X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już widać. Chociaż spodnie nadal dopinają się :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chodzę w spódnicach/sukienkach , ewentualnie w spodniach na gumkę więc nie wiem. Mam wrażenie, że już trochę przybralam ale tak ogólnie, nie tylko w brzuchu. Szykuje się powtórka z rozrywki, bo w poprzedniej ciąży zaczęłam tyc od początku. Jejku:(

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzymam kciuki za wizyty. Chyba ten stres będzie nam towarzyszył cały czas.. Ciężko się dziada pozbyć.
    Ja mam prenatalne w sobotę. Niby nic nie widać, ale trochę mi się zaokraglil brzuszek. Widzą to też Ci, co wiedzą że jestem w ciąży, a wie już prawie cała rodzina. :)

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na pewno wszystko będzie dobrze :-* trzymamy mocno kciuki i czekamy na zdjęcia maluchów :-* dla pocieszenia ja też czekam, ale do rodzinnego a kolejka masakryczna, a myślałam że jak przyjdę pod koniec to nie będzie nikogo, ale pomyliłam się :-P

U mnie już wszyscy prawie wiedzą :-P w szkole powiedziałam P.Dyrektor która oczywiście wszystkim rozpowiedziala:-P heh ale są też tego plusy, że nie zawalają mnie praca na koniec roku :-) oczywiście prócz całej papierologi:-) wczoraj siedziałam pół dnia nad prezentacja na koniec roku dla mojej klasy że zdjęć z tych 4 lat i oczywiście beczalam przy tym chyba z 10 razy, to na zakończeniu roku chyba ani slowa nie wydusze z siebie :-P rodzinka też cała wie, dzwonią pytają jak się czuje itp, to bardzo miłe :-)wszyscy znajomi jeszcze nie wiedzą, tylko tacy bardzo bliscy ale po prenatalnych też powiemy :-)

U mnie brzuszek rano dość niewidoczny, za to wieczorem jak w 6 miesiącu :-P heh wczoraj dostałam od koleżanki fajne ciążowe spodnie i jeansy ale póki co jeszcze mieszcze się w swoje :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 11:44

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki powiedzcie mi jak w PL wygląda ta karta ciąży, ta którą się dostaje do domu...? Jakie informacje w niej są? Samemu się to wypełnia czy lekarz...?

Myszka-Minnie lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Kobietki powiedzcie mi jak w PL wygląda ta karta ciąży, ta którą się dostaje do domu...? Jakie informacje w niej są? Samemu się to wypełnia czy lekarz...?[/QUO]

Wypełnia to lekarz, taka w formie książeczki, tam są informacje o wynikach badach, wadze, ciśnienia, wizytach u lekarza np mi kazała iść do stomatologa, hematolog też mi się tam wpisał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 11:50

agniecha2101 lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Myszka-Minnie Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brzuszka wogole nie widac. W 1 ciazy na tym etapie bylo juz cos widac. Rano plaski brzuszek jak bym w ciazy nie byla a wieczorem lekko widac ale sadze ze moga byc to lekkie wzdecia.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wiadomości o ciąży to jeszcze powiedziałam ksiedzu przed komunią i pani dyrektor z przedszkola-katechetce, bo córcia zgłosiła mnie do czytania, a ja nie dałabym rady żyć w tym stresie i bałam się, ze mnie brzuch będzie bolał.

Pytałyście kiedyś o nicki, to na mój tak jakoś wpadłam a mam na imię Martyna :-)

Ja od miesiąca chodzę już w ubraniach ciążowych :-)
    Tylko do wczoraj nosiłam jeszcze na górze koszule jeansowe, a od dziś mam bluzeczkę i marynarkę i brzusio widać :-D

bondzik moja koleżanka jak zaszła w ciążę to też jej się umowa kończyła w trakcie, i posżła na L4 i wtdy jej się umowa przdłużyła do dnia porodu, ale ZUS jej płacił L4. Potem normalnie dostała macierzyński.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 12:01

agniecha2101, bondzik007 lubią tę wiadomość

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Kobietki powiedzcie mi jak w PL wygląda ta karta ciąży, ta którą się dostaje do domu...? Jakie informacje w niej są? Samemu się to wypełnia czy lekarz...?
    Sa wpisane Twoje dane, przewidywany termin porodu i okienka są że przy każdej wizycie lekarz wypełnia, czy jest ok dzidzia, czy tętno, jeśli były kontrolne badania to jakie wyniki oraz wyniki tych badań które się robi raz lub 2 w ciąży (toksoplazmoza hiv).

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulka901 wrote:
    Na opakowaniu powinno być podane jaki zawierają kwas. Matylofoliany to są te aktywne formy. Ja staram się nie świrować z tym kwasem bo moja mutacja podobno nie jest aż tak groźna.

Nie jest groźna ale wymaga właśnie metylkow bo innego nie przyswajamy i bez niego robią się wady ;/

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martula78 wrote:
    a powiedz kiedy zaczęło Ci puchnąć twardniec jakby łono, ten dól sam? pamiętam, że miałam to w pierwszej ciązy ale kompetnie nie mogę sobie przypomnieć kiedy.

Ja też z poprzedniej ciąży nie pamiętam kiedy :P Teraz mi brakuje jeszcze do 12 ale u mnie niby nie widać, ale mój M mówi że brzuch zaczyna mi powoli rosnąć. Przed ciąża miałam płaski brzuch a teraz spodnie ledwo dopinam tylko ze przytyłam 3-4 kg i nie wiem czy to przez to czy ciąża :D w sumie spodnie tylko w brzuchu są ciasne w tyłku i nogach ok hahaha Podbrzusze jakby lekko twardsze i czuje pełniejsze.
    Jakoś dziwnie i mało zrozumiale opisalam, w sumie rzadnych konkretów Ehhh... Ten mój ciazowy mózg :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    W ogóle to mam jakiegoś stresa przed powierzeniem mamie i rodzicom męża, bo boje się że się nie ucieszą:/ że za szybko drugie dziecko, czy coś. Powiedzialam jednej koleżance, która mnie dobiła, że ona sobie nie wyobraża tak szybko drugiego dziecka i czy ja już mam nianię zaklepaną, bo przecież nie damy rady ogarnąć. Masakra, trochę mnie podłamała i zgasiła mój entuzjazm.
    Ale nieważne, nie będę już więcej smęcic:)

Marta, o której masz wizytę??

Daj spokój moze po prostu jest zazdrosna ;) ja jestem za tym żeby mieć dzeci w zblizonym wieku :) wszystko da rade się ogarnąć :)

Azzurra, futuremama lubią tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka-Minnie wrote:
    Mamusie,

Ktore sa juz w 2 ciazy okolo 12 tc lub dalej czy widac wam juz brzuszek ciazowy?

U mnie juz widać :) jestem w 11 tyg :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce zamówić ten segregator mamygin bo fajny :) ale tak sie wstrzymuje jeszcze ;p

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam ten tańszy bez tych toreb itd i jest super!

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Daj spokój moze po prostu jest zazdrosna ;) ja jestem za tym żeby mieć dzeci w zblizonym wieku :) wszystko da rade się ogarnąć :)
    Dzięki Karmelkovva.
    No właśnie różnica między nami jest taka, że ja miałam lajtowa ciążę, lajtowo przeszłam CC i trafiło mi się zdrowe, grzeczne dziecko a ona niestety zupełnie na odwrót. Miałam wrażenie, że wręcz ma jakąś depresję bo kilka miesięcy jakby zapadła się pod ziemię. Smutna sprawa.
    Ale kurczę , przecież ja wiem że będzie hardkor, jesteśmy z mężem tego świadomi! Jednak uznaliśmy że posiadanie drugiego dziecka jest wartością nadrzędna nad naszym komfortem. Bo nasze dziecko to najpiękniejsze co nas w życiu spotkało, naprawdę;
    Mówiąc koleżance liczyłam na to że się podzielę szczęściem, a tu taka reakcja:/

Karmelkovaa lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    Ja zamówiłam ten tańszy bez tych toreb itd i jest super!

Mówisz o segregatorze tak :) ja własnie wchodze poczytac jakie wgl są opcje tego bo nawet nie wiem :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Dzięki Karmelkovva.
    No właśnie różnica między nami jest taka, że ja miałam lajtowa ciążę, lajtowo przeszłam CC i trafiło mi się zdrowe, grzeczne dziecko a ona niestety zupełnie na odwrót. Miałam wrażenie, że wręcz ma jakąś depresję bo kilka miesięcy jakby zapadła się pod ziemię. Smutna sprawa.
    Ale kurczę , przecież ja wiem że będzie hardkor, jesteśmy z mężem tego świadomi! Jednak uznaliśmy że posiadanie drugiego dziecka jest wartością nadrzędna nad naszym komfortem. Bo nasze dziecko to najpiękniejsze co nas w życiu spotkało, naprawdę;
    Mówiąc koleżance liczyłam na to że się podzielę szczęściem, a tu taka reakcja:/

Kiedyś było dziecko w domu rok po roku i matki dawały radę :)
    Wiadomo wysiłek jest ale ile miłooości :) myśl pozytywnie nie słuchaj ludzi :) też znam takie dziewczyny co dzieci mają za kare z bezproblemowych ciąz itd . nawet nie zdają sobie sprawy ile mają .
    Także ciesz się swoimi szczęściami bo sa Twoje :) na początku będzie różnie ale dzieci rosną , a póxniej się teskni za czasem kiedy były malutkie :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Mówisz o segregatorze tak :) ja własnie wchodze poczytac jakie wgl są opcje tego bo nawet nie wiem :)
    Tak tak. Jest droższa z dodatkami i tańsza bez, ale też bez dziewczyny na okładce. To zależy co chcesz mieć :) ale generalnie segregator super.

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamowilam i niedawno doszedl. Jaram sie jest naprawde extra <3

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fda5cda7691e.jpg

olciaa, Myszka-Minnie, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
‹‹ 340 341 342 343 344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ