X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmartwił mnie ten cukier dziś, bo naprawdę zawsze dolna granica. W pierwszej ciąży nawet nieco mniej niż norma, nigdy nie byłam fanem słody a wtedy w ciąży musiałam codziennie coś, często nie mało i nie było problemu z cukrem. Teraz się cieszyłam, że nie mam takich ciągotek, że owoce, że zdrowo a tu pskius.
    I teraz bądź tu człowieku mistrzem i znajdź coś co jesteś w stanie zjeść ale jednocześnie mało "cukrowe"...

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też mdłości trochę opuszczają tylko i wyłącznie po coli.
    Uczę jezyka polskiego, głównie w gimnazjum. Chcialabym wytrwac do końca roku szkolnego, a od wrzesnia już wracać nie będę, bo jak tu wziąć klasy i zaraz je zostawiać? Trochę mi żal, że nie doprowadze do konca moich drugoklasistow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:30

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, długo mnie nie było ;)
    Postaram się nadrobić i dam znać co u mnie.

Paula222, inaa, inaa lubią tę wiadomość

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    No właśnie mam ogromną nadzieję na powtórkę z rozrywki- w poprzedniej ciąży byłam na wizycie 50 dnia cyklu i było. Jutro będzie 49....
    Azzura ja byłam na wizycie w 48 dc i było serduszko. Więc i u Ciebie na pewno będzie :)

Azzurra lubi tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie szalejcie z tym badaniem cukru. Spokojnie. W pierwszym trymestrze trzeba zrobić tylko cukier na czczo. Jak będzie źle, to Was lekarz wcześniej skieruje na krzywą. A jak dobrze, to sobie odpusccie do 24 tygodnia. Naprawdę nie ma co szukać sobie na siłę chorób. Jak Wam się cukrzyca w ciąży trafi, to wtedy zatesknicie za szczesliwymi czasami bezrefleksyjnego jedzenia. Ja tak się cieszę, że test wyszedł ok i będę mogla latem jeść owoce i lody :-).
    Paulo, jak Twój wynik krzywej? Masz już?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:39

Paula222 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko nadrobić posty nawet po całym dniu! Pisałyście o mdłościach, ja dzisiaj miałam dramat od rana do godz 11.00 chociaż do tej pory raczej było najgorzej wieczorami.
    Gratuluję udanych wizyt! Ja kolejną mam w poniedziałek (8+6) i obiecuję sobie, że jak wyjdzie wszystko okej to już nie będę świrować.
    Dzisiaj mi się śniło że byłam na wizycie u MamaGinekolog i powiedziała mi że serce maleństwa bije 90/min a to znaczy, że umrze. I jak tu się nie denerwować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:42

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze słów parę o glukometrze. To koszmarne urządzenie zatruwalo mi życie przez trzy miesiace. Diabetolodzy wyniki glukometrowe traktowali jak prawdę objawiona i dumali nad każdą przekroczona jednostką, chcąc mi na siłę wcisnąć insulinę. Tymczasem urządzenie to jest wyjątkowo nieprecyzyjne. Spróbujcie sobie kiedyś zrobić badanie z dwoch roznych palców albo dwoma różnymi glukometrami z tej samej kropelki krwi. Albo z tego samego palca w odstępie kilku minut. Wyniki potrafią się różnić o ponad 10 jednostek! A potem mi się czepiali, że tu było 91, a nie 90 i że to za dużo, że tu chyba insulinę trzeba... brrr...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png

Wysłany: 8 maja 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Ciężko nadrobić posty nawet po całym dniu! Pisałyście o mdłościach, ja dzisiaj miałam dramat od rana do godz 11.00 chociaż do tej pory raczej było najgorzej wieczorami.
    Gratuluję udanych wizyt! Ja kolejną mam w poniedziałek (8+6) i obiecuję sobie, że jak wyjdzie wszystko okej to już nie będę świrować.
    Dzisiaj mi się śniło że byłam na wizycie u MamaGinekolog i powiedziała mi że serce maleństwa bije 90/min a to znaczy, że umrze. I jak tu się nie denerwować?
    Za dużo czytasz Mama Ginekolog :D sny są często potwierdzeniem naszych podświadomych obaw, więc musimy sobie zacząć wkręcać pozytywne rzeczy i od razu się to w snach pokaże.

Bardzo mi się podobają sny u Karolcia27 - za każdym razem wizyta usg z pięknie bijącym serduszkiem - super! :)

agniecha2101, Malinowa_Czekolada lubią tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png

Wysłany: 8 maja 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Zjadlam banana dzis ale nie bylo ciekawie. Teraz zjadlam winogrona, jak by ciut lepiej ale oslabiona dalej jestem. Najgorzej ze jeszcze w domu mam 3 latka wymagajacego co ns 2 minuty nie da mi zamknac oczu.
    :D skąd ja to znam. Ja mam prawie 6-latka w domu a wcale nie jest lepiej :) odkąd wróciliśmy do domu z przedszkola - dobrą godzinę temu - ma 15 pytań minutę. A jego główną zagadką wciąż jest fakt, dlaczego nie pójdę do lekarza po jakieś tabletki skoro mi niedobrze :) :) :) jakie to wszystko proste, co nie :D
    No i pytanie nr 2 - co zjadłam zepsutego że mnie brzuch boli :)
    Tak więc też nie da poleżeć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:58

Kai, Karolcia27, Myszka-Minnie, futuremama lubią tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower wrote:
    :D skąd ja to znam. Ja mam prawie 6-latka w domu a wcale nie jest lepiej :) odkąd wróciliśmy do domu z przedszkola - dobrą godzinę temu - ma 15 pytań minutę. A jego główną zagadką wciąż jest fakt, dlaczego nie pójdę do lekarza po jakieś tabletki skoro mi niedobrze :) :) :) jakie to wszystko proste, co nie :D

Tak więc też nie da poleżeć :)
    Oj, nie pocieszylas mnie! Zwykle, jak już padam na pysk przy moim poltoraroczniaku, wyobrażam sobie, jak za parę lat on się ładnie bawi sam i nie trzeba za nim non stop biegać, a ja leżę na kanapie z książką... A tu zonk. Pewnie wcale łatwiej nie będzie.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png

Wysłany: 8 maja 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was jeszcze pytanie o taki inny objaw ciąży:

Czy którejś z Was krwawią dziąsła przy myciu zębów? Bo u mnie zdarza się to coraz częściej. Zastanawiam się czy minie wraz z końcem 1 trymestru czy utrzyma się na dłużej...

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do brania progesteronu w ciąży to ja chcę jak najdłużej. Jeszcze nie rozmawiałam z gin o tym, ale mój naturalny progesteron jest zerowy więc muszę brać.

Widziałam o coli, napojach. Ja niestety piję, jedyne co mi pomaga na mdłości. Wolę wypić 2 szklanki dziennie i jeść normalnie niż rzygać wszystkim :/

Ja już tez mam lekki brzuszek. Tj zawsze miałam brzuch spożywczy :D wystawał, ale teraz jest taki bardziej okrągły. Zauważam to ja, mój Mąż i przyjaciółka :) No i moje dżinsy :D :D

Z witamin to biorę prenatal uno i zwykły kwas foliowy.

Ja mam L4 od samego początku. Wakacje planujemy na koniec lipca, początek sierpnia. No i kurczę mam nadzieje że nas nie skontrolują :/ ale ja muszę jechać nad morze nawdychać się jodu! ;)
    Co do tych kontroli - to oni po prostu przychodzą do domu czy jak to się odbywa?

Chcę kupić adapter do pasów ale trochę drogie mi się wydają, ponad stówę, a ja w sumie rzadko teraz jeżdżę.

Ja jestem strasznie STRASZNIE wysypana. Krosta na kroście ;)

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od maja 2014.
  • giovanedonore Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:
    Co do brania progesteronu w ciąży to ja chcę jak najdłużej. Jeszcze nie rozmawiałam z gin o tym, ale mój naturalny progesteron jest zerowy więc muszę brać.

Widziałam o coli, napojach. Ja niestety piję, jedyne co mi pomaga na mdłości. Wolę wypić 2 szklanki dziennie i jeść normalnie niż rzygać wszystkim :/

Ja już tez mam lekki brzuszek. Tj zawsze miałam brzuch spożywczy :D wystawał, ale teraz jest taki bardziej okrągły. Zauważam to ja, mój Mąż i przyjaciółka :) No i moje dżinsy :D :D

Ja mam L4 od samego początku. Wakacje planujemy na koniec lipca, początek sierpnia. No i kurczę mam nadzieje że nas nie skontrolują :/ ale ja muszę jechać nad morze nawdychać się jodu! ;)
    Co do tych kontroli - to oni po prostu przychodzą do domu czy jak to się odbywa?

Chcę kupić adapter do pasów ale trochę drogie mi się wydają, ponad stówę, a ja w sumie rzadko teraz jeżdżę.

Ja gdzieś wyczytałam, że o ile nie masz L4 leżącego a np wystawione przez stresującą pracę, to jak najbardziej możesz wyjechać na urlop. Trzeba tylko zgłosić do ZUSu. Czy któraś z Was może potwierdzić tę informację? <oja kadrowa w pracy jest straszna, nie chcę z nią rozmawiać.

Ja wizytuję jutro. Trzymajcie kciuki...

zi13ugpjtijvw6qw.png
    Serducho 16.04. <3
    PCOS.Teratozoospermia
    Starania od 8.2017
    3.04.18 hcg 15dpo 855
    6.04.18 beta hcg 2931
    zi13ugpjtijvw6qw.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wynik :( Znowu mam cukrzycę :( :( Glukoza na czczo 100 :( Pozamiatane... :(

Ale jutro dużo wizyt :D

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie współżyjemy. Mamy zakaz do odwołania :/ bardzo mi tego brakuje, BARDZO. Czuje się jak niewyżyty zboczeniec :D

Kartę ciąży dostałam jak było widać akcję serca, 6t3d dokładnie.

Karolcia - a czemu chcesz się zabezpieczać w ciąży?

Violet - teoretycznie od tego dnia można robić prenatalne, ale najlepiej między 12 a 13 tyg. W tym 11 dziecko może być jeszcze za małe, badania robi się od chyba 45mm.

Malutka - 19 maja masz ślub? Wow, zazdro <3 chciałabym przeżyć ten dzień jeszcze raz <3 19 maja idziemy na wesele, to wypiję Twoje zdrowie - soczkiem <3

Ja na razie niczym się nie smaruje. Mam mnóstwo rozstępów od chudnięcia i tycia.

Ja jestem za fb, ale właśnie w tym późniejszym etapie, gdy zostaną najwytrwalsze :)

Violet Flower lubi tę wiadomość

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od maja 2014.
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję iść zrobić tą krzywą ale wiem że im szybciej to zrobię tym lepiej i z głowy...przykro mi Paula222 że znowu Cię dopadła cukrzyca... Ja pójdę w czwartek i niech się dzieje wola nieba...

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc

Wysłany: 8 maja 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Odebrałam wynik :( Znowu mam cukrzycę :( :( Glukoza na czczo 100 :( Pozamiatane... :(

Ale jutro dużo wizyt :D
    Paula współczuję...chyba często tak jest, że to niestety lubi sie powtarzać w kolejnych ciążach :/

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Ja się boję iść zrobić tą krzywą ale wiem że im szybciej to zrobię tym lepiej i z głowy...przykro mi Paula222 że znowu Cię dopadła cukrzyca... Ja pójdę w czwartek i niech się dzieje wola nieba...

Plus z tego taki , że może aż tyle nie przytyje :P To trzymam kciuki za Ciebie...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:

Wcześniej gdzieś wspominałam o tym ZUSie wiec wybaczcie te, które musza czytać to znowu :D
    Ja do momentu L4 ciążowego, byłam na L4 związanym ze stresująca praca. Kontroli w domu nie miałam, ale otrzymałam zaproszonko na komisje, wyznaczyli dzien, godzine i sie stawiłam. Kilka pytań i na tym sie skończyło.
    W przypadku ciazy - gin mówił mi o pacjentkach kontrolowanych w domu (ale to te,które miały np.dzialanosc gospodarcza, pomimo zatrudnienia w jakiejś firmie i sprawdzali czy nie pracują w tym czasie) jedna miała dwa razy w ciagu tygodnia.

Jesli mowa o wyjazdach, ja na „stresowym L4” miałam zalecane wyjścia z domu. Mysle, ze kwestia ciazy to zależy z jakiego powodu gin zaleca zostać na L4. Jesli ciąża zagrożona, to ciezko wyjaśnić wyjazd nad morze lub lot na wyspy.
    Ale jesli np. Stres w pracy bądź warunki szkodliwe (farmaceuta,linie produkcyjne) No to wyjazd nie jest niczym złym :) tal uważam i tak mniej więcej było mi to tłumaczone ale na innym L4. Poza tym lekarz moze wydać oświadczenie, ze zalecał i wyraził zgodę na wyjazd.

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

a3pfhxv.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej przytyłam 4kg :) z czego sam mały ważył ciut ponad 3

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ