X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope ja tez jakos w sierpniu bede miala polowkowe. Je mozna zrobic do 24 tygodnia o ile dobrze pamietam. Mysle ze lekarz poprostu chce byc pewny ze wszystko co ma byc widac to w pozniejszym tygodniu bedzie napewno widac. A ze jak piszesz maluszek jest nisko to jest szansa ze jakos to sie podniesie i bedzie duzo widzial a nie meczyl cie wizytami co chwile bo pewnie rzeczy musi pomierzyc

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Witam Piękne...
    Ja już od godziny w kolejce do chirurga znowu... Dobrze że dzięki ciąży jestem pierwsza w kolejce bo nie wiem o której bym stąd wyszła...ostatnio tak szybko mi czas mija że szok...
    Powodzenia. Daj znać koniecznie po.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za polecenie hoteli ale wszystko zajęte. No masakra. Dzwoniliśmy ze 3godz i w końcu się udało ale trochę daleko od centrum:( ale najważniejsza ze w ogole jest:D

Też mam chrapkę jechać za granicę ale mój mąż się boi bo gdyby COŚ to CO. Więc pewnie skoczymy nad polskie morze, chociaż ta pogoda.. ;P

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_88 wrote:
    Jestem po wizycie, ogolnie mamy zielone swiatlo na wyjazd (szyjka jest długa 4,7 cm i zamknieta, lozysko na tylnej ścianie, wody ok), doktor zrobił tez na bardzo dokladne usg (w zasadzie chyba jak polowkowe) i generalnie wszystko ok, serce pluca, jelita, nerki, konczyny itd i bedzie dziewuszka! Przynajmniej tak stwierdził dosc pewnie po chwili namyslu, choć niestety wspolpracowac nie chciała i miała zacisniete uda ale nic sterczacego nie bylo :) oczywiscie pojawia sie lyzka dziegdziu w tej beczce miodu... mianowicie dr dopatrzył sie obustronnej torbieli splotu naczyniowego w glowce. Kazal sie absolutnie nimi nie przejmować bo mówil ze one praktycznie zawsze znikają a ze sa wyizolowane (nie ma innych odchylen w usg i genetyczne tez bylo ok) to powinno i u nas tak byc. Za 2 tyg juz prawilne polowkowe i wtedy dr ma zwrocic na nie uwage. Teoretycznie nie wplywa to sbsolkutnie na funkcje mózgu czy zmysły ale moze to byc efekt infekcji (kazal powtorzyc tokso i zrobic cytomegalie), moze byc marker genetyczny (ale sama torbiel nie jest wiec mam nadzieje ze to nie to skoro spec od USG powtorzyl kilkakrotnie ze reszta jest ok) albo taki etap rozwoju mózgu (1-2% w 2 trym).
    Oczywiscie mozecie sobie wyobrazic mnie po wizycie, w polowie drogi wybuchnelam placzem... dopiero poczytalam po tym na necie i większość historii jest pozytywna, a mama ginekolog pisala ze dosc czesto takie torbiele wychodza zwl przy badaniach przed 20 tyg i 95 % zanika do konca 2 trym, ponoć niektórzy lekarze nawet o tym nie mówia jesli reszta w porządku żeby nie stresowac.
    Także ten... jutro chyba ogarniamy wyjazd. Będę się starala nie zadreczac wiec zmiana klimatu dobrze zrobi...
    Gratuluję córeczki :-* Napewno wszystko będzie dobrze, zobaczysz :-) Nie przejmuj się:-*

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope ja połówkowe będę miala w sierpniu i wg om będzie to 21t+4 ale na usg jak zawsze tydzień więcej:)

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUZAUK wrote:
    Agniecha2101 nie denerwuj się , wszystko będzie dobrze , ja tez mam scan serduszka 02/08 . Trzeba byc Pozytywnie nastawionym . Nie ma co na zaś stresować siebie i dzidzi .
    Ooo nawet tego samego dnia masz :-) U Ciebie jakieś konkretne wskazania są?
    Masz rację, nie ma się co przejmować :-)

ZUZAUK lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ooo nawet tego samego dnia masz :-) U Ciebie jakieś konkretne wskazania są?
    Masz rację, nie ma się co przejmować :-)

U mnie przez cukrzyce dosc zaawansowana bo jestem 3 x dziennie na zastrzykach z insuliny +tabletki . Chcą sprawdzić dokładnie dzidzie czy wszystko Ok . Tego samego dnia mam tez scan połówkowy , mam nadzieje ze dowiemy się Wkoncu kto mieszka w brzuszku :)

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem załamana... Planujemy z mężem wypad nad morze/ jeziorko. Wczoraj cała w skowronkach poleciałam na zakupy, mąż został z dziećmi... I szukałam, mierzyłam... We wszystkim czułam się jak słoń :P Chyba 3 godz łaziłam za strojem. W Gatta mieli specjalne majtki kąpielowe dla kobiet w ciąży, fakt całkiem wygodne, ale jak ja w nich wyglądałam :P Marzył mi się jednoczęściowy aby nie eksponować brzuszka za bardzo, ale okropnie wyglądałam. No i kupiłam dwu częściowy, spodenki + biustonosz, do tego na to chustę/ narzutkę. Też macie takie problemy ? Mam wrażenie ,że brzuch na tym etapie wygląda jak nieźle przejedzony niż ciążowy :P

Azzurra mam nadzieję, że łożysko się podniesie. U mnie też było niziutko a się podniosło, pomimo tego , że nie leżałam :)

Karo_88 gratuluję córeczki :) Super, że wszystko ok :) A jak lekarz mówi ,żeby się nie przejmować, to musi być dobrze :) Na kiedy masz wyznaczony termin ?

Lotopałanka kciuki za wizytę, oby to była już ostatnia <3

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUZAUK współczuję tak mocnej cukrzycy, ja jestem raz dziennie na insulinie i walczę,żeby tak zostało ... Powiedz mi, co Twój prowadzący lekarz mówi o rozwiązaniu ? Będziesz wcześniej kierowana do szpitala na próby wywołania ?

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie,ale bez usg, bo powiedziała, że zaraz połówkowe i wtedy wszystko posprawdza :/ Jedynie serduszka posłuchałam :) Niby jak tyle czasu nie plamie i w miarę normalnie funkcjonuje to powinno być już ok. Jeszcze 2 tyg do połówkowych a ja już się stresuje.

Agniecha i Karo napewno wszystko będzie ok z maleństwami. Trzymam mocno kciuki.

Azzurra z tego co się orientuję to łożysko może się podnosić do około 30 tc, a nie obniżać. Przynajmniej ja o niczym takim nie słyszałam. Może lekarz wtedy się pomylił, ale i tak na dzień dzisiejszy nie masz czym się denerwować.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, gratuluję córeczki :) nie denerwuj się, na następnej wizycie wszystko się rozjaśni :)

Ja dzisiaj wizytuję o 12:40 :) obudziłam się o 1 w nocy z chęcią na coś słodkiego :D

Dip88 lubi tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka trzymam kciuki za wizytę. A o slodyczach nawet nic nie mów. Jak teraz wracałam, po drodze kupiłam małą reklamówke samych nie zdrowych rzeczy :P Samo wpadało do koszyka, dobrze że mój M jest w pracy i tego nie widzi :D No taką ochotę miałam. A teraz nie wiem co zjeść pierwsze... Co ze mnie za matka ;) Oprócz słodkiego mam też ciągle ochotę na pikantne jedzenie :D

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    ZUZAUK współczuję tak mocnej cukrzycy, ja jestem raz dziennie na insulinie i walczę,żeby tak zostało ... Powiedz mi, co Twój prowadzący lekarz mówi o rozwiązaniu ? Będziesz wcześniej kierowana do szpitala na próby wywołania ?

Lekarz prowadzący nie mam nikogo takiego , w UK ciąże prowadzą położne . Zostałam uprzedzona o tym ze przy usg w 36 tyg
    Mogą zadecydować kiedy nastąpi rozwiązanie , jest to zależne od wagi i rozwoju dziecka i cisnienia bo ono skacze . Oczywiście w pierwszej ciąży miałam cesarkę i tutaj tez się tak to skończy , nie będą ryzykować , liczymy się z tym ze przy tym dziecku rozwiązanie tez moze nastąpić wcześniej . ( pierwsza ciaza planowany termin 01/03 syn urodziny 26/01 z waga 4 kg czyli jakoś 5 tyg przed czasem wiec w okolicach 36 tygodnia ) Tutaj mowia ze termin na 14/12 a ja szykuje sie na listopad może nawet połowa :) wtedy nie byłam przygotowana nic nie było gotowe teraz przy drugim torbe będę miała spakowana już od 30 tyg i wyprawkę gotowa .

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Karo_88 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Jestem załamana... Planujemy z mężem wypad nad morze/ jeziorko. Wczoraj cała w skowronkach poleciałam na zakupy, mąż został z dziećmi... I szukałam, mierzyłam... We wszystkim czułam się jak słoń :P Chyba 3 godz łaziłam za strojem. W Gatta mieli specjalne majtki kąpielowe dla kobiet w ciąży, fakt całkiem wygodne, ale jak ja w nich wyglądałam :P Marzył mi się jednoczęściowy aby nie eksponować brzuszka za bardzo, ale okropnie wyglądałam. No i kupiłam dwu częściowy, spodenki + biustonosz, do tego na to chustę/ narzutkę. Też macie takie problemy ? Mam wrażenie ,że brzuch na tym etapie wygląda jak nieźle przejedzony niż ciążowy :P

Azzurra mam nadzieję, że łożysko się podniesie. U mnie też było niziutko a się podniosło, pomimo tego , że nie leżałam :)

Karo_88 gratuluję córeczki :) Super, że wszystko ok :) A jak lekarz mówi ,żeby się nie przejmować, to musi być dobrze :) Na kiedy masz wyznaczony termin ?

Lotopałanka kciuki za wizytę, oby to była już ostatnia <3

Dzieki za slowa otuchy!!! Jestem panikara wiec takie sytuacje mocno mnie doluja ale z drugiej strony lekarz u ktorego bylam jest specem od usg wiec musze mu zaufać. Gdyby nie odwolali mi wczoraj tej wizyty w luxmed, pewnie u nich nic by nie wyszło i byłabym w blogiej nieświadomości. A tak to wakacyjny nastrój prysnal i nie mam jutra ochoty nigdzie jechać. Termin 5 grudnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 11:00

Pola - nasze małe Szczęście, 28.11.2018 g. 17:57, 3760 g, 55 cm
    n59ydf9h9ac52dbu.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Kciuki za dzisiejsze wizyty.
    Dziękuję za słowa pocieszenia...z tym,że z poprzedniej ciąży mam doświadczenie, że jesli w 95% jest ok, to w 5% niestety nie jest i ja mogę do tego procenta należeć

Pamiętam, jak wszyscy mówili mi,że Mała "na pewno się jeszcze obróci", "ma jeszcze kupę czasu na właściwą pozycję". Chyba że sto razy to słyszałam od wszystkich. Jedynie mój lekarz tego nie mówił z taką pewnością, jak uskyszal że ja się nie przekręciłam
    No i wiecie...Mała się nie przekręciła, mimo tego że szanse na to były małe.
    Teraz to łożysko....
    Jest źle (ze mną) ale nie będę Wam tu truć bo faktycznie jeszcze za wcześnie.
    Dobrego dnia!

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się, poszłam do gina na NFZ z wynikiem histopatologicznym, jest ok.
    Łożysko nisko, przy ujściu szyjki macicy na przedniej ścianie, jest krwiak obok łożyska 10 mm.. Lekarz mówi, że do 3 tygodni powinno się podnieść. I reżim łóżkowy...
    Przepraszam, że tak o sobie ale nie mam głowy do nadrobic was..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 11:23

• Daniela Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Babeczki,

u mnie bez zmian - bez dobrego samopoczucia, bez brzuszka, bez ruchów i bez energii ;) Za to z wymiotami i mdłościami od rana do wieczora.

Azzurra, u mnie łożysko w ciąży z synem było nisko, ale podniosło się. Na tym etapie jest to jak najbardziej możliwe i tej myśli bym się trzymała. Ale ale: mojej przyjaciółce obniżyło się po 30 tc. Tzn od początku miała nisko, ale jeszcze chyba w 34 tc przesunęło się tak, że częściowo zasłoniło ujście. Miała cc.

Ja się na tym nie znam, ale czy nisko położone łożysko stanowi jakieś zagrożenie? Coś się z tym wiąże? Bo przodujące to wiem, że cc, ale Ty przecież z tego, co pamiętam chyba chciałaś drugie cc. Przepraszam, jeśli coś pomyliłam.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenusiu,
    bardzo się cieszę, że wyniki histopatologiczne są ok, że to "tylko" torbiel. Odetchnęłaś już trochę?

Karo, z tego, co mi wiadomo, to te torbielki to nic groźnego. Zazwyczaj samoistnie znikają.

Paula, będąc w ciąży z synem, kupowałam kostium kąpielowy w Decathlonie. Był spory wybór i fajne ceny.

Aaa, w przyszłym tygodniu mam wizytę - 17 lipca.

Połówkowe mam umówione, ale nie u mojego lekarza, bo nie dał jeszcze grafiku na sierpień, więc nie podaję terminu, bo będę chciała zmienić.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam zły dzień. Odebrałam wyniki..

Mimo brania clexane i acard czas krzepnięcia skrócił się o prawie 6sek a było już tak ładnie.. Teraz mam dolną granicę normy :/ Hematokryt za niski. I nic nie wiem. Do tego hemoglobina spadła bo przestalam przyjmować tabletki z buraka i jestem w punkcie wyjścia a miałam już ponad 14.. Teraz 12. Chyba trzeba do niego powrócić..

Czy któraś z Was przyjmując leki przeciwzakrzepowe bada sobie krzepliwość?

p19u3e3kqm3ubh3v.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, trzymaj się. Musimy wierzyć że będzie ok. Mam nadzieję, że masz możliwość zastosowania się do zaleceń i kogoś do pomocy?

Daniela, łożysko nisko miałam też na tym etapie w poprzedniej ciąży i się podniosło. Próbuję wierzyć,że i tym razem się podniesie. Bo preferencje co do drugiej cesarki to jednak jedno, a konieczność przelezenia np połowy ciąży w domu, podczas gdy mąż musi pracować a w domu mam nieco ponad roczne dziecko, to zupełnie co innego i wierz mi,że wolałabym 100 razy urodzić sn niż np. zostawić moją starszą córeczkę i iść w 30 tygodniu do szpitala i leżeć tam do końca. Tego się boję, bo chyba bym psychicznie nie podołała.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 620 621 622 623 624 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ