Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczynki,
zalatany weekend więc nie było kiedy do Was zajrzeć. Zmierzyłam sobie ciśnienie i mam 80/54 ;/ ... masakra ;( Niby lepiej niż za wysokie ale..
No także tego, piję wodę litrami i próbuję się jakoś "pobudzić" a temperatura na zewnątrz 32 stopnie
Będę teraz nadraiać parę stron tuBuziaczki :*
-
ja tez mam 89 na 54 czesto. A od tyg. 90 na 60. Ponoc w 3 trym wzrosnie... do 90 na 60 to norma jeszcze ponizej trzeba uwazac by nie zemdlec. nie lezec a juz napewno nie na sloneczku.
Ja 20 mam wiz. u genetyka by omowic pappa- wynikow sama nie analizuje bo ponoc nic to nie da... a i usg prenatalbe bylo ok to sie jakos ta krwia nie martwie.... co uwazacie googlowac wynik albo wam podac?
-
Ja 20 mam wiz. u genetyka by omowic pappa- wynikow sama nie analizuje bo ponoc nic to nie da... a i usg prenatalbe bylo ok to sie jakos ta krwia nie martwie.... co uwazacie googlowac wynik albo wam podac?[/QUOTE]
Lepiej nie googlowac i się nie stresować i nie nakręcac.Wiem ze to trudne bo sama bez omówienia juz niepotrzebnie się zmartwiam.ale od dziś ufam tylko lekarzowi -
mkgk wrote:ja tez mam 89 na 54 czesto. A od tyg. 90 na 60. Ponoc w 3 trym wzrosnie... do 90 na 60 to norma jeszcze ponizej trzeba uwazac by nie zemdlec. nie lezec a juz napewno nie na sloneczku.
Ja 20 mam wiz. u genetyka by omowic pappa- wynikow sama nie analizuje bo ponoc nic to nie da... a i usg prenatalbe bylo ok to sie jakos ta krwia nie martwie.... co uwazacie googlowac wynik albo wam podac?
Niestety mimo iż byś nam podała wyniki to tam podane są inne jednostki trzeba przeliczyć to na MoM uwzględniając wszystkie ważne czynniki przez wiek ilość ciąż itd. A do tego służą specjalne algorytmy, którymi posługują się lekarze specjaliści... -
no to dobrze czekam do czwartku i nie fiziuje.... usg bylo ok i tego sie trzymam. Kurcze slyszalam tyle zlego o tych testach z krwii ze niepotrzebnie stresuja.
Zreszta jak wynik bedzie zly... i tak urodze i bede kochac...
Ale jak kazda matka chce szczescia i z zdrowka dla malego.
-
Halo dziewczyny
Karmelkova ciekawe czy u Nas tez sie zmienia przewidywania, które wg.Pani doktor idą w stronę dziewczynekjuz sie troszkę nastawiłam, choć wiem, ze 100% pewność dopiero przed Nami
w którym tygodniu u Ciebie wróżyli dziewczynkę?
Co do specyfików na rozstępy, słuchając sie mamyginekolog, która pisała, ze najważniejsze to sie smarować, a czy bedzie to krem za stowe czy za 20zl to wcale nie uchroni Nas przed rozstępami...zrezygnowałam z zakupu Bio Oil, choć na niego byłam nastawiona i postawiłam na Babydream olejek migdałowy. Niedrogi, dobre opinie i skład
Ale przez upały smaruje sie Palmersem za 29zl w Hebe znalazłamMnie akurat zapach sie podoba
Chciałam przyjąć taktykę rano balsam, na wieczor oliwka ale ta parnota za oknem pozwala tylko na balsamania-89, Karmelkovaa lubią tę wiadomość
-
Też mam baby dream mama z rossmanna i palmersa
chciałam smarować się dwa razy dziennie ale rano jakoś szybko szybko i nie mam kiedy wyschnąć ;P
ania-89, marrakech2708 lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie od każdego słyszałam i w sumie czytałam o tym, że najlepiej spać na lewym boku bo to najlepiej dotlenia dziecko. Pierwsze 2 tygodnie masakra, teraz się przyzwyczaiłam. Plus czasami trochę śpię na plecach ale to też podobno niezbyt dobre.
-
marrakech2708 wrote:Halo dziewczyny
Karmelkova ciekawe czy u Nas tez sie zmienia przewidywania, które wg.Pani doktor idą w stronę dziewczynekjuz sie troszkę nastawiłam, choć wiem, ze 100% pewność dopiero przed Nami
w którym tygodniu u Ciebie wróżyli dziewczynkę?
Co do specyfików na rozstępy, słuchając sie mamyginekolog, która pisała, ze najważniejsze to sie smarować, a czy bedzie to krem za stowe czy za 20zl to wcale nie uchroni Nas przed rozstępami...zrezygnowałam z zakupu Bio Oil, choć na niego byłam nastawiona i postawiłam na Babydream olejek migdałowy. Niedrogi, dobre opinie i skład
Ale przez upały smaruje sie Palmersem za 29zl w Hebe znalazłamMnie akurat zapach sie podoba
Chciałam przyjąć taktykę rano balsam, na wieczor oliwka ale ta parnota za oknem pozwala tylko na balsam
Ja uzywam bio oil , kupilam w promo za 60 zl duza butelke. Jedno pewne upal nie upal wchlania sie w sekund i nie jest taki tlusty.
-
MagicCherryCupcake wrote:Ja właśnie od każdego słyszałam i w sumie czytałam o tym, że najlepiej spać na lewym boku bo to najlepiej dotlenia dziecko. Pierwsze 2 tygodnie masakra, teraz się przyzwyczaiłam. Plus czasami trochę śpię na plecach ale to też podobno niezbyt dobre.
Na lewym boku?ojejj to mnie najbardziej boli max 5min i nie mogę już na prawym jakoś bardziej.
Nic nie czytałam na ten temat jeszcze ...czyli na plecach tez nie dobrze ? Hmmm lewy bok będę próbować dzięki
-
"Ma to znaczenie z kilku względów. Gdy leżymy na plecach lub na prawym boku, istnieje ryzyko ucisku żyły głównej dolnej, która przebiega po prawej stronie kręgosłupa. Często się o tym zapomina, a warto pamiętać, że nasze ciało nie jest symetryczne. Dlaczego to ma takie znaczenie? Z kilku powodów: pozycja na plecach lub na prawym boku utrudnia krążenie, krew w mniejszym stopniu dociera do serca, macicy, czy mózgu, koncentrując się na dolnych partiach ciała, co może skutkować nawet omdleniem przyszłej mamy i niedotlenieniem płodu. Jeśli przyszła mama w zaawansowanej ciąży odpoczywa na prawym boku, to przy chęci wstania, może dojść do nagłego spadku ciśnienia tętniczego i zasłabnięcia. W ciąży ponadto znacznie wzrasta ryzyko powstania zakrzepów oraz żylaków. Odpoczynek na lewym boku jest bezpieczniejszy nie tylko dla układu krążenia, ale również dla nerek, które mogą łatwiej usuwać nadmiar wody i produktów przemiany materii. Poza tym pozwala przeciwdziałać uczuciu ciężkości nóg, skurczom łydek czy słabości mięśni nóg. Wypoczywając na lewym boku w ciąży, również łatwiej się oddycha."
Artykułów jest na ten temat dużo. Mi mówiła o tym siostra, przyjaciółka i lekarz więc mimo, że czasem niewygodnie to stosujęMuszę się tylko odzwyczaić jeszcze spania na plecach, ale podobno jak brzuszek będzie większy to automatycznie na plecach będzie niewygodnie.
agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
A ja właśnie słyszałam że nie wolno spać jedynie na lewym boku bo dziecko może mieć asymetrie. Ja w ciąży spałam raz na lewym, raz na prawym i czasem na plecach na tyle na ile pozwalał ciężar dziecka. Dodatkowo miesiąc byłam na PC w szpitalu i tam ktg miałam 3x dziennie na plecach leżąc od 20 min do nawet 2h jak zapis się położonej nie podobał. Ogólnie mi się wydaje że te zalecenia co do leżenia to sprawdzają się jak dziecko już sporo waży bo swoim ciężarem może te żyły uciskac
agniecha2101 lubi tę wiadomość
Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
-
Malutka_94 wrote:Ja się przyzwyczajam spać na lewym boku, ale na razie jest mi niewygodnie i w nocy przekręcam się na brzuch. Na plecach w ogóle nie mogę spać, łapie mnie wtedy "paraliż senny". Coś okropnego.
Masz to? Ja miałam to ale dawno temu i odpukać narazie mam spokój nawet jak śpię na wznak.
Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)