Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDibolek wrote:To z tego względu żeby nie naswietlac za często
"Czy USG jest bezpieczną metodą diagnostyczną w ciąży? TAK
Ogólnie doszłam do wniosku, że nawet jak napiszę 10 postów o bezpieczeństwie tej metody w ciąży to ci który uważają, że nie jest bezpieczna, dalej będą tak dogmatycznie myśleć, jest taki typ ludzi którzy węszą spisek w wszystkim co medyczne.
No ale do rzeczy. Zrobiłam dziś mały eksperyment- wpisałam w Google „safety of ultrasound in pregnancy” – na pierwszej stronie połowa (!!!) artykułów mówiła o tym jak to trzeba unikać USG bo nie jest bezpieczne. Akurat w tym temacie nie wątpię w to co wiem, ale nóż mi się otworzył w kieszeni- jak mogą ludzie takie rzeczy pisać – i co więcej skoro te strony są na pierwszej stronie google to znaczy, że są najczęściej czytane. Szerzenie takiej „para-wiedzy” jest po prostu szkodliwe! Wpisałam to samo zdanie następnie w wyszukiwarkę PUBMED- czyli główne źródło wiedzy prawdziwie naukowej- zgadnijcie ile znalazłam artykułów, że USG w ciąży szkodzi – ANI JEDNEGO!
Także jeżeli ktoś, czy to lekarz czy koleżanka wam mówi, że USG w ciąży szkodzi to znaczy, że nie czerpie wiedzy z fachowych naukowych źródeł tylko z wujka google.
USG jest wykonywane rutynowo u każdego dziecka w brzuchu od 30 lat ! co więcej obecnie aparaty są dużo bezpieczniejsze tzn wydzielają mniejsze natężenie fal ultradźwiękowych niż te chociażby 15 lat temu. To dlaczego częstotliwość wad wrodzonych spada a nie rośnie – skoro USG jest takie szkodliwe?
USG do obrazowania nie używa promieniowania tylko fal dźwiękowych – w wielkim uproszczeniu to jest tak jakbyście przyłożyli głośnik z muzyczką albo inaczej - szumisia do brzucha mamy. Dlaczego nikt nie pisze, że to szkodzi? Tylko wręcz zaleca się takie metody, żeby „uspokoić” dziecko i nawiązać z nim kontakt?
A prawda jest taka, mówie wam to ja, osoba która zrobiła ponad 10 000 badań USG – płody nie słyszą USG- w ogóle jest im to obojętne co robimy- ile razy bym chciała, żeby dziecko zareagowało i zmieniło pozycję – a śpi sobie na twarzy przez całe badanie.
Wiecie ile Roger miał USG❓ – ja nie wiem ☺️ ale myślę że pewnie ponad 30. Całą ciąże od pierwszego do 36 tygodnia pracowałam przynajmniej 3 razy w tygodniu przy aparacie USG- także nie dość, że korciło mnie, żeby podglądać synka to siedziałam brzuchem w bezpośredniej bliskości do sondy USG i tak całymi dniami. Nie- nie jestem szalona, tak robią WSZYSTKIE lekarki ginekolożki które specjalizują się w ultrasonografii- czy myślicie, że tysiące nas by tak pracowało gdybyśmy miały chociażby najmniejsze wątpliwości czy to jest bezpieczne? Obiecuje wam, że nie.
Także, nie dajcie się zwariować dogmatycznym poglądom i nie bójcie się tylu badań USG ile lekarz będzie uważał za konieczne.
Mam nadzieje, że podsumowałam temat. Przyznam zdenerwował mnie ten google dziś trochę."agniecha2101, Daniela lubią tę wiadomość
-
artwię się ... lekarz mówi że jest wszytsko dobrze ... ale dzidzia miała tydzień temu 3.5mm a dzis 6mm i wiek ciazy tydzień temu sie zgadzał w tym jest krótszy i mam uz czarne mysli ..." Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
Karolcia27 wrote:Dzięki kochane :-* ja to jestem tą obolała po tej wizycie, że ledwo żyje jednak faceci ginekolodzy są chyba delikatniejsi, przynajmniej ten mój prywatny
Nadal nie mogę wrzucić zdjęcia na zapodaj tak żeby było od razu tutaj widać, jak wklejam tego drugiej linka to już wogole nigdzie nie odsyla, więc już nie wiem jak to się robi
Twoje maleństwo prześliczne :-*
Wchodzisz na zapodaj, klikasz NA FORUM, wybierasz zdjęcie, rozmiar najlepiej największy i kopiujesz i wklejasz ostatniego linka tzn tego trzeciego od góry👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Karolcia27 wrote:Dobra, spróbuję tak jak mówisz
Dziewczyny a jak to z tym tyłozgięciem macicy? Chyba nie ma się czym martwic no nie? Ciaza, poród tak jak reszta z przodozgieciem?👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Karmelkovaa nie przejmuj się tymi rozmiarami. Dzidziuś rośnie w swoim tempie wszystko jest dobrze, gdyby coś było nie tak lekarz na pewno by powiedział Tobie :*
Karmelkovaa lubi tę wiadomość
-
Karmelkovaa wrote:Jak rosły Wasze Fasolki od 6t+0 do 7t+0 ? jaka byłą różnica w crl ? dostaje do głowy...
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
inaa wrote:ja dostaje do głowy z zaparciem... ku****👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Już się przestawiam bo masakra dziękuję Wam... dobrze ze jesteście...
Macie takie kłucia dźgania w macicy jakby prawie przy ujściu ? ja dzisiaj tak mam... , ze niby ściegna sie tegują tam... ;p
Patrze na mój suwaczek i tez pisze 6mm , więc moze nie ma tak źle soro taki mądry lekarz mówi ze jest dobrze a on ściemy nie robi" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Karmelkovaa wrote:artwię się ... lekarz mówi że jest wszytsko dobrze ... ale dzidzia miała tydzień temu 3.5mm a dzis 6mm i wiek ciazy tydzień temu sie zgadzał w tym jest krótszy i mam uz czarne mysli ...
-
Karmelkova mnie kłuje, boli podbrzusze itp, coś czuję że w nadchodzących tygodniach będzie coraz gorzej z moją forma...ja chcę już koniec I trymestru u mnie najgorsze jest to, że w życiu nie wymiotowałam i nie potrafię sama się zmusić, tylko się mecze z tymi mdłościami, a gdybyż zwróciła to by mi ulżyło...
Nawet ta lekarka dzisiaj mówiła, że ciężko jest zmierzyć precyzyjnie taka dzidzię :-* więc na pewno nie masz się czym martwic, jesteś obstawiona lekami, na pewno wszystko w porządku :-*Karmelkovaa lubi tę wiadomość
4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Mnie dzis podbrzusze nie , tylko tak jakby mi ktos między nogi szpilą dźgał ;p takie tępe kłucia ... ale no moze sie rozciąga
Teraz na dniach w sąsiedniej wiosce dziewczyna 25lat sie zabiła wyskoczyła przez balkon z któregos tam piętra po porodzie jakoś kilka dni czy jakoś taki szok dostała... jutro pogrzeb , rodzina ma wyrzuty ze jej nie pilnowali ;/ a juz po porodzie miała objawy depresji poporodowej" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...