X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Aguś 90 Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Karmelkovva, o ile gruby tyłek ktory mnie lada moment czeka faktycznie nie jest powodem do zmartwień, o tyle konieczność opieki nad dwójką małych dzieci może być... nawet, jeśli jest to dla mnie największe szczęście. Bo jest. Ale strach też jest. I do tego te prenatalne, przed którymi az mnie ciarki przechodzą i szczerze, to bym najchętniej je odpuściła w pioruny:/
    Ale masz rację, nie powinnam się żalić jako osoba po książkowej ciąży, która zaszła w kolejną ciążę od razu kiedy chciała. Trochę to nie na miejscu. Także kończę żale:-)

Dzięki dziewczyny!!

U mnie będzie podobna różnica wieku między dziećmi jak u Ciebie bo córkę mam z lutego 2017 a drugi maluszek urodzi się w grudniu i tez nieraz myśle jak dam sobie radę chociaż chcieliśmy mieć drugiego maluszka żeby nie było dużej różnicy wieku zawodowo tez mam duża przerwę bo wsumie od lipca 2016 ,w pierwszej ciąży przytyła, aż 23 kg chociaż brzuszek miała mały , ale poszło wszystko w biodra na dodatek mąż mój pracuje w delegacji jest tylko w weekendy w domu a nieraz dopiero co drugi weekend tak ze będę głównie musiała radzić sobie sama teraz jeszcze mieszkamy z rodzicami ale w przyszłym roku będziemy mieli już gotowy nasz wymarzony dom żeby w nim zamieszkać bo właśnie jesteśmy w trakcie budowy i wtedy będę sama z dziećmi bo moi rodzice mieszkać wtedy będą aż 400 km od nas co prawda teściowie bliżej będą ale oni pracują wiec będę musiała sobie poradzić i mam nieraz strach jak to będzie ale napewno damy radę a potem już będzie z górki :-)

czerwona_róża lubi tę wiadomość

p19udqk3qx5xo487.png[/url]
    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wli09kkbo98ru2.png[/link]
    ug37df9hhnc1m492.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Agulineczka zaparcia powoduje rosnący progesteron :) ja tez biorę prenatal :)

Ale żelazo niestety też :/ pamiętam jak nie byłam w ciąży i brałam żelazo. To była katastrofa. Wieczne zaparcia, wzdęcia. Ja po prostu wtedy odstawiłam..przerzuciłam się na burak forte, który może mniej żelaza zawiera ale przynajmniej zaparć się pozbyłam.. wiem że można brać lactulosum. Nie wiem czy dobrze napisałam. Mi też pomagają suszone śliwki, ale znowu truskawki które uwielbiam dają odwrotny skutek :( no i mam.

AMK jaki słodki synek! :* <3

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie może truskawki... Szukam przyczyn, bo progesteron od początku ciąży mam dość wysoki, tak jak pisałam w pierwszej zdrowej ciąży, z której mam synka nie mialam zaparć, raczej w drugą stronę, a przecież progesteron tez rósł wraz z ciążą. Prenatal ma aż 60mg żelaza,a to bardzo dużo (dla porównania Pregna Plus ma 28mg, Tardyferon na receptę 80mg). U mnie hemoglobina ostatnio spadła do 11,7 wiec nie powala izelazo pewnie by się przydało. Dokończę obecne opakowanie i przejdę na inny suplement. Staram się dużo pić, ale różnie to bywa.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    No właśnie może truskawki... Szukam przyczyn, bo progesteron od początku ciąży mam dość wysoki, tak jak pisałam w pierwszej zdrowej ciąży, z której mam synka nie mialam zaparć, raczej w drugą stronę, a przecież progesteron tez rósł wraz z ciążą. Prenatal ma aż 60mg żelaza,a to bardzo dużo (dla porównania Pregna Plus ma 28mg, Tardyferon na receptę 80mg). U mnie hemoglobina ostatnio spadła do 11,7 wiec nie powala izelazo pewnie by się przydało. Dokończę obecne opakowanie i przejdę na inny suplement. Staram się dużo pić, ale różnie to bywa.

Mi hemoglobina urosła z 10 do 12 coś po burak forte właśnie w około 3 miesiące :) Ale moja mama ma ten sam problem po truskawkach, a tak je lubimy :( Mąż dzisiaj znowu 1kg kupił

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• Dibolek Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Mi hemoglobina urosła z 10 do 12 coś po burak forte właśnie w około 3 miesiące :) Ale moja mama ma ten sam problem po truskawkach, a tak je lubimy :( Mąż dzisiaj znowu 1kg kupił
    akurat w dzisiejszej poradzie dnia bylo m,in o truskawkach :D

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    16.03.2018 drugi cykl CLO - <3 !
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ale żelazo niestety też :/ pamiętam jak nie byłam w ciąży i brałam żelazo. To była katastrofa. Wieczne zaparcia, wzdęcia. Ja po prostu wtedy odstawiłam..przerzuciłam się na burak forte, który może mniej żelaza zawiera ale przynajmniej zaparć się pozbyłam.. wiem że można brać lactulosum. Nie wiem czy dobrze napisałam. Mi też pomagają suszone śliwki, ale znowu truskawki które uwielbiam dają odwrotny skutek :( no i mam.

AMK jaki słodki synek! :* <3

le w prenatalu jest bardzo mała dawka tego żelaza więc nie sądzę :) większośc koleżanek am zaparcia w ciąży :)
    Ja jem teraz truskawki codziennie ale nic mi nie jest :) ja od wiek wieków mam zaparcia tak mi jelita pracują niestety ;/ ale teraz jest akurat lepiej jak dotychczas :)

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:

Jedz więcej mlecznych produktów moze za dużo suchego jesz :) na czczo podobno dobrze wypić szklanke wody z cytryną

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• _Jagoda_ Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Kciuki za wszystkie wizytyjace, ja dziś o 16:30 razem z Wami i już mam stresa.
    Ale będzie dobrze! Musi!

Na żelazo moja przyjaciółka dietetyk powiedziała, żebym brała chlorofil w płynie, bo po żelazie będę mieć zaparcia, a i tak mało się wchłania. Polecała dwie firmy, już o tym pisałam, mogę gdzieś odkopać w smsach od niej - dla zainteresowanych. Ponad to chlorofil zawiera tak cenny jod oraz działa detoksykacyjnie więc oczyszcza Was z wszelkiego syfu. No i jest ofc bezpieczny w ciąży.

Ja truskawki jem na kilogramy, co dwa dni kupuję kobiałkę i znika w mgnieniu oka. Nie mam problemów z zaparciami, wręcz bym powiedziała w drugą stronę. Jestem też nadal na luteinie. Miałam może dwa takie dni, że było gorzej, ale wtedy ewidentnie mniej pilam. Ogólnie piję b. dużo.

Czy Wy też macie takie poryte sny?? Ostatnio przechodzę samą siebie. Raz mi się śniło, że teraz sobie przypomnieliśmy, że w październiku jak lecieliśmy na Maderę wypożyczaliśmy samochód, żeby dojechać do lotniska i wypadałoby go w końcu oddać do wypożyczalni. Okazało się, że rachunek opiewał na ponad 5 tys i był płacz, że teraz dziecko w drodze i tyle wydatków, a tu taki psikus. Dwa dni temu śniło mi się, że urodziłam dziecko, ale miało tak z 5 cm. Normanie je karmiłam piersią i wszyztko było ok. Do momentu jak go gdzieś odłożyłam i nie mogłam go potem znaleźć, bo było takie malutkie. NO akurat ten sen mnie przeraził trochę, ze symbolika i w ogóle... :(
    A dziś śniło mi się, że mój były mąż wysłał mi zaproszenie na swój ślub i jeszcze porposił bym przyszła w piątek pomóc ustawiać stoły!!! Nosz tak mnie to zdenerwowało we śnie, obudziłam się wkur...., ciśnienie mi skoczyło i po spaniu. Od 5 jż z nerwów nie mogłam zasnąć. Człowiek myślał, że się z gagatkiem rozwiedzie i będzie spokój, a tu nawet we śnie mnie musi wkurzać! :-p

Anita_croix, Martula78, futuremama, Malinowa_Czekolada lubią tę wiadomość

8599rjjgz09aybtp.png
  • Anita_croix Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam na śniadanie płatki owsiane w jogurcie z suszonymi owocami - lek - cud na zaparcia.
    Tylko należy pamiętać, by pić po śniadaniu i w ciągu dnia wodę, ponieważ przy jej braku, błonnik wchłonie nam wtedy wodę w jelitach i efekt będzie odwrotny.
    Bardzo polecam :)

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • Martula78 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Jagoda_ wrote:
    Hej Dziewczyny! Kciuki za wszystkie wizytyjace, ja dziś o 16:30 razem z Wami i już mam stresa.
    Ale będzie dobrze! Musi!

Na żelazo moja przyjaciółka dietetyk powiedziała, żebym brała chlorofil w płynie, bo po żelazie będę mieć zaparcia, a i tak mało się wchłania. Polecała dwie firmy, już o tym pisałam, mogę gdzieś odkopać w smsach od niej - dla zainteresowanych. Ponad to chlorofil zawiera tak cenny jod oraz działa detoksykacyjnie więc oczyszcza Was z wszelkiego syfu. No i jest ofc bezpieczny w ciąży.

Ja truskawki jem na kilogramy, co dwa dni kupuję kobiałkę i znika w mgnieniu oka. Nie mam problemów z zaparciami, wręcz bym powiedziała w drugą stronę. Jestem też nadal na luteinie. Miałam może dwa takie dni, że było gorzej, ale wtedy ewidentnie mniej pilam. Ogólnie piję b. dużo.

Czy Wy też macie takie poryte sny?? Ostatnio przechodzę samą siebie. Raz mi się śniło, że teraz sobie przypomnieliśmy, że w październiku jak lecieliśmy na Maderę wypożyczaliśmy samochód, żeby dojechać do lotniska i wypadałoby go w końcu oddać do wypożyczalni. Okazało się, że rachunek opiewał na ponad 5 tys i był płacz, że teraz dziecko w drodze i tyle wydatków, a tu taki psikus. Dwa dni temu śniło mi się, że urodziłam dziecko, ale miało tak z 5 cm. Normanie je karmiłam piersią i wszyztko było ok. Do momentu jak go gdzieś odłożyłam i nie mogłam go potem znaleźć, bo było takie malutkie. NO akurat ten sen mnie przeraził trochę, ze symbolika i w ogóle... :(
    A dziś śniło mi się, że mój były mąż wysłał mi zaproszenie na swój ślub i jeszcze porposił bym przyszła w piątek pomóc ustawiać stoły!!! Nosz tak mnie to zdenerwowało we śnie, obudziłam się wkur...., ciśnienie mi skoczyło i po spaniu. Od 5 jż z nerwów nie mogłam zasnąć. Człowiek myślał, że się z gagatkiem rozwiedzie i będzie spokój, a tu nawet we śnie mnie musi wkurzać! :-p

poryte sny? Jeste specjalistką w tej dziedzinie.
    dziś sniło mi sie, że... gotowałam szczura. ubudziłam się wymiotując prawie. serio. fuuuuuu

2006 Kubuś <3
    Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
    Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc
  • Anita_croix Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Jagoda_ wrote:

Tylko, jak bierzecie suplementy z jodem, to ważne, żeby nie przekroczyć maksymalnej dopuszczalnej dawki, bo tarczyca zacznie szaleć :)

Jagoda, trzymam kciuki!

3jgxhqvked9xqp0y.png
  • _Jagoda_ Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martula78 wrote:
    poryte sny? Jeste specjalistką w tej dziedzinie.
    dziś sniło mi sie, że... gotowałam szczura. ubudziłam się wymiotując prawie. serio. fuuuuuu

Haha! No to wygrałaś!

8599rjjgz09aybtp.png
  • Martula78 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Jagoda_ wrote:
    Haha! No to wygrałaś!

Co nie? z dwojga zlego wolalabym już pomoagać w przygotowaniach do ślubu mojego byłego :)

_Jagoda_ lubi tę wiadomość

2006 Kubuś <3
    Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
    Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien doberek

Ja sprzatam gotuje piore od rana. W czwartek mamy jechac do mamy to zostawie swojemu M pozadek tym bardziej ze kaleka z niego i wiele pewnie nie zrobi z rozwalonym paluchem :/

Gratuluje udanych wizyt :)

No moja krzywa ok mysle ze na czczo moglo byc lekko wyzsze z glodu podobno to tez podnosi cukier. No zobaczymy co gin powie na to

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Dibolek Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy mozna dostac zwolnienie lekarskie na prenatalnych ?

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • Magdaa21 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak często chodzicie do gina na kontrole (nie licząc prenatalnych)?

f2w3vfxmauvbnxib.png

h84fo7es2agfr4kh.png
  • Dibolek Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    co miesiac

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • TaPaT Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    Ja mam wizyty co 2 tygodnie do ok. 14/15 tc później podobno co 3 tygodnie

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam u gina 3 tygodnie temu nasteona wizyta w piatek to bedzie po 3.5 pozniej pewnie za jakies 2 tygodnie bo pora prenatalnych

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 3tyg na razie, pózniej co 4 będą.

haha ja też mam głupie sny na maksa. Codziennie coś. Ślubowałam w czarnej sukni, ożywiłam mojego zdechlego psa.. ;D wiele tego. :P

a co do produktów mlecznych - jak za dużo to też mam pózniej problem. :P Dziś na obiad młoda kapustka, więc jutro mam nadzieję będzie lżej :P ostatnio mi pomogła :)
    Ale jak widać, co organizm to inaczej reaguje :)

p19u3e3kqm3ubh3v.png

‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ