Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No też mi się wydaje, że tak lepiej. Może w Pl też tak dałoby radę zrobić, ale to już byłaby chyba kwestia dogadania się z lekarzem.

Paula spróbuj jakoś porozmawiać z ginem, jeszcze jest trochę czasu, może da się to jakoś inaczej załatwić :P No nie wiem, zawsze można spróbować...

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka super, że maluszek już tak ładnie puka do was :D I wielkie gratulacje dla synka, czasami trzeba kombinować i tak :P Niby takie powiedzmy przekupywanie dziecka nie jest dobre, ale w wyjątkowych sytuacjach czasami trzeba jakoś sobie radzić ;)

Karmelkova, Agniecha co tam u was?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 08:47

agulineczka lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla zainteresowanych ubrankami to w Lidlu od poniedziałku 09.07 mają być ubranka niemowlęce (body długi i krótki rękaw, spodenki, bluzy, sweterki, skarpetki, pajace, rampersy).
    Dla dziewczyn, które pierwszy raz zaostaną mamami i nie kupowały jeszcze ubranek z Lidla mogę tylko powiedzieć, ze ja osobiście jestem zadowolona poza bodziakami. Jesli są zapinane z boku to ok, ale te tylko zakładkami przy szyi bardzo się rozciagają i poźniej dzidzia ma wielki dekolt. Kupiłam parę razy i nie byłam zbytnio zadowolona. Pozostałe rzeczy ok. Cena również :)

Magdaa21, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Nieeeeeeeeeeeee ja nie mogę , ucieknę z tego szpitala chyba :P Nie wiem jak to będzie, ale muszę ogarnąć jakiś plan bo zwariuję :P Na samą myśl mam dreszcze i łzy. Ahh niby tyle czasu jeszcze , a tak mało ... 4,5 miesiąca i do szpitala... Brr

RudyTygrysek mam dość mocną cukrzycę ciążową... Insulinoterapia. Od jutra biorę do śniadań i kolacji :( A cukry nadal przekraczają...

Aga gratuluję synka <3

Na dole listy żądzą chłopaki :) :P

Paula222 ja tez mam bardzo zaawansowana cukrzyce ciążowa do tego duże BMi , do tego duże obciążenie genetyczne cukrzycy typu 2 , od 2 tyg jestem 3 x na insuline I maksymalnej
    dance tabletek , nadcisnienie tez tu nie pomaga, i na nic ze pilnuje diety , nawet schudłam 5 kg , lekarz poinformował mnie ze zalecenia będą jeśli dzidiza będzie rozwinięta i duża to mogą zrobić cc w 36 tyg , ale narazie nie ma co się martwić i mi zalecili jak najwiecej ruchu - a na to nie mogę narzekać bo dziennie poza domem spędzam po 10h - pracuje tez w ruchu . Mam nadzieje ze twoj lekarz prowadzący wie dokładnie co dla Ciebie najlepsze . Główna do góry wszystko się ułoży . Buziaki

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Kochane , witam Was w 17 tygodniu , sama się nie mogę nadziwić kiedy to zleciało .
    Czytam was często ale mało pisze bo nas bardzo dużo się dzieje. Do ślubu zostało 3 tyg .
    W między czasie syn kończy przedszkole ,
    Gratuluje wszystkim udanych wizyt i poznanych płci .
    My mamy 2 usg ustalone na 2 sierpnia także jeszcze muszę poczekać na poznanie kto się skrywa w brzuszku .
    Życzę wam miłego dnia i przyjemnego weekendu :)

Dip88, olciaa, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki,

Co polecacie na ostrą migrenę w ciąży?

Paula - nie martw się na zapas, jakoś to będzie, dasz radę, to dla Waszego dobra :* no i jak dzieczyny radzą, porozmawiaj z ginem, może uda się coś "ugrać" :)

Ja jeszcze nic nie kupiłam dla maleństwa :) Nie wiem czemu ale mam przed tym jakieś.. lęki? Nie wiem sama, ale zaczęłam już patrzeć na wyprawki i jak na razie skupiłam się na części co mama potrzebuje po porodzie i zaczyna mnie poród przerażać :D Nie śmiejcie się proszę, to mój 1 :D

vcvau8q.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magiccherrycupcake ja bóli migrenowych raczej nie mam to się nie wypowiem...
    Ja będę rodzić drugi raz i uwierz, że boję się tak samo jak przed pierwszym :P Ale narazie o tym nie myślę. Wydaje mi się, że w Pl byłabym chyba spokojniejsza. Gdyby nie to, że syn do szkoły chodzi itd. napewno bym tu nie rodziła i w ogóle może i całą ciążę wolałabym w Pl spędzić. Tu prawie na wszystko odpowiedź jest jedna: To jest normalne w ciąży. Mimo, że nie robią badań ginekologicznych, wszystko wiedzą.
    Najważniejsze, żeby podczas porodu i po było wszystko ok. Ból i te inne rzeczy da się przeżyć, naprawdę :)

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Ostatnio w ogóle mało dziewczyn pisze. Pewnie albo samopoczucie albo mało czasu, zresztą są wakacje. Agniecha widać zagląda, choć nie pisze :P ale z tego co kojarzę to chyba pracuje i Karmelkova jak zawsze dużo pisała i często była, tak ostatnio troszkę nam przycichła ;) Ale ja też ostatnio nie mam zbyt dużej weny do pisania.
    Paula a jak u ciebie samopoczucie?

Otworzyłam okno i śmierdzi mi jakby zgnitymi jabłkami. Choć nie mam pojęcia skąd ten zapach?
    To prawda, staram się podczytywać na bieżąco, ale już żeby coś napisać, to ciężko z czasem ;-) ale już od dzisiaj nie pracuję :-) no i mama już jutro od nas wyjeżdża i wraca do PL, to będę miała trochę więcej czasu :-)
    Powiem Wam, że mimo iż moja mama jest naprawdę spoko, taka nie wtrącająca się i w ogóle, to cieszę się, że już spowrotem zostajemy sami :-)

Dip88, ZUZAUK lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Witam was :)

Dzisiaj śniło mi się, że byłam na usg i okazało się, że jednak będę mieć dziewczynkę. Jak się obudziłam to jakoś tak dziwnie mi było ;)

Paula gratuluję udanej wizyty. Nie martw się na zapas, napewno będzie Ci smutno i będziesz tęsknić, ale to wszystko dla waszego zdrowia. Pozatym oni wezmą cię do szpitala, żebyś pod kontrolą czekała na poród? Nie wiem jak z cukrzycą jest w Pl, ale tutaj jeśli jest cukrzyca w ciąży to pod koniec co chwile kontrolują na usg i owszem też biorą kobiety do szpitala w 37-38 tc, ale po to by wywołać poród, w ostateczności cc. Tutaj z cukrzycą napewno nie chodzi się dłużej jak do 39 tc. Napewno dacie sobie radę.

Gin mi powiedział , że na pewno nie przenoszę 40 tyg. Więc urodzę najpóźniej 27 listopada... WIęc coś z tym wywoływaniem musi być.

agulineczka noo proszę :) Brawo dla synka !!! Może jednak nie będzie tak źle ??

Ja do tego gina chodzę już od 6 lat... W sumie nigdy mnie nie zawiódł, dzięki niemu zaszłam w tą ciążę co jestem , sam załatwił mi HSG w szpitalu i sam je wykonał... Niby chce dla mnie jak najlepiej, bo patrząc od tej str rzeczywiście będę pod stałą opieką. ALe jak pomyślę o rozłące i jedzeniu szpitalnym to aż mnie skręca, strasznie nie na widzę szpitali :/ Tym bardziej że nie będę mogła być w tym co rodziłam poprzednich synków. Chyba po skończonym 37 będę musiała się forsować, może coś tam rozruszam :P

ZUZAUK póki co cukry codziennie przekraczam :/ Na diecie i insulinie. Niby jest poprawa ale ciągle potrafi być 160-190 po posiłkach :/ A o Cesarce nawet nie chcę myśleć :( Ruchu też mam , ćwiczę regularnie przede wszystkim :) Zobaczę jak to będzie, diabetolog zalecił mi jakieś badania to zrobię przed następną wizytą.

MagicCherryCupcake nieeeeeeeeee to jest gin z zasadami :P Jak tak mówi to tak będzie. No zawsze jakiś plus że on w tym szpitalu pracuje co mam być.

Postaram się nie martwić na zapas, ale nie ukrywam przeraża mnie to.

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mezatka2015 wrote:
    Dziewczyny ostatnio tyle sie dzieje ze nie mam czasu wam nic napisac. Ja mam tatuaż na pol plecow zrobiony w marcu dzien przed ostatnią @.
    Co do wizyty to wszystko ok. Początkowo bylam rozczarowana (az mi wstyd) bo marzył mi się syn a bedzie corka
    Co do tatuaży, to ja mam 3 nieduże... jeden na stopie i kostce, drugi na łopatce, a trzeci tak powyżej łopatki. Miałam je już jak poznałam męża i pewnie robiłabym jakieś dalej, ale on jest przeciwny, a mi nie zależało aż tak bardzo, żebym nie mogła ustąpić ;-) W ogóle to ja lubię bardziej mniejsze i delikatniejsze... U innych podobają mi się i całe ręce i plecy wydziarane, ale na sobie wolę coś delikatniejszego ;-) Jedyne co chcę zrobić za jakiš czas, to ten, który mam na łopatce, zakryć czymś innym :-) bo mam teraz takiego niewinnego misia z zakrwawionym czerwonym nożem :-D pierwszy tatuaż, robiony za nastolatki przez kolegę, który nie miał jeszcze dużej wprawy :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Co do tatuaży, to ja mam 3 nieduże... jeden na stopie i kostce, drugi na łopatce, a trzeci tak powyżej łopatki. Miałam je już jak poznałam męża i pewnie robiłabym jakieś dalej, ale on jest przeciwny, a mi nie zależało aż tak bardzo, żebym nie mogła ustąpić ;-) W ogóle to ja lubię bardziej mniejsze i delikatniejsze... U innych podobają mi się i całe ręce i plecy wydziarane, ale na sobie wolę coś delikatniejszego ;-) Jedyne co chcę zrobić za jakiš czas, to ten, który mam na łopatce, zakryć czymś innym :-) bo mam teraz takiego niewinnego misia z zakrwawionym czerwonym nożem :-D pierwszy tatuaż, robiony za nastolatki przez kolegę, który nie miał jeszcze dużej wprawy :-P

Mój też jest przeciwny tatuażom :P Haha a ja mu mówię, że mi się podoba jak facet ma tatuaż :P I sama też chce mieć. Pierwszy zrobiłam przy nim :) Teraz urodzę i idę robić drugi :D Chociaż on nie chce o tym słyszeć haha

Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość

n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x HSG
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    ja tylko bym nie chciała urodzić 30 lub 31. Natomiast sama jestem z grudnia. Czy było mi trudniej w pierwszych latach szkoły? Nie wiem, bo nie miałam porównania :) Mama za to uważała ze mój brat urodzony w kwietniu szybciej łapał. Natomiast być może trochę więcej musiałam przysiąść, by być w czołówce klasy ( ale z drugiej strony nie wiem ile czasu nad książkami spędzali inni moi koledzy). Na koniec zawsze miałam czerwone paski, wyróżnienia. Skończyłam 2 kierunki studiów. Teraz jestem mega zadowolona z urodzin w grudniu, bo zawsze odejmuje sobie rok :)
    Moja starsza siostra jest z 31 grudnia i jedyny minus, to taki, że każdy zapomina jej złożyć życzenia, bo skupia się na imprezie sylwestrowej :-P

Azzurra lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha u mnie to samo. Rodzice super, ale na dłuższą metę potrafią mnie męczyć :P Szczerze to nawet jak ostatnio moja mama częściej do mnie wydzwania zapytać jak się czuje i takie tam, to czasami mam ochotę nie odbierać tel. :P Nie to, że się wtrąca, ale jest strasznie nadopiekuncza. Mnie potrafi 30-latke ciućkać jak dziecko, a sobie wyobraź co dopiero wnuki :D hahah.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    A i mój mały cud

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dcb2b89d4921.jpg
    Śliczności :-*

Lotopałanka lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Przepraszam, że tak późno, wita Was mój syn :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b6f9506e27e9.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f018729a31c4.jpg
    Kość nosowa 1.7
    Trisomia 21 1:3567
    Trisomia 18 1:6028
    Trisomia 13 <1:20000

Za tydzień wynik pappy
    Przystojniak ;-)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanych wizyt Kochane :) :*

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ruchu rzeczywiście jakoś słabiej tu ostatnio.

Nawet patrząc na listę wizyt jakoś mało nas tam...

I wg listy dziś nikt nie ma?

n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x HSG
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej Babeczki,

gratuluję udanych wizyt, w szczególności Tobie, Lotopałanka :)

Co do spania - starszak od początku spał w swoim łóżeczku - w sumie trudno tu mówić od początku, bo pierwszy miesiąc życia spędził niespodziewanie w szpitalu (niestety część beze mnie na OIOMIe) i mieliśmy zalecenie, by spał z monitorem oddechu. Gdy miał 16 mcy urodziła się córka - planowo miała spać w koszu Mojżesza przez pół roku, ale częściej spała z nami w łóżku, a z kosza wyrosła w wieku 3 miesięcy bodajże, bo rosła baaardzo szybko. I spała tak z nami trzy lata, uwielbiałam to, ale ja jestem fanką rodzicielstwa bliskości. Tyle też czasu karmiłam ją piersią. W sumie mniej więcej od maja śpi w pokoju razem z bratem, zmianę przeprowadziliśmy po powrocie z wakacji, podczas których też już spała w pokoju z bratem. Początki były różne, zasypia długo, ale miała tak zawsze. Brat kładzie głowę na poduszce i śpi, a ona walczy o sen długo. Początkowo przychodziła w nocy przytulić się do mnie, nie walczyłam z tym. Robi to coraz rzadziej, czasem przyjdzie nad ranem.

Lotopałanka lubi tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • mindusia87 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łotopałanka, Agniecha9090 śliczne macie te swoje pociechy. Prześliczne bobasy. Może ja też się umowie w nast tyg na jakąś wizyte i może jak nam szczęście dopisze poznamy już płeć. Nie chce mnie się czekać do 18 lipca. Jeszcze tyle czasu A ja będę spokojniejsza

nick nieaktualny, Lotopałanka lubią tę wiadomość

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mindusia87 mamy połówkowe tego samego dnia :)

n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x HSG
‹‹ 577 578 579 580 581 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ