Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej już trochę Was podczytuje, ale jakoś trudno było mi się ujawnić
Mam nadzieje ze mogę dołączyć ?
Termin porodu mam na 17/12 i nawet to by się zgadzało po Usg i OM. Na ta chwilę nie dokuczają mi żadne mdłości jedynym objawem to zatrzymana miesiączka i może dusc większa senność/zmęczenie. Jak niektóre z Was i ja od wczoraj już jestem na L4.
W poniedziałek tydzien temu dzidziuś miał cały 1cm i słyszeliśmy serduszko. Kolejna wizyta dopiero 29 maja i nie wiem jak do niej wytrwam
O to dziecko starliśmy się ponad 2 lata i chce wierzyć ze będzie wszystko dobrze.
Dziewczyny gratuluje dobrych wieści z wizyt i mam nadzieje ze tu tylko takie będąWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 19:33
marrakech2708, Azzurra, Paula222, Malinowa_Czekolada, PatkaPatka, Lotopałanka, Malutka_94, TaPaT, inaa, Violet Flower, mindusia87, Marti83, futuremama, Kai, agniecha2101, bondzik007, Aguś 90, Angelika83, Lilly_Ana lubią tę wiadomość
-
Marti, super ze wszystko ok:) Lily, również gratuluję.
Witaj olciaa! jak miło że znowu jakaś"bezobjawowa" dołączyła, w kupie raźniej!
Dziewczyny, piszecie o zwolnieniach w ciąży. Ja obawiam się, że to nie do końca tak że ciężarna może sobie jechać na wakacje. Nawet, jeśli zwolnienie jest "chodzone" tj. możemy się poruszać to nie znaczy że możemy lecieć samolotem na zagraniczne wojaże. Na zwolnieniu wpisujemy bowiem miejsce którym przebywamy, najczęściej dom. I wyobrażam sobie że informuje pracodawcę( a mamy taki obowiązek) że przez dwa tygodnie nie będę w Warszawie tylko będę chorować w Barcelonie albo na Kanarach a on to "łyka".Zaznaczam, ze specem od prawa pracy nie jestem, ale w najbliższym czasie podpytam kolegi który nim jest. Sama jestem żywo tym zainteresowana, ale póki co z nastawieniem ze z wakacji nici. Bo gdybym poinformowała pracodawcę, że przez tydzień choruje za granicą, to jestem pewna że za miesiąc byłaby u mnie kontrola z ZUS-u z wezwaniem na komisję.Marti83, Lilly_Ana lubią tę wiadomość
-
Cześć
Witam nowe mamusie i gratuluję wizyt
Lilly_Ana, dziękuję
Mi na mdłości pomaga mięta.
Najadłam się dzisiaj strachu. Siedziałam w pracy i nagle poczułam taki ostry, kłujący ból z prawej strony podbrzusza, aż oddech wstrzymałam. Teraz co jakiś czas tak pobolewa, ale już nie tak mocno. Poza tym nic niepokojącego się nie dzieje. Mam nadzieję że to nic poważnegoMalutka_94
-
Azzurra wrote:Marti, super ze wszystko ok:) Lily, również gratuluję.
Witaj olciaa! jak miło że znowu jakaś"bezobjawowa" dołączyła, w kupie raźniej!
Dziewczyny, piszecie o zwolnieniach w ciąży. Ja obawiam się, że to nie do końca tak że ciężarna może sobie jechać na wakacje. Nawet, jeśli zwolnienie jest "chodzone" tj. możemy się poruszać to nie znaczy że możemy lecieć samolotem na zagraniczne wojaże. Na zwolnieniu wpisujemy bowiem miejsce którym przebywamy, najczęściej dom. I wyobrażam sobie że informuje pracodawcę( a mamy taki obowiązek) że przez dwa tygodnie nie będę w Warszawie tylko będę chorować w Barcelonie albo na Kanarach a on to "łyka".Zaznaczam, ze specem od prawa pracy nie jestem, ale w najbliższym czasie podpytam kolegi który nim jest. Sama jestem żywo tym zainteresowana, ale póki co z nastawieniem ze z wakacji nici. Bo gdybym poinformowała pracodawcę, że przez tydzień choruje za granicą, to jestem pewna że za miesiąc byłaby u mnie kontrola z ZUS-u z wezwaniem na komisję.
Bo jeśli pracodawca to w moim przypadku luzik, ponieważ pracuje w dużej korporacji i nikogo nie obchodzi kto co robi na L4 w ciazy. Tym bardziej ze przyjęło się u nas ze na bardzo wczesnym etapie kobiety idą na L4
-
Malutka_94 wrote:Cześć
Witam nowe mamusie i gratuluję wizyt
Lilly_Ana, dziękuję
Mi na mdłości pomaga mięta.
Najadłam się dzisiaj strachu. Siedziałam w pracy i nagle poczułam taki ostry, kłujący ból z prawej strony podbrzusza, aż oddech wstrzymałam. Teraz co jakiś czas tak pobolewa, ale już nie tak mocno. Poza tym nic niepokojącego się nie dzieje. Mam nadzieję że to nic poważnego
Ja tak miałam przedwczoraj chyba, ale po kaszlnieciu, potem już do wieczora mnie pobolewalo, ale lekko, też mam nadzieję że to nic, ale dziewczyny też pisały że miały takie incydenty.4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Mnie czasami zaboli podbrzusza jak kich ę albo się za mocno przeciągnę.
Zaczynam dzisiaj 12t.c. Super, ale do badań jeszcze ponad tydzień, a ja ciąży prawie w ogóle nie czuję...Violet Flower, RudyTygrysek, futuremama lubią tę wiadomość
13.05.2005 - córka
11.06.2008 - syn
05.06.2017 - zaczynamy się leczyć po 11 cyklach starań o trzeci skarb -
olciaa wrote:mi nasuwa się pytanie kto kontrole z Zusu „nasyła” pracodawca? Czy sam ZUS ?
Bo jeśli pracodawca to w moim przypadku luzik, ponieważ pracuje w dużej korporacji i nikogo nie obchodzi kto co robi na L4 w ciazy. Tym bardziej ze przyjęło się u nas ze na bardzo wczesnym etapie kobiety idą na L4
Pracodawca moze to zrobic w pierwszym miesiącu bodaj.
Chorowanie za granica, na tydzień, jest wiadomo - kuszeniem losu jesli chodzi o tłumaczenie sie z tego. Tyle, ze ciąża to nie choroba... No,ale pytanie czemu mogła wyjechać, a nie moze na przykład pracować? Na lot bym sie nie zdecydowala, ale na wakacje w PL moze tak. Trzeba dopytać mądrych, choć z tymi zaleceniami i moze/nie moze jest roooznie i ponoć nie ma reguły.
Mnie od godziny tez kłuje czasem po lewej jak podniosę nogę albo kucne, wiec leze ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 20:23
-
kasiulka1082 wrote:Mnie czasami zaboli podbrzusza jak kich ę albo się za mocno przeciągnę.
Zaczynam dzisiaj 12t.c. Super, ale do badań jeszcze ponad tydzień, a ja ciąży prawie w ogóle nie czuję...
1 trymestr juz prawie za Tobą, to super ! Największy czas niepewności -
olciaa wrote:mi nasuwa się pytanie kto kontrole z Zusu „nasyła” pracodawca? Czy sam ZUS ?
-
Ja biore l4 w lipcu po urlopie na Chorwacji ( o ile bedzie dobrze) bo słyszałam, że bardzo ale to bardzo kontrolują kobiety w ciąży i można na yakim l4 chodzonym iść tylko do spożywczego, apteki i lekarza.
-
Najlepiej bedzie zapytać kogoś, kto sie na tym dobrze zna. Bo my mozemy gdybać, czytać, albo cos z doświadczenia wnioskować - w efekcie jasnej odpowiedzi i tak nie mamy..
Ja na L4 związanym ze stresem, mogłam wychodzić nie tylko do apteki i lekarza, co miałam wpisane w zaleceniach tzw aktywność poza domem i kontroli nie miałam, tylko komisje. Ale ciąża to ciąża.. -
Gratuluję wszystkim pozostałym dziewczynom udanych wizyt. Oby te nasze pociechy zdrowo rosły i rozwijały się przez całą ciazę. Następne usg mam wyznaczone na 4 czerwca i już się nie mogę doczekać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 20:43
olciaa, Lotopałanka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny! Byłam dziś na usg. Dzidziuś ma 1cm, serduszko ładnie bije (widziałam). Ciąża jest o 12 dni młodsza. Ginekolog, który robił mi usg (kobieta, która sama ma czwórkę dzieci)dziwiła się, że zaszłam w ciążę karmiąc piersią. Dziwne
olciaa, Paula222, RudyTygrysek, Azzurra, Violet Flower, Malutka_94, TaPaT, agniecha2101, bondzik007, Aguś 90, Lilly_Ana lubią tę wiadomość