X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Kai Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam rossmanowski balsam do ciała Babydream Mama. Pewnie bym się nim nie zainteresowala, ale cztalam na blogu Sroki,że ma dobry i naturalny skład. Do tego tani jest. Zobaczymy,jak będzie działać.

ania-89 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    W końcu nie wyglądam jak córka mlynarza... Chociaż ręce i nogi opalone :)

TaPaT, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki,

zalatany weekend więc nie było kiedy do Was zajrzeć. Zmierzyłam sobie ciśnienie i mam 80/54 ;/ ... masakra ;( Niby lepiej niż za wysokie ale..

No także tego, piję wodę litrami i próbuję się jakoś "pobudzić" a temperatura na zewnątrz 32 stopnie o.O

Będę teraz nadraiać parę stron tu :) Buziaczki :*

vcvau8q.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam 89 na 54 czesto. A od tyg. 90 na 60. Ponoc w 3 trym wzrosnie... do 90 na 60 to norma jeszcze ponizej trzeba uwazac by nie zemdlec. nie lezec a juz napewno nie na sloneczku.

Ja 20 mam wiz. u genetyka by omowic pappa- wynikow sama nie analizuje bo ponoc nic to nie da... a i usg prenatalbe bylo ok to sie jakos ta krwia nie martwie.... co uwazacie googlowac wynik albo wam podac?

zi13rjjgy7oea2if.png
  • ania-89 Koleżanka

Wysłany: 10 czerwca 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja 20 mam wiz. u genetyka by omowic pappa- wynikow sama nie analizuje bo ponoc nic to nie da... a i usg prenatalbe bylo ok to sie jakos ta krwia nie martwie.... co uwazacie googlowac wynik albo wam podac?[/QUOTE]

Lepiej nie googlowac i się nie stresować i nie nakręcac.Wiem ze to trudne bo sama bez omówienia juz niepotrzebnie się zmartwiam.ale od dziś ufam tylko lekarzowi :)

16uds65g60knaea2.png
  • TaPaT Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    ja tez mam 89 na 54 czesto. A od tyg. 90 na 60. Ponoc w 3 trym wzrosnie... do 90 na 60 to norma jeszcze ponizej trzeba uwazac by nie zemdlec. nie lezec a juz napewno nie na sloneczku.

Ja 20 mam wiz. u genetyka by omowic pappa- wynikow sama nie analizuje bo ponoc nic to nie da... a i usg prenatalbe bylo ok to sie jakos ta krwia nie martwie.... co uwazacie googlowac wynik albo wam podac?

Niestety mimo iż byś nam podała wyniki to tam podane są inne jednostki trzeba przeliczyć to na MoM uwzględniając wszystkie ważne czynniki przez wiek ilość ciąż itd. A do tego służą specjalne algorytmy, którymi posługują się lekarze specjaliści...

• mkgk Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to dobrze czekam do czwartku i nie fiziuje.... usg bylo ok i tego sie trzymam. Kurcze slyszalam tyle zlego o tych testach z krwii ze niepotrzebnie stresuja.

Zreszta jak wynik bedzie zly... i tak urodze i bede kochac...

Ale jak kazda matka chce szczescia i z zdrowka dla malego.

zi13rjjgy7oea2if.png
  • ania-89 Koleżanka

Wysłany: 10 czerwca 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie te testy właśnie tylko niepewność wprowadzają.

Będzie dobrze :) musi być

16uds65g60knaea2.png
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo dziewczyny :)

Karmelkova ciekawe czy u Nas tez sie zmienia przewidywania, które wg.Pani doktor idą w stronę dziewczynek :) juz sie troszkę nastawiłam, choć wiem, ze 100% pewność dopiero przed Nami :) w którym tygodniu u Ciebie wróżyli dziewczynkę?

Co do specyfików na rozstępy, słuchając sie mamyginekolog, która pisała, ze najważniejsze to sie smarować, a czy bedzie to krem za stowe czy za 20zl to wcale nie uchroni Nas przed rozstępami...zrezygnowałam z zakupu Bio Oil, choć na niego byłam nastawiona i postawiłam na Babydream olejek migdałowy. Niedrogi, dobre opinie i skład :)
    Ale przez upały smaruje sie Palmersem za 29zl w Hebe znalazłam :) Mnie akurat zapach sie podoba :)
    Chciałam przyjąć taktykę rano balsam, na wieczor oliwka ale ta parnota za oknem pozwala tylko na balsam :D

ania-89, Karmelkovaa lubią tę wiadomość

a3pfhxv.png

Wysłany: 10 czerwca 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam tych rossmanowskich mama bady dream :) I jestem zadowolona :)

ania-89, marrakech2708 lubią tę wiadomość

vcvau8q.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam baby dream mama z rossmanna i palmersa ;) chciałam smarować się dwa razy dziennie ale rano jakoś szybko szybko i nie mam kiedy wyschnąć ;P

ania-89, marrakech2708 lubią tę wiadomość

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • ania-89 Koleżanka

Wysłany: 10 czerwca 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u Was ze spaniem ,lezeniem na boku? Ja zawsze tak zasypialam a najlepiej na brzuchu...teraz tylko na chwilę mogę na boku i wszystko mnie boli,a na plecach tak mi źle, ale wiem ze nie mam innego wyjścia.

16uds65g60knaea2.png

Wysłany: 10 czerwca 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie od każdego słyszałam i w sumie czytałam o tym, że najlepiej spać na lewym boku bo to najlepiej dotlenia dziecko. Pierwsze 2 tygodnie masakra, teraz się przyzwyczaiłam. Plus czasami trochę śpię na plecach ale to też podobno niezbyt dobre.

vcvau8q.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marrakech2708 wrote:
    Halo dziewczyny :)

Karmelkova ciekawe czy u Nas tez sie zmienia przewidywania, które wg.Pani doktor idą w stronę dziewczynek :) juz sie troszkę nastawiłam, choć wiem, ze 100% pewność dopiero przed Nami :) w którym tygodniu u Ciebie wróżyli dziewczynkę?

Co do specyfików na rozstępy, słuchając sie mamyginekolog, która pisała, ze najważniejsze to sie smarować, a czy bedzie to krem za stowe czy za 20zl to wcale nie uchroni Nas przed rozstępami...zrezygnowałam z zakupu Bio Oil, choć na niego byłam nastawiona i postawiłam na Babydream olejek migdałowy. Niedrogi, dobre opinie i skład :)
    Ale przez upały smaruje sie Palmersem za 29zl w Hebe znalazłam :) Mnie akurat zapach sie podoba :)
    Chciałam przyjąć taktykę rano balsam, na wieczor oliwka ale ta parnota za oknem pozwala tylko na balsam :D

Ja uzywam bio oil , kupilam w promo za 60 zl duza butelke. Jedno pewne upal nie upal wchlania sie w sekund i nie jest taki tlusty.

zi13rjjgy7oea2if.png
  • ania-89 Koleżanka

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Ja właśnie od każdego słyszałam i w sumie czytałam o tym, że najlepiej spać na lewym boku bo to najlepiej dotlenia dziecko. Pierwsze 2 tygodnie masakra, teraz się przyzwyczaiłam. Plus czasami trochę śpię na plecach ale to też podobno niezbyt dobre.

Na lewym boku?ojejj to mnie najbardziej boli max 5min i nie mogę już na prawym jakoś bardziej.
    Nic nie czytałam na ten temat jeszcze ...czyli na plecach tez nie dobrze ? Hmmm lewy bok będę próbować dzięki

16uds65g60knaea2.png

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Ma to znaczenie z kilku względów. Gdy leżymy na plecach lub na prawym boku, istnieje ryzyko ucisku żyły głównej dolnej, która przebiega po prawej stronie kręgosłupa. Często się o tym zapomina, a warto pamiętać, że nasze ciało nie jest symetryczne. Dlaczego to ma takie znaczenie? Z kilku powodów: pozycja na plecach lub na prawym boku utrudnia krążenie, krew w mniejszym stopniu dociera do serca, macicy, czy mózgu, koncentrując się na dolnych partiach ciała, co może skutkować nawet omdleniem przyszłej mamy i niedotlenieniem płodu. Jeśli przyszła mama w zaawansowanej ciąży odpoczywa na prawym boku, to przy chęci wstania, może dojść do nagłego spadku ciśnienia tętniczego i zasłabnięcia. W ciąży ponadto znacznie wzrasta ryzyko powstania zakrzepów oraz żylaków. Odpoczynek na lewym boku jest bezpieczniejszy nie tylko dla układu krążenia, ale również dla nerek, które mogą łatwiej usuwać nadmiar wody i produktów przemiany materii. Poza tym pozwala przeciwdziałać uczuciu ciężkości nóg, skurczom łydek czy słabości mięśni nóg. Wypoczywając na lewym boku w ciąży, również łatwiej się oddycha."

Artykułów jest na ten temat dużo. Mi mówiła o tym siostra, przyjaciółka i lekarz więc mimo, że czasem niewygodnie to stosuję :) Muszę się tylko odzwyczaić jeszcze spania na plecach, ale podobno jak brzuszek będzie większy to automatycznie na plecach będzie niewygodnie.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

vcvau8q.png
  • ania-89 Koleżanka

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję! Od dziś śpię na lewym bok

MagicCherryCupcake lubi tę wiadomość

16uds65g60knaea2.png
  • Agulka901 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie słyszałam że nie wolno spać jedynie na lewym boku bo dziecko może mieć asymetrie. Ja w ciąży spałam raz na lewym, raz na prawym i czasem na plecach na tyle na ile pozwalał ciężar dziecka. Dodatkowo miesiąc byłam na PC w szpitalu i tam ktg miałam 3x dziennie na plecach leżąc od 20 min do nawet 2h jak zapis się położonej nie podobał. Ogólnie mi się wydaje że te zalecenia co do leżenia to sprawdzają się jak dziecko już sporo waży bo swoim ciężarem może te żyły uciskac

agniecha2101 lubi tę wiadomość

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przyzwyczajam spać na lewym boku, ale na razie jest mi niewygodnie i w nocy przekręcam się na brzuch. Na plecach w ogóle nie mogę spać, łapie mnie wtedy "paraliż senny". Coś okropnego.

Agulka901 lubi tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Agulka901 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_94 wrote:
    Ja się przyzwyczajam spać na lewym boku, ale na razie jest mi niewygodnie i w nocy przekręcam się na brzuch. Na plecach w ogóle nie mogę spać, łapie mnie wtedy "paraliż senny". Coś okropnego.

Masz to? Ja miałam to ale dawno temu i odpukać narazie mam spokój nawet jak śpię na wznak.

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
‹‹ 461 462 463 464 465 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ