
    Macie może abonament premium? Co jest napisane w kalendarzu przy 18 tc?

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rewelka wrote:
    Ja mięsa też mało ruszam, trochę wędliny, reszta może nie istnieć.
    Macie może abonament premium? Co jest napisane w kalendarzu przy 18 tc?
    Mi wlasnie dziś wygasł i nie będę go wykupywać,prosilam Flakonika już jakiś czas temu żeby te serducha powstawiala na 1 strone nasza bo wypisałam ale musiala to 2 razy ominąć..
    Przy 19tc? bo przy 18tc nic nie ma ;)

edit.
    Rewelka ale w kalendarzu czy dzienniku bo teraz doszłam :P bo to co ja nizej wypisałam to dziennik a na kalendarzu to mam napisane nawet jak nie mam abonamentu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 13:33

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    14t - II trymestr
    15t - Rozwaz zmiane biustonosza
    16t - Możesz już poczuc pierwsze ruchy plodu
    17t - Czas na ubrania ciążowe!
    19t - Od dziś możesz już wykonać "polowkowe" badania USG, ocene anatomii plodu
    20t - Rozpocznij organizować rzeczy dla dziecka
    22t - Wybierz szkole rodzenia
    25t - Wykonaj test obciążenia glukozwa
    25t1d - Granica przezywalnosci plodu
    26t - Wybierz i odwiedz szpital w którym planujesz rodzic

28t - III trymestr
    29t - Możesz już wykonać trzecie najważniejsze badanie USG oceny anatomii plodu
    34t - Rozpocznij masaz krocza
    36t - Wykonaj posiew w kierunku paciorkowcow
    37t - Znajdz najkrotsza droge do szpitala
    37t6d - Spakuj torbe do szpitala
    38t - Ciaza donoszona
    41t - Twój przypuszczalny termin porodu.

Znalazlam z 29.05 ;)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi waga po 17 tc ruszyla dzisiaj 59,5 czyli 1.5 kilo na plusie a tez juz sie balam ,ze moze cos ze mna nie tak a teraz zaczyna gnac :)

Madzia890722 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maya34 wrote:
    A mi waga po 17 tc ruszyla dzisiaj 59,5 czyli 1.5 kilo na plusie a tez juz sie balam ,ze moze cos ze mna nie tak a teraz zaczyna gnac :)
    Mialam dokladnie tak samo po 17 tyg zacZela isc w gore :)

• rewelka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso Ja mam wszystko tydzień wcześniej :) najbardziej mi się rozchodziło o to organizowanie rzeczy dla dziecka, bo cały czas nie wiem kiedy zacząć kupować, wiem że już sporo Was zaczęło, ale jakoś nie mogę się przemóc, przy pierwszej ciąży miałam pusty pęcherzyk później 2 lata się nie udawało i teraz nadal nie wierzę, że się udało...

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • moni1403 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też noszę synka i ciągle myślę o słodyczach :-) właśnie pochłonełam pól tabliczki czekolady mlecznej :-)

Dziewczyny nie mam pomysłu na imię jak dajecie na imię waszym synkom?

f2w3dqk3jx49b2s0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni u nas bedzie Franuś, ale podoa tez sie Adam:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie wiadomo co bedzie ale tez mamy mega problem z imieniem dla chlopca :-( Frankow jest tylu wkolo ze nie chcemy. Tak samo Jasiow i Kubusiow- przynajmniej u Nas w okolicy. Myslimy nad Olkiem, Stefkiem, Adasiem.

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smaki nie są żadnym wyznacznikiem płci, ja na tym etapie nie mam żadnych zachcianek, jem wszystko normalnie, może tylko odrzuciło mnie od soków marchwiowych i wgl od marchewki a zawsze lubiłam. Jem wszystko tak jak zawsze jadłam i słone i słodycze też podjadam tak jak przed ciążą :P Jeszcze przed terminem spodziewanej miesiączki miałam ochote na pomidorówke i pomidory, mój pierwszy objaw ciążowy, pozniej fast foody, kebaby i frytki górowały, pozniej owoce i sałatki z ogórkami i pomidorami a od mięsa mnie odrzuciło, a od drugiego trymestru już nie mam żadnych zachcianek, i wszystko zjadam, mięsa i słodycze bez problemu :P Więc smaki myśle ze nie określają płci. A powiem Wam więcej, te wszystkie zabobony co czytałam w internecie zeby zgadnąć płeć, mówiły mi na chłopca, a jakoś mam dziewczynke :P
    Piszecie ze jak się je mięso i wędliny to dziewczynka, ja je jem dopiero od 14tc wczesniej tylko sam nabiał, z resztą teraz tez nie zawsze mi smakuje chleb z szynką np :P Zupełnie jak miałam przed ciążą :P

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jak będzie synek to będzie Tobiasz (mąż na początku nie był przekonany ale jakoś przetrawił, żadne inne też mu się nie podobało), ale mi się bardzo podobają też Aron, Szymon, Tymon, Kamil, Łukasz, Adam, mam bratanka Juliana fajny chłopak (ale Julków teraz to jak Jasiów, Kubusiów i Filipów)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kierzynka wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi jak odczuwacie pierwsze ruchy? bo ja od tygodnia w jednym miejscu co jakiś czas czuje takie gazowanie i nie wiem czy to juz ruchy czy nie ;)

roznie odczuwaja kobiety pierwsze ruchu ja czasami takie mocne laskotanie tak jakby cos od spodu mnie mocno smyrnelo, czasami takie pukniecie delikatne, bulgotki, no ciezko to nazwac, ale odrazu wiadomo, ze to nie przewracanie w brzuchu tylko babelek :-)

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ruchów, to ja poczułam pierwsze w 13tc i porównałam to do tika w mięśniu, jakby jakaś piłeczka delikatnie pukała, pozniej juz nie czułam, dopiero w połowie 16tc znowu czułam takie jakby pukanie piłeczką od środka, a teraz już czuje codziennie i czuje jakby trykanie palcem od środka, no coś takiego podobnego, nie da się pomylić tego z żadnymi jelitami itd, to czuć że to coś innego niż zazwyczaj się czuło w swoim organiźmie :-)

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • kierzynka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo Poziomka dobre określenie : pukanie pileczka. No takie mam wrażenie ;) albo właśnie tik mięśnia

Poz!omka. lubi tę wiadomość

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rewelka rozumiem bo u mnie w domu tez Mama zawsze mowi nic nie kupuj narazie,pod koniec ciazy dopiero i tak tez zrobilam w pierwszej ciazy,wszystko praktycznie w 36tyg ciazy a wozek to juz nawet po urodzeniu przez neta zamowilam. Teraz to mi Maz znosi wszelkiego rodzaju butelki,smoki,reczniki kapielowe a nawet kosmetyki dla Dzieci ale te akurat zuzywam dla Malej swojej. Ja poki co teraz kupilam troche bodziakow i wlasnie wrocilam z auchana i znowu kupilam zestaw 3bodziakow z dl rekawem za 25zl.. mysle,ze po wizycie pn lub tej prywatnej w 20tyg jak sie dowiem czy to chlopiec czy dziewczynka zaczne kupowac juz wiecej ale tylko ciuchow;) wieksze rzeczy typu lozko itp dopiero pod koniec ciazy. W sumie wozek juz bede miala po 10.08 bo od siostry odkupuje takze to wczesniej.

Moni my chcemy Marcel jednoglosnie a jak dziewczynka bedzie Lena. Chcielismy tez Mikołaj ale ja juz przestalam chciec bo to by bylo imie po zmarlym Tesciu i tak jakos mi dziwnie,ze po Malza rodzinie imie..a czemu nie po mojej? ;) rozumiesZ,takze Marcelek Precelek od poczecia:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 18:07

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 652 653 654 655 656 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ