Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmmm Karolcia pędzę do Ciebie na obiad....i to nic że cukry mi wybije ;p i nie ma że mnie nie wpuścisz.....hahaha

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Jagoda tez zastanawiamy się nad tym łóżeczkiem. Jedyny minus to cena i to ze nie posłuży długo :( Na olx jak jakiś czas temu szukałam, to ceny używanych nie różniły się drastycznie od tych nowych. Mi podoba się to z wersja kołyski.
    Nas czeka cały remont pokoju dziecka. Teraz mamy w nim ala składzik i suszarnie w pochmurne dni.

Dziewczyny czy przeszły wam bóle więzadeł brzucha ? Mnie dziś obudziły nad ranem. Następnie o 7 prawie przez godzinę starałam się ten ból rozchodzić po domu, ok 8 zasnęłam i obudziłam się bez bólu...teraz trochę posiedziałam
    w jednym miejscu i ledwo wstałam. Ból tym razem jest po prawej strony i tam 100 razy silniejszy od poprzednieg ( sprzed może 2-3 tygodni) . Ten poprzedni teraz mogę stwierdzić, ze był praktycznie niewyczuwalny. Zastanawiam się ile to będzie mnie trzymać?

U mnie pogoda koszmarna, ciagle leje ( nawet nie pada), miałam iść po zakupy na obiad do Biedry i muszę przeczekać :(

Ja mam nadal te bóle więzadeł. Czasami boli długo i często, a czasem jest dzień bez bólu. Nie wiem jak długo to się utrzymuje, bo w poprzedniej ciąży nie miałam takich bóli, nie pamiętam żeby cokolwiek mnie bolało do ostatnich tygodni ciąży :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyszczek wrote:
    olciaa mnie też odstraszyła taka cena za tą dostawkę, mąż mówił żebyśmy kupili ale ja stwierdziłam, że i tak łóżeczko będzie koło naszego łóżka zaraz więc nie kupujemy.

A mam takie pytanie czy bierze któraś z Was Duphaston? Mi lekarka wczoraj na wizycie mówiła, że mam dokończyć te dwa opakowania i odstawić i się zastanawiam czy nie za wcześnie...
    Odstawiłam duphaston dosyć wcześnie, coś tuż przed rozpoczęciem 2 trymestru

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz się witam :)

Widzę, że jest temat jedzenia. Azzurra nie martw się u mnie i z formą i z gotowaniem też kiepsko. Mój M to już ostatnio coraz częściej marudzi i już nawet mówi, że wystarczy żebym tylko naszykowała a on po pracy ugotuje. Jednak czasami nawet tego mi się nie chce albo źle się czuję :P Dziś wyjątkowo mnie naszło coś i zaraz będę piekła dorsza plus do tego placki z cukinii. Średnio to 2-3 razy na tydzień zdarza mi się coś ugotować. No, ale coś muszą chłopaki jeść ;)

Azzurra lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa dzięki. Ja zielona w temacie więc myślałam, że to za wcześnie żeby odstawiać :)

olciaa lubi tę wiadomość

• marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłaniam się wszystkim Mamuśkom <3 Liczę na rozgrzeszenie za moją nieobecnośc i wpadanie tutaj na szybki skrót co u Nas.
    Baaardzo rzadko włączam komputer, a niestety ciężko ogarnąc mi to z telefonu. Mam nadzieje, że żadna zła informacja mnie "nie ominęła" i ze wszystkie maluchy mają się dobrze :)

U Nas potwierdziły się w poniedziałek dwie dziewczynki, wszystko wygląda dobrze. We wtorek idziemy na połówkowe i wierzę, że nadal tak będzie.
    Morfo i mocz wygląda okej więc w sumie nie mam powodów do zmartwień - czuje się bardzo dobrze. Zdarzają się słabsze dni, dziś np.nie spałam od 6 rano, bolały mnie plecy i ciężko było o wygodną pozycję. W południe za to wiązadła czy inne, rozciągały się i uczucie choc krótkie, to turbo nieprzyjemne.

Daniela wspominałaś o wymiarach po USG, myślę, że jeśli ufa się lekarzowi to nie ma sensu analizowac i porównywac. Owszem zdarzają im się błędy albo coś pominą, ale jestem przekonana, że dobry lekarz wspomniałby, gdyby coś go zmartwiło. U mnie jedna panienka jest mniejsza i chudsza, w ogólnym rozliczeniu różnica 15% - na tym etapie lekarz powiedział, że to żaden powód do martwienia się. Dysproporcje mają znaczenie w zaawansowanej ciąży. Przynajmniej co do Twixów.

Uprzedził mnie również, że nie liczyłby za bardzo na termin 9-11 grudnia, który pokazuje USG. Listopad raczej będzie TYM miesiącem, skrajnie - początek czyli okolica 34tc. Troszke wcześnie, bo donoszone są 36/37 i dlatego druga połowa listopada byłaby najlepsza. Będę próbowac :D

Pozdrawiam wszystkie mamcie i życzę super dnia :)
    P.S. Na odczuwalne ruchy wciąz cierpiliwe czekam, łapanie okazji na sklepach bądź OLX nieco mi w tym pomaga ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 14:02

agniecha2101, Dip88, Azzurra, Paula222 lubią tę wiadomość

a3pfhxv.png
  • MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeżeli chodzi o gotowanie to przed ciązą je uwielbiałam. Wymyślałam niewiadomo co, różne eksperymenty.. a teraz? Robię to na siłę żeby mąż miał co jeść i mam wyrzuty że siedzę w domu a on ma na mieście jadać ;p Masakra żeby się zmotywować.

vcvau8q.png
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj golabeczki z ziemniaczkami i sosikiem. Dostałam epy na pieczenie i gotowanie :) jakiś czas temu też robiłam drożdżówy, dacquoise nie wiem czy Wam pokazywałam :P

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1483b69fc605.jpg

Kochane, macie jakieś opinie o treningu z Ania Lewandowska? Mam ochote cos porobić :D pojezdzilabym tez na orbitreku ale mam go na korytarzu a ja tak lubiłam zaciągnąć go sobie przed telewizorek :D a teraz nie chce się siłować.

Ja to jeśli chodzi o wyprawkę jestem z i e l o n a. Chyba powoli muszę zacząć coś pisać, bo pewnie zmieni mi się koncepcja parę razy.

agniecha2101, Lotopałanka lubią tę wiadomość

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Ja jeżeli chodzi o gotowanie to przed ciązą je uwielbiałam. Wymyślałam niewiadomo co, różne eksperymenty.. a teraz? Robię to na siłę żeby mąż miał co jeść i mam wyrzuty że siedzę w domu a on ma na mieście jadać ;p Masakra żeby się zmotywować.
    To ja jednak zła kobieta jestem, bo nie mam żadnych wyrzutów:-)
    Bynajmniej jeśli chodzi o męża.
    Zresztą, wiedział przed ślubem że nie potrafię gotować:-/
    A najlepsze jest to, że brat mojej mamy i mój chrzestny jest szefem kuchni w jednej z bardzo znanych restauracji i autorem książek o tematyce kulinarnej. Śmiejemy się, że umiejętności kulinarne całej rodziny zabral on. Moja mama gotuje podobnie koszmarnie jak ja:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 14:45

agniecha2101, Dip88 lubią tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyszczek wrote:
    olciaa mnie też odstraszyła taka cena za tą dostawkę, mąż mówił żebyśmy kupili ale ja stwierdziłam, że i tak łóżeczko będzie koło naszego łóżka zaraz więc nie kupujemy.

A mam takie pytanie czy bierze któraś z Was Duphaston? Mi lekarka wczoraj na wizycie mówiła, że mam dokończyć te dwa opakowania i odstawić i się zastanawiam czy nie za wcześnie...
    Ja biorę ale wiem, że odstawić trzeba stopniowo a nie z dnia na dzień. Tylko ja chyba będę musiała długo jeszcze brać przy tych problemach

• MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    To ja jednak zła kobieta jestem, bo nie mam żadnych wyrzutów:-)
    Bynajmniej jeśli chodzi o męża.
    Zresztą, wiedział przed ślubem że nie potrafię gotować:-/
    A najlepsze jest to, że brat mojej mamy i mój chrzestny jest szefem kuchni w jednej z bardzo znanych restauracji i autorem książek o tematyce kulinarnej. Śmiejemy się, że umiejętności kulinarne całej rodziny zabral on. Moja mama gotuje podobnie koszmarnie jak ja:-)

Hehe to nieźle :D No ja właśnie przed ślubem wydziwiałam z tą kuchnią to teraz niech nie będzie że się po ślubie zepsułam :D hahah Ale nie chce mi się niemiłosiernie. A dzisiaj to już w ogóle flak a jeszcze muszę iść odebrać coś z poczty ;/

vcvau8q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 mi nie wspomniała, że trzeba stopniowo tylko sama tak myślałam. Teraz biorę 2 tabletki na dzień a to drugie myślałam zażywać już po jednej na dzień.

• Kai Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pytanie: "czego nie wolno w ciąży?", należy odpowiedzieć: alkoholu, papierosów, narkotyków i surowego mięsa. I jeszcze jednego: poszukiwania w Internecie, czego nie wolno w ciąży. Ja tak czytalam w pierwszej ciąży i w zwiazku z tym strasznie się denerwowalam, że coś tam zrobilam nie tak. Teraz sobie odpiscilam te wszystkie dobre rady i żyje sobie dużo spokojniej. Wydaje mi się, że brak stresu w tym temacie najlepiej posłuży mojemu dziecku.

Azzurra, nick nieaktualny, agniecha2101 lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Na pytanie: "czego nie wolno w ciąży?", należy odpowiedzieć: alkoholu, papierosów, narkotyków i surowego mięsa. I jeszcze jednego: poszukiwania w Internecie, czego nie wolno w ciąży. Ja tak czytalam w pierwszej ciąży i w zwiazku z tym strasznie się denerwowalam, że coś tam zrobilam nie tak. Teraz sobie odpiscilam te wszystkie dobre rady i żyje sobie dużo spokojniej. Wydaje mi się, że brak stresu w tym temacie najlepiej posłuży mojemu dziecku.
    Masz rację Kai, tylko ja nie szukałam czego nie wolno w ciąży, tylko raczej czego nie wolno dziecku 14 miesięcznemu. A wiadomo,że od tematów dzieciowych do ciążowych krótka droga. Sama jem i tuńczyka i łososia i żyję. Naszło mnie na dobrego tuńczyka ( sałatkę potrafilabym zrobić;) więc chciałbym i córę uraczyć nowym smakiem. A tu alarm!nie wolno! Rtęć i w ogóle:/

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyszczek wrote:
    Aga9090 mi nie wspomniała, że trzeba stopniowo tylko sama tak myślałam. Teraz biorę 2 tabletki na dzień a to drugie myślałam zażywać już po jednej na dzień.
    Tak najlepiej, też bym odstawiła stopniowo

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Masz rację Kai, tylko ja nie szukałam czego nie wolno w ciąży, tylko raczej czego nie wolno dziecku 14 miesięcznemu. A wiadomo,że od tematów dzieciowych do ciążowych krótka droga. Sama jem i tuńczyka i łososia i żyję. Naszło mnie na dobrego tuńczyka ( sałatkę potrafilabym zrobić;) więc chciałbym i córę uraczyć nowym smakiem. A tu alarm!nie wolno! Rtęć i w ogóle:/
    Moja najmłodsza gdy miała półtora roku to jadła śledzie w sosie pomidorowym, tak jej smakowały, a już nie wspomnę o ogórkach kiszonych tak lubi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 15:11

Azzurra lubi tę wiadomość

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Moja najmłodsza gdy miała półtora roku to jadła śledzie w sosie pomidorowym, tak jej smakowały, a już nie wspomnę o ogórkach kiszonych tak lubi :)
    Weź mnie Aga nie podpuszczaj, bo jeszcze ja nakarmię tym tuńczykiem;)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Weź mnie Aga nie podpuszczaj, bo jeszcze ja nakarmię tym tuńczykiem;)
    Maz wtedy dał jej spróbować no i strasznie jej zasmakowały, teraz czasem się upomni aby jej śledzie kupić :)

• Daniela Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śledzie są zdrowsze od tuńczyka. Ale z drugiej strony, ile tego tuńczyka zje w salatce dziecko. To raczej nie będzie spora ilość. Aczkolwiek nie wiem, jaka to sałatka, ja moim dość późno zaczęłam majonez podawać.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Maz wtedy dał jej spróbować no i strasznie jej zasmakowały, teraz czasem się upomni aby jej śledzie kupić :)
    Hehe, zuch dziewczyna:) też lubię śledzie. Ja się przyznam bez bicia, że też córkę już kiszonym poczęstowałam i zjadła aż jej się uszy trzęsły.
    Ja jeśli chodzi o męża czy o siebie to nie mam problemu-zamawiam coś i z głowy. Najgorsze dla mnie jest właśnie żywienie dziecka, bo tu czuję się po prostu niepewnie (zapewne dlatego, że nie umiem gotować). Narazie to ratuję się (a raczej ją) rosołem i jakimś prostym makaronem, a jak mnie przypili to daje gotowe danie że słoika. Ale kurczę, tak jak pisała Dip- przeciez wieksze dzieci muszą coś jeść.Nastolatce nie podam przecież słoika:( Ja już słabo sypiam zastanawiając się, co to moje dziecko będzie jadło za parę lat:( także zazdroszczę tym gotującym. Wierzcie mi, potrafię zepsuć najprostszego kotleta. Jak czytam, że któraś robi gołąbki to się robię czerwona z zazdrości;)
    Dodam,że żadnych problemów brzuszkowych czy alergii Mała nie ma, smakuje jej wszystko co jej podam.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 652 653 654 655 656 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ