X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope2018 wrote:
    Kobietki czytalam właśnie artykuł o cholinie w ciazy...
    na codzień jem Femibion 2 i tam w ogole nie ma choliny, a DHA jest za malo.
    Czy wy jakos to suplementujecie?
    jakie witaminy bierzecie na codzień?
    znacie moze jakies produkty z sama cholina albo cholina+dha?

Ja nie suplementuje w ogóle choliny. Jej zresztą nawet nie ma w rekomendacjach dla ciężarnych ale zrobiło się wielkie bum na nią :)
    Biorę metyle oddzielnie zgodnie z zaleceniem mojego lekarza i wszystko jest okej ale wiadomo ze co lekarz i doświadczenie zawodowe to inna opinia. Moja doktor stwierdziła że żadne z suplementów nie dla mnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 20:42

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Gusia28 Koleżanka

Wysłany: 17 lipca 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Ja nie suplementuje w ogóle choliny. Jej zresztą nawet nie ma w rekomendacjach dla ciężarnych ale zrobiło się wielkie bum na nią :)
    po co Wam choliny i inne takie;)? ja po przygodach z suplementacja w pierwszej ciazy, w tej nie biore niczego oprocz kwasu foliowego i wit.D- kazdy lekarz mi mowi, jesli wyniki sa dobre to niczego nie suplementujemy bo po co;)?

bondzik007, Aga9090 lubią tę wiadomość

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia28 wrote:
    po co Wam choliny i inne takie;)? ja po przygodach z suplementacja w pierwszej ciazy, w tej nie biore niczego oprocz kwasu foliowego i wit.D- kazdy lekarz mi mowi, jesli wyniki sa dobre to niczego nie suplementujemy bo po co;)?

Jeśli mozesz powiedzieć, to jakie miałaś przygody w poprzedniej ciąży związane z suplementacja? Nie wiem czy to prawda, ale dziecko może być większe jak się łyka witaminy, ale być może to bzdury, nie wiem...gdzieś tak czytałam.

Mi za to prenatal Duo w ogóle nie przypadł, mam po nim okropne zaparcia i wróciłam do brania wszystkiego osobno. Obecnie biorę Folian, kompleks witamin B, wit. D3, magnez, cholinę i DHA. Muszę jeszcze dokupić chyba jod no i zobaczymy jak wyniki żelaza.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    A mówiłaś lekarzowi? Co on na to?

Bo ja ostatnio zapomniałam, ale teraz wspomnę bo aż się ostatnio wystraszyłam.

Raz byłam nawet na IP :D zrobili mi USG i ciąży i brzucha i nic nie znaleźli. Lekarz mój powiedział że to nie jest nic nienormalnego. Albo rozciąga się macica albo poprostu coś mnie.. wzdyma i taka kolka :)

vcvau8q.png

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    giovanedonore wrote:
    Mam to samo. Prowadząca tłumaczyła, że jeżeli częściej po prawej stronie to więzadła. Można ratować się nospa. Ja ok 15tc miałam najgorzej, teraz już sporadycznie. Z lewej strony może z kolei świadczyć o kolce jelitowej- a na pewno wiecie z własnego doświadczenia, jak układ pokarmowy świruje. Ja tak miałam parę dni i wprowadziłam mega lekkostrawną dietę na tydzień, schudłam, ale przeszło jak ręką odjął.:)

Z prawej też kolka może być :)

vcvau8q.png

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Wydaje mi się, że te różne bole i dolegliwości są normalne. Mnie też nie raz boli podbrzusze, kręgosłup coraz częściej i od dwóch dni znowu głowa :-( ale to wina pogody i ciśnienia :-( mi na szczęście Apap dosyć pomaga, ale muszę się położyć i poczekać aż zacznie działać, bo gdybym wzięła i coś robiła, chodzila to by mi nie przeszło.

Mi zaczęły dodatkowo krwawić dziąsła i gdzie niegdzie mam spuchnięte ;/

vcvau8q.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to też norma w ciąży :-) jak nie zapomnę to napiszę Wam jutro śmieszna historię mojego męża z dzieciństwa z kolka jelitowa :-P bo teraz już tak głowa się rozhulala, że idę już spać :-(:-* miłego wieczoru :-*

agniecha2101 lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    Ja podobnie jak Karmelkovaa.... :)

Prenatal Duo także :) Kupiłam Femibion 2 ale wziełam tylko 1 dzień i przestawiłam się na Prenatal

vcvau8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia28 wrote:
    A już myślałam, że tylko ja mam takie zdanie :)

• Karo_88 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczesnej brałam Muellers Mama, jeśli chodzi o sklad super, polecany przez ginke, bez dodatkow i nie miałam zaparc. Niestety jest dosc trudno dostępny i ostatnio mezu zakupil Prenatal Duo. Oczywiscie po nim zaczęły się kłopoty z wyproznianiem. Kończę opakowanie i wracam do Muellersa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2018, 21:47

Pola - nasze małe Szczęście, 28.11.2018 g. 17:57, 3760 g, 55 cm
    n59ydf9h9ac52dbu.png
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2018, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Zuza, ja zarówno prenatalne jak i połówkowe robię w Babka Medica. Jest to jedna z większych przychodni, sprzęt mają dobry. Ja tam chodzę też z córką, bo mają dobrych pediatrów. Z tym,że za USG prenatalne płaciłam 280:/połówkowe na szczęście mam w pakiecie z PZU. Robią USG 3/4d-weszystko Ci powiedzą na infolinii.
    Ja tam wybieram się na połówkowe do lekarza, u którego byłam w ciąży z córką-mruk totalny, nie uśmiechnął sie ani razu ale za to ma wiedzę i opinię dobrego specjalisty. Teraz byłam na prenatalych u bardzo miłego pana doktora, który co prawda super atmosferę wprowadził i żartował sobie z nami ale nie wpisał mi łożysko wysoko, a ja mam nisko wg mojego gina:/ ale oczywiście wszyscy lekarze wykonujący tam takie badania mają odpowiednie uprawnienia.

Azzurra wlasnie umowilam wizyte w u dr. A. Mlynarczyk w tej klinice Babka Medical na Slominskiego . Niestety przez portal znany lekarz nie moge wybrac rodzaju usg wiec jutro bede do nich dzwonic.
    Czytalam ze ta klinika ma dobre opinie I jest chwalona zobaczymy :)
    Mam jednak w sobie nie chce do lekarz ginekllogow plci meskiej - niesmak po pierwsze wizycie w szkole sredniej , byl nieprzyjemny i niedelilatny doktor - od tamtej pory wybieram tylko kobiety. Jakos mam wiecej zaufania I mniej stresu :)

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kolejnego deszczowego dnia, po kolejnej nieprzespana nocy z rzędu....

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty....

Miłego dnia

ZUZAUK lubi tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do suplementów, to ja brałam prenatal duo, ale właśnie zaparcia, kołki - masakra. Przerzuciłam się na femibion ale to samo. I lekarka powiedziała że nie muszę tylko żebym jadła wit.d i kwasy dha.

Plus acard oczywiście.

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    I ja się witam porannie. Oczywiście w stolicy równiez kolejny deszczowy dzień, ja już mam dość:/
    Słuchajcie, wczoraj jeszcze mi odpisali z tego Nexta, że niestety wyprzedali wszystkie te piżamy i zwrócą mi dziś kasę. Także mam bluzkę bez spodni:-)

Zuza, ja też byłam zwolenniczką kobiet ginekologów, dopóki nie trafiłam do mojego. A po badaniu na IP przez bardzo miłą panią doktor, która przez moją pochwę pokazywała stażystce jak czuć jak dziecko jest położone miednicowo,mam uraz do kobiet :-) w takim razie życzę udanego USG. Ja coś czuję, że też się umówię na dniach gdzieś na takie przed-polowkowe żeby sprawdzić jak tam łożysko.
    Dobrego dnia!

ZUZAUK lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Mezatka2015 Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja mam wrazenie ze brzuszek jest ciezki i mimo spania spie zle?
    To juz 20 tydzien, za tydzien polowkowe i szczerze chce to jyz miec za soba.

ZUZAUK lubi tę wiadomość

Czerwiec 2015 - antykoncepcja odstawiona
    Kwiecien 2018 - 2 kreski na tescie!
    0d1y9jcgf62u3v9c.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powodzenia dzis na polowkowych... ja bede dopiero miec w piatek a juz przezywam.

zi13rjjgy7oea2if.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh oddałam dziś krew na badanie tsh, hemoglobiny glikowanej i magnez i już się boję wyników....

W ogóle dowiedziałam się że w szpitalu w którym zamierzam rodzic muszę być tydzień przed terminem na oddziale a po porodzie aż 5 dni trzymają tylko nie wiem po co aż tyle.... Muszę wypytac diabetologa.... W poprzedniej ciąży rodziłam w sobotę a w poniedziałek szłam do domu... No jestem ciekawa co i jak....

Hehehe... Maluszek od wczoraj daje o sobie konkretnie znać cały czas... Aż jestem zdziwiona... Pewnie tak będzie coraz częściej....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 09:40

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia! :)

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mezatka2015 wrote:
    Czy tylko ja mam wrazenie ze brzuszek jest ciezki i mimo spania spie zle?
    To juz 20 tydzien, za tydzien polowkowe i szczerze chce to jyz miec za soba.
    Mężatka mam tak samo jak ty , co prawda za dwa tygodnie połówkowe ale stresuje się niemiłosiernie do tego w najbliższa niedziele wychodzę za mąż co potęguje nieprzespane noce ....

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim :) powodzenia na dzisiejszych wizytach :)

Dzisiaj rano Mikołajek postanowił przywitać się z mamą, czułam jak się kręci w brzuszku :)

agulineczka, agniecha2101, Dip88 lubią tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
‹‹ 644 645 646 647 648 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ