X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmartwił mnie ten cukier dziś, bo naprawdę zawsze dolna granica. W pierwszej ciąży nawet nieco mniej niż norma, nigdy nie byłam fanem słody a wtedy w ciąży musiałam codziennie coś, często nie mało i nie było problemu z cukrem. Teraz się cieszyłam, że nie mam takich ciągotek, że owoce, że zdrowo a tu pskius.
    I teraz bądź tu człowieku mistrzem i znajdź coś co jesteś w stanie zjeść ale jednocześnie mało "cukrowe"...

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też mdłości trochę opuszczają tylko i wyłącznie po coli.
    Uczę jezyka polskiego, głównie w gimnazjum. Chcialabym wytrwac do końca roku szkolnego, a od wrzesnia już wracać nie będę, bo jak tu wziąć klasy i zaraz je zostawiać? Trochę mi żal, że nie doprowadze do konca moich drugoklasistow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:30

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, długo mnie nie było ;)
    Postaram się nadrobić i dam znać co u mnie.

Paula222, inaa, inaa lubią tę wiadomość

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    No właśnie mam ogromną nadzieję na powtórkę z rozrywki- w poprzedniej ciąży byłam na wizycie 50 dnia cyklu i było. Jutro będzie 49....
    Azzura ja byłam na wizycie w 48 dc i było serduszko. Więc i u Ciebie na pewno będzie :)

Azzurra lubi tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie szalejcie z tym badaniem cukru. Spokojnie. W pierwszym trymestrze trzeba zrobić tylko cukier na czczo. Jak będzie źle, to Was lekarz wcześniej skieruje na krzywą. A jak dobrze, to sobie odpusccie do 24 tygodnia. Naprawdę nie ma co szukać sobie na siłę chorób. Jak Wam się cukrzyca w ciąży trafi, to wtedy zatesknicie za szczesliwymi czasami bezrefleksyjnego jedzenia. Ja tak się cieszę, że test wyszedł ok i będę mogla latem jeść owoce i lody :-).
    Paulo, jak Twój wynik krzywej? Masz już?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:39

Paula222 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko nadrobić posty nawet po całym dniu! Pisałyście o mdłościach, ja dzisiaj miałam dramat od rana do godz 11.00 chociaż do tej pory raczej było najgorzej wieczorami.
    Gratuluję udanych wizyt! Ja kolejną mam w poniedziałek (8+6) i obiecuję sobie, że jak wyjdzie wszystko okej to już nie będę świrować.
    Dzisiaj mi się śniło że byłam na wizycie u MamaGinekolog i powiedziała mi że serce maleństwa bije 90/min a to znaczy, że umrze. I jak tu się nie denerwować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:42

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze słów parę o glukometrze. To koszmarne urządzenie zatruwalo mi życie przez trzy miesiace. Diabetolodzy wyniki glukometrowe traktowali jak prawdę objawiona i dumali nad każdą przekroczona jednostką, chcąc mi na siłę wcisnąć insulinę. Tymczasem urządzenie to jest wyjątkowo nieprecyzyjne. Spróbujcie sobie kiedyś zrobić badanie z dwoch roznych palców albo dwoma różnymi glukometrami z tej samej kropelki krwi. Albo z tego samego palca w odstępie kilku minut. Wyniki potrafią się różnić o ponad 10 jednostek! A potem mi się czepiali, że tu było 91, a nie 90 i że to za dużo, że tu chyba insulinę trzeba... brrr...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png

Wysłany: 8 maja 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Ciężko nadrobić posty nawet po całym dniu! Pisałyście o mdłościach, ja dzisiaj miałam dramat od rana do godz 11.00 chociaż do tej pory raczej było najgorzej wieczorami.
    Gratuluję udanych wizyt! Ja kolejną mam w poniedziałek (8+6) i obiecuję sobie, że jak wyjdzie wszystko okej to już nie będę świrować.
    Dzisiaj mi się śniło że byłam na wizycie u MamaGinekolog i powiedziała mi że serce maleństwa bije 90/min a to znaczy, że umrze. I jak tu się nie denerwować?
    Za dużo czytasz Mama Ginekolog :D sny są często potwierdzeniem naszych podświadomych obaw, więc musimy sobie zacząć wkręcać pozytywne rzeczy i od razu się to w snach pokaże.

Bardzo mi się podobają sny u Karolcia27 - za każdym razem wizyta usg z pięknie bijącym serduszkiem - super! :)

agniecha2101, Malinowa_Czekolada lubią tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png

Wysłany: 8 maja 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Zjadlam banana dzis ale nie bylo ciekawie. Teraz zjadlam winogrona, jak by ciut lepiej ale oslabiona dalej jestem. Najgorzej ze jeszcze w domu mam 3 latka wymagajacego co ns 2 minuty nie da mi zamknac oczu.
    :D skąd ja to znam. Ja mam prawie 6-latka w domu a wcale nie jest lepiej :) odkąd wróciliśmy do domu z przedszkola - dobrą godzinę temu - ma 15 pytań minutę. A jego główną zagadką wciąż jest fakt, dlaczego nie pójdę do lekarza po jakieś tabletki skoro mi niedobrze :) :) :) jakie to wszystko proste, co nie :D
    No i pytanie nr 2 - co zjadłam zepsutego że mnie brzuch boli :)
    Tak więc też nie da poleżeć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 17:58

Kai, Karolcia27, Myszka-Minnie, futuremama lubią tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower wrote:
    :D skąd ja to znam. Ja mam prawie 6-latka w domu a wcale nie jest lepiej :) odkąd wróciliśmy do domu z przedszkola - dobrą godzinę temu - ma 15 pytań minutę. A jego główną zagadką wciąż jest fakt, dlaczego nie pójdę do lekarza po jakieś tabletki skoro mi niedobrze :) :) :) jakie to wszystko proste, co nie :D

Tak więc też nie da poleżeć :)
    Oj, nie pocieszylas mnie! Zwykle, jak już padam na pysk przy moim poltoraroczniaku, wyobrażam sobie, jak za parę lat on się ładnie bawi sam i nie trzeba za nim non stop biegać, a ja leżę na kanapie z książką... A tu zonk. Pewnie wcale łatwiej nie będzie.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png

Wysłany: 8 maja 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was jeszcze pytanie o taki inny objaw ciąży:

Czy którejś z Was krwawią dziąsła przy myciu zębów? Bo u mnie zdarza się to coraz częściej. Zastanawiam się czy minie wraz z końcem 1 trymestru czy utrzyma się na dłużej...

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do brania progesteronu w ciąży to ja chcę jak najdłużej. Jeszcze nie rozmawiałam z gin o tym, ale mój naturalny progesteron jest zerowy więc muszę brać.

Widziałam o coli, napojach. Ja niestety piję, jedyne co mi pomaga na mdłości. Wolę wypić 2 szklanki dziennie i jeść normalnie niż rzygać wszystkim :/

Ja już tez mam lekki brzuszek. Tj zawsze miałam brzuch spożywczy :D wystawał, ale teraz jest taki bardziej okrągły. Zauważam to ja, mój Mąż i przyjaciółka :) No i moje dżinsy :D :D

Z witamin to biorę prenatal uno i zwykły kwas foliowy.

Ja mam L4 od samego początku. Wakacje planujemy na koniec lipca, początek sierpnia. No i kurczę mam nadzieje że nas nie skontrolują :/ ale ja muszę jechać nad morze nawdychać się jodu! ;)
    Co do tych kontroli - to oni po prostu przychodzą do domu czy jak to się odbywa?

Chcę kupić adapter do pasów ale trochę drogie mi się wydają, ponad stówę, a ja w sumie rzadko teraz jeżdżę.

Ja jestem strasznie STRASZNIE wysypana. Krosta na kroście ;)

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od maja 2014.
  • giovanedonore Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:
    Co do brania progesteronu w ciąży to ja chcę jak najdłużej. Jeszcze nie rozmawiałam z gin o tym, ale mój naturalny progesteron jest zerowy więc muszę brać.

Widziałam o coli, napojach. Ja niestety piję, jedyne co mi pomaga na mdłości. Wolę wypić 2 szklanki dziennie i jeść normalnie niż rzygać wszystkim :/

Ja już tez mam lekki brzuszek. Tj zawsze miałam brzuch spożywczy :D wystawał, ale teraz jest taki bardziej okrągły. Zauważam to ja, mój Mąż i przyjaciółka :) No i moje dżinsy :D :D

Ja mam L4 od samego początku. Wakacje planujemy na koniec lipca, początek sierpnia. No i kurczę mam nadzieje że nas nie skontrolują :/ ale ja muszę jechać nad morze nawdychać się jodu! ;)
    Co do tych kontroli - to oni po prostu przychodzą do domu czy jak to się odbywa?

Chcę kupić adapter do pasów ale trochę drogie mi się wydają, ponad stówę, a ja w sumie rzadko teraz jeżdżę.

Ja gdzieś wyczytałam, że o ile nie masz L4 leżącego a np wystawione przez stresującą pracę, to jak najbardziej możesz wyjechać na urlop. Trzeba tylko zgłosić do ZUSu. Czy któraś z Was może potwierdzić tę informację? <oja kadrowa w pracy jest straszna, nie chcę z nią rozmawiać.

Ja wizytuję jutro. Trzymajcie kciuki...

zi13ugpjtijvw6qw.png
    Serducho 16.04. <3
    PCOS.Teratozoospermia
    Starania od 8.2017
    3.04.18 hcg 15dpo 855
    6.04.18 beta hcg 2931
    zi13ugpjtijvw6qw.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wynik :( Znowu mam cukrzycę :( :( Glukoza na czczo 100 :( Pozamiatane... :(

Ale jutro dużo wizyt :D

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie współżyjemy. Mamy zakaz do odwołania :/ bardzo mi tego brakuje, BARDZO. Czuje się jak niewyżyty zboczeniec :D

Kartę ciąży dostałam jak było widać akcję serca, 6t3d dokładnie.

Karolcia - a czemu chcesz się zabezpieczać w ciąży?

Violet - teoretycznie od tego dnia można robić prenatalne, ale najlepiej między 12 a 13 tyg. W tym 11 dziecko może być jeszcze za małe, badania robi się od chyba 45mm.

Malutka - 19 maja masz ślub? Wow, zazdro <3 chciałabym przeżyć ten dzień jeszcze raz <3 19 maja idziemy na wesele, to wypiję Twoje zdrowie - soczkiem <3

Ja na razie niczym się nie smaruje. Mam mnóstwo rozstępów od chudnięcia i tycia.

Ja jestem za fb, ale właśnie w tym późniejszym etapie, gdy zostaną najwytrwalsze :)

Violet Flower lubi tę wiadomość

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od maja 2014.
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję iść zrobić tą krzywą ale wiem że im szybciej to zrobię tym lepiej i z głowy...przykro mi Paula222 że znowu Cię dopadła cukrzyca... Ja pójdę w czwartek i niech się dzieje wola nieba...

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc

Wysłany: 8 maja 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Odebrałam wynik :( Znowu mam cukrzycę :( :( Glukoza na czczo 100 :( Pozamiatane... :(

Ale jutro dużo wizyt :D
    Paula współczuję...chyba często tak jest, że to niestety lubi sie powtarzać w kolejnych ciążach :/

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Ja się boję iść zrobić tą krzywą ale wiem że im szybciej to zrobię tym lepiej i z głowy...przykro mi Paula222 że znowu Cię dopadła cukrzyca... Ja pójdę w czwartek i niech się dzieje wola nieba...

Plus z tego taki , że może aż tyle nie przytyje :P To trzymam kciuki za Ciebie...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:

Wcześniej gdzieś wspominałam o tym ZUSie wiec wybaczcie te, które musza czytać to znowu :D
    Ja do momentu L4 ciążowego, byłam na L4 związanym ze stresująca praca. Kontroli w domu nie miałam, ale otrzymałam zaproszonko na komisje, wyznaczyli dzien, godzine i sie stawiłam. Kilka pytań i na tym sie skończyło.
    W przypadku ciazy - gin mówił mi o pacjentkach kontrolowanych w domu (ale to te,które miały np.dzialanosc gospodarcza, pomimo zatrudnienia w jakiejś firmie i sprawdzali czy nie pracują w tym czasie) jedna miała dwa razy w ciagu tygodnia.

Jesli mowa o wyjazdach, ja na „stresowym L4” miałam zalecane wyjścia z domu. Mysle, ze kwestia ciazy to zależy z jakiego powodu gin zaleca zostać na L4. Jesli ciąża zagrożona, to ciezko wyjaśnić wyjazd nad morze lub lot na wyspy.
    Ale jesli np. Stres w pracy bądź warunki szkodliwe (farmaceuta,linie produkcyjne) No to wyjazd nie jest niczym złym :) tal uważam i tak mniej więcej było mi to tłumaczone ale na innym L4. Poza tym lekarz moze wydać oświadczenie, ze zalecał i wyraził zgodę na wyjazd.

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

a3pfhxv.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej przytyłam 4kg :) z czego sam mały ważył ciut ponad 3

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ