X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • ania14 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Są nadal, ale już nie aż tak często. Zobaczymy dziś jak szyjka.

alicja będzie dobrze!! :)
    wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki :)

mam znajomą co miała skurcze za wcześnie i leżała w szpitalu, założyli krążek wysłali do domu i musiała leżeć
    teraz już mogłaby od 2 tyg spokojnie urodzić, krążek wyciągneli i nic

• stars2345 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 13:52

• gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Witam Was dziewczyny..
    Niestety przy ostatniej wizycie miałam dobre wiadomości jak i złe. Ta zła to skrócona szyja - dostałam luteinę i powiem Wam , że z tego wszystkiego nie zapytałam lekarza (dziś będę dzwonić) czy mam musowo leżeć czy mogę chodzić. Lekarz nic mi nie powiedział. W karcie mam wpisane 2/1 i nie wiem czy jest bardzo źle czy nie. Powiedział, że może przy wybraniu luteiny na następnej wizycie może być wszystko ok.
    Wiem, że muszę dużo odpoczywać ale czy mogę chodzić ?

Hej to zawsze jest kwestia indywidualna. Lekarz dokładnie powinien Ci wszystko objaśnić. Na problemy z szyjką składa się nie tylko jej długość, ale też inne parametry ( konsystencja, rozwarcie). Dodatkowo mogą dochodzić skurcze. Jak ja wychodziłam z gabinetu, z rozpoznaniem komplikacji, dostałam pełną listę zakazów i ogólnie możliwość tylko toalety i prysznica i leżenia, ale moja lekarka tłumaczyła mi to nawet po parę razy. Ja też niestety dostałam zakaz współżycia :(
    Z takich ogólnych kwestii, to poza odpoczynkiem ( ogólnie, żeby jak najmniej grawitacja działała na szyjkę), powinnaś zwrócić szczególną uwagę, na uniknięcie infekcji, przy krótszej szyjce są do tego większe skłonności, więc lepiej tylko prysznic, żadne kąpiele w wannie czy pływanie w wodzie. Zaopatrz się też w dobry płyn do higieny intymnej, najlepiej dla kobiet w ciąży.

tb73hdge49irrilb.png
  • ania14 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stars2345 wrote:
    Ania z tego co ja wyczytalam to ten zestaw nie ma spiworka, maja tam tez zestaw 44 elemnentowy, ale to juz o polowe drozej ten zestaw i to co jest na zdjeciu to jest wszystko w tym duzym zestawie.

odpisali mi i nawet moge dopłacic i dostane śpiworek zamiast materaca :)

stars2345 lubi tę wiadomość

• gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja

Super dowiedzieć się z rana, że u Ciebie poprawa. Trzymam kciuki! Oby puścili Was do domu, bo tak mi się wydaje, że w domu to zawsze lepiej. Dużo zdrowia!

alicja_ lubi tę wiadomość

tb73hdge49irrilb.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna,Kasia G wlasnie Malz mi tam zajrzal i to pieczenie to od tego,ze mam na wardze nisko przerwane,podejrzewam,ze niechcacy od maszynki jednak. Narazie uplawy zniknely,zobacze jak przez caly dzien bedzie. Takze jestem dobrej mysli,jak to pieczenie to od tego:) juz mniej piecze,jak sie zalatwiam to mnie nic nie boli wlasnie dopiero jak papierem przetre sie to wtedy.
    Lozeczka popatrze na tym smyku bo musimy kupic niestety. Chce jakies w ciemny kolorze,do sypialni podpasuje;)
    O kurde to niezle z tymi kwietniowkami..

Myszata ja juz po :p juz mialam 100dniowke teraz juz 9 z przodu;)

Alicja trzymamy kciuki za Ciebie i Mala!

Kasia g ja dzis wstalam z placzem w srodku nocy bo skurcz mnie w lydce zlapal..musialam Malza budzic zeby cos zrobil bo normalnie bol niesamowity;/ a biore magnez...

Akira niekoniecznie po cc musisz miec cc znowu, zalezy to chyba od tego co bylo powodem cc albo czy w drugiej ciazy sa do niego przeciwwskazania,tak jak u Ciebie nadcisnienie no to napewno cc powinno byc,tak mi sie wydaje. U mnie cc bylo dlatego,ze mialam parcie ale bylo brak rozwarcia i za dlugoooo to wszystko trwalo i zabrali mnie na cc ale przy tym porodzie moge normalnie rodzic bo moge miec juz normalne rozwarcie i parcie.

Stars ja Tobie nie podpowiem,bo ja nawet do tej pory nie wiem ile ma moja szyjka ale z tego co gin mi mowi po usg,ze jest wszystko ok i lozysko ok takze nie wiem. Lezec w szpitalu to moze nie ma takiej potrzeby,wystarczy tak jak napisalas nie przemeczac sie i lezec plackiem w domu. A konflikt to juz wogole inna kwestia i wydaje mi sie,ze nie ma nic wspolnego z szyjka i lozyskiem przodujacym. Na konflikt tylko leki. Ale wydawalo mi sie,ze jakis zastrzyk bierze sie juz po pierwszej ciazy bo przy drugim wlasnie,zeby przebojow nie bylo? To druga ciaza siostry?

A ja sie swego gina pytalam o puchnace moje stopy i kostki,kazal brac rutinoscorbin 3x dziennie po 2 tabsy.

justyna14 lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:
    Wstępnie lekarka mówiła o skończonym 37 tc czyli 01.12 mogłabym iść na cc. Trzeciego synka urodziłam w 36 tc, bo zaczęły się skurcze
    tego się boję najbardziej, przedwczesnej akcji porodowej :/ Chciałabym jak Ty z poczatkiem grudnia zgłosić się do szpitala i wtedy czułabym się bezpiecznie. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Karola1990 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja strasznie się cieszę, że u Was już lepiej i oby było jeszcze lepiej aż do samego porodu:) Dawaj znać jak się czujecie i co u Was:)
    U mnie 100 dni do porodu było wczoraj, teraz już 99... Strasznie się rozleniwiłam przez tą ciążę tzn od tygodnia taka rozlazła jestem hehe nic mi się nie chce. Czytam Was po kilka razy dziennie ale jakoś nie mogę zebrać sił, żeby coś naskrobać...Jakiś dziwny przypadek ze mnie;P

alicja_ lubi tę wiadomość

m3sxdqk392yfxb7n.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Akira niekoniecznie po cc musisz miec cc znowu
    tak, wiem, tylko ja bardzo chce cc

co do skurczów łydek, to ja w nocy darlam się jak opetana, taki to był ból. Zauwazyłam, że skurcz włącza się przy przeciąganiu. Myślę, że tu rodzaj przyjmowanego magnezu tez jest wazny. Sa słabsze i gorsze. Ja biore chelamagb6 dwa razy na dobe i jest lepiej.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek wrote:
    wiecie co a ja już normalnie sram ze strachu przed jutrzejszą echokardiografią, sprawdzaniem nereczek i tej taśmy owodniowej. Trzymajcie za nas jutro mocno kciuki.

Trzymam mocno kciuki!
    Te badania są wykonywane rutynowo, czy miałaś specjalne wskazania, bo pierwszy raz o nich słyszę.

tb73hdge49irrilb.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte, madziasek trzymam kciuki zaa badania!!

Alicja wreszcie jakieś pozytywniejsze wiesci :) a będą Ci zakładać ten krążek ?? Bo ja też właśnie miałam znajomą co jej założyli krążek a potem jak zdjęli to czekała i czekała :) ja wierze że koniec końców mała wyskoczy o czasie :)

A ja dopiero wstałam znowu masakra jakas z tym moim spaniem!!! Chyba muszę budzik zacząć ustawiać bo spie po 12 godzin :P

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk

Ale to dobrze, że dużo śpisz, widocznie Twój organizm tego potrzebuje. Ja od kiedy jestem na L4 czasem śpię po 9-10 godzin. Czytałam, że kobiety w ciąży potrzebują ok. 9 godzin snu, więc śpij na zdrowie:)

tb73hdge49irrilb.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :-) Wg Belly wczoraj rozpoczęłam magiczny III trymestr, z tej okazji zapisałam się do szkoły rodzenia. Rozmawiałam przez telefon z przemiłą Panią położną, zajęcia zaczynają się 16 albo 17 września, jest możliwość odwiedzenia szpitala, a oprócz tego - ZA DARMO! Jestem bardzo zadowolona :-)

Alicja cieszę się bardzo, że skurcze się wyciszyły! Wszystko wskazuje na to, że jednak się spotkamy na tej porodówce! :-) A swoją drogą, jak oceniasz szpital? Masz tam dobrą opiekę? A lekarze jacy?

Co do skurczy, to mi strasznie dokuczały. Dopiero po miesiącu brania 2 tabletek Magnelli jest poprawa. Wcześniej miewałam okropne skurcze, nie mogłam się w nocy przeciągnąć, bo od razu mi stopę wykręcało. Najważniejsze, to jak czujecie, że zaczyna się skurcz, to szybko rozciągnąć mięsień w drugą stronę, najgorzej to doprowadzić do sytuacji, że mięsień się całkowicie skurczy.

Z ciekawszych rzeczy, to od dwóch dni malujemy z mężem pokój dla Poli :-) Meble czekają w kartonach, żeby je poskręcać, wczoraj też kupiliśmy dywanik i lampę :-) Dopadł mnie ostatnio instynkt wicia gniazda. Ciągle bym coś kupowała, oglądała. Staram się jednak zachować zdrowy rozsądek. Ubranka praktycznie mam już skompletowane, część dostałam od siostry, część upolowałam w lumpeksie, zostało tylko kupienie jakiś nowych, wyjściowych :-)

Przeraża mnie kupowanie tych wszystkich koszul nocnych, kosmetyków, artykułów higienicznych, pieluch tetrowych, flanelowych, prześcieradeł, butelek. To są takie małe pierdółki, bez których się nie da, a tyle tego jest, że ciężko ogarnąć. Głowa może rozboleć...

Po tej Waszej zaciętej dyskusji na temat materacy też już zgłupiałam. Myślałam, że gryczano-kokosowe są najlepsze...A co myślicie o tych lateksowych jako antyalergicznych? Przecież naturalny lateks jest alergenem. Ja mam uczulenie na lateks w prezerwatywach, po chwilowym kontakcie od razu swędzi, piecze...Przy bezlateksowych nie mam tego problemu. Boję się, że Mała będzie miała ten sam problem po mnie i materac się nie nada, a do tanich nie należy. Chyba poszukam jeszcze jakiejś innej alternatywy dla gryczano-kokosowego.

Ale się rozpisałam...trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty i badania!

alicja_, justyna14 lubią tę wiadomość

relgh371b3i8nmn1.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz mnie wczoraj doslownie rozwalil ;p stwierdzil, ze przypominam mu pacmana jak tak sobie dreptam z tym brzuszkiem :D

moniek90, ZieloneOliwki, Pchełka, bella88, KASIAG24, Matleena, Mama-julka lubią tę wiadomość

• Acikk Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia mmr tylko jak ją się potem ogarne śpiąc po 3 :D?

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko !!! Ja wg belly też zaczynam dziś 7 miesiąc!!!

Wczoraj byłam na drugich zajęciach w szkole rodzenia i był ginekolog i opowiadał właśnie o porodzie i ogólnie miałam ochote się rozplakac i wyjść stamtąd :P chcialabym żeby już było po...

alicja_, justyna14 lubią tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszata, a moj się mnie pyta czy go czasem nie oszukuje z ta ciaza jak mu czasem pokazuje Wasze fotki na forum :P

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Suerte, madziasek trzymam kciuki zaa badania!!

Alicja wreszcie jakieś pozytywniejsze wiesci :) a będą Ci zakładać ten krążek ?? Bo ja też właśnie miałam znajomą co jej założyli krążek a potem jak zdjęli to czekała i czekała :) ja wierze że koniec końców mała wyskoczy o czasie :)

A ja dopiero wstałam znowu masakra jakas z tym moim spaniem!!! Chyba muszę budzik zacząć ustawiać bo spie po 12 godzin :P

Nie mogą założyć krążka po takiej poważnej infekcji i przy skurczach :(

U nas na oddziale właśnie trwa cesarka - wyciągają dzidziusia 650 gram. Masakra :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniek90 - Lekarze rewelacja, położne rewelacja! Polecam z całego serca.
    Na to wychodzi, że spotkamy się na szkole rodzenia!! Dzwoniłaś do Pani Grażynki?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz niedlugo bede miala fotki ze slubu to moze sie pochwale ;)

A ja zasypiam kolo polnocy i wstaje bez budzika kolo 9 rano'i tak dzien w dzien. nudne sie to juz robi :p
    Jestem na L4 od 10sierpnia i jestem zadowolona :p moge chociaz troszke pomoc w remoncie, a jak nie pomagam to sie obijam :) co prawda czasem dopada mnie nuda, ale daje rade ;p

‹‹ 851 852 853 854 855 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ