X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • agaaa90 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ;)

Czytam Was już od jakiegoś czasu i faktycznie niezłym wyczynem jest nadrobienie chociażby jednego dnia tutaj ;p Wcześniej nie miałam jakoś odwagi pisać bo bałam się a właściwie cały czas się boję co będzie z moim bąbelkiem.... to taki strach przed cieszeniem się ciążą, ale jest on chyba nieunikniony i na swój własny sposób trzeba sobie z nim jakoś radzić ;)
    W poniedziałek miałam drugie usg i dzidzia rośnie zdrowo ;) chociaż każda wizyta przyprawia mnie o takie nerwy, że serducho to mi z klatki chce wyskoczyć.... 7.06 mam prenatalne, niby 2 tyg a będą się ciągnęły w nieskończoność;/ Termin mam wyznaczony na 12.12 ;)

Violet bardzo mi przykro z powodu Twojej straty :( Wierzę jednak, że już niedługo znowu będziesz się cieszyć z widoku 2 kreseczek i tym razem nic nie zburzy Twojej radośći :)

agniecha2101, Dip88, futuremama, olciaa, Aguś 90, Malutka_94 lubią tę wiadomość

f2wlcwa14j2ws32z.png
    zem39vvjg4h0wvyl.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martula78 wrote:
    Będzie dobrze. Trzymamy kciuki
    Dziewczyny a może detektor tętna płodu by nas uspokoil?można to kupić używane a i nowy nie jest drogi jeśli to miałoby nas uspokoić?
    Zastanawiałam się nad kupnem, ale opinie różne. Podobno czasem niepotrzebnie można się jeszcze bardziej zestresować, bo nie zawsze jest łatwo znaleźć serduszko dziecka i wtedy wpadamy w panikę, że nie bije... :-/ Sama nie wiem... jedne dziewczyny chwalą, inne odradzają. Ja się cały czas jeszcze nad tym zastanawiam, bo lubię rozsądnie wydawać kasę ;-)

TaPaT lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;) na YT widziałam filmik mamy która straciła dzieciątko bodajże w 16, 18tc. Jakoś tak. Musiałabym sprawdzić. Ale mówiła wtedy o detektorze że uspokoiła się bo znalazła bicie serca, jak się okazało to nie było serduszko dziecka bo ono już nie biło parę dni. Więc opinie są różne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 09:02

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet- przykro mi z powodu straty. Ale na pewno z kolejną ciąża wszystko będzie ok :)
    agniecha2101 wrote:
    Zastanawiałam się nad kupnem, ale opinie różne. Podobno czasem niepotrzebnie można się jeszcze bardziej zestresować, bo nie zawsze jest łatwo znaleźć serduszko dziecka i wtedy wpadamy w panikę, że nie bije... :-/ Sama nie wiem... jedne dziewczyny chwalą, inne odradzają. Ja się cały czas jeszcze nad tym zastanawiam, bo lubię rozsądnie wydawać kasę ;-)

Na innym wątku dziewczyna napisała tak o detektorze ( słowa jej koleżanki lekarki):

"nie Twoje, to tętno dziecka
    czytaj teraz - detektor tętna płodu wykorzystuje do badania zjawisko dopplera; żeby je uzyskać, trzeba użyć fal o większej energii niż zwykłe fale ultradźwiękowe usg - to jest dla takiego malucha bardzo duży wzrost temperatury, a co za tym idzie uszkodzenie termiczne genomu i w efekcie zaburzenia organogenezy i zwiększone ryzyko wad
    z tego powodu, już od wielu lat mówi się o tym, żeby nie wzbudzać tych fal przy badaniu czynności serca na zwykłym usg do skończonego 12 tygodnia ciąży, dlatego proszę schowaj ten detektor, wyjmiesz go za kilka tygodni"

Mamaginekolog z kolei pisała że to trochę gadżet bo na początku można mieć problem ze złapaniem tętna i często spotyka na IP zestresowane panie które tego tętna złapać nie mogły a później ważne jest po prostu liczenie ruchów maleństwa
    Ja osobiście właśnie nie planuje tego kupić. Ale jak ktos b.chce to czemu nie ;)

agniecha2101, Dip88 lubią tę wiadomość

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:

Też się zastanawiam, Angelsounds tu kosztuje 25 euro, nie majątek ale jakoś narazie nie jestem przekonana. Są też droższe niby bardziej profesjonalne, ale w sumie po co takie kupować. Na innym wątku kilka dziewczyn pisało że mają właśnie ten Angelsounds i są zadowolone.

Dziewczyny kiedy zamierzacie zacząć kupować chociaż jakieś drobne rzeczy dla maluszka? Bo ja jak narazie tylko oglądam. Jakoś cały czas przekładam jakiś zakup i zawsze znajduje sobie jakąś wymowke teraz np ze po wizycie jak będzie wszystko ok. A później pewnie sobie wymyślę że zaczekam na wyniki NIFTY a tygodnie będą lecieć :P W pierwszej ciąży ubranka zaczęłam kupować po pierwszej wizycie w 6 tc :D ale wtedy miałam jakieś inne podejście a teraz nie mogę się przełamać żeby cokolwiek kupić.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Dibolek Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Też się zastanawiam, Angelsounds tu kosztuje 25 euro, nie majątek ale jakoś narazie nie jestem przekonana. Są też droższe niby bardziej profesjonalne, ale w sumie po co takie kupować. Na innym wątku kilka dziewczyn pisało że mają właśnie ten Angelsounds i są zadowolone.

Dziewczyny kiedy zamierzacie zacząć kupować chociaż jakieś drobne rzeczy dla maluszka? Bo ja jak narazie tylko oglądam. Jakoś cały czas przekładam jakiś zakup i zawsze znajduje sobie jakąś wymowke teraz np ze po wizycie jak będzie wszystko ok. A później pewnie sobie wymyślę że zaczekam na wyniki NIFTY a tygodnie będą lecieć :P W pierwszej ciąży ubranka zaczęłam kupować po pierwszej wizycie w 6 tc :D ale wtedy miałam jakieś inne podejście a teraz nie mogę się przełamać żeby cokolwiek kupić.
    ja mam tak samo :D

Dip88 lubi tę wiadomość

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    16.03.2018 drugi cykl CLO - <3 !
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Hej dziewczyny,
    Jestem po wizycie. Właściwie to już po 10:00 byłam po, ale później miałam wizytę u endokrynologa i spotkanie z koleżanką. Jeszcze zadzwonili ze żłobka, żeby wcześniej odebrać syna, bo wymiotował. Głowa od rana mnie tak boli (pewnie stres), że ledwo funkcjonuję. Wzięłam Apap, ale nic nie pomogło. Dalej tak boli i nawet nie miałam siły zajrzeć do telefonu :/

Na szczęście na wizycie wszystko ok :) Dzidziuś mierzy już ok 8,3 cm <3 . Serduszko bije miarowo (około 150/min). Nie chciało pokazać za bardzo co ma między nóżkami, choć lekarz na chwilę coś dojrzał, ale nadal nie może potwierdzić, że to chłopak, bo nie był to wg niego ewidentny siusiak ;) Dla mnie to najmniej istotne co będzie, oby było wszystko ok. Ilość wód płodowych w normie, łożysko na tylnej ścianie. Szyjka długa, zamknięta.
    Lekarz po obejrzeniu wyników z krzywej cukrowej uznał, że wszystko jest ok i nie muszę stosować specjalnej diety.

Od endokrynologa dostała skierowanie na przeciwciała w związku z moim niskim TSH.

Super , że wszystko dobrze :) ale bobas juz duży

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Anita_croix Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:

To moja pierwsza ciąża, więc teoretycznie nie powinnam się martwić, ale jednak zakupy zostawiam na ten czas, kiedy maleństwo będzie kopać w brzuchu, myślę, że wtedy będzie mnie to bardzo stymulowało do organizacji :) Zresztą jestem zwolenniczką zakupów internetowych, a te można zrobić w każdej chwili nawet na telefonie :)

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziecku nic jeszcze nie kupiłam, jedynie dla siebie spodnie ciążowe, staniki, czy jakieś kosmetyki. Myślę że na wakacjach zacznę, jakoś lipiec, sierpień.

A w ogóle założyłam sobie aplikacje rossne i dostalam maila ze mam oliwke babydream dla mam za 1 grosz :) i rzeczywiście tak było :)

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie będę kupować detektora , mam tam swoje powody na nie :) ale jak ktoś ochotuje to czemu nie

3mam kciuki za wizyty :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja poczynilam juz pierwszy zakup :D Zamawialm akurat synkowi na H&M buciki i wpadla mi w oko czapeczka idealna na zime za cale 12 zl :D

Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do detektora znajoma dopiero w 16 tygodniu wykryla serduszko swojego dziecka wiec to dosc pozno. Na teraz to ciezko by wykryc obok sa tetnice i to moze nam sie mylic. Ja bede spokojniejsza bez detektora. Z reszta w 16 tygodniu to moze ruchy bede czula wiec bede regularnie pukac do okruszka :)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:

Tu akurat te sprzęty są drogie, ale myślałam, że może moja mama przywiozłaby mi z PL, bo przyjeżdża za trochę ponad tydzień, ale chyba jednak się nie zdecyduję.
    Ja przyznam się szczerze, że mam już kilka drobnostek dla bąbelka, ale to tylko dlatego, że były naprawdę fajne promocje i wolałam wziąć teraz i wrzucić do szafy niż potem przepłacać :-) a jakby coś było nie tak (tfu tfu) to będą komuś w prezencie najwyżej.

Dip88 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo. Ja dzisiaj też idę na USG. Takie szybkie, żeby zobaczyć, czy wszystko okej. 11.40 - trzymajcie kciuki.

A jeszcze mam pytanie. Macie problem ze spaniem? Ja jestem dalej mocno zmęczona i w nocy śpię ale 3 razy wstaję sikać :/ i boli mnie nocami kręgosłup :/

RudyTygrysek, Dip88, Anita_croix, futuremama, olciaa, Irminka1231 lubią tę wiadomość

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Marzenqa92 Znajoma

Wysłany: 24 maja 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przed ciążą zasypiałam w przeciągu ok 15 min i miałam mocny sen az do rana.
    Teraz od 2 tyg mam problem z zasypianiem, a sen mam plytki. W nocy wstaje raz do toalety, a dzisiaj 3 razy o.O Strasznie denerwujące :P

ckaidqk3sn01kiw8.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz spie jak zabita ... xD

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Anita_croix Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Często się budzę ok 4-5 rano, sama z siebie i to jest irytujące, ale spać chodze o 22, nie dam rady wytrzymać dłużej, więc w sumie może to jest powód wczesnego wstawania :)

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Hejo. Ja dzisiaj też idę na USG. Takie szybkie, żeby zobaczyć, czy wszystko okej. 11.40 - trzymajcie kciuki.

A jeszcze mam pytanie. Macie problem ze spaniem? Ja jestem dalej mocno zmęczona i w nocy śpię ale 3 razy wstaję sikać :/ i boli mnie nocami kręgosłup :/

Trzymam kciuki ;)

Ja się budzę 1-2 na siku w nocy. I jakoś wstaje bo muszę :P często nie wyspana, ale po 15 min to nie wyspanie niby przechodzi. Mam wrażenie że mogłabym spać do południa :D

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Tu akurat te sprzęty są drogie, ale myślałam, że może moja mama przywiozłaby mi z PL, bo przyjeżdża za trochę ponad tydzień, ale chyba jednak się nie zdecyduję.
    Ja przyznam się szczerze, że mam już kilka drobnostek dla bąbelka, ale to tylko dlatego, że były naprawdę fajne promocje i wolałam wziąć teraz i wrzucić do szafy niż potem przepłacać :-) a jakby coś było nie tak (tfu tfu) to będą komuś w prezencie najwyżej.

O to super... Pochwal się co kupiłaś :D

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko jak zamknę oczy to chwila i mnie nie ma ;D

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
‹‹ 348 349 350 351 352 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ