Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Azzurra wrote:Karmelkovva, o ile gruby tyłek ktory mnie lada moment czeka faktycznie nie jest powodem do zmartwień, o tyle konieczność opieki nad dwójką małych dzieci może być... nawet, jeśli jest to dla mnie największe szczęście. Bo jest. Ale strach też jest. I do tego te prenatalne, przed którymi az mnie ciarki przechodzą i szczerze, to bym najchętniej je odpuściła w pioruny:/
Ale masz rację, nie powinnam się żalić jako osoba po książkowej ciąży, która zaszła w kolejną ciążę od razu kiedy chciała. Trochę to nie na miejscu. Także kończę żale:-)
Dzięki dziewczyny!!
U mnie będzie podobna różnica wieku między dziećmi jak u Ciebie bo córkę mam z lutego 2017 a drugi maluszek urodzi się w grudniu i tez nieraz myśle jak dam sobie radę chociaż chcieliśmy mieć drugiego maluszka żeby nie było dużej różnicy wieku zawodowo tez mam duża przerwę bo wsumie od lipca 2016 ,w pierwszej ciąży przytyła, aż 23 kg chociaż brzuszek miała mały , ale poszło wszystko w biodra na dodatek mąż mój pracuje w delegacji jest tylko w weekendy w domu a nieraz dopiero co drugi weekend tak ze będę głównie musiała radzić sobie sama teraz jeszcze mieszkamy z rodzicami ale w przyszłym roku będziemy mieli już gotowy nasz wymarzony dom żeby w nim zamieszkać bo właśnie jesteśmy w trakcie budowy i wtedy będę sama z dziećmi bo moi rodzice mieszkać wtedy będą aż 400 km od nas co prawda teściowie bliżej będą ale oni pracują wiec będę musiała sobie poradzić i mam nieraz strach jak to będzie ale napewno damy radę a potem już będzie z górkiczerwona_róża lubi tę wiadomość
-
Karmelkovaa wrote:Agulineczka zaparcia powoduje rosnący progesteron
ja tez biorę prenatal
Ale żelazo niestety teżpamiętam jak nie byłam w ciąży i brałam żelazo. To była katastrofa. Wieczne zaparcia, wzdęcia. Ja po prostu wtedy odstawiłam..przerzuciłam się na burak forte, który może mniej żelaza zawiera ale przynajmniej zaparć się pozbyłam.. wiem że można brać lactulosum. Nie wiem czy dobrze napisałam. Mi też pomagają suszone śliwki, ale znowu truskawki które uwielbiam dają odwrotny skutek
no i mam.
AMK jaki słodki synek! :*
-
No właśnie może truskawki... Szukam przyczyn, bo progesteron od początku ciąży mam dość wysoki, tak jak pisałam w pierwszej zdrowej ciąży, z której mam synka nie mialam zaparć, raczej w drugą stronę, a przecież progesteron tez rósł wraz z ciążą. Prenatal ma aż 60mg żelaza,a to bardzo dużo (dla porównania Pregna Plus ma 28mg, Tardyferon na receptę 80mg). U mnie hemoglobina ostatnio spadła do 11,7 wiec nie powala izelazo pewnie by się przydało. Dokończę obecne opakowanie i przejdę na inny suplement. Staram się dużo pić, ale różnie to bywa.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
agulineczka wrote:No właśnie może truskawki... Szukam przyczyn, bo progesteron od początku ciąży mam dość wysoki, tak jak pisałam w pierwszej zdrowej ciąży, z której mam synka nie mialam zaparć, raczej w drugą stronę, a przecież progesteron tez rósł wraz z ciążą. Prenatal ma aż 60mg żelaza,a to bardzo dużo (dla porównania Pregna Plus ma 28mg, Tardyferon na receptę 80mg). U mnie hemoglobina ostatnio spadła do 11,7 wiec nie powala izelazo pewnie by się przydało. Dokończę obecne opakowanie i przejdę na inny suplement. Staram się dużo pić, ale różnie to bywa.
Mi hemoglobina urosła z 10 do 12 coś po burak forte właśnie w około 3 miesiąceAle moja mama ma ten sam problem po truskawkach, a tak je lubimy
Mąż dzisiaj znowu 1kg kupił
-
bondzik007 wrote:Mi hemoglobina urosła z 10 do 12 coś po burak forte właśnie w około 3 miesiące
Ale moja mama ma ten sam problem po truskawkach, a tak je lubimy
Mąż dzisiaj znowu 1kg kupił
2ciaze stracone
17 cykl starań
16.03.2018 drugi cykl CLO -!
13.04.2018 beta 55,56
16.04.2018 beta 221,50 -
bondzik007 wrote:Ale żelazo niestety też
pamiętam jak nie byłam w ciąży i brałam żelazo. To była katastrofa. Wieczne zaparcia, wzdęcia. Ja po prostu wtedy odstawiłam..przerzuciłam się na burak forte, który może mniej żelaza zawiera ale przynajmniej zaparć się pozbyłam.. wiem że można brać lactulosum. Nie wiem czy dobrze napisałam. Mi też pomagają suszone śliwki, ale znowu truskawki które uwielbiam dają odwrotny skutek
no i mam.
AMK jaki słodki synek! :*
le w prenatalu jest bardzo mała dawka tego żelaza więc nie sądzęwiększośc koleżanek am zaparcia w ciąży
Ja jem teraz truskawki codziennie ale nic mi nie jestja od wiek wieków mam zaparcia tak mi jelita pracują niestety ;/ ale teraz jest akurat lepiej jak dotychczas
" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
agulineczka wrote:No właśnie może truskawki... Szukam przyczyn, bo progesteron od początku ciąży mam dość wysoki, tak jak pisałam w pierwszej zdrowej ciąży, z której mam synka nie mialam zaparć, raczej w drugą stronę, a przecież progesteron tez rósł wraz z ciążą. Prenatal ma aż 60mg żelaza,a to bardzo dużo (dla porównania Pregna Plus ma 28mg, Tardyferon na receptę 80mg). U mnie hemoglobina ostatnio spadła do 11,7 wiec nie powala izelazo pewnie by się przydało. Dokończę obecne opakowanie i przejdę na inny suplement. Staram się dużo pić, ale różnie to bywa.
Jedz więcej mlecznych produktów moze za dużo suchego jeszna czczo podobno dobrze wypić szklanke wody z cytryną
" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
Hej Dziewczyny! Kciuki za wszystkie wizytyjace, ja dziś o 16:30 razem z Wami i już mam stresa.
Ale będzie dobrze! Musi!
Na żelazo moja przyjaciółka dietetyk powiedziała, żebym brała chlorofil w płynie, bo po żelazie będę mieć zaparcia, a i tak mało się wchłania. Polecała dwie firmy, już o tym pisałam, mogę gdzieś odkopać w smsach od niej - dla zainteresowanych. Ponad to chlorofil zawiera tak cenny jod oraz działa detoksykacyjnie więc oczyszcza Was z wszelkiego syfu. No i jest ofc bezpieczny w ciąży.
Ja truskawki jem na kilogramy, co dwa dni kupuję kobiałkę i znika w mgnieniu oka. Nie mam problemów z zaparciami, wręcz bym powiedziała w drugą stronę. Jestem też nadal na luteinie. Miałam może dwa takie dni, że było gorzej, ale wtedy ewidentnie mniej pilam. Ogólnie piję b. dużo.
Czy Wy też macie takie poryte sny?? Ostatnio przechodzę samą siebie. Raz mi się śniło, że teraz sobie przypomnieliśmy, że w październiku jak lecieliśmy na Maderę wypożyczaliśmy samochód, żeby dojechać do lotniska i wypadałoby go w końcu oddać do wypożyczalni. Okazało się, że rachunek opiewał na ponad 5 tys i był płacz, że teraz dziecko w drodze i tyle wydatków, a tu taki psikus. Dwa dni temu śniło mi się, że urodziłam dziecko, ale miało tak z 5 cm. Normanie je karmiłam piersią i wszyztko było ok. Do momentu jak go gdzieś odłożyłam i nie mogłam go potem znaleźć, bo było takie malutkie. NO akurat ten sen mnie przeraził trochę, ze symbolika i w ogóle...
A dziś śniło mi się, że mój były mąż wysłał mi zaproszenie na swój ślub i jeszcze porposił bym przyszła w piątek pomóc ustawiać stoły!!! Nosz tak mnie to zdenerwowało we śnie, obudziłam się wkur...., ciśnienie mi skoczyło i po spaniu. Od 5 jż z nerwów nie mogłam zasnąć. Człowiek myślał, że się z gagatkiem rozwiedzie i będzie spokój, a tu nawet we śnie mnie musi wkurzać! :-pAnita_croix, Martula78, futuremama, Malinowa_Czekolada lubią tę wiadomość
-
Polecam na śniadanie płatki owsiane w jogurcie z suszonymi owocami - lek - cud na zaparcia.
Tylko należy pamiętać, by pić po śniadaniu i w ciągu dnia wodę, ponieważ przy jej braku, błonnik wchłonie nam wtedy wodę w jelitach i efekt będzie odwrotny.
Bardzo polecam
-
_Jagoda_ wrote:Hej Dziewczyny! Kciuki za wszystkie wizytyjace, ja dziś o 16:30 razem z Wami i już mam stresa.
Ale będzie dobrze! Musi!
Na żelazo moja przyjaciółka dietetyk powiedziała, żebym brała chlorofil w płynie, bo po żelazie będę mieć zaparcia, a i tak mało się wchłania. Polecała dwie firmy, już o tym pisałam, mogę gdzieś odkopać w smsach od niej - dla zainteresowanych. Ponad to chlorofil zawiera tak cenny jod oraz działa detoksykacyjnie więc oczyszcza Was z wszelkiego syfu. No i jest ofc bezpieczny w ciąży.
Ja truskawki jem na kilogramy, co dwa dni kupuję kobiałkę i znika w mgnieniu oka. Nie mam problemów z zaparciami, wręcz bym powiedziała w drugą stronę. Jestem też nadal na luteinie. Miałam może dwa takie dni, że było gorzej, ale wtedy ewidentnie mniej pilam. Ogólnie piję b. dużo.
Czy Wy też macie takie poryte sny?? Ostatnio przechodzę samą siebie. Raz mi się śniło, że teraz sobie przypomnieliśmy, że w październiku jak lecieliśmy na Maderę wypożyczaliśmy samochód, żeby dojechać do lotniska i wypadałoby go w końcu oddać do wypożyczalni. Okazało się, że rachunek opiewał na ponad 5 tys i był płacz, że teraz dziecko w drodze i tyle wydatków, a tu taki psikus. Dwa dni temu śniło mi się, że urodziłam dziecko, ale miało tak z 5 cm. Normanie je karmiłam piersią i wszyztko było ok. Do momentu jak go gdzieś odłożyłam i nie mogłam go potem znaleźć, bo było takie malutkie. NO akurat ten sen mnie przeraził trochę, ze symbolika i w ogóle...
A dziś śniło mi się, że mój były mąż wysłał mi zaproszenie na swój ślub i jeszcze porposił bym przyszła w piątek pomóc ustawiać stoły!!! Nosz tak mnie to zdenerwowało we śnie, obudziłam się wkur...., ciśnienie mi skoczyło i po spaniu. Od 5 jż z nerwów nie mogłam zasnąć. Człowiek myślał, że się z gagatkiem rozwiedzie i będzie spokój, a tu nawet we śnie mnie musi wkurzać! :-p
poryte sny? Jeste specjalistką w tej dziedzinie.
dziś sniło mi sie, że... gotowałam szczura. ubudziłam się wymiotując prawie. serio. fuuuuuu2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -
_Jagoda_ wrote:Na żelazo moja przyjaciółka dietetyk powiedziała, żebym brała chlorofil w płynie, bo po żelazie będę mieć zaparcia, a i tak mało się wchłania. Polecała dwie firmy, już o tym pisałam, mogę gdzieś odkopać w smsach od niej - dla zainteresowanych. Ponad to chlorofil zawiera tak cenny jod oraz działa detoksykacyjnie więc oczyszcza Was z wszelkiego syfu. No i jest ofc bezpieczny w ciąży.
Tylko, jak bierzecie suplementy z jodem, to ważne, żeby nie przekroczyć maksymalnej dopuszczalnej dawki, bo tarczyca zacznie szaleć
Jagoda, trzymam kciuki!
-
Dzien doberek
Ja sprzatam gotuje piore od rana. W czwartek mamy jechac do mamy to zostawie swojemu M pozadek tym bardziej ze kaleka z niego i wiele pewnie nie zrobi z rozwalonym paluchem
Gratuluje udanych wizyt
No moja krzywa ok mysle ze na czczo moglo byc lekko wyzsze z glodu podobno to tez podnosi cukier. No zobaczymy co gin powie na to -
Ja mam wizyty co 3tyg na razie, pózniej co 4 będą.
haha ja też mam głupie sny na maksa. Codziennie coś. Ślubowałam w czarnej sukni, ożywiłam mojego zdechlego psa..wiele tego.
a co do produktów mlecznych - jak za dużo to też mam pózniej problem.Dziś na obiad młoda kapustka, więc jutro mam nadzieję będzie lżej
ostatnio mi pomogła
Ale jak widać, co organizm to inaczej reaguje