Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ratujcie dziewczyny. bylam wczoraj w lux medzie u innego lekarza gdzie mam abonament i tam zrobilam wszystkie badania krwi itp. bo po prostu mam za darmo.
Ciaze prowadze gdzie indziej. No ale skoro zaproponowali mi usg to czemu nic.
Dzidzia ma 21 mm co odpowiada 8t4d i tak tez wg OM mam. Serce bije miarowo wszystko ok. lekarz mowi ze dziecko ma wszystko w normie i zaprosil mnie na wiz. jak bede miala wyniki krwi. morfo. infekcyjne glukoze wit D3 itp.
No i spoko wyszlam z gabinetu ogladamsobie zdjecia pokazuje mamie i nagle zwrocilam uwage na pecherzyk zoltkowy ma 6.1mm a norma ponoc do 6. i ze rosnie do 9 tyg. by potem zaniknac pod koniec 1 trymestru.
No wiec mi do 9 tyg. jeszcze brakuje
jak urosnie wiekszy to swiadczy o tym ze moga byc wady gen. i szanse duze na poronienie.
Nie wiem co myslec lek. w ogole nic nie powiedzial nie wiem po co to w ogole wygooglowalam.
Czy cos o tym slyszalyscie szczegolnie dziewczyny ktore maja juz dzieciatka?
-
Cześć dziewczyny!
Prenatal ma jakiś środek na przeziębienie ale każdy lek należy skonsultować z lekarzem prowadzącym, do 12 tygodnia jest organopoeza i trzeba uważać dosłownie na wszystko żeby nie zaszkodzić dzidziusiowi.
PatkaPatka, u mamyginekolog na blogu po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy:”wczesna ciąża” wyskoczy Ci artykuł wraz z siatka najprawdopodobniej centylową z długością dzidziusia dla danego tygodnia, jeśli lekarz nie zwrócił uwagi na to to znaczy, że z zapewniania wszystko jest OK -
Azzurra wrote:A co do chorób/ przeziębień w ciąży...w poprzedniej dwa razy byłam przeziębiona, z tym że już na późniejszym etapie. Oczywiście dostałam Prenalen, który oprócz dobrego smaku nic mi nie dał
Z tym, że to już był drugi trymestr. Ja radzilabym z każda choroba pójść jednak do internisty, który oceni czy wystarczy Prenalen i czosnek, czy nie. Tak dla spokojnosci. -
mkgk wrote:Ratujcie dziewczyny. bylam wczoraj w lux medzie u innego lekarza gdzie mam abonament i tam zrobilam wszystkie badania krwi itp. bo po prostu mam za darmo.
Ciaze prowadze gdzie indziej. No ale skoro zaproponowali mi usg to czemu nic.
Dzidzia ma 21 mm co odpowiada 8t4d i tak tez wg OM mam. Serce bije miarowo wszystko ok. lekarz mowi ze dziecko ma wszystko w normie i zaprosil mnie na wiz. jak bede miala wyniki krwi. morfo. infekcyjne glukoze wit D3 itp.
No i spoko wyszlam z gabinetu ogladamsobie zdjecia pokazuje mamie i nagle zwrocilam uwage na pecherzyk zoltkowy ma 6.1mm a norma ponoc do 6. i ze rosnie do 9 tyg. by potem zaniknac pod koniec 1 trymestru.
No wiec mi do 9 tyg. jeszcze brakuje
jak urosnie wiekszy to swiadczy o tym ze moga byc wady gen. i szanse duze na poronienie.
Nie wiem co myslec lek. w ogole nic nie powiedzial nie wiem po co to w ogole wygooglowalam.
Czy cos o tym slyszalyscie szczegolnie dziewczyny ktore maja juz dzieciatka?
Przecież Tobie brakuje 2 dni do skończonego 9 tygodnia... weź pod uwagę, że to badanie USG i nie jest ono w stanie w 100% określić dokładnej wielkości niczego ze względu na to, że uzyskiwany obraz jest po odbiciu od tkanek, czysto z fizyczni-biologicznego punktu widzenia. Jeśli lekarz nie powiedział nic to z pewnością nie jest to niepokojące, jeśli masz możliwość to zadzwoń do swojego lekarza prowadzącego i zapytaj
futuremama lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry
ja znowu bez objawów, ale już się tym nie przejmuję...co ma być to będzie....wiadomo wierzę, że wszystko ok ale mam świadomość, że wpływu za bardzo nie mam a to co się tam dzieje....więc czekam na wizytę, która nic mi nie powie bo bez usg, ale zobaczymy...
oczywiście trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty....witam nowe mamusie....
aaaa i marrakech GRATULUJĘ...super wieści tak pozytywnie zazdroszczę...to teraz dbaj o Waszą trójeczkę....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 09:29
Marti83 lubi tę wiadomość
-
Violet Flower wrote:tak chyba zrobię. Żeby było ciekawie, synek od rana mi wymiotuje, więc najprawdopodobniej ma jakąś jelitówkę czy coś podobnego. Już się umówiłam i do pediatry i do internisty. Żeby tylko na mnie to nie przeszło bo siedzimy dziś razem w domu...
-
PatkaPatka wrote:Dlatego, że dziewczyny piszą, że powinnien bobas rosnąć 1mm dziennie, mój przez 6 dni urósł tylko 2mm.
Lotopałanka, PatkaPatka, _Jagoda_, TaPaT lubią tę wiadomość
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
futuremama wrote:Trzymam kciuki żeby nie Mnie w pierwszej ciąży dopadła w 10 tygodniu i w połączeniu z dolegliwościami ciążowymi to był meksyk Ale wszystko z maluchem było ok, a to najwazniejsze
Jeszcze mały taki marudny, jak to chore dziecko, ja bym się zdrzemnęła bo brak sił mnie dopadł, a tu nie ma jak.. -
Bobas rośnie 1 mm dziennie też o tym czytałam ale to od któregoś tygodnia ciąży dopiero... Zapomniałam od którego a ile w tym prawdy nie wiem.
A ja latam po domu jak głupia, ręce mi się trzesa z nerwów. Idę się szykować. Od 10 godz mam nie korzystać z WC żeby pełny pęcherz był jak ja wytrzymam... O rany i dużo wody pić chyba najpierw przez brzuch usg próbują robić. Dopiero dziś kartkę od położnej przeczytałam. -
A mi wczoraj wieczorem odłamał się kawałeczek górnej jedynki Możecie się domyśleć jak cudowny mam teraz uśmiech Jestem taka wku****na Dlaczego akurat teraz...? Jeszcze ostatnio będąc w PL pokazywałam dentystce, że widać minimalne pęknięcie, że boję się, że mi się ząb połamie, a ona że narazie nie może nic z tym zrobić No to minęły 2 miesiące i teraz nie mam jak udać się do dentysty nawet Ciekawe i tak czy w ogóle w ciąży mi coś z tym zębem zrobią... Masakra!!! Jeszcze cały czas kaleczę sobie język a z drugą jedynką też mam już sporo czasu problem, dentyści rozkładają ręcę, nie wiedzą co jest, że zaleczony kanałowo martwy ząb a ciągle pobolewa Teraz to już w ogóle jedzenie zupek chyba tylko mi pozostaje👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Paula dziękuję za dopisanie mnie do Waszej listy Ja jestem z Bielska-Białej, a kolejną wizytę mam 8 maja
Inaa ja mam brać 3 x magnezWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 09:53
_Jagoda_ lubi tę wiadomość
-
Poza tym dziewczyny mam strasznego smaka na taką konserwę z puszki albo mięsiwo ze słoika, a tu nawet czegoś takiego nie ma Któraś chętna mi wysłać z PL?
Kiszonych ogórów nie ma, kapusty też nie, śledzi nie ma, konserw nie ma i jak tu żyć? Muszę chyba wybrać się do Niemiec na zakupy. Ja nie wiem jak tu znoszą ciąże bez tych wszystkich naszych polskich pyszności.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Marrakech piekne wieści!! Gratulacje!!
Marti witamy, gratulacje! :**
Inaa moje oko tez skacze jak głupie. Biore 2tabl dziennie 100mg. Bo chyba to wszystko zależy od dawki.Marti83 lubi tę wiadomość