X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha wyniki dopiero jak pójdę do diabetologa za jakieś 2 tyg mniej więcej, bo u niej w karcie będą

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula czekamy na wieści.... :)

Mindusia od Ciebie też na wieści czekam.... Co w ogóle słychać.... Bo ostatnio albo Cię nie ma albo przegapiłem jakiś post

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 18:37

Paula222 lubi tę wiadomość

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyszczek wrote:
    Karmelkovaa nie mam heparyny i żaden lekarz mi nie mówił. Pewnie u Twojej koleżanki stwierdzili, że potrzebna. Mnie bardziej nastawiali, że pierwszy trymestr najgorszy bo ta druga macica gdzie nie ma ciąży powoduje skurcze no i żebym nie urodziła wcześniej bo tak też może być. Ale mam nadzieję, że dotrwamy do stycznia.

Dziewczyny piszecie o rozstępach, ja mam krem z Bielendy ale kurczę zapominam się codziennie smarować. Normalnie chyba przypomnienie wpiszę w komórkę bo skleroza u mnie straszna :(.

Aguś 90 ja też Pregna Plus i Pregna DHA. Aż myślałam jak dziewczyny pisały o suplementach, że ja tylko to zażywam. Ale jeszcze Ty więc super ;).

Właśnie jeśli chodzi o kosmetyki to piszcie co i jak bo ja zielona w temacie jestem :). Moja mama mówiła, że całe życie Bambino używała przy dzieciach i to jedyna marka, którą znam :).

Oczywiście, że będzie dobrze :) ale zawsze możesz lekarza zapytać co mysli o tym tak dla bezpieczeństwa , pytać zawsze można czy trzeba czy nie :)

Ja na pewno nie będę używac oliwek nie cierpię ... lepi to sie to , klei , tłuste bleh :D

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połówkowe przesunęło się dobrą godzinę, dopiero do domu wróciłam...
    Więc z Wojtkiem na tą chwilę wszystko ok :) Waży 472 g.
    Niestety łożysko nadal pcha się do ujścia szyjki :P Mam nadzieję, że jednak się podniesie. Ale od 6 tyg nie podniosło się praktycznie nic. Noo zobaczymy

Lotopałanka, Malutka_94, agniecha2101, Dip88, Karolcia27, inaa, Aguś 90 lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także biorę Prenatal Duo i już myślałam, że tylko u mnie czarna smoła w wc ;) nawet lekarza pytałam, ale okazało się, że to przez żelazo, które jest w składzie.

Co do specyfików na rozstępy ja smaruję się od jakiegoś miesiąca kremem Palmer's. Jak na razie nie zrobił mi się żaden rozstęp i mam nadzieję, że tak zostanie, chociaż smaruję tylko wieczorem po prysznicu. W ogóle to ja nie znoszę mieć tłustej skóry, nawet po goleniu nóg nakładam balsam może z raz na 30 goleń. A co do brzuszka, to już mam całkiem całkiem pokaźny. Z dnia na dzień się powiększa. Liczę się z tym, że po mojej dwójeczce coś zostanie. Najbardziej nie chciałabym tylko tej obwisłej skóry.

Karmelkova czekam z niecierpliwością na Twoją listę zakupów i zamierzam ukraść jakiś pomysł :) też jestem zupełnie zielona w tych sprawach, niby czytam, ale jeszcze nic nie kupuje, wydaje mi się, że jest za wcześnie.

Gratuluję wszystkim wizytującym dzisiejszego dnia :) wspaniale nam te dzieciaczki rosną :D

MagicCherryCupcake lubi tę wiadomość

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Dziewczyny ja od rana stałam w garach, zrobiłam krem z pomidorów i placek po zbójnicku z gulaszem. Zjedliśmy z mężęm bo wpadł w międzyczasie i teraz leżę i chyba po 1 nogi mi odpadną bo się zmęczyłam a po 2 pęknę ! z przejedzenia :D hhah masakra :)

Steperek mnie woła ale chyba nie dam rady, w poniedziałek byłam na fitnesie dla mam, było zastepstwo i laska bardzo ostrożnie nas traktowała i myślałam że lajcik, a tu mam zakwasy bo robiła bardzo dużo powtórzeń :D

Polecam te zajęcia - jestem super odprężona po nich i jest nadzieja, że jak będę się ruszać to na koniec ciąży nie będzie tragedii. Wiem, że to głupie - brzuszki ciążowe są piękne itd nie ma co narzekać, dziecko najważniejsze ale ja panicznie boję się że mi potem za dużo zostanie.. Wy też tak macie czy tylko mi odbija?
    To tak jak ja, od rana gotowanie, pieczenie i robienie przetworów :-) Jakaś faza mnie dziś naszła ;-) poza tym obrodził mi ogródek w tym roku i muszę zrobić coś z nadmiarem cukinii, ogórków i fasolki szparagowej :-) Na obiad zrobiłam bigos z CUKINII :-) pierwszy raz robiłam i bardzo smaczny jest :-)
    A przed chwilą wyjełam z piekarnika bułeczki drożdżowe z nadzieniem orzechowym :-)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a11c82076e62.jpg Takie serdusia dla męża :-)

Co do brzucha i "nad"kilogramów, to ja się jakoś tym nie przejmuję. Może dlatego, że przytyłam w ciągu ostatnich lat 20kg i już się z tym jakoś udało mi pogodzić i myślę, że gorzej już nie będzie :-P

JaKa, Malutka_94, Azzurra, Pyszczek, MagicCherryCupcake, Jaszmurka, Aguś 90 lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Niestety łożysko nadal pcha się do ujścia szyjki :P Mam nadzieję, że jednak się podniesie. Ale od 6 tyg nie podniosło się praktycznie nic. Noo zobaczymy

Zazdroszczę , że już po i gratuluję dobrych wieści :) co do łożyska odpoczywaj dużo i już , nie masz wpływu na to ;*

Paula222 lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Super, że z maluchem wszystko ok :)
    A co do tego łożyska to lekarz nakazał mi leżeć, bo inaczej szpital,tez mam nisko i przy ujściu szyjki

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę , że macie wene do pieczenia ;p ja lubię ale pogoda mi nie pozwala się zmobilizowac :/

Własnie zakręciłam kolejne 10 słoiczków ogórków uff xD

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• JaKa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha, ale te serduszka pysznie wyglądają, jem je oczami :)
    Skąd Wy bierzecie siły na gotowanie, pieczenie, robienie przetworów? Ja ledwo wracam z pracy, po drodze jakieś zakupy, wstąpie na chwilę do rodziców i mam dosyć do końca dnia. Czasem coś w domu ogarnę, jakieś pranie, coś posprzątam i padam :/ Niby siły i energia są, ale to nie to samo co wcześniej. A od kuchni jak mnie odrzuciło na początku, kiedy wymiotowałam, tak teraz tylko na chwilę coś szybko do jedzenia zrobić i wychodzę. Nie wyobrażam sobie spędzić tam kilku godzin gotując.

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa - wiesz jak chodzisz do pracy to ja i tak podziwiam , bo ja się nie nadaje hehe także nie dziw się , że brak sił :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Kai Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwne to liczenie tygodni i miesięcy. Piszecie, że po skończeniu 21 tygodni zaczynacie 6. miesiąc... hmm... ale skoro ciąża trwa 40 tygodni lub 9 miesięcy, to po skonczeniu 20. tygodnia mamy za sobą równo połowę, czyli 4,5 miesiąca. Zatem tydzień później raczej nie będziemy miały za sobą 5 miesięcy.
    Myślałam sobie o sensownym przeliczniku i doszlam do wniosku, że to chyba jest tak. 9 miesięcy po 4 tygodnie to by było 36 tygodni, ale wiemy, że miesiąc ma nawet do 3 dni więcej niż 4 tygodnie. Ponadto licząc ciążę od ostatniej @, zawsze się parę dni jeszcze doliczy, stąd te 4 tygodnie więcej. Gdzieś je wcisnąć trzeba, najlepiej co drugi miesiąc. W ciąży mamy cztery miesiące parzyste, więc to tam najłatwiej dodać. Wtedy byloby tak:
    1. miesiąc 1-4 tygodnie, 2. 5-9, 3. 10-13, 4. 14-18, 5. 19-22, 6. 23-27, 7. 28-31, 8. 32-36, 9. 37-40.
    Czyli u mnie 22 tydzień, a zarazem 5 miesiąc skończy się 29 lipca, co by się w miarę zgadzało, skoro tp mam na 2 grudnia.

agniecha2101, Irminka1231, Karolcia27 lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to w zasadzie różnicy nie robi , moja ciąża i tak nie będzie trwać 40 tyg raczej z planowanym cc ;p
    Tyle wiem , że jak na suwaczku jest np 19+ to jest skończone 19 tygodni a leci tydzień 20 :) co do miesięcy jest napisane w internetach od kiedy do kiedy jaki miesiąc trwa :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Dziwne to liczenie tygodni i miesięcy. Piszecie, że po skończeniu 21 tygodni zaczynacie 6. miesiąc... hmm... ale skoro ciąża trwa 40 tygodni lub 9 miesięcy, to po skonczeniu 20. tygodnia mamy za sobą równo połowę, czyli 4,5 miesiąca. Zatem tydzień później raczej nie będziemy miały za sobą 5 miesięcy.
    Myślałam sobie o sensownym przeliczniku i doszlam do wniosku, że to chyba jest tak. 9 miesięcy po 4 tygodnie to by było 36 tygodni, ale wiemy, że miesiąc ma nawet do 3 dni więcej niż 4 tygodnie. Ponadto licząc ciążę od ostatniej @, zawsze się parę dni jeszcze doliczy, stąd te 4 tygodnie więcej. Gdzieś je wcisnąć trzeba, najlepiej co drugi miesiąc. W ciąży mamy cztery miesiące parzyste, więc to tam najłatwiej dodać. Wtedy byloby tak:
    1. miesiąc 1-4 tygodnie, 2. 5-9, 3. 10-13, 4. 14-18, 5. 19-22, 6. 23-27, 7. 28-31, 8. 32-36, 9. 37-40.
    Czyli u mnie 22 tydzień, a zarazem 5 miesiąc skończy się 29 lipca, co by się w miarę zgadzało, skoro tp mam na 2 grudnia.
    Przyjmuje się, że ciąża trwa 10 miesięcy księżycowych (każdy po 28 dni), czyli 9 miesięcy kalendarzowych – inaczej 280 dni. Za jej początek bierze się pierwszy dzień ostatniej miesiączki – to tzw. reguła Naegelego.

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula super ze Wojtuś ma się dobrze. A z łożyskiem mam to samo niestety. Bardzo liczę na to że się podniesie. Za Twoje też będę trzymać kciuki:-) i za Agi też. W końcu nie chcemy tu problemów!

Agniecha, to jest szansa że po ciąży będziesz ważyła mniej niż przed. Jeśli planujesz kp to Małe wszystkie zapasy z Ciebie wyssie zobaczysz;)
    Kai, z tym liczeniem ciąży to jakaś wyższa matematyka. Ja tam wiem tyle że dziś zaczęłam 17 tydzień. To chyba 5 miesiąc?

Aga9090, agniecha2101 lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

1 tydzień ciąży 1 miesiąc 1 trymestr
    2 tydzień ciąży 1 miesiąc 1 trymestr
    3 tydzień ciąży 1 miesiąc 1 trymestr
    4 tydzień ciąży 1 miesiąc 1 trymestr

5 tydzień ciąży 2 miesiąc 1 trymestr
    6 tydzień ciąży 2 miesiąc 1 trymestr
    7 tydzień ciąży 2 miesiąc 1 trymestr
    8 tydzień ciąży 2 miesiąc 1 trymestr

9 tydzień ciąży 3 miesiąc 1 trymestr
    10 tydzień ciąży 3 miesiąc 1 trymestr
    11 tydzień ciąży 3 miesiąc 1 trymestr
    12 tydzień ciąży 3 miesiąc 1 trymestr
    13 tydzień ciąży 3 miesiąc 1 trymestr

14 tydzień ciąży 4 miesiąc 2 trymestr
    15 tydzień ciąży 4 miesiąc 2 trymestr
    16 tydzień ciąży 4 miesiąc 2 trymestr
    17 tydzień ciąży 4 miesiąc 2 trymestr

18 tydzień ciąży 5 miesiąc 2 trymestr
    19 tydzień ciąży 5 miesiąc 2 trymestr
    20 tydzień ciąży 5 miesiąc 2 trymestr
    21 tydzień ciąży 5 miesiąc 2 trymestr
    22 tydzień ciąży 5 miesiąc 2 trymestr

23 tydzień ciąży 6 miesiąc 2 trymestr
    24 tydzień ciąży 6 miesiąc 2 trymestr
    25 tydzień ciąży 6 miesiąc 2 trymestr
    26 tydzień ciąży 6 miesiąc 2 trymestr
    27 tydzień ciąży 6 miesiąc 2 trymestr

28 tydzień ciąży 7 miesiąc 3 trymestr
    29 tydzień ciąży 7 miesiąc 3 trymestr
    30 tydzień ciąży 7 miesiąc 3 trymestr
    31 tydzień ciąży 7 miesiąc 3 trymestr

32 tydzień ciąży 8 miesiąc 3 trymestr
    33 tydzień ciąży 8 miesiąc 3 trymestr
    34 tydzień ciąży 8 miesiąc 3 trymestr
    35 tydzień ciąży 8 miesiąc 3 trymestr

36 tydzień ciąży 9 miesiąc 3 trymestr
    37 tydzień ciąży 9 miesiąc 3 trymestr
    38 tydzień ciąży 9 miesiąc 3 trymestr
    39 tydzień ciąży 9 miesiąc 3 trymestr
    40 tydzień ciąży 9 miesiąc 3 trymestr

bondzik007, Dip88 lubią tę wiadomość

• agniecha2101 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Mówią podobno żeby z emolientów od razu od emolium nie zaczynac chyba ze dzieccko ma skórę atopową , bo można tak uwrażliwić tą skórę , że cięko póxniej dobrać kosmetyk ... tyle słyszałam od mam :) nie wiem nie znam się bo dzieci nie mam hehe zbieram opinie :) póki co w koszuku mam oilatum i balsam i płyn i szamponik :)
    Ja mam zamiar na początek jak najmniej kosmetyków dla dziecka używać. Planuję do kąpieli dodawać tylko kilka kropelek oleju ze słodkich migdałów i tylko na główkę lub gdy dziecko mocniej się zabrudzi odrobinę płynu pielęgnacyjnego dla niemowlą z HIPP Babysanft. Po kąpieli też nie mam zamiaru smarować non stop jakimiś oliwkami.

W ogóle jeśli chodzi o składy kosmetyków, to bardzo polecam poczytać analizy srokao.

Karmelkovaa lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Malutka_94 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha, jakie fajne bułeczki :)

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyszczek wrote:
    agniecha2101 dzięki :). Mój mąż ma dwie kobiety w jednej ;)
    Hehe fajnie to ujęłaś ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Duży chłopak już :-)
    Jeszcze się napewno podniesie.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 647 648 649 650 651 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ