Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Karo_88 wrote:Ja wlasnie tez czekam na ktg. Wczoraj na wizycie wszystko ok, szyjka 2.9 cm, wody i przeplywy ok, waga 3500g i lek mowila ze raczej miala dobry dostep do pomiarow (takze powinny byc dosc miarodajne), ale Mala tez miala w momencie przylozenia czujnika wyzsze tetno (co prawda mocno fikala przed sama wizyta i w trakcie pomiaru ta sonda tez ja bylo czuc): 160, a momentami nawet 170, dlatego lekarz kazala sprawdzic. Mam nadzieje ze bedzie ok i ze to jedynie przez to ze byla aktywna.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
hej dziewczyny. Mam pytanie do tych co maja też trombofilie jak ja. Mam mutacje V Leiden i Pai-1, od poczatku jestem na Neoparinie 0,4 i brałam acard ale juz odstawiłam.Teraz pytanko do Was Jakie macie dawki heparyny? i czy lekarze Wam je zwiększali w trakcie ciąży ? Bo mój lekarz prowadzący nie zwiększał a naawet na ost wizycie napomknął ze pod koniec ciąży może będziemy odstawiać całkowicie co mi sie osobiscie srednio podoba. Pojechałam na kontrole do immunologa i pow ze broń Boże nie odstawiać a nawet zwiększyć dawkę do 0,6. Jestem głupia z tego. Robiłam ost badania na krzepliwość to Ddimery mam na poziomie 1450 a fibrynogen tez podwyszony 7,09. Poradzcie jak Wy jestescie prowadzone bo ja mam panike od wczoraj i sie zwyczaje boje czy wszystko bedzie ok . Dodatkowo gdzie rodzicie ? wybieracie szpital o większej referencyjności ? Czy do swojego rejonowego. Ja chciałam do pobliskiego gdzie mam lekarza i ost jak lezałam to był bardzo pomocny i interesowal się mną co się mało kiedy zdarza i ona ma st I ale dla noworodków II. Natomiast immunolog zaleca szpital o większej referncyjności. Sama już nie wiem co robić
-
Co do prania bo ktoś pytał ja uprałam ciuszki w 60 st w Loveli z dodatokowm plukaniem i wszystko prasowałam. Ale myśle ze drugi raz będe już prać w 40 bo tak też jest na większości metek. A kocyki, prześćieradła itp w 40 st
-
nick nieaktualny
-
Hepryna nie powoduje krwotokow. Odstawia sie acard i inne co rozrzedzaja krew. Mam metlik w glowie odnosnie referencyjnosci bo u mnie ciaza rozwija sie prawidlowo itp. Jedynie to ta trombofilia. Ale w szpitalu z miejsca zamieszkania mam lekarza i wiem co i jak a jakbym miala wybrac inny to bede kompletnie samajk:/
-
nick nieaktualny
-
Agus603 nie odstawiaj heparyny. Mi lekarz powiedział, że heparyna to nawet po porodzie by zapobiec zakrzepom, a nie mam stwierdzonej trombofilii. Ze względu na mój wywiad od początku biorę neoparin 0,6 i po 32tc lekarz kazał mi odstawić acard. Obecnie jestem w 34tc. Heparyna owszem rozrzedza krew, ale acard jest gorszy. Nie chcą w szpitalach robić żadnego zabiegu (miałam tak po poronieniu) dopóki nie minie min 10 dni od odstawienia acardu. O heparynę nikt się nie martwił. Wg mojej wiedzy ważne jest by o momentu przyjęcia heparyny do porodu mineło ok 10-12h - wtedy jest bezpiecznie.
Ja planuje rodzic w szpitalu o III stopniu referencyjności. Po prostu akurat tam pracuje mój ginWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 14:23
20.12.2018 - urodził się Tymuś! 3980g
22.05.2020 - urodził się Nikoś! 4270g
12.2016 - 8tc [*] zabieg
05.2017 - 9tc [*] zabieg
02.2018 - cb
po poronieniach problem z owulacją, plamienia od owulacji do@
MTHFR C677T
MTHFR A1298C
V-Leiden ujemny
Kariotypy ok
Zespól antyfosfolipidowy ok -
Aga9090 wrote:Heparyna jest lekiem przeciwzakrzepowym i rozrzedza krew wiec ryzyko jest
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 20:54
-
nick nieaktualnyAgus603 wrote:no niestety nie moge sie zgodzić;p. Heparyna nie rozrzedza krwi, ona rozbija zakrzepy. Heparyną zawsze się zastepuje tabletki rozrzedzajace krew takie jak Acenomucarol ipt przed operacjami. Ja bym musiała wybrać Bytom jeśli zdecydowałabym się na 3 referencyjność. A Cacuszko miałaś jakieś badania, że masz dawke 0,6 Neopainu? O właśnie dostałam wynik z czynnika Xa. Wyszło mi 0,14 pzy normach Profilaktyka: 0,1 – 0,4 U/ml ; Terapia: 0,5 – 1,0 U/ml (przy dwóch dawkach leku na dzień 0,8 – 1,2 U/ml (przy jednej dawce leku na dzień)
Z ta heparyna to dziewczyny pisały na innych watkach, że musi pare godzin minąć od zastrzyku do porodu -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMoja ginekolog-onkolog tam pracuje, 5 lat temu miałam tam cesarkę, w tym roku w czerwcu miałam tam operacje ( sala operacyjna to kopara mi opadła). Teraz prowadzi ciaze ginekolog z Tarnowskich Gór ale on i tak skieruje mnie na Bytom, bo ja to taki przypadek wyjątkowy i niespotykany (tak mówi )
-
nick nieaktualnyMyślę, że jak w każdym szpitalu jest personel co się lubi i co się nie lubi (dwie pierwsze cesarki miałam w innym mieście i tez był personel różny) tam sa bardzo dobrzy lekarze (przeprowadzali mi w 13 tygodniu ciazy operacje) i neonatolodzy. W mojej przychodni jest położna ktora tam pracowała i bardzo poleca ze względu na lekarzy (najmniejsze dziecko jakie tam uratowani miało troszkę ponad 400 gramów)
-
Kurde współczuje problemów. Ja ogolnie oprócz tej trombofili nie mam na razie powikłań ani większych problemów. Ten szpital to tak jedynie zapobiegawczo, ale jak poroniłam to leżałąm u siebie w rejonowym gdzie mam lek. prowadzącego i na opieke nie mogę narzekać stąd te moje wątpliwośći
-
Dzięki Dziewczyny, zaczęłam pranie w Loveli. część na 90stopni a część na 60 stopnii. Ale piore tylko to co bezpośrednio dotykac będzie dziecka. Wózka nie piore;)
ja tez ledwo chodze. i jestem przerazona. od 6 tyg leżę i fizycznie jestem dętka...zaczynam się zastanawiać skąd ja mam wziąć siły na poród ...
a tak swoją drogą czy myslicie o środkach przeciwbólowych? -
nick nieaktualny
-
Hej a ja znowu pospalam... Cos nie mam weny na pisanie ale poczytuję Was na bieżąco...
U mnie wczoraj lekkie mdłości się pojawiły i ciągle bóle miesiaczkowe się utrzymują a co jakiś czas dochodzą krzyżowe i podbrzusza.... Sporadyczne klucia w pachwinach i w środku i już mam dość tego wszystkiego.... Wiecznie tylko marudzę.... Katastrofa jak nie ja.... Co ta ciąża że mną robi szczególnie teraz na końcówce....
Miłego dnia -
Ja tez sie powoli tocze i strasznie szybko mecze. Ale ostatnnio lekarka powiedziala ze mysli ze raczej do terminu porodu nie dotrwam,ze predzej urodze. Szczerze pow jestem przerazona jka to bedzie ale byloby fajnie jakby sie rozwiazalo szybciej