X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle mała chyba łąskawie się obróciła i mam nadzieję że tak zostanie, bo nie czuć już nigdzie wystającej głowy :D i kopie po żebrach :D

Paula222, agulineczka, Malutka_94, Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    No właśnie niestety zbyt często o nim zapominam, a wcześniej miałam ten z doppelherz ale któraś z Was mi doradziła że to badziewie więc czekam aż mi z gemini przyjdzie mag b6 forte bo tm jest cytrynian magnezu.

Ale coś oprócz twardnień się działo czy ze względu na to te leki?

Mi każdy mówił, że jak po odpoczynku przechodzi, magnez pomaga (a jak nie to nospa) i czuję ruchy dzidzi to się nie stresować tylko zwolnić obroty. Dlatego się dziwię że tutaj lekarze o tak wczesnym porodzie mówią ze względu na twardnienia.
    Tylko twardnial, ginekolog bal się, że przez te twardnienia szyjka zacznie się skracac.. Wtedy miałam przepisania nospe 6x1, magnez i fenoterol(tego leku już nie ma, a może dzięki niemu szyjka się nie skrociła).
    Teraz biorę magnez b6 forte 3x2 i nospe 3x1, bo szyjka tym razem odwalila cyrk i już ma 17 mm i mam pessar.

Nie zapominaj o tym magnezie i jak tylko twardnieje to od razu nospa i leżeć.
    A i jeszcze jedna rzecz nie dotykaj, nie głaskać brzucha, bo to też może powodować twardnienie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2018, 14:06

• Agulka901 Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przez trwardnienia mogę urodzić wcześniej. Mamy teraz granice byle do 30 tc, później byle do 32,34 a później już będę spokojniejsza. Ogólnie to sama nie wiem czy brzuch twardnieje czy mała się wypina ale brzuch nie zawsze jest cały twardy, nie od dna macicy. No i szyjka narazie ma 3 cm więc ok

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga dzięki :)
    No mi zostały 3 tyg pracy, tak już jestem dogadana więc wtedy tez będzie łatwiej bo będę mogła sobie w dzień odpocząć.

A u Ciebie mimo takiego zestawu się skraca?

3i49o7esfkybvicx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Aga dzięki :)
    No mi zostały 3 tyg pracy, tak już jestem dogadana więc wtedy tez będzie łatwiej bo będę mogła sobie w dzień odpocząć.

A u Ciebie mimo takiego zestawu się skraca?
    Narazie jestem uwiazana do łóżka, wstaje do WC, czasem zrobić obiad (aby eMek szybciej skończył remont), no i póki co jest bez zmian.
    Teraz odliczam do 30 tc i zobaczymy co dalej z tym łożyskiem czy się podniesie wkoncu czy nie

• Cyganieszka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardnienia są groźne jeśli ma się słabą/niewydolną szyjkę : wtedy faktycznie trzeba im przeciwdziałać. Jeśli wszystko inne jest ok i lekarz mówi że jest ok, to same twardnienia są fizjologiczną czynnością macicy, która trenuje skurcze :) ja je zauważam od 17 tyg ciąży, maksymalnie kilka dziennie, wszystko jest w porządku. Magnez jem dodatkowo tylko jak czuję że mam mało, bo mi wtedy nerw na powiece drży.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Agulka901 Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam dziewczyny że wierzę że jednak dotrwam do 36 tc :) a co z tym fb ? Gdzie , co , jak :p?

agniecha2101 lubi tę wiadomość

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • 88Kala Ekspertka

Wysłany: 17 września 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulka901 wrote:
    Powiem Wam dziewczyny że wierzę że jednak dotrwam do 36 tc :) a co z tym fb ? Gdzie , co , jak :p?
    Inaa i Lotopałanka się tym zajmują :) wyślij którejś z nich zaproszenie do przyjaciółek i w wiadomości prywatnej podaj swoje dane to Cię dodadzą do grupy fb :D

aovlel5.png
    Niech ten cud trwa!
    Jezu ufam Tobie <3
    [*] styczeń 2018 - 10 tc :(
  • 88Kala Ekspertka

Wysłany: 17 września 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam wyniki z krzywej :D wszystko ok, nie mam cukrzycy uff... :D

Aga9090, JaKa, agulineczka, Kai, Malutka_94, futuremama, Violet Flower, Karolcia27, Jagodagoi, agniecha2101 lubią tę wiadomość

aovlel5.png
    Niech ten cud trwa!
    Jezu ufam Tobie <3
    [*] styczeń 2018 - 10 tc :(
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga i Agulka trzymam kciuki za was, mam nadzieję, że dotrwacie do dobrych terminów :)
    Mnie po prawie 4 godzinach czekania w reszcie przyjęli. Przebadali, pobrali krew i mocz, dostałam już ten zastrzyk i pierwszy raz miałam Ktg :) jedynie doktorka zauważyła, że dzieci mają między sobą lekką różnicę (1 tydzień). Od początku była różnica, potem mniejszy nadrobił, a sobote doktor znów zauważył różnicę. Ale teraz ta lekarka powiedziała, że nie wiadomo czy nie ma zespołu podkradania:/ ale jak to możliwe skoro dzieci mają osobne łożyska i worki owodniowe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2018, 15:36

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Azzurra gratuluje dobrych informacji. U mnie tez juz +10kg, choc wszyscy mowia, ze nie widac :)
    Hahaha:-)
    Kochana, tylko że Ty jesteś miesiąc do przodu w porównaniu ze mną:p
    No nic, pozostaje mieć nadzieję,że zejdzie tak samo szybko i bezproblemowo jak po pierwszej ciąży ( a może nie będę miała czasu w ogóle jeść przy dwójce małych dzieci:)?

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulka901 wrote:
    My też wierzymy i bedziemy Wam kibicować żeby tak było.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa, pojęcia zielonego nie mam jak to jest przy bliźniętach ale chyba raczej rzadko są idealnie symetryczne?
    Oby lekarka się myliła. Dobrze,że posprawdzaja wszystko w szpitalu.

A co do tematu wózków, to mi szczerze mówiąc nie przychodzi do głowy żaden który by był dobry w mieście i po trudnym terenie, i do tego w miarę rozsądny cenowo więc nie pomogę. Ja miałam dotąd kilka wózków, ale wszystkie kupowane z myślą o spacerach po w miarę równych powierzchniach. Teraz mam na oku też raczej taki, tylko podwójny.

Wróciłam z zakupów, trochę się zeszło. Obkupilam synka, córkę a i nawet sobie udało się upowowac sukienkę, także jestem zadowolona.

I jeszcze wracając do tematu łóżeczek, to muszę Wam się przyznać że wczoraj "zdradziliśmy" z mężem łóżeczko Zuza. Tzn. ono zostanie dla synka, ale corce zamówiłam (u tego samego producenta) łóżeczko-domek bo mi się strasznie spodobało:-) także będzie troszke przemeblowanie w pokoiku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2018, 16:19

Dip88 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja po badaniu usg i przeplywy pidobno lepsze. Za to mają wątpliwości co do wzrostu dzidzi, ale nie mogą za bardzo tego w tak krótkim czasie dobrze ocenić.
    Na razie pobrali badania i o wyjsciu ze szpitala nic nie mówią...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    i ja po wizycie mlody 1450gr. niestety glowa u gory i nogi kopia w szyjke sobie. Lek. powiedzial ze milusinski ma ok 2 tyg. na obrot bo potem bedzie za duzy.

Ja jestem na takiej grupie gdzie dziewczynom bobasy potrafiły się obracać nawet po 35 tc, a i nawet przed samym porodem. Wiadomo, że to już rzadziej się zdarza ale szansa jest. Tu w Holandii jeśli się wyrazi zgodę to położne ręcznie obracają maluchy, jeśli nie ma przeciwwskazań.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • annika Ekspertka

Wysłany: 17 września 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny,
    Witam sie z Wami. Jestem tu nowa. W pierwszej ciazy czesto zagladalam na Bellybestfriend, w tej dopiero 2 tygodnie temu poszlam na zwolnienie i od tego czasu w koncu mam czas i czasami Was podczytuje "w ukryciu", wiec postanowilam sie ujawnic:) Mam termin na 01.12, w drodze synek, a w domu coreczka 3,5-letnia.
    Pozdrawiam Was wszystkie i zycze donoszonych ciaz i latwych porodow:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2018, 17:30

futuremama, Lotopałanka, Violet Flower, Malutka_94, Azzurra, mkgk, 88Kala, Karolcia27, Kai, Aga9090, JaKa, Dip88, Jagodagoi, agniecha2101 lubią tę wiadomość

zud36vgcvfr4tqma.png
    ex2b2n0akzay8udr.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam nadzieję że każda z nas wytrwa do końcówki w pakiecie :)

JAKA znajoma miała bliźniaki dwujajowe i też jedno było większe od drugiego i to tak sporo nawet wyszlo przy urodzeniu. Śmiałyśmy się później że nawet jak już same jadły jedno posiadało drugiemu więc taka uroda :D Chyba tydzień to nie jest tak dużo bo przecież różnie dzieciaczki rosną :)

Kala zazdroszczę, ja chyba w środę w końcu zrobię ale póki co mi nie po drodze :D

Kai jak przepływy lepsze to i dzidzia chyba powinna lepiej rosnąć:)

Irminka1231, 88Kala, JaKa lubią tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai trzymam kciuki żeby te przepływy jak najszybciej się unormowały i by córcia ładnie przybierała! Ujastek to dobry szpital, więc wierzę, że na pewno jesteś pod dobrą opieką :)

Aga, Agulka trzymam kciuki aby Wasze Maluszki jak najdłużej pozostały w brzuszku.

Kurcze no cały czas jakiś stres.Ja się tu martwię przedłużającym stanem nieciążowym, a widzę, że jeśli kiedyś się uda to wcale nie będzie lepiej i stres jednak nie mija wraz z końcem 1 trymestru.

Ale wierzę, że wszystkie Maluchy w tej grupie dotrwają do terminów i nie będzie niespodzianek. Tego Wam wszystkim życzę! :*

Kai, Aga9090, JaKa lubią tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Cyganieszka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na upartego całą ciążę można się martwić:p
    Najpierw o wyniki bety, że przyrosty nie są książkowe.
    Wielki problem bo nie ma objawów.
    Albo problem bo są objawy.
    Plamienia.
    Czy pęcherzyk widać.
    Czy w pęcherzyku jest zarodek.
    Czy bije już serce.
    Czy wymiary się zgadzają z wiekiem ciąży.
    USG prenatalne i przezierność karkowa.
    Wyczekiwanie na ruchy.
    USG połówkowe, znowu masa parametrów którą można się martwić.
    Cukry.
    Łożysko przodujące.
    Długość szyjki.
    Twardnienia brzucha.
    Przepływy.
    Hipotrofia.
    Bezsenność. I dużo innych

Zaraz dojdziemy do 3 USG, które na pewno dostarczy nam nowych informacji którymi możemy się martwić:p i cała paleta bolączek 3 trymestru ;)

Violet Flower, Aga9090, Dip88, Agus603, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Cyganieszka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mogę ponarzekać, że znowu mnie przeziębienie złapało... Na szczęście tylko katar i kaszel, ale już mam dość.

‹‹ 852 853 854 855 856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ