X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ze szkoły rodzenia w pierwszej ciąży nie korzystałam i teraz też nie planuje....jakoś mnie tam nie ciągnie....;)

co do przeglądu szafy to boję się ze zostanę z niczym jak zacznę wyrzucać, co nie noszę, albo co za małe....;p

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :-) witam się z Wami z kolejki do gin :-) ale dość szybko idzie :-) my też z emkiem zapisaliśmy się do szkoły rodzenia, poleciła Nam koleżanka z terminem na wrzesień i też mają zajęcia ruszyć pod koniec sierpnia :-) zdziwiłam się, bo sam emek chciał bardzo iść, a myślałam, że coś będzie psioczyl :-)

Kciuki za wizyty :-*

agniecha2101, Dip88 lubią tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Ja dziś też planuję zacząć dzis porządki. W piątek przyjedza moja mama( jest w Polsce tylko dwa razy w roku) więc muszę nieco ogarnąć. Co prawda, nakazała żeby absolutnie nic nie ruszać bo ona wszystko zrobi, ale w sumie skoro się w miarę czuję to wolę sama umyć okna czy własne poukładac w szafach, ona niech się wnuczka nacieszy. Także mam plan,a co z tego wyjdzie to nie wiadomo:-)

Do szkoły rodzenia chodziłam, ale dlatego że miałam pod domem. Zajęcia wspominam całkiem fajnie. Rodzić mnie nie nauczyli, ale położna pokazała jak wstawać z łóżka po CC( przydało się) a fizjoterapeuta jak się zajmować noworodkiem ( super!). Także jak ktoś ma czas i blisko, to chyba warto, ale moim zdaniem bardziej właśnie pod kątem kilku informacji na temat opieki nad dzieckiem. Teraz się nie wybieram, bo już zjadłam wszystkie rozumy ;)

Dobrego dnia!

agniecha2101 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po ważeniu + 3 kg, a jak u Was? Szczególnie u tych mamuś, które nie miały wymiotów?

7v8r9n73wz5zsofj.png

• JaKa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę chciała zapisać się do szkoły rodzenia. Bardzo chciałabym żeby Mąż uczestniczył ze mną, ale nie wiem czy się uda :/ pytałam ostatnio na wizycie czy już można się zapisywać. Ale lekarz powiedział, że dopiero od 30 tc się chodzi. Trochę mi to pokrzyżowało plany, bo myślałam, że powiedzmy na sierpień byśmy się zapisali i wtedy bez problemu we dwoje moglibyśmy chodzić. Po wakacjach będzie gorzej, bo Mąż będzie pracował nawet do 19-20, więc musiałabym sama jeździć :(

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie waha się pomiędzy +1 a +2 kg ale u mnie dieta dużo robi

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • giovanedonore Przyjaciółka

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj z przerażeniem odkryłam, że plus 4. :O szkoła rodzenia też u nas przede wszystkim pod kątem obsługi noworodka. Ja coś tam wiem, bo opiekowałam się bratankami, ale mój mąż jest zupełnie zielony i sam chciał :)

zi13ugpjtijvw6qw.png
    Serducho 16.04. <3
    PCOS.Teratozoospermia
    Starania od 8.2017
    3.04.18 hcg 15dpo 855
    6.04.18 beta hcg 2931
    zi13ugpjtijvw6qw.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi powiedzieli właśnie, że od 21 tygodnia do 30 tygodnia najlepiej chodzić, że później to już ciężej z tym brzuchem :-) ta koleżanka własnego mi mówiła, że dwie dziewczyny nie zdążyły wytrwać do końca zajęć :-) bo urodziły wcześniej :-) u Nas to jest co tydzień w piątek o 18 chyba o trwa to 6 tygodni.

7v8r9n73wz5zsofj.png

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa wrote:
    Ja będę chciała zapisać się do szkoły rodzenia. Bardzo chciałabym żeby Mąż uczestniczył ze mną, ale nie wiem czy się uda :/ pytałam ostatnio na wizycie czy już można się zapisywać. Ale lekarz powiedział, że dopiero od 30 tc się chodzi. Trochę mi to pokrzyżowało plany, bo myślałam, że powiedzmy na sierpień byśmy się zapisali i wtedy bez problemu we dwoje moglibyśmy chodzić. Po wakacjach będzie gorzej, bo Mąż będzie pracował nawet do 19-20, więc musiałabym sama jeździć :(

To trochę dziwnie. Ja już teraz zaczynam mieć problemy z krążeniem, więc nie wyobrażam sobie w 3 trymestrze jeździć na takie zajęcia... Tak jak pisałam wg nfz na zajęcia można uczęszczać po skończonym 21tc.

Karolcia27 lubi tę wiadomość

zi13ugpjtijvw6qw.png
    Serducho 16.04. <3
    PCOS.Teratozoospermia
    Starania od 8.2017
    3.04.18 hcg 15dpo 855
    6.04.18 beta hcg 2931
    zi13ugpjtijvw6qw.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    giovanedonore wrote:
    Ja dzisiaj z przerażeniem odkryłam, że plus 4. :O szkoła rodzenia też u nas przede wszystkim pod kątem obsługi noworodka. Ja coś tam wiem, bo opiekowałam się bratankami, ale mój mąż jest zupełnie zielony i sam chciał :)

U mnie to mężu jest bardziej zorientowany, bo w rodzince już 9 dzieci ma i się nimi zajmował, ja tylko siostrzeńcem, ale nie takim niemowlakiem, bo się zawsze bałam :-P

giovanedonore lubi tę wiadomość

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa kochana może źle zrozumiałaś, że nie od 30 tylko właśnie do 30 :-) albo babka się pomyliła po prostu :-)

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam od 28 do bodajże 34 TC. Ale ja miałam szkole w przychodni pod blokiem, więc luzik. Ale dziewczyna jedną u nas też nie wytrwała:-)

Na wadze dziś u mnie +4, z tym że od przedwczoraj nie byłam w toalecie. Ja tyję od testu ciążowego, nie miałam wymiotów czy nudności.

Karolcia, to powodzenia!

Idę popić kawę sokiem z buraka, może coś da:(

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj wypiłam kawkę, a potem zjadłam jabłko bo taka mialam ochotę i faktycznie, za chwilę poleciałam do WC. U mnie od nocy nie ma ani prądu ani wody, pewnie przez te deszcze więc lodówka już zdążyła się lekko rozmrozic, a ja tu siedzę o kanapce z dżemem i kawie z automatu:-\:-(

Ja bym chciała tak z 10-11 kg przytyć, ale obawiam się, że może się to nie udać, bo czuję, że teraz waga już szybko będzie szła w górę :-(

7v8r9n73wz5zsofj.png

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Ja chodziłam od 28 do bodajże 34 TC. Ale ja miałam szkole w przychodni pod blokiem, więc luzik. Ale dziewczyna jedną u nas też nie wytrwała:-)

Na wadze dziś u mnie +4, z tym że od przedwczoraj nie byłam w toalecie. Ja tyję od testu ciążowego, nie miałam wymiotów czy nudności.

Karolcia, to powodzenia!

Idę popić kawę sokiem z buraka, może coś da:(

Polecam syrop lactulosum, bezpieczny w ciąży i activie :) ja przez tego krwiaka miałam luteine 3x2 i moje jelita umarły, tylko to mnie ratowało.

Karolcia powodzenia :)

Poranna miła sttuacja: zamówiłam zakupy online z Piotra i Pawła i pan dostawca jak mnie zobaczył, to wniósł mi je do samej kuchni. :) szkoda że nie porozkładał :D

Azzurra, agniecha2101, agulineczka lubią tę wiadomość

zi13ugpjtijvw6qw.png
    Serducho 16.04. <3
    PCOS.Teratozoospermia
    Starania od 8.2017
    3.04.18 hcg 15dpo 855
    6.04.18 beta hcg 2931
    zi13ugpjtijvw6qw.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Ja wczoraj wypiłam kawkę, a potem zjadłam jabłko bo taka mialam ochotę i faktycznie, za chwilę poleciałam do WC. U mnie od nocy nie ma ani prądu ani wody, pewnie przez te deszcze więc lodówka już zdążyła się lekko rozmrozic, a ja tu siedzę o kanapce z dżemem i kawie z automatu:-\:-(

Ja bym chciała tak z 10-11 kg przytyć, ale obawiam się, że może się to nie udać, bo czuję, że teraz waga już szybko będzie szła w górę :-(
    Karolcia, a dlaczego być chciała 10 kg przytyć? Przecież Ty szczupła dziewczyna jesteś, możesz przytyć więcej.
    Ja tym razem się nie przejmuje aż tak jak poprzednio, bo poprzednio byłam załamana tym przyrostem wagi. Z 58 skończyłam na 80 kg:( albo i lepiej bo się przestałam ważyć w pewnym momencie:(
    Jak chrzcilismy córkę ( czyli po 3 miesiącach) ważyłam 55.
    Także teraz staram się nie załamywać kilogramami, choć nie przeczę że chciałabym przytyć trochę mniej.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze nie zrobił śniadanka :-*:-P hehe

U mnie póki co wizyty w WC są codziennie, nawet z dwa razy, chyba że wezmę ten prenatal to jest gorzej :-(

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    giovanedonore wrote:
    Polecam syrop lactulosum, bezpieczny w ciąży i activie :) ja przez tego krwiaka miałam luteine 3x2 i moje jelita umarły, tylko to mnie ratowało.

Karolcia powodzenia :)

Poranna miła sttuacja: zamówiłam zakupy online z Piotra i Pawła i pan dostawca jak mnie zobaczył, to wniósł mi je do samej kuchni. :) szkoda że nie porozkładał :D
    Dzięki, jak w ciągu godziny nie będzie efektu miksu buraka i kawy, to wyśle męża do apteki. Masakra.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Po ważeniu + 3 kg, a jak u Was? Szczególnie u tych mamuś, które nie miały wymiotów?
    U mnie dopiero od jakiegoś tygodnia waga ruszyła delikatnie do góry i dziś +1,5 kg od wagi sprzed ciąży.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szkoły rodzenia, to ja bym chętnie pochodziła, ale tu nie chcę, bo połowy pewnie bym nie zrozumiała :-/ myślałam o jakiejś przyśpieszonej w PL, ale też nie wypali, bo ciągle nie możemy dokładnej daty wyjazdu ustalić, a na ostatnią chwilę już się pewnie nie uda :-/

Też próbuję ostatnio porządki w szafach robić, ale jakoś słabo mi to idzie, szybko się zniechęcam :-P i tak codziennie po trochu na raty, może do porodu zdążę :-P

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Co do szkoły rodzenia, to ja bym chętnie pochodziła, ale tu nie chcę, bo połowy pewnie bym nie zrozumiała :-/ myślałam o jakiejś przyśpieszonej w PL, ale też nie wypali, bo ciągle nie możemy dokładnej daty wyjazdu ustalić, a na ostatnią chwilę już się pewnie nie uda :-/

Też próbuję ostatnio porządki w szafach robić, ale jakoś słabo mi to idzie, szybko się zniechęcam :-P i tak codziennie po trochu na raty, może do porodu zdążę :-P
    W Polsce są weekendowe szkoly rodzenia, tylko płatne. Jak będziesz bliżej wyjazdu, to możesz ewentualnie zerknąć czy taka jest w pobliżu i zadzwonić. Często się miejsca zwalniają w takich miejscach.

A jak nie, to i tak urodzisz bez szkoly a my tu już wszystko dalej powiemy;) ;)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 656 657 658 659 660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ