X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści Agulineczka.... Gratuluję.... :)

agulineczka lubi tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do objawow, to ja nadal mam mdlosci. Wymiotuje na szczęście rzadko (do tej pory 3'razy). Zaczely sie w 8tc i trwaja do dzis z mniejszym lub wiekszym natezeniem. Najwieksza sennosc juz chyba pomalu mija, choc nadal mam malo energii. Piersi tez bola o wiele mniej niz na poczatku. To chyba tyle ;)
    W nocy jeszcze wstaje czesciej do toalety.
    Co do jedzenia to nadal nie mam ochoty na mieso, cebule, czosnek.
    Za to pomidory, arbuzy... mmm :)

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka, Magda super wieści! gratuluję:) Agulineczka duży dzidziuś już :)

Magdaa21 lubi tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :-) mało mnie bo pracy dużo :-P

Agulineczka wspaniałe wieści :-)

Ja siedzę w pracy i marznę :-) Taki pokój z oknami na drugi budynek, gdzie odległość wynosi 2 m więc słońca zero :-(

Ja na obiad chyba zrobie dziś jarzynowa, ale za to na jutro bogracz :-D

A tak w ogóle zamówiłam sobie sukienkę na komunię, mam nadzieję, ze będzie pasowała :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 13:15

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka gratuluję wspaniałych wiadomości :D

Dziewczyny czy jest szansa że na usg 3d/4d szybciej można wykryć płeć dziecka? Bo u mnie mogę się zapisać na takie usg od 13 tyg na wykrywanie płci. Większość dziewczyn dowiaduje się dopiero na polowkowym bo wcześniej ciężko wykryć, ale to w 2d chyba. Co o tym myślicie bo się zastanawiam czy na następnej wizycie się zapisać na to czy poczekać?

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie co do toalety to ja mimo picia praktycznie w ogóle nie chodzę siku :(

Edit ja już gratulowalam Agulineczka :* ale jeszcze raz wszystkiego dobrego! :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 13:26

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka gratuluje takiej ważnej, udanej wizyty <3 piękne wiadomości! :)

Azurra dzięki za informacje :) tak tez czytałam, ze ponoć pierwsza ciąża (mam nadzieje, ze nawet podwójna :D ) jest bezpieczna, ew jak krew po tacie to dadzą zastrzyk. Rozumiem, ze 0rhD ujemne to 0rh - ?
    Całe życie mi mama mówiła, ze mam plus :D a partner ponoć ma arh+ choć zbadamy jeszcze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 13:37

a3pfhxv.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip nie wiem czy 3d/4d ale u mnie w 13tyg udało się z płcią, koleżanka poszła tez do niego na prenatalne i tak samo :) Także nie wiem na ile technologia, na ile lekarz a na ile dzieci się pochwaliły :D

Dip88, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Hej :) wróciłam niedawno z prenatalnych :) Wszystko jak na ten moment w porządku! :)
    Dzidziuś ma 6,3 cm <3 , wszystkie narzady na swoim miejscu, FHR 158, serduszko bije miarowo. Kosc nosowa jest, przeziernosc w porzadku. Caly czas byl wypiety dupka do gory i troche ciezej bylo zbadac glowke. Raczka zaslanial twarz (na moment widzielismy obraz w 3D).
    Pepowina trojnaczyniowa, przeplywy ok. Łożysko na tylnej scianie, troche nisko.
    Lekarz powiedział, ze na okreslenie plci jeszcze za wczesnie, ale cos jakby bylo miedzy nóżkami, choc nie chce wrozyc z fusow ;)
    Jaka ulga! :)
    Super! <3

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Dip nie wiem czy 3d/4d ale u mnie w 13tyg udało się z płcią, koleżanka poszła tez do niego na prenatalne i tak samo :) Także nie wiem na ile technologia, na ile lekarz a na ile dzieci się pochwaliły :D

To może spróbuje, jeszcze się zastanowię. Zresztą to jeszcze miesiąc :P A płaci się za to raz dopóki nie znajdą płci, bo położna mi mówiła że może być dziecko inaczej ułożone i czasami trzeba przyjść kilka razy zanim dzidzia coś pokaże :D

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marrakech2708 wrote:
    Agulineczka gratuluje takiej ważnej, udanej wizyty <3 piękne wiadomości! :)

Azurra dzięki za informacje :) tak tez czytałam, ze ponoć pierwsza ciąża (mam nadzieje, ze nawet podwójna :D ) jest bezpieczna, ew jak krew po tacie to dadzą zastrzyk. Rozumiem, ze 0rhD ujemne to 0rh - ?
    Całe życie mi mama mówiła, ze mam plus :D a partner ponoć ma arh+ choć zbadamy jeszcze.
    Dokładnie tak. Ja mam na karteczce z labu ARhD-, czyli ARh-. Małym plusikiem tej sytuacji jest fakt, że Twoim dzieciaczkom po porodzie od razu oznacza grupę krwi w związku z niezgodnością serologiczna. Bo na chwilę obecną to Ty i Twój partner macie niezgodność, a konflikt może wystąpić między Tobą a którymś z dzieci jeśli zaczną się wytwarzać przeciwciała. Ale "szanse" są marne i nie masz się czym przejmować:)
    Ja się dowiedziałam,że jestem minusowa mając 31 lat w pierwszej ciąży. Moja mama była tym faktem zdruzgotana, bo sama jest "-" i miała straszne problemy z donoszeniem ciąży, poronieniami itp. Jednak przez te lata świetlne po moim urodzeniu profilaktyka akurat w tym zakresie poszła znacznie do przodu i my jesteśmy już w dużo lepszej sytuacji.
    Luzik.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka kasza z piersią z kurczaka, no i mizeria :D

agulineczka SUPER wieści !!!!!!!!Ja tak się boję tych prenatalnych ... Możesz odetchnąć z ulgą, super !

Dip88 nie wiem jak jest na 3 d na tak wczesnym etapie, ale mój młodszy synek bardzo szybko pokazał co ma między nóżkami - właśnie na pierwszym prenatalnym, tak się wypiął heh nie było mowy o pomyłce :P

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • kasiulka1082 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Agulineczka gratuluję wspaniałych wiadomości :D

Dziewczyny czy jest szansa że na usg 3d/4d szybciej można wykryć płeć dziecka? Bo u mnie mogę się zapisać na takie usg od 13 tyg na wykrywanie płci. Większość dziewczyn dowiaduje się dopiero na polowkowym bo wcześniej ciężko wykryć, ale to w 2d chyba. Co o tym myślicie bo się zastanawiam czy na następnej wizycie się zapisać na to czy poczekać?

Dziewczyny w większości na usg prenatalnym, poznają płeć tak na 80%, chyba że dziecko będzie mocno chować co ma między nóżkami. Na zwykłym usg. Ja w poprzedniej ciąży dowiedziałam się w 13 tyg że będzie chłopak, też na zwykłym usg, zresztą sama dobrze widziałam, że to mały mężczyzna

13.05.2005 - córka <3
    11.06.2008 - syn
    <3gannqqmzrgeqpltq.png

05.06.2017 - zaczynamy się leczyć po 11 cyklach starań o trzeci skarb <3
  • kasiulka1082 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Hej :) wróciłam niedawno z prenatalnych :) Wszystko jak na ten moment w porządku! :)
    Dzidziuś ma 6,3 cm <3 , wszystkie narzady na swoim miejscu, FHR 158, serduszko bije miarowo. Kosc nosowa jest, przeziernosc w porzadku. Caly czas byl wypiety dupka do gory i troche ciezej bylo zbadac glowke. Raczka zaslanial twarz (na moment widzielismy obraz w 3D).
    Pepowina trojnaczyniowa, przeplywy ok. Łożysko na tylnej scianie, troche nisko.
    Lekarz powiedział, ze na okreslenie plci jeszcze za wczesnie, ale cos jakby bylo miedzy nóżkami, choc nie chce wrozyc z fusow ;)
    Jaka ulga! :)

Super wiadomości, najważniejsze, że dzidzia zdrowa, reszta to sprawa drugorzędna.
    ☺️

13.05.2005 - córka <3
    11.06.2008 - syn
    <3gannqqmzrgeqpltq.png

05.06.2017 - zaczynamy się leczyć po 11 cyklach starań o trzeci skarb <3
  • TaPaT Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Dokładnie tak. Ja mam na karteczce z labu ARhD-, czyli ARh-. Małym plusikiem tej sytuacji jest fakt, że Twoim dzieciaczkom po porodzie od razu oznacza grupę krwi w związku z niezgodnością serologiczna. Bo na chwilę obecną to Ty i Twój partner macie niezgodność, a konflikt może wystąpić między Tobą a którymś z dzieci jeśli zaczną się wytwarzać przeciwciała. Ale "szanse" są marne i nie masz się czym przejmować:)
    Ja się dowiedziałam,że jestem minusowa mając 31 lat w pierwszej ciąży. Moja mama była tym faktem zdruzgotana, bo sama jest "-" i miała straszne problemy z donoszeniem ciąży, poronieniami itp. Jednak przez te lata świetlne po moim urodzeniu profilaktyka akurat w tym zakresie poszła znacznie do przodu i my jesteśmy już w dużo lepszej sytuacji.
    Luzik.

Większość dzieci o ile nie wszystkie mają oznaczaną grupę krwi po porodzie i my też tak mieliśmy, co niestety jest dość mylne ponieważ dopiero po upływie 3 miesięcy powinno się to robić bo wtedy ta grupa krwi oznaczona jest w pełni poprawnie :)

• Marti83 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, a czy badanie prenatalne to to samo co 4 d? Bo ja miałam tylko raz prenatalne w ostatniej ciąży ale chyba było 2d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 14:13

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TaPaT wrote:
    Większość dzieci o ile nie wszystkie mają oznaczaną grupę krwi po porodzie i my też tak mieliśmy, co niestety jest dość mylne ponieważ dopiero po upływie 3 miesięcy powinno się to robić bo wtedy ta grupa krwi oznaczona jest w pełni poprawnie :)
    Oj, nie wiem czy wszystkie. Mojej siostry obydwoje nie miało, dlatego myślałam że to zależy od jakichś czynników ryzyka,ale może coś się zmieniło. Jeśli wszystkie mają to dobrze...nie zdziwią się w wieku 30 lat że jest minus:-)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super wiesci ja do 25 zniose jajoo

zi13rjjgy7oea2if.png
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Luzik.

Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz :) antygenów nie produkuje aktualnie wiec jestem spokojna. Mam tez dobrego ginekologa, wiec wierze, ze bedzie wiedział co ze mną zrobic, tym bardziej ze rodzę w szpitalu, w którym pracuje :)
    Tez byłam w szoku widząc minus, podobnie jak moja mama, która razem z moja siostra maja plus - cała nadzieja w tacie, ze nie jestem z kapusty ;)

Azzurra lubi tę wiadomość

a3pfhxv.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrakech: :-)
    Agulineczka, gratuluję. Super.
    Swoją drogą to niezly to rozstrzał mamy, jedne po prenatalnych inne dopiero po serduszku...
    Ja płeć poznałam w 15 TC w wyniku NIFTY. Tym razem kusi mnie możliwość zaznaczenia opcji bez podania płci i sprawdzenia czy intuicja i tym razem nie zawiedzie:)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 260 261 262 263 264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ