X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_88 wrote:
    Jestem po wizycie, ogolnie mamy zielone swiatlo na wyjazd (szyjka jest długa 4,7 cm i zamknieta, lozysko na tylnej ścianie, wody ok), doktor zrobił tez na bardzo dokladne usg (w zasadzie chyba jak polowkowe) i generalnie wszystko ok, serce pluca, jelita, nerki, konczyny itd i bedzie dziewuszka! Przynajmniej tak stwierdził dosc pewnie po chwili namyslu, choć niestety wspolpracowac nie chciała i miała zacisniete uda ale nic sterczacego nie bylo :) oczywiscie pojawia sie lyzka dziegdziu w tej beczce miodu... mianowicie dr dopatrzył sie obustronnej torbieli splotu naczyniowego w glowce. Kazal sie absolutnie nimi nie przejmować bo mówil ze one praktycznie zawsze znikają a ze sa wyizolowane (nie ma innych odchylen w usg i genetyczne tez bylo ok) to powinno i u nas tak byc. Za 2 tyg juz prawilne polowkowe i wtedy dr ma zwrocic na nie uwage. Teoretycznie nie wplywa to sbsolkutnie na funkcje mózgu czy zmysły ale moze to byc efekt infekcji (kazal powtorzyc tokso i zrobic cytomegalie), moze byc marker genetyczny (ale sama torbiel nie jest wiec mam nadzieje ze to nie to skoro spec od USG powtorzyl kilkakrotnie ze reszta jest ok) albo taki etap rozwoju mózgu (1-2% w 2 trym).
    Oczywiscie mozecie sobie wyobrazic mnie po wizycie, w polowie drogi wybuchnelam placzem... dopiero poczytalam po tym na necie i większość historii jest pozytywna, a mama ginekolog pisala ze dosc czesto takie torbiele wychodza zwl przy badaniach przed 20 tyg i 95 % zanika do konca 2 trym, ponoć niektórzy lekarze nawet o tym nie mówia jesli reszta w porządku żeby nie stresowac.
    Także ten... jutro chyba ogarniamy wyjazd. Będę się starala nie zadreczac wiec zmiana klimatu dobrze zrobi...

Na pewno będzie wszystko dobrze ! te torbielki często się wchłaniają , jedź na wakacje i nie stresuj się ;*

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Ja po wizycie. Jest super, z jednym ALE.
    Synuś wymiarami na 16 TC, fikal koziołki, ale póki co w położeniu główkowym ( dla mnie nowosc, bo córka była od początku pośladkowo).
    Niestety, jest powtórka z poprzedniej ciąży, czyli łożysko nisko na przedniej ścianie. Oczywiście usłyszałam standardowy tekst żeby się nie denerwować, bo ono się pewnie podniesie ( poprzednio się faktycznie podniosło i na połówkowych było już poza ryzykiem przodowania), ale niepokój zasiany....

Lekarz bardzo się dziwił, że w opisie z prenatalnych mam że łożysko jest wysoko. Pytanie, czy ono może też wędrować w dół? bo z tego co wiem( a raczej mi się wydawało) raczej wędruje do góry i się podnosi, a nie w dół w kierunku szyjki:/

Nie wiem ja tylko słyszałam o podnoszeniu sie łożyska , ale ma jeszcze czas więc się podniesie na pewno :) zawsze jak lekarz coś powie to człowiek potem duma , ale oszczedzaj się i mysl pozytywnie ;*

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Witam Piękne...
    Ja już od godziny w kolejce do chirurga znowu... Dobrze że dzięki ciąży jestem pierwsza w kolejce bo nie wiem o której bym stąd wyszła...ostatnio tak szybko mi czas mija że szok...

Ja dzisiaj byłam na badaniach ... wygłodziłam dziecko od rana do 10 bo nikt łaskawie nie przepuścił ... dobrze ze mama ze mną pojechała to stała w koleinie ogromnej , a ja siedziałam na podwórku , bo bym tam spadła 5x

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Jestem załamana... Planujemy z mężem wypad nad morze/ jeziorko. Wczoraj cała w skowronkach poleciałam na zakupy, mąż został z dziećmi... I szukałam, mierzyłam... We wszystkim czułam się jak słoń :P Chyba 3 godz łaziłam za strojem. W Gatta mieli specjalne majtki kąpielowe dla kobiet w ciąży, fakt całkiem wygodne, ale jak ja w nich wyglądałam :P Marzył mi się jednoczęściowy aby nie eksponować brzuszka za bardzo, ale okropnie wyglądałam. No i kupiłam dwu częściowy, spodenki + biustonosz, do tego na to chustę/ narzutkę. Też macie takie problemy ? Mam wrażenie ,że brzuch na tym etapie wygląda jak nieźle przejedzony niż ciążowy :P

Azzurra mam nadzieję, że łożysko się podniesie. U mnie też było niziutko a się podniosło, pomimo tego , że nie leżałam :)

Karo_88 gratuluję córeczki :) Super, że wszystko ok :) A jak lekarz mówi ,żeby się nie przejmować, to musi być dobrze :) Na kiedy masz wyznaczony termin ?

Lotopałanka kciuki za wizytę, oby to była już ostatnia <3

Kochana na pewno pięknie wyglądasz :) ja siebie uwielbiam w tej ciązy nawet kiedy czuje sie jak smok hehe :D tak mnie cieszy jak rosnę , ale to moze tylko ja mam taki shiz , bo tyle czekałam na tą ciążę , nie wiem heh...
    Zazdroszczę wakacji , ja mam zakaz na podróżowanie

Paula222 lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Witam się, poszłam do gina na NFZ z wynikiem histopatologicznym, jest ok.
    Łożysko nisko, przy ujściu szyjki macicy na przedniej ścianie, jest krwiak obok łożyska 10 mm.. Lekarz mówi, że do 3 tygodni powinno się podnieść. I reżim łóżkowy...
    Przepraszam, że tak o sobie ale nie mam głowy do nadrobic was..

Leżeć i pachniec , na pewno będzie dobrze :* współczuję stresów

Aga9090 lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :)

Byłam na małym urlopie, za chwilę będę Was nadrabiać ale pewnie zajmie mi to pół dnia bo w 5 dni to pewnie pierdylian stron jest :D

Mam tylko pytanie na szybko. Zrobiłam dzisiaj TSH i FT4. TSH wyszło 2.3 norma do 4.1 więc ok ale FT4 17.59 z normą na 2 trymestr do 17... Masakrycznie się boję.. Miała któraś z Was tak? Mam wizytę dopiero w poniedziałek ;(

agniecha2101 lubi tę wiadomość

vcvau8q.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ale mam zły dzień. Odebrałam wyniki..

Mimo brania clexane i acard czas krzepnięcia skrócił się o prawie 6sek a było już tak ładnie.. Teraz mam dolną granicę normy :/ Hematokryt za niski. I nic nie wiem. Do tego hemoglobina spadła bo przestalam przyjmować tabletki z buraka i jestem w punkcie wyjścia a miałam już ponad 14.. Teraz 12. Chyba trzeba do niego powrócić..

Czy któraś z Was przyjmując leki przeciwzakrzepowe bada sobie krzepliwość?

Ja badam sobie , ale u mnie na razie ok jest . Skontroluj ze swoim lekarzem lub hematologiem , często im wyższa ciąża trzeba dobrać większą dawkę heparynki . Ddimery jakie masz ?

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela wrote:
    Ale musiałaś leżeć w szpitalu z powodu nisko położonego łożyska? To współczuję, u mnie sąsiadka z łożyskiem przodującym do końca ciąży normalnie chodziła. Przyjaciółka też. Pracowała do 7 miesiąca, i dopiero jak poszła na zwolnienie, to jej się łożysko obniżyło.

Ja leżałam w domu część ciąży, ale z powodu skracającej się szyjki. Mając niechodzące dziecko w domu. Dlatego uważam, że martwienie się na zapas nic nie wnosi, bo sytuacja może nas zaskoczyć w każdej chwili. Nie znamy przyszłości i trzeba to zaakceptować. Wiele rzeczy może się wydarzyć, gdybyśmy o tym wszystkim myślały, to zamiast na porodówce, wylądowałybyśmy w psychiatryku ;) Ja sytuacji z szyjką też się nie spodziewałam.

A teraz wiem, że sytuacja może się powtórzyć, mam w domu dwójkę dzieci 3 i 4 latka i postanowiłam nie zajmować swojej głowy lękami, bo są ważniejsze sprawy.

Ja mam takie podejście, że strachowi nie wolno się poddawać. Gdybym podporządkowała swoje życie lękom, to bym nie miała córki i teraz też bym nie była w ciąży. Wiele osób po takich przeżyciach, jak ja miałam z synem, nie odważyłoby się na kolejną ciążę. To nie jest tak, że się nie boję, bo boję się bardzo, ale nie wyobrażam sobie, by to strach miał mi układać życie.

Azzurra, wiem, że to może łatwo się mówi, każdy ma inny charakter i wrażliwość, ale może postaraj się odłożyć trochę pesymistyczne myśli na bok. Albo pisz je nam tutaj w chwilach słabości, wyrzucaj je z siebie i niech Ci będzie lżej.

Ja za Ciebie wierzę, że będzie dobrze. Gdybym potrafiła, to moimi myślami, bym to Twoje łożysko podniosła.

A wiecie, w ciąży z córką, gdy już miałam praktycznie zgładzoną szyjkę, miałam taki sen, że urodziłam, spojrzałam na córkę, stwierdziłam, że jest za mała, i włożyłam ją sobie z powrotem ;)

Daniela to prawda strachowi nie można się poddać ! też coś o tym wiem ... kolejny cytat do zapisania ;*

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Hej Dziewczynki :)

Byłam na małym urlopie, za chwilę będę Was nadrabiać ale pewnie zajmie mi to pół dnia bo w 5 dni to pewnie pierdylian stron jest :D

Mam tylko pytanie na szybko. Zrobiłam dzisiaj TSH i FT4. TSH wyszło 2.3 norma do 4.1 więc ok ale FT4 17.59 z normą na 2 trymestr do 17... Masakrycznie się boję.. Miała któraś z Was tak? Mam wizytę dopiero w poniedziałek ;(

Ja dzisiaj robiłam tarczycowe , nie masz tak dużo podwyższone nie martw się . A chodzisz do endo ? ja jutro idę to popytam o normy

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a ja dzisiaj byłąm na badaniach , zjadłam obiad pospałam :) 2 dni wyjęte z życia bo myślałam , że to brzuszek się stawia a to mała się wypina :D
    Taki cudaczek mały hihi nie umiem zrobić zdjęcia ale uczucie niecodzienne ;D już widzę te stopy wystające za kilka tyg :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/af425fde291f.jpg

Lotopałanka, madzikkj, agniecha2101, Dip88, Paula222, inaa, daria184 lubią tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Ja dzisiaj robiłam tarczycowe , nie masz tak dużo podwyższone nie martw się . A chodzisz do endo ? ja jutro idę to popytam o normy

Chodzę ale dopiero w poniedziałek mam wizytę :( i już wiem, że nie będę spać po nocach :(

Czym grozi wysokie FT4? Nie mogę znaleźć jednoznaczej odpowiedzi ;(

vcvau8q.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzę ale dopiero w poniedziałek mam wizytę :( i już wiem, że nie będę spać po nocach :(

Czym grozi wysokie FT4? Nie mogę znaleźć jednoznaczej odpowiedzi ;(

Ale Ty nie masz wysokiego ft4 :) spokojnie masz delikatnie podwyższone :) moze doktor zwiekszy dawkę leku , a moze nic nie zrobi i samo spadnie , zobaczysz . Nie martw się nie ma tak źle

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Ale Ty nie masz wysokiego ft4 :) spokojnie masz delikatnie podwyższone :) moze doktor zwiekszy dawkę leku , a moze nic nie zrobi i samo spadnie , zobaczysz . Nie martw się nie ma tak źle

Dziękuję Kochana za słowa pocieszenia :* eh strasznie się boję.. no ale nic, czekam do poniedziałku.. A teraz biorę się za górę prania po wyjeździe i za nadrabianie forum :*

Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze ;*

vcvau8q.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kochana za słowa pocieszenia :* eh strasznie się boję.. no ale nic, czekam do poniedziałku.. A teraz biorę się za górę prania po wyjeździe i za nadrabianie forum :*

Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze ;*

Ja tez jutro odbieram wyniki i zawsze jestem zdygana... bierz tabletki i czekaj do wizyty ja jutro sie postaram dopytać jak będzie jak , bo mam wizytę bez umawiania się ;p w locie xD

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie, bąbel nie chciał dać się zmierzyć, ale udało się zobaczyć co ma między nóżkami :) będzie chłopak :)

Następna wizyta 3.08.

Aga9090, Lotopałanka, bondzik007, Azzurra, Karolcia27, agniecha2101, olciaa, Dip88, RudyTygrysek, Paula222, inaa, agulineczka, daria184 lubią tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Dzięki dziewczyny. Naprawdę dziękuję za wsparcie.
    Być może tak to jest- jesteśmy w stanie duuuzo więcej wytrzymać niż nam się wydaje a po wszystkim jeszcze się uśmiechnąć.
    Ja naiwnie liczyłam, że najgorsze w tej ciąży już za mną ( prenatalne ok i łożysko daleko) a tu się okazało że ktoś się pomylil i różnie może być. Pewnie to taka reakcja na "zabranie" mi tego spokoju.
    A przecież tak jak piszecie, jest duża szansa że skończy się na niczym.
    Aga, a Tobie kazał leżeć z uwagi na krwiaka czy łożysko? Bo mi nic nie powiedział o leżeniu. Kazał się nie martwić i cieszyć zdrowym dzieckiem.
    Slaby ze mnie egzemplarz, trzeba przyznać:(
    Kochana nawet nie wiesz jakie silne potrafią być kobiety.
    Mam leżeć z względu na to, że łożysko jest przy ujściu szyjki macicy, mam leżeć i do 3 tygodni powinno się podnieść

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Ja badam sobie , ale u mnie na razie ok jest . Skontroluj ze swoim lekarzem lub hematologiem , często im wyższa ciąża trzeba dobrać większą dawkę heparynki . Ddimery jakie masz ?

Wizytę u swojego lekarza prowadzącego mam dopiero 4 września, ale wyniki wyślę wcześniej. A do hematologa nie chodzę, bo nie mam potrzeby z doświadczeniem mojej dr :P Ddimery niebadane. Kontaktowałam się ze znajomym lekarzem rodzinnym i stwierdził, że mam hematokryt ładny więc krew jest rzadka a o to chodzi, a aptt może się skracać gdy są nieodpowiednie wyniki moczu. A nie miałam ostatnio ciekawych. Zobaczymy, w piątek wyślę jej wszystkie wyniki i zobaczymy co powie. W normie się nadal mieszczę bo mam 27sek obecnie, a norma od 26.

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_94 wrote:
    My już po wizycie, bąbel nie chciał dać się zmierzyć, ale udało się zobaczyć co ma między nóżkami :) będzie chłopak :)

Następna wizyta 3.08.
    Ależ mamy chłopaczków na wątku:-)!
    Gratuluję!

Malutka_94 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Kochana nawet nie wiesz jakie silne potrafią być kobiety.
    Mam leżeć z względu na to, że łożysko jest przy ujściu szyjki macicy, mam leżeć i do 3 tygodni powinno się podnieść
    Nie wiem, ja to beksa chyba jestem i jak nie mam gwarancji, że coś jest na pewno ok , to się martwię. To tak jak już pisałam- NA PEWNO to corka miala się przekręcić główką w dół i g... z tego.
    No mi nic o leżeniu nie mówił, więc chyba pozostaje mi zaufać lekarzowi i poczekać do kolejnego USG z nadzieją,że będzie ok. Choć oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie rozważała konsultacji u innego lekarza...

Dziewczyny, pisalyscie coś o strojach kąpielowych-ja przed wyjazdem nad morze zaopatrzyłam się w tzw. tankini. I powiem szczerze, że mimo tego że już trochę na plusie jestem, to wyglądam w tym wynalazku całkiem całkiem:)

Magic, ja z ciekawości zetknęłam na swoje wyniki z poprzedniej ciąży- ft 4 było lekko poniżej normy. Gin mnie wysłał do endokrynologa(jak sam stwierdził, trochę żeby dmuchać na zimne) a ten dał bodajże 50 Euthyrox (czy jak to tam się pisze). Wydaje mi się, że takie lekkie wahania tych hormonów to przypadłość wielu ciężarnych i nie ma się czym martwić, tym bardziej że jesteś pod opieką.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej moje kochane :-* od wczoraj nie pisałam, ale w końcu wygrzalam trochę dupkę na sloneczku i opalilam nóżki. Potem z emkiem zaczęliśmy oglądać jakiś fajny serial netflixie i zaciekawił Nas nieźle, więc od razu trzy odcinki poszły :-P Za to dzisiaj wylądowałam na IP... :-( Na szczęście wszystko dobrze (podobno!) Pojechałam, bo od wczoraj właśnie strasznie twardniał mi cały brzuch i bałam się czy szyjka się nie skraca, nawet mężu pytał się, co ten brzuch taki twardy. No i udało się, że od razu mnie przyjęli, ale dobrze wszystko. Gin powiedziała, że powinno się to sprawdzać na leżąco, po chwili leżenia, a mi generalnie twardnial jak chodziłam lub stałam. Szyjka zamknięta, 3.5 cm mowila, że to ok. Łożysko bez przodowania. I uwaga :-) mówi, jaka ładna dziewczynka :-P więc chyba jednak będzie córeczka :-) Teraz postanowiłam trochę odpocząć przez najbliższe dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 16:03

agniecha2101, Dip88, Malutka_94, Paula222, inaa lubią tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

‹‹ 622 623 624 625 626 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ