X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • bella88 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    bella88 witam Cie w grudniowych mamusiach :-) Jak samopoczucie? :-)
    Dziewczyny co do badań, mam na tyle zaufanego lekarza, że jakoś się tym nie martwie czy wszystkie zbędne badania dostane, wierze że on wie co robi :P
    Najbardziej teraz przejmuje się czy wgl tam serduszko jest :D Jutro o tej godzinie bede juz po usg :D

Witam kochana :) Ja też bym chciała już usłyszeć serduszko. Może jutro się skuszę na usg? Bo lekarz raczej odpada 20 bo nie będę mogła przyjechać. Głównie mi chodzi o to L4. Myślicie że inny mi wypisze? Nie wiem co zrobić :/

Poz!omka. lubi tę wiadomość

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    05.05 16dpo Beta 1113 mlU/ml, Prog 35,60 ng/ml
    07.05 18dpo Beta 2307 mlU/ml
    Wizyta 29.06 godz. 18.45 prenatalne
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halwaya na noc? a twoj pracodawca wie zejestes w ciazy? U nas w PL kobiety nie moga pracowac wnocy. tak jest przynajmniej w prawie .

Kourtney lubi tę wiadomość

• bella88 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Bóli nie mam, ale to chyba dlatego ze biore luteine dopochwowo, lekarz powiedział ze po luteinie powinny sie takie bóle uspokoić, ale mam za to kłucia takie czasami z lewej strony tak nisko bardzo, na wzgórku łonowym? tak gdzieś w tamtych okolicach.Najczesciej wieczorem.

Dokładnie mam to samo. Też biorę lutke dopochwowo. I mam takie "pokłówanie" od czasu do czasu.

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem większość lekarzy którzy prywatnie Cie przyjmą nie powinni miec z tym problemu zeby L4 wypisać od razu :-) Moja koleżanka była tak wcześnie na nfz i nie chciał jej wypisać, poszła prywatnie to od razu dostała L4.
    Spróbować nie zaszkodzi :-) I trzymam kciuki za piękne serduszko <3 :-)

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • halwaya Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj nie ma przeciwwskazań do pracy w nocy. Wiele moich koleżanek tak pracowało. Nie ma L4 'z okazji ciąży' (muszą być bardzo poważne powody, zagrożona ciąża itp.). Pozatym prawo nie chroni ciężarnej. Jeśli zdecydują sie zlikwidować jakieś stanowisko to to, że jesteś w ciąży to nie ma żadnego znaczenia. Ogólnie w Polsce naprawdę jest o niebo lepiej jeśli chodzi o ciążę (a tak wszyscy narzekają)

Sx0K.png
    ypbg.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to prawda, moja siostra w anglii mieszka i tam dopiero w 12 tygodniu zaczeli ją traktować jak w ciąży, wczesniej jak była na usg to jej powiedzieli ze może to ciaza a moze nie, i kazali normalnie lecieć w cieple kraje na wakacje i sie nie przejmowac..Bo miala wtedy wątpliwosci.. Więc fakt, w polsce jest zupełnie inaczej pod tym względem.

halwaya lubi tę wiadomość

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • halwaya Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście jak chciałam w poprzedniej ciąży iść na dniówkę to nie było problemu, ale wtedy nie miałam jeszcze dziecka, więc mogłam pracować jak chciałam. Teraz jedynym rozwiązaniem jest nocna zmiana, bo mój facet pracuje zmianowo. A nie chcemy na całe dnie oddawać dziecka do przedszkola.
    Ja pracuję 5h tylko, resztę trochę śpię nad ranem, potem odsypiam jeszcze po południu. Dzięki temu i dzień spędzam z dzieckiem i nie musimy martwić się o opiekę, gdy są ferie czy gdy dziecko jest chore.

Sx0K.png
    ypbg.png
  • bella88 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik wrote:
    Halwaya na noc? a twoj pracodawca wie zejestes w ciazy? U nas w PL kobiety nie moga pracowac wnocy. tak jest przynajmniej w prawie .

Dokładnie. Też miałam pracę zmianową 12-godzinną. Dlatego mam L4. I mój pracodawca musiał to zrozumieć. Ta praca nie jest dla kobiet w ciąży.

25 cs o drugie maleństwo
    29.04 10dpo - ||
    oar8skjo7l38xs7t.png
  • halwaya Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    12h zmiany to faktycznie niezły maraton..
    ja w poprzedniej ciąży w pracy spędzałam tylko 9h (od 10:00 do 19:00) - cały dzień do dupy.. zero życia w tygodniu

Sx0K.png
    ypbg.png
  • muamua Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flakonik wrote:
    Ide na rynek sie przewietrzyc. Mam dosc siedzenia wdomu a rumianek pompgl i juz troche tylko mnie mdli
    Flakonik, a można rumianek pić w ciąży?

Ja mam straszny problem z mdłościami :( Mdli mnie od rana do nocy i ciężko mi sobie z tym radzić, zwłaszcza, że o ciąży wiedzą poza mężem i szefową tylko trzy osoby, więc muszę robić dobrą minę do złej gry. Nie wiem jak to zniosę i będę dalej pracować.

Gratuluję nowym zaciążonym i trzymam kciuki za nas wszystkie.

Sama czekam na wtorkową wizytę u ginekologa. Mam nadzieję, że zobaczę już <3.

ganns65g873vd173.png
    23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
    14.04. - <3 - 6t6d
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz robie po 10h :P 7 do 17 i tez mi sie wydaje ze mam caly dzien z głowy :/ Bo za nim coś zaczne spokojnie robić zeby gdzies pójść czy pojechac po pracy to juz po 18 sie robi i praktycznie to już wieczór. Nawet nie mam kiedy posprzątać dobrze w domu, dzis chyba sie za to wezme, bo juz nie moge patrzec jak moje kłaki latają po całym domu.. Też Wam tak wypadają włosy ?? Bo mi tragicznie !!! Już szału dostaje, ciągle tylko z ramion sciągam luzem włosy, wypadaja sobie same jak nawet nic z nimi nie robie , straszne.

halwaya lubi tę wiadomość

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • halwaya Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przez ciążę całkiem fajnie się trzymały włosy - po porodzie zaczęły wypadać i to nieźle.
    Aktualnie nie zauważyłam, żeby było jakoś gorzej/lepiej.. biorę witaminy (centrum materna), więc może to trochę pomaga

Sx0K.png
    ypbg.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed pozytywnym testem brałam Prenatal complex, a teraz biore pregna plus. No przed zajściem w ciąże tez mi wypadały ale teraz wypadaja tak tragicznie ze az łzy mi sie cisna do oczu :D One są wszędzie, dosłownie wszędzie :D ostatnio nawet na gąbce do zmywania znalazłam, albo wyciągając czyste pranie z pralki :O takie kłębki zwinięte :D

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muamua mozna.
    https://parenting.pl/portal/rumianek-w-ciazy

Kourtney lubi tę wiadomość

• muamua Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moim aptecznym jest napisane, że nie zaleca się, by stosować go w ciąży.

ganns65g873vd173.png
    23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
    14.04. - <3 - 6t6d
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też piłam rumianek, tydzień temu, bo miałam straszne bóle zębów przez pare dni, a tylko to miałam pod ręką, to płukałam i przy okazji sobie piłam :P

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madleine wrote:
    Ale asecurin to oslonowy na uklad pokarmowy. Musisz miec probiotyk ginekologiczny albo popochwowy albo doustny tez jest.

W takim razie bede musiała dokupić gineintima. Mam jedna tabletke dowcipną to profilaktycznie 1 na tydzień ma być aplikowana.

• Hashija Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chichibi wrote:
    W tej liście jest "grupa krwi i Rh" . musze to robić? Wiem jaką mam grupę krwi bo oddawałam krew i mam specialną kartę z grupą krwi, którą noszę ze sobą.. Czy wszytsko musi to byc na papierze?

Ja kiedys tez oddawalam krew i mam karte z pieczatka z grupa krwi I rh. Jak to pokazesz to Nie musisz robic dodatkowo badania. Grupa krwi przez Ten czas raczej Ci sie nie zmienila :-)

• Martynika Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szkole rodzenia mi powiedziano, że szpital uznaje wyłącznie badanie krwi, tj.musi być wynik laboratorium. Nie wpis do książeczki, karta z grupą krwi, itd. Tego ponoć nie uznają i są w tej kwestii restrykcyjni (jak trafiłam w 27 tygodniu do szpitala z kolką nerkową, to, chociaż całe życie wiem doskonale jaką mam grupę, musiało to być na papierze i robili).
    Co do zwolnienienia, to lekarz w razie czego może chyba wypisać trzy dni wstecz, ale prywatny powinien wypisać bez problemu, jak powiesz jaka jest sytuacja.

• Hashija Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak bylam szykawana do operacji przy pozamacicznej to kazali przyniesc ta ksiazeczke z krwiodastwa i na spokojnie to zaakceptowali. Widac co szpital to inna polityka. Na szczescie uniknelam opeacji bo pozamaciczna sama obumierala i sie wchlonela.
    Moj gin tez powiedzial, ze moge mu ja przyniesc zamiast robi kolejne wyniki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 15:49

‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ