X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka rekaw extra. Ja mam tatuaz od niedawna zrobilam jak bylam w kilkudniowej ciazy :D Nawet nie przypuszczalam ze moglo sie udac. Zagoil sie szybko i ladnie :) Po ciazy zrobie napewno koleny bo to jak uzaleznienie <3

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fde6ade2f2f4.jpg

Dip88, Jagodagoi, Lotopałanka, Madlen_:) lubią tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Gosiaczek gratuluję synka :)
    Dziękuję bardzo strasznie się boję tego syna u mnie w rodzinę tz z mojej strony chłopcy są obciążeń autyzmem. I nie tyle że się nie cieszę ale jak na razie nie dociera to do mnie. A po drugie ja już się nauczyłam że w brzuszku jest Toska i tak jakoś dziwnie teraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2018, 21:28

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek to fakt uzależnia i to bardzo.... :) ja mam rękaw, jedna część łydki i mniejsze na przedramieniu i loptace a kolejne w planach

RudyTygrysek, Jagodagoi lubią tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopalanka to pochwal sie :) Dla odmiany to bedzie taki przyjemny temat. Ja uwielbiam ogladac. Dlugo sie zbieralam by swoj zrobic to ciaza to kp a nie chciala zrobic a ze teraz juz tylko do snu to zrobila. Najpierw mial byc bez napisu a pozniej jednak dolozylysmy z tatuatorka i jest moj piekny. Nastepny zrobie sobie mamowy jakis <3

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudyTygrysek wrote:
    Witajcie

co do wozenia w aucie ja planuje wlsanie kupic taki kocyk wczepiany z otworami na psy. wydaje mi sie to rozsadne rozwiazanie.

Azzurra a nie mozesz zrobic badania na przeciwciala w twoim organizmie. Jesli beda przeciwciala to jest koniecznosc podania immunoglobiny jak nie ma to nie trzeba :) Ja badalam na samym poczatku a my z M mamy brh - oboje ale doktor wolil sie upewnic :)

Przeciwciała (tzw. odczyn Coombsa) są badane w każdej ciąży. Ja poprzedniej miałam trzykrotnie(z uwagi na Rh-) teraz już też jestem po pierwszym badaniu. Szczepionka właśnie po to jest, żeby się one nie pojawiły bo jak się pojawią to dopiero może oznaczać wystąpienie konfliktu. Podanie immunoglobuliny w trakcie ciąży podobno dodatkowo zabezpiecza przed konfliktem, stąd moje zainteresowanie przyjęciem tego specyfiku, ponoć od tego roku refundowanego dla wszystkich ciężarnych zagrożonych konfliktem.

W poprzedniej ciąży nie przyjmowałam immunoglobuliny w trakcie trwania, dostałam tylko po porodzie bo dziecko się urodziło Rh dodatnie. No, ale to była pierwsza ciąża więc ryzyko praktycznie żadne. Teraz jest teoretycznie większe. Miło by było skorzystać z tej refundacji, bo to 300-400 zł więcej na wyprawkę:)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra Ja ci powiem ze znajoma cos wspominala ze teraz dla zadnej nie sa refundowane a ona prowadzi i na nfz i prywatnie. Ale ja na twoim miejscu bym sie zapisala na konsultacje do kogos na nfz

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chyba tak zrobię. Może poszukam jakiejś poradni przyszpitalnej w jakimś sensownym szpitalu. Szkoda że nie wiem w którym rodzić, to bym od razu tam uderzyła.

Próbowałam się czegoś dowiedzieć na wątku dotyczącym tej immunoglobuliny (jest w dziale III trymestr) ale z tego co tam dziewczyny piszą to słabo jest z dostępnością tej szczepionki na NFZ póki co. No nic ,zanim my dojdziemy do 28 TC to może się NFZ ogarnie(hahaha!)

RudyTygrysek lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Przeciwciała (tzw. odczyn Coombsa) są badane w każdej ciąży. Ja poprzedniej miałam trzykrotnie(z uwagi na Rh-) teraz już też jestem po pierwszym badaniu. Szczepionka właśnie po to jest, żeby się one nie pojawiły bo jak się pojawią to dopiero może oznaczać wystąpienie konfliktu. Podanie immunoglobuliny w trakcie ciąży podobno dodatkowo zabezpiecza przed konfliktem, stąd moje zainteresowanie przyjęciem tego specyfiku, ponoć od tego roku refundowanego dla wszystkich ciężarnych zagrożonych konfliktem.

W poprzedniej ciąży nie przyjmowałam immunoglobuliny w trakcie trwania, dostałam tylko po porodzie bo dziecko się urodziło Rh dodatnie. No, ale to była pierwsza ciąża więc ryzyko praktycznie żadne. Teraz jest teoretycznie większe. Miło by było skorzystać z tej refundacji, bo to 300-400 zł więcej na wyprawkę:)
    Nie jest tak, ze jeśli lekarz ma podpisana umowę z NFZ to może przepisywać leki ze zniżka ?
    Natomiast tez słyszałam ze z refundacja tego leku to straszna lipa. Zobaczymy ;) nas również dotyczy konflikt :(

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Nie jest tak, ze jeśli lekarz ma podpisana umowę z NFZ to może przepisywać leki ze zniżka ?
    Natomiast tez słyszałam ze z refundacja tego leku to straszna lipa. Zobaczymy ;) nas również dotyczy konflikt :(
    Pojęcia zielonego nie mam! Wiem, że ja mam wszystkie na 100%. O ile na duphaston,(którego notabene już nie muszę brać) mogę wydać te parę złotych, o tyle jednak koszt szczepionki jest spory i dlatego rozważam skorzystanie z publicznej służby zdrowia:)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Pojęcia zielonego nie mam! Wiem, że ja mam wszystkie na 100%. O ile na duphaston,(którego notabene już nie muszę brać) mogę wydać te parę złotych, o tyle jednak koszt szczepionki jest spory i dlatego rozważam skorzystanie z publicznej służby zdrowia:)
    Mój lekarz jak się jeszcze staraliśmy przepisywał mi luteinę ze zniżka, raz trafiłam na innego ( bo akurat mój był na urlopie) i dostałam na 100%. W aptece doznałam małego szoku jak podali mi cenę. Oba lekarze przyjmowali prywatnie. Dlatego mi się wydaje ze to zależy od kontraktu z NFZ, ale pewności nie mam.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Kai Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie życzenia. Bylam z mężem na randce, a wieczorem przyszli nasi bliscy z pięknym bukietem kwiatów.
    Ciekawe macie te tatuaże, choć ja bym sobie nie zrobiła. W ogole mnie do tego nie ciągnie.
    Aga, jak się czujesz? Wypuscili Cię?
    Któraś pytała o bol po cc. Na początku było tak sobie, ale spoko, dostawalam leki przeciwbolowe. Już po kilkunastu godzinach opiekowałam się synkiem, a po kilku dniach smigalam. Od początku karmilam piersią. W pierwszej dobie bylo malo mleka, za to w trzeciej nawal.

agulineczka lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane, życzę Wam miłego dnia i trzymam kciuki, ktoś wizytuje poza mną?

Dip88, Azzurra lubią tę wiadomość

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Dzień dobry kochane, życzę Wam miłego dnia i trzymam kciuki, ktoś wizytuje poza mną?

Trzymam kciuki za wizytę. Czyli oznacza to, że cię wypuścili że szpitala? Jeśli tak super :)

Dzień dobry dziewczyny :D

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Trzymam kciuki za wizytę. Czyli oznacza to, że cię wypuścili że szpitala? Jeśli tak super :)

Dzień dobry dziewczyny :D
    Tak wypuścili :)

futuremama, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Odkąd wróciłam do pracy ciężko Was nadrobić :)

Kciuki za wizyty, ja mam w sobotę, ale nie wiem czy z usg, bo to Medicover i idę głównie po skierowanie na połówkowe.

thgfugpjfonf59xe.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio w ogóle mało dziewczyn pisze. Pewnie albo samopoczucie albo mało czasu, zresztą są wakacje. Agniecha widać zagląda, choć nie pisze :P ale z tego co kojarzę to chyba pracuje i Karmelkova jak zawsze dużo pisała i często była, tak ostatnio troszkę nam przycichła ;) Ale ja też ostatnio nie mam zbyt dużej weny do pisania.
    Paula a jak u ciebie samopoczucie?

Otworzyłam okno i śmierdzi mi jakby zgnitymi jabłkami. Choć nie mam pojęcia skąd ten zapach?

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej dziewczyny...

Kciuki za wizyty... Orientuje się któraś z Was ile kosztuje i czeka się na usg w medicover bo myślałam tam podejść prywatnie...

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej piękne :-) kciuki za wizyty :-* Aguś super, że już jesteś w domu, jak się czujesz?

Ja zbieram się zaraz na jakieś ciuchowe zakupy do Galerii :-)

Dip88, Azzurra, Aga9090, Malinowa_Czekolada, olciaa, TaPaT, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Hej piękne :-) kciuki za wizyty :-* Aguś super, że już jesteś w domu, jak się czujesz?

Ja zbieram się zaraz na jakieś ciuchowe zakupy do Galerii :-)
    Brzuch trochę ciągnie ale da się przeżyć, najgorsza dla mnie jest zmiana opatrunku 2 x dziennie.. Słabo mi na takie widoki...

• Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa idę na 10.30 na wizytę usg prywatnie trzymajcie kciuki.... Już się nie mogę doczekać w końcu zobaczę maluszka... :)

bondzik007, AMK, olciaa, Dip88, Jaszmurka, agulineczka, TaPaT, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ