X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Justyna :-) pocieszylas mnie ;-) a powiedz mi jeszcze ile trwa polog? Tez indywidualnie czy np okreslone 5 tyg? I ile po porodzie mniej wiecej dostalas okresu?
    A z zabkowaniem nie pomoge :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 10:13

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Dzieki Justyna :-) pocieszylas mnie ;-) a powiedz mi jeszcze ile trwa polog? Tez indywidualnie czy np okreslone 5 tyg? I ile po porodzie mniej wiecej dostalas okresu?
    u mnie było tak, że zaraz po porodzie mogłam normalnie i siedzieć i funkcjonować mimo szwów, gorzej było trochę jak je zdjęli, ale to chodziłam powoli , mało, na spacer zawsze krótki bo wszystko jednak bolało no i z kimś w razie jakby się słabo zrobiło. Tak na 100% doszłam do siebie po 5-6 tygodniach i tyle mniej wiecej trwało oczyszczanie się organizmu mojego po porodzie :/ długo!! niby teraz 9 miesięcy bez okresu, ale potem za to 5 tyg krwawienia :/ tak samodzielnie przy dziecko to w sumie od razu mogłam wszystko robić. Na początku mamy dużo adrenaliny w sobie, cały pobyt w szpitalu - 5 dni bo Olek miał żółtaczkę było ok, dopiero jak wróciłam do domu poczułam jak zmęczona jestem :) A okresu dostałam po 5 miesiącach od porodu, bo ponad 3 miesiące karmiłam tylko piersią, więc pewnie to od tego u mnie było zależne, ale to indywidualna sprawa, bo mam koleżankę która od razu po oczyszczeniu się organizmu, mimo karmienia piersią od razu w kolejnym cyklu dostała okresu. Tak naprawdę, myślę, że każda przechodzi to po swojemu :) ale nie ma co się bać, to trudny dla nas ale wspaniały czas i każda da radę :)

Nadulka lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lips ja również jestem za luźniejszą z dwóch powodów - po pierwsze wygodniejsza i bardziej przewiewna, a po drugie tam gdzie ja mieszkam jest taka tradycja i przekonanie, że tylko panna młoda powinna być na biało ubrana tego dnia, a Ty jednak jesteś ważnym gościem na tym ślubie i będziesz rzucać się w oczy :-)

relgh371b3i8nmn1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    teraz się pożale - Olek w nocy z takim płacze się budzi lub nawet nie budzi, że szok, ale mu te zęby dają popalić :/ ile trwa takie wyrzynanie się zęba? na szczęście już gorączki nie ma, ale boli go strasznie. Smarować maścią nawet nie pozwala :/

Justyna, ja nie miałam nigdy problemów przy ząbkowaniu.
    Natomiast być może pomogą Ci:
    Maść dentinox, znieczulająca miejscowo dla dzieci-jeszcze jakiś czas temu dostępna tylko w Niemczech, ale na pewno jakaś dobra jest u nas w Polsce też.

Na noc czopek paracetamolu i herbatka z melisy. Na pewno Oluś nie wysypia się w nocy, więc wszystko co ułatwi mu spokojnie spać-ma sens.

I mrożone gryzaczki-standardowo.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy :-/

justyna14 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniek- chyba wszędzie jest tak, że nie powinno się iść w białej sukience bo to kolor sukni Panny Młodej i nie można jej przyćmić w tym dniu?
    Ale mi się wydaje że te są kremowe, a nie białe? Chyba że to kwestia monitora :)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:
    Maść dentinox, znieczulająca miejscowo dla dzieci-jeszcze jakiś czas temu dostępna tylko w Niemczech, ale na pewno jakaś dobra jest u nas w Polsce też.

Na noc czopek paracetamolu i herbatka z melisy. Na pewno Oluś nie wysypia się w nocy, więc wszystko co ułatwi mu spokojnie spać-ma sens.

dzięki, spróbuje mu tą meliskę dziś dać na noc, bo czopki dostaje. Nawet z uśpieniem go na noc jest mega problem, wczoraj dopiero o 22.30 padł, gdzie normalnie o 21 już spał smacznie :/
    teraz spi już 30 min, zobaczymy ile pośpi. A po maść wyślę męża, może gdzieś ją dostanie. Dzięki :)

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:

Pchelkaa, ja po ostatniej cesarce, krwawiłam bardzo malutko, około 2 tygodnie, ale po cesarkach często tak jest. Podczas cc macica jest oczyszczana przez lekarzy dodatkowo i stąd mniejsze krwawienie w okresie połogu.
    Karmiąc piersią, macica szybciej się obkurcza, co objawia się dyskomfortem, bólem macicy podczas karmienia. Ale szybsze obkurczanie, dzięki karmieniu piersią, przyspiesza wewnętrzne gojenie.

Jeśli chodzi o stosowanie tamponów, to kiedyś usłyszałam od lekarza mądrą rzecz. Podczas miesiączki macica się oczyszcza i to co ma zostać wydalone, powinno zostać wydalone a nie hamowane poprzez tampony ;-)

iNso87 lubi tę wiadomość

• moniek90 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    moniek- chyba wszędzie jest tak, że nie powinno się iść w białej sukience bo to kolor sukni Panny Młodej i nie można jej przyćmić w tym dniu?
    Ale mi się wydaje że te są kremowe, a nie białe? Chyba że to kwestia monitora :)

Na moim pierwsza wygląda jak kremowa a druga właśnie jak biała :D

Co do krwawienia po porodzie to ja też będę się męczyć, bo praktycznie całe życie używałam tamponów, nigdy nie miałam problemów z tamowaniem krwi, wolę zmieniać tampon co 1,5h i w nocy wstawać. Najgorsze przy podpaskach dla mnie jest te uczucie jak po dłuższym siedzeniu się wstanie i to wszystko wypływa wtedy. No ale widocznie ze mnie słaby zawodnik :D
    A orientujecie się jak silne jest to krwawienie? Ja zawsze miałam obfite miesiączki i jestem ciekawa jak duża będzie to różnica.

relgh371b3i8nmn1.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:
    Pchelkaa, ja po ostatniej cesarce, krwawiłam bardzo malutko, około 2 tygodnie, ale po cesarkach często tak jest. Podczas cc macica jest oczyszczana przez lekarzy dodatkowo i stąd mniejsze krwawienie w okresie połogu.
    Karmiąc piersią, macica szybciej się obkurcza, co objawia się dyskomfortem, bólem macicy podczas karmienia. Ale szybsze obkurczanie, dzięki karmieniu piersią, przyspiesza wewnętrzne gojenie.

Jeśli chodzi o stosowanie tamponów, to kiedyś usłyszałam od lekarza mądrą rzecz. Podczas miesiączki macica się oczyszcza i to co ma zostać wydalone, powinno zostać wydalone a nie hamowane poprzez tampony ;-)
    ja przed pierwszą ciąża miałam tak silne okresy, że co godzinę latałam do toalety, wiec i tampon i podpaska się przydawały. Po porodzie miałam chyba jeden normalny okres może dwa, i były lżejsze, ale też bez tamponów sobie nie wyobrażam. Mi po prostu jest wygodniej.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie oczyszczanie trwalo 4-5 tyg mniej wiecej, a okres dostalam jak maly mial 6 miesiecy, ale do tego 6 miesiaca dostawal tylko cyca wiec tak jak napisala Justyna pewnie to tez mialo duzy wplyw :)
    dzis bylam u poloznej, sprawdzila ciscnienie,siuski i sluchalismy serduszka. jutro jedziemydo szpitala na test potrojny, bo jak mialam prenatalne okazalo sie,ze za pzono na pappa a za wczesnie na potrojny. Napedzili mi stracha na poczatku za nim powiedzieli o co chodzi, bo normlanie jak wszystko jest ok wysylaja wyniki poczta wciagu kilku tyg a jak cos nie tak to dzwonia. tu do mnie dzwonia ze szpitala i za nim powiedzieli ze to tylko to to sie najdlam strachu.

• KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:

ja Ci moge powiedziec, ze ja po porodzie czulam sie dobrze, troche przez pierwsze dni sie zle siedzialo i balam sie isc wyproznic, ze mi szyw puszcza, ale kochaklam sie juz chyba po 3 tyg bo nie wytrzymalam i bylam w pelni sprawna nic mnie juz nie bolalo ;)

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:

u nas tez jest masc taka znieczulajaca na dziaselka, napewno pamietam ze na poczatku uzywalam

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • KASIAG24 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniek90 wrote:
    Na moim pierwsza wygląda jak kremowa a druga właśnie jak biała :D

Co do krwawienia po porodzie to ja też będę się męczyć, bo praktycznie całe życie używałam tamponów, nigdy nie miałam problemów z tamowaniem krwi, wolę zmieniać tampon co 1,5h i w nocy wstawać. Najgorsze przy podpaskach dla mnie jest te uczucie jak po dłuższym siedzeniu się wstanie i to wszystko wypływa wtedy. No ale widocznie ze mnie słaby zawodnik :D
    A orientujecie się jak silne jest to krwawienie? Ja zawsze miałam obfite miesiączki i jestem ciekawa jak duża będzie to różnica.

nie przejmuj sie ja etz cale zycie tylkko tampony, nie daje rady podpasek, a te poprodowe sa jeszcze takie wielkie :D ale da sie przezyc :P nie wspominam tego jako jakiejs tragedi :P

km5szbmhj06ctvox.png

gwn9018.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    mnie nie bolało. wczoraj odebrałam wyniki moczu własnie i juz wszytko jest ok u mnie. teraz musze duzo pic.
    A Ty co bierzesz na te bakterie i leukocyty w moczu? robiłaś znowu badania czy ten ból tak nagle się pojawił? masz jeszcze jakieś inne objawy?

Mam antybiotyk Keflex, dzisiaj ostatnia dawka. Kolejne badanie mam zrobic za tydzien zeby byl odstep po kuracji. Mnie wczesniej nic nie bolalo, czasem ciagnelo mnie przy pepku podczas sikania, no i mialam podwyzszona temperature. A ten bol pojawil sie nagle, do tego popludniu mam ciut podwyzszona temp. Gadalam z ginem powiedzial ze musialodojsc u mnie dodatkowo do infekcji grzybiczej cewki co czesto sie zdarza przy zakazeniu. Zalecil pare dmi smarowac sie 3x1 mascia clotrimazolum i sie obserwowac. Jesli to wogole nie pomoze, bol bedzie dalej to mam przyjsc na wizyte.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :) mam pytanie dla bardziej doświadczonych mam :) mam zamiar kupić łóżeczko z Ikei 120x70 - na allegro widzę ze pościele są rozmiarów 120x60 - tak się kupuje ze wezsza kołderka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 11:51

• rewelka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka zawsze możesz kupić kołderkę 120x90 takie też są.

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka wrote:
    Witajcie dziewczyny :) mam pytanie dla bardziej doświadczonych mam :) mam zamiar kupić łóżeczko z Ikei 120x70 - na allegro widzę ze pościele są rozmiarów 120x60 - tak się kupuje ze wezsza kołderka?

Standardowe wymiary łóżeczek to 120x60 i 140x70 i w tych rozmiarach zazwyczaj są dostępne pościele itp ;-)

menka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    Gratuluje udanych wizyt i 3mam kciuki za dzisiejsze.

Dziewczyny ktore leczyly sie na zakazenie ukladu moczowego czy bolalo Was (chyba) ujscie cewki moczowej? Bo ja dzis koncze antybiotyk a mnie 2 dzien boli wlasnie w tym mmiejscu i to caly czas, siedze czy stoje nie ma znaczenia, do tego doszedl lekki bol podbrzusza:( dzwonilam do gina i czekam zeby oddzwonil.

Mnie nie szczypało nic(jeśli o to Ci chodzi) za to mam okropne bóle brzucha

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lips- tez jestem za tą drugą, dopasowaną :) bardzo kobieco w niej wyglądasz :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oluniaaa wrote:
    No i my też po wizycie :-) Madzi jednak nic między nóżkami nie wyrosło więc na 100% dziewczynka :-D ma już z nóżkami ponad 20 cm i tłuścioszek waży już 260g :-D serduszko pięknie bije i jest z nim wszystko wporzadku :-D zdrowa dzidzia :-D

Mój synuś w 18t1d ważył 240 gram, więc bardzo podobnie ;) siedział sobie po turecku i ssał kciuka :D

‹‹ 670 671 672 673 674 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ