X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily Ana gratuluję udanej wizyty ☺

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) już trochę Was podczytuje, ale jakoś trudno było mi się ujawnić :)
    Mam nadzieje ze mogę dołączyć ?

Termin porodu mam na 17/12 i nawet to by się zgadzało po Usg i OM. Na ta chwilę nie dokuczają mi żadne mdłości jedynym objawem to zatrzymana miesiączka i może dusc większa senność/zmęczenie. Jak niektóre z Was i ja od wczoraj już jestem na L4.
    W poniedziałek tydzien temu dzidziuś miał cały 1cm i słyszeliśmy serduszko. Kolejna wizyta dopiero 29 maja i nie wiem jak do niej wytrwam :(
    O to dziecko starliśmy się ponad 2 lata i chce wierzyć ze będzie wszystko dobrze.

Dziewczyny gratuluje dobrych wieści z wizyt i mam nadzieje ze tu tylko takie będą <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 19:33

marrakech2708, Azzurra, Paula222, Malinowa_Czekolada, PatkaPatka, Lotopałanka, Malutka_94, TaPaT, inaa, Violet Flower, mindusia87, Marti83, futuremama, Kai, agniecha2101, bondzik007, Aguś 90, Angelika83, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti, super ze wszystko ok:) Lily, również gratuluję.
    Witaj olciaa! jak miło że znowu jakaś"bezobjawowa" dołączyła, w kupie raźniej!:-)

Dziewczyny, piszecie o zwolnieniach w ciąży. Ja obawiam się, że to nie do końca tak że ciężarna może sobie jechać na wakacje. Nawet, jeśli zwolnienie jest "chodzone" tj. możemy się poruszać to nie znaczy że możemy lecieć samolotem na zagraniczne wojaże. Na zwolnieniu wpisujemy bowiem miejsce którym przebywamy, najczęściej dom. I wyobrażam sobie że informuje pracodawcę( a mamy taki obowiązek) że przez dwa tygodnie nie będę w Warszawie tylko będę chorować w Barcelonie albo na Kanarach a on to "łyka".Zaznaczam, ze specem od prawa pracy nie jestem, ale w najbliższym czasie podpytam kolegi który nim jest. Sama jestem żywo tym zainteresowana, ale póki co z nastawieniem ze z wakacji nici. Bo gdybym poinformowała pracodawcę, że przez tydzień choruje za granicą, to jestem pewna że za miesiąc byłaby u mnie kontrola z ZUS-u z wezwaniem na komisję.

Marti83, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Witam nowe mamusie i gratuluję wizyt :)

Lilly_Ana, dziękuję ;)

Mi na mdłości pomaga mięta.

Najadłam się dzisiaj strachu. Siedziałam w pracy i nagle poczułam taki ostry, kłujący ból z prawej strony podbrzusza, aż oddech wstrzymałam. Teraz co jakiś czas tak pobolewa, ale już nie tak mocno. Poza tym nic niepokojącego się nie dzieje. Mam nadzieję że to nic poważnego :(

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa skąd jesteś ? Już wpisałam Cię na listę :) Miło, że dołączyłaś :D

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Marti, super ze wszystko ok:) Lily, również gratuluję.
    Witaj olciaa! jak miło że znowu jakaś"bezobjawowa" dołączyła, w kupie raźniej!:-)

Dziewczyny, piszecie o zwolnieniach w ciąży. Ja obawiam się, że to nie do końca tak że ciężarna może sobie jechać na wakacje. Nawet, jeśli zwolnienie jest "chodzone" tj. możemy się poruszać to nie znaczy że możemy lecieć samolotem na zagraniczne wojaże. Na zwolnieniu wpisujemy bowiem miejsce którym przebywamy, najczęściej dom. I wyobrażam sobie że informuje pracodawcę( a mamy taki obowiązek) że przez dwa tygodnie nie będę w Warszawie tylko będę chorować w Barcelonie albo na Kanarach a on to "łyka".Zaznaczam, ze specem od prawa pracy nie jestem, ale w najbliższym czasie podpytam kolegi który nim jest. Sama jestem żywo tym zainteresowana, ale póki co z nastawieniem ze z wakacji nici. Bo gdybym poinformowała pracodawcę, że przez tydzień choruje za granicą, to jestem pewna że za miesiąc byłaby u mnie kontrola z ZUS-u z wezwaniem na komisję.
    mi nasuwa się pytanie kto kontrole z Zusu „nasyła” pracodawca? Czy sam ZUS ?
    Bo jeśli pracodawca to w moim przypadku luzik, ponieważ pracuje w dużej korporacji i nikogo nie obchodzi kto co robi na L4 w ciazy. Tym bardziej ze przyjęło się u nas ze na bardzo wczesnym etapie kobiety idą na L4

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    olciaa skąd jesteś ? Już wpisałam Cię na listę :) Miło, że dołączyłaś :D
    Kielce

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_94 wrote:
    Cześć :)

Witam nowe mamusie i gratuluję wizyt :)

Lilly_Ana, dziękuję ;)

Mi na mdłości pomaga mięta.

Najadłam się dzisiaj strachu. Siedziałam w pracy i nagle poczułam taki ostry, kłujący ból z prawej strony podbrzusza, aż oddech wstrzymałam. Teraz co jakiś czas tak pobolewa, ale już nie tak mocno. Poza tym nic niepokojącego się nie dzieje. Mam nadzieję że to nic poważnego :(

Ja tak miałam przedwczoraj chyba, ale po kaszlnieciu, potem już do wieczora mnie pobolewalo, ale lekko, też mam nadzieję że to nic, ale dziewczyny też pisały że miały takie incydenty.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• kasiulka1082 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Ja w poprzedniej przytyłam 4kg :) z czego sam mały ważył ciut ponad 3

Zazdroszczę. Mój ważył 3660, a ja przytyłam 30 kg

13.05.2005 - córka <3
    11.06.2008 - syn
    <3gannqqmzrgeqpltq.png

05.06.2017 - zaczynamy się leczyć po 11 cyklach starań o trzeci skarb <3
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka to może być objaw rozciągającej macicy. Mnie lekarz nastawi na takie bóle . Narazie czekam.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• kasiulka1082 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie czasami zaboli podbrzusza jak kich ę albo się za mocno przeciągnę.

Zaczynam dzisiaj 12t.c. Super, ale do badań jeszcze ponad tydzień, a ja ciąży prawie w ogóle nie czuję...

Violet Flower, RudyTygrysek, futuremama lubią tę wiadomość

13.05.2005 - córka <3
    11.06.2008 - syn
    <3gannqqmzrgeqpltq.png

05.06.2017 - zaczynamy się leczyć po 11 cyklach starań o trzeci skarb <3
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka ja czasam odczuwam takie szczypnięcia w brzuchu jak np za szybko wstanę, ale nie wiem czy po prostu zawsze one były tylko nigdy na nie nie zwracałam uwagi. Czy faktycznie to jakiś objaw.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Bo jeśli pracodawca to w moim przypadku luzik, ponieważ pracuje w dużej korporacji i nikogo nie obchodzi kto co robi na L4 w ciazy. Tym bardziej ze przyjęło się u nas ze na bardzo wczesnym etapie kobiety idą na L4
    Po 33 dniach ciągłego zwolnienia przechodzi sie pod ZUS i to wtedy on sam kontroluje, nie na prośbę pracodawcy.
    Pracodawca moze to zrobic w pierwszym miesiącu bodaj. ;)

Chorowanie za granica, na tydzień, jest wiadomo - kuszeniem losu jesli chodzi o tłumaczenie sie z tego. Tyle, ze ciąża to nie choroba... No,ale pytanie czemu mogła wyjechać, a nie moze na przykład pracować? Na lot bym sie nie zdecydowala, ale na wakacje w PL moze tak. Trzeba dopytać mądrych, choć z tymi zaleceniami i moze/nie moze jest roooznie i ponoć nie ma reguły.

Mnie od godziny tez kłuje czasem po lewej jak podniosę nogę albo kucne, wiec leze ..:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 20:23

a3pfhxv.png

Wysłany: 8 maja 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiulka1082 wrote:
    Mnie czasami zaboli podbrzusza jak kich ę albo się za mocno przeciągnę.

Zaczynam dzisiaj 12t.c. Super, ale do badań jeszcze ponad tydzień, a ja ciąży prawie w ogóle nie czuję...

1 trymestr juz prawie za Tobą, to super :)! Największy czas niepewności :)

a3pfhxv.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Kontrole nasyła ten, kto płaci za nasze zwolnienie. O ile się nie mylę to do pewnego momentu jest to pracodawca, a później ZUS. Tego, kto płaci za nasze zwolnienie musimy poinformować gdzie przebywamy na zwolnieniu. Ponieważ pracodawca ( bądź ZUS) ponosi z tego tytułu koszty może mu przyjść do głowy kontrola, jeśli go poinformowalysmy że dwa tygodnie naszej zagrożonej ciąży spędzamy na zagranicznym wypoczynku. Dla jasności- moim zdaniem 99, 9 procent kobiet które spędza wakacje na zwolnieniu nie zostanie skontrolowanych, także nie chce nikogo absolutnie straszyć. Ja jestem panikarą i obawiam się, że znalazłabym się w tym brakującym procenciku, z różnych względów.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • inaa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore l4 w lipcu po urlopie na Chorwacji ( o ile bedzie dobrze) bo słyszałam, że bardzo ale to bardzo kontrolują kobiety w ciąży i można na yakim l4 chodzonym iść tylko do spożywczego, apteki i lekarza.

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

Wysłany: 8 maja 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej bedzie zapytać kogoś, kto sie na tym dobrze zna. Bo my mozemy gdybać, czytać, albo cos z doświadczenia wnioskować - w efekcie jasnej odpowiedzi i tak nie mamy..
    Ja na L4 związanym ze stresem, mogłam wychodzić nie tylko do apteki i lekarza, co miałam wpisane w zaleceniach tzw aktywność poza domem i kontroli nie miałam, tylko komisje. Ale ciąża to ciąża..

a3pfhxv.png
  • mindusia87 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wszystkim pozostałym dziewczynom udanych wizyt. Oby te nasze pociechy zdrowo rosły i rozwijały się przez całą ciazę. Następne usg mam wyznaczone na 4 czerwca i już się nie mogę doczekać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 20:43

olciaa, Lotopałanka lubią tę wiadomość

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • Jagodagoi Koleżanka

Wysłany: 8 maja 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Byłam dziś na usg. Dzidziuś ma 1cm, serduszko ładnie bije (widziałam). Ciąża jest o 12 dni młodsza. Ginekolog, który robił mi usg (kobieta, która sama ma czwórkę dzieci)dziwiła się, że zaszłam w ciążę karmiąc piersią. Dziwne

olciaa, Paula222, RudyTygrysek, Azzurra, Violet Flower, Malutka_94, TaPaT, agniecha2101, bondzik007, Aguś 90, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

ganndzu52il88swb.png
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Olcia wśród nas :-D

olciaa lubi tę wiadomość

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ