Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Milcia wrote:Laski w Polo Markecie Pampersy wychodzą taniej niż w Lidlu przy zakupie dwóch paczek. Wtedy za jedno opakowanie wychodzi po 22,99 zł.
-
Julianna, a mieszkasz w Polsce? Bo t spotkania z położną są na NFZ. KAżda kobieta w ciąży ma prawo do 1 spotkania tygodniowo od 21 tc, a od 32 do 2 spotkań tygodniowo. Najczęściej odbywa się to w formie wykładów na grupki kobiet. Później, te 2 spotkania zamieniane są na szkołę rodzenia. DARMOWO!
Idziesz do takiej przychodni, która ma podpisaną umowę na te usługi z NFZ (może taka przychodnia jest przy szpitalu, w którym chcesz rodzić?) i zapisujesz sięna spotkanie. Wsio.
Przy okazji podajesz swój adres i później, przez 8 tygodni odwiedza Cię położna w ramach (DARMOWYCH) wizyt patronażowych (chyba raz w tygodniu). Twoja położna, to ta, która obsługuje rejon Twojego zamieszkania. Jesteś powiedzmy objęta opieką położniczą. Zupełnie czym innym jest położna przy porodzie. Jeśli nie wykupisz czyjejś usługi, to rodzisz pod opieką tej, która ma dyżur.
-
Dziewczyny, szukałam na necie, czym różnią się pomarańczowe od zielonych. Te pierwsze są podobno ogólnie tańsze, bo gorsze jakościowo: nie mają elastycznych boczków, zaniżona rozmiarówka i mniej chłonne. Takie informacje znalazłam, nie wiem, ile w tym prawdy. Może któraś z naszych mam ich używała...
Wysłałam brata do Lidla rano. W jednym dwójek już nie było, w drugim zostało kilka paczek. -
Zokeia, nie wszędzie to tak ładnie wygląda. Moja koleżanka była u nas w mieście w swojej przychodni zapytać o te odwiedziny położnej. Odpowiedzieli jej, że faktycznie jest takie prawo, ale tego się nie praktykuje... Porażka. Po porodzie oczywiście przyjdzie.
-
Julianna http://allegro.pl/smoczek-uspokajajacy-lovi-dynamiczny-silikonowy-i4753165700.html ja kupiłam taki, ale liczę, że nie będę go w ogóle używać. U nas chce żeby smoczek był ostatecznością
Też widziałam reklamę lidla- pampersy przecenione -
zokeia wrote:Julianna, a mieszkasz w Polsce? Bo t spotkania z położną są na NFZ. KAżda kobieta w ciąży ma prawo do 1 spotkania tygodniowo od 21 tc, a od 32 do 2 spotkań tygodniowo. Najczęściej odbywa się to w formie wykładów na grupki kobiet. Później, te 2 spotkania zamieniane są na szkołę rodzenia. DARMOWO!
Idziesz do takiej przychodni, która ma podpisaną umowę na te usługi z NFZ (może taka przychodnia jest przy szpitalu, w którym chcesz rodzić?) i zapisujesz sięna spotkanie. Wsio.
Przy okazji podajesz swój adres i później, przez 8 tygodni odwiedza Cię położna w ramach (DARMOWYCH) wizyt patronażowych (chyba raz w tygodniu). Twoja położna, to ta, która obsługuje rejon Twojego zamieszkania. Jesteś powiedzmy objęta opieką położniczą. Zupełnie czym innym jest położna przy porodzie. Jeśli nie wykupisz czyjejś usługi, to rodzisz pod opieką tej, która ma dyżur.
-
julianna - dokładnie o takie wizyty chodzi. Jestem pewna, że uda Ci się skorzystać jeszcze z tej opcji przedporodowej. Szkoła rodzenia i spotkania z położną dają dużą wiedzę, a tym samym spokój
Daj znać, czy się udało.
Może bratowa też nie wiedziała o takim programie?
-
Nie wiem jaka jest praktyka, ale potwierdzam prawo ustawowe. Ja się o tym dowiedziałam jak byłam w poradni u lekarza ogólnego. Jak się zorientowali, że jestem w ciąży to od razu wzięli do mnie numer telefonu. Potem dzwoniła położna środowiskowa, która będzie przychodzić po porodzie i zaproponowała spotkanie. W prawdzie ja podziękowałam, powiedziałam, że będę chodzić do SR, a ona dała mi krótki wykład przez telefon i powiedziała, że jak będę miała jakiekolwiek wątpliwości lub pytania to mam przyjść. Byłam mile zaskoczona.
julianna myślę, że naprawdę warto pogadać z położną. Są to zawsze informacje podane w fachowy sposób, inaczej niż na necie i forum. Żebyś faktycznie wiedziała kiedy jechać do szpitala i jak się zachować zanim znajdziesz się pod opieką położnych w szpitalu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 14:17
Piotruś
Helenka
-
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=469 jakby któraś z Was jeszcze robiła zakupy dla malucha to w lidlu znowu niemowlęce ciuszki od 17.11
Ja chodzę do przychodni przy domu do gina na NFZ i tutaj położna też przed każdą wizytą bierze mnie do siebie na rozmowy i rozwianie moich wątpliwości, daje porady itpjulianna lubi tę wiadomość
-
trudno po zdjęciach wypatrzeć kształt gumki, głównie skupiają się na wyglądzie obudowy, ale chyba zbliżony mam smoczek do lovi czy tomi,
dla mnie smoczek to też ostateczność, wzięłam taki jaki poleciła mi pani w aptece, a wybór był tylko z canpolu;
mam też małą butelkę plastikową z canpolu, ale zostawię ją chyba do wody, a dokupię sobie jeszcze antykolkową szklaną..ale nie wiem jeszcze jakiej firmy;
powiem Wam, że czasem czuję się taka zielona w tym temacie, tego jest tak dużo, nasze mamy miały prościej, zwyczajnie nie było takiego wyboru, szklane butelki, zwykłe kauczukowe smoczki i biała tetra hehe, a my teraz mamy wszystko co się wymarzy, analizujemy co jest lepsze, a w ulotkach nawet nie podają czemu produkują 3 typy smoczków i dlaczego zastosować taki a nie inny
-
Lola83 wrote:W ogóle w niedzielę byliśmy na porodówce ze SR i powiem Wam, ze stało się to wszystko jeszcze bardziej namacalne, a poród śni mi się teraz codziennie
:P
-
Z tego co wiem, to położne po porodzie przychodzą przez 6 tygodni.
Właśnie przyszła paczka z Gemini. Ostatnie zamówienie zakończone. Przyszły m.in. podkłady poporodowe i na łóżko, podpaski, laktator ręczny, sudocrem, octenisept, sól fizjologiczna, kompresy jałowe, tantum rosa i leki. Zapinam już wszystko na ostatni guzik.zokeia lubi tę wiadomość
-
Furia wrote:Pomaranczowe sa koszmarne, nie polecam baaardzo nie polecam
Szybko sie nadmuchuja jak poduszki powetrzne, maja kiepska chlonnosc, i sa w sumie jak jakies najtansze marketowki.