Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Aniar mam taki sam plan
Laski ale po co po karetke? Przecież nie urodzimy po kilku skurczach, nam położna kazała czekac do regularnych skurczy co 5-7 min przez dwie godz i dopiero ruszać. Zresztą nie sadze ze wyślą karetke (a już na pewno nie na sygnale) do ciezarnej która ma nieregilarne skurcze bo wtedy nawet jak zadzwonisz na ip to powiedzą ze masz siedzieć w domu i czekać.
Nam też polecano jak na najwiecej 1 fazy porodu spędzić w domu. -
Julianna - byłaś może w sr? Albo na spotkaniu indywidualnym z położną? Najlepiej byłoby, żebyś spokojnie wysłuchała wykładu o fizjologii porodu. Nam polecano czekać w domu jak najdłużej, bo tam jesteśmy zrelaksowane. Często zdarza się, że po przyjeździe na izbę przyjęć akcja ustaje, bo się stresujemy. Dlatego najlepiej posiedzieć w domku, pomyśleć o miłych rzeczach, wziąć kąpiel i zjeść coś! To ważne, bo przed Tobą ileś tam godzin wysiłku, a w szpitalu już porządnej jajówy nie zjesz
Poza tym nie ma co się spieszyć na porodówkę, bo skurcze mogą przejść, potem znowu przyjść i tak przez kilka dni. A jak pojedziesz do szpitala, to pewnie już Cię tam zatrzymają. Stąd te opowieści o kilkudniowych albo 28 godzinnych porodach. Czy nie lepiej więc posiedzieć w domu? Położna powiedziała nam ostatnio, że na ip jedziemy wtedy, kiedy przestajemy czuć się bezpiecznie. A więc no stres
-
mam pytanie do was bo mi lekarka z NFZ zlecila ostatnio badania - morfologia, moczi i glukoza:-/ poszlam prywatnie bo chodze i tak i tak i ten zdziwil sie na glukoze za to zlecil mi zupelnie inne badania odczyn Coombsa i toksoplazmoze(ze ponoc 2 razy powinno sie w ciazy robic) tez mialyscie skierowanie na takie badania??maria.sm
-
Maria odczyn coombsa to inaczej przeciwciala ja robiłam je trzy razy. Tokso robiłam w pierwszym trym z zalecen lekarza a w 2 i 3 musiałam wymusic skierowanie bo mój lekarz nie widział potrzeby powtarzać. Glukoze na pewno na czczo Ci zlecił wiec jak juz będą Cię kluc to możesz zrobić ja nie powtarzalam.
Juliana generalnie skurcze mogą nas męczyć np całą noc ale będą nieregularne i rano ucichna wiec zupełnie bez sensu jechać na ip. Skurcze muszą być regularne. Zresztą jak cos Ci się zacznie dziać to zadzwoń do szpitala gdzie bedziesz chciała rodzic i Ci doradza. Zawsze warto wziąć godzinna kapiel/prysznic bo to może rozgonic skurcze a jak się okażą porodowe to zlagodzi ból. Po odejściu wod tylko prysznic.
Na razie to tylko teoria ale trzeba zachować spokójzgadzam się z zokeia ze właśnie stąd większość historii o maratonach porodowych
Miłego dnia -
Ja dzisiaj niewyspana
jak zawsze w nocy max 3 razy wstawałam na siku dzisiaj co godzinę od 23 do 10 rano
ale głowy wcale niżej nie trzyma, także chyba rękami tam gmera. A z ty porodem to na spokojnie i obserwujemy swoje ciało- mamy czas- poród nie trwa 10 minut
-
Maria.sm dzieki za ten filimik, obejrzalam, fajnie to wytlumaczyl ten lekarz:) ja sie nawet samego znieczulenia nie obawiam, bardziej ze nie bedzie mi go mozna podac lub bedzie za pozno ale mam nadzieje ze bedzie dobrze ! mysle pozytywnie
nie pisalam bo bylismy u moich rodzicow a tam zawsze jest co robic wiec malo czasu na internetoczywiscie czytalam Was!
ja juz nawet nie narzekam bo coraz wiecej tych dolegliwosci mam... coraz ciezej chodzic, bol spojenia jest dalej, chociaz staram sie wiecej odpoczywac to nie jest taki uciazliwy, no ale wystarczy ze pojade na glupie zakupy na chwile i nie moge chodzic lacznie z bolem odcinka krzyzowego oraz kosci ogonowej i normalnie d.. mnie zaczyna bolec:/
napinanie i twardnienie brzucha po magnezie nie przechodzi, zdarza sie czesto w ciagu dnia i czasem w nocy, poznym wieczorem, trzyma czasem minute czasem troche powyzej minuty, macica cwiczy juz coraz intensywniej, dzis mam wizyte trzymajcie kciuki powiem mojej gin o tym spojeniu zobacze co mi na to poradzi...
kupilam ostatnie rzeczy do torby szpitalnej i od dzis moge sie pakowac! uf bedzie spokoj...
jesli chodzi o toxo tez mialam powtarzana. w II trym albo na pocz 3 juz nie pamietam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 09:46
maria.sm lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczynki!
Kitty wyślij link do tego filmiku to i ja obejrzę. Ja termin mam na ostatnie dni grudnia a i mnie już dopadł ból spojenia. Najgorzej jest wieczorem, jak chwilę poleżę to potem (czasem) ze łzami w oczach wstaję z łóżka, tak boli. No i bóle okresowe dzień w dzień...
Karola dzisiaj Was przenoszą do innego szpitala? Daj znać Kochana jak już się tam rozpakujecie i będziesz wiedziała coś więcej. -
Podpisuje się nóżkami i rączkami pod planem aniar!
Moje notatki ze szkoły rodzenia:
1. Bez paniki.
2. Jeżeli jest noc to postarać się pospać jeszcze trochę. (zbieramy siły)
3. Wymoczyć się w wannie. Co najmniej 45min (leżenie w wodzie wyciszy skurcze przepowiadające a w razie prawdziwego porodu ułatwi relaks i złagodzi ból)
4. Zjeść coś! (poród trwa długo i trzeba mieć na niego siły. Ostatnia szansa na przegryzienie czegoś to kolejka na IP. Później tylko lizak/landrynki/żelki, bo na porodówce póki co panuje zakaz jedzenia)
5. Sprawdzić/dopakować torbę. Przygotować coś do jedzenia dla męża.
6.Przyjechać do szpitala kiedy skurcze będą regularne co 5-7 minut i do tego długie czyli ok. minutowe
Ps. Jeżeli przerwy między skurczami są długie to można spokojnie upiec ciasto/ugotować zupę, żeby bez sensu nie siedzieć i nie rozmyślać.
Porady z "Duchowego Położnictwa" Iny May Gaskin i innych książek:
* całować się na skurczach - rozluźnienie ust pomaga rozluźnić "niższe rejony"
* śpiewać, wydawać dźwięki, pokrzykiwać na skurczach - j.w. rozluźnienie
* włączyć miłą muzykę i potańczyć z mężem - sprzyja relaksowiWiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 10:31
aniar lubi tę wiadomość
-
Nasza lista zaczyna coraz bardziej przypominać listę listopadówek (i cóż ja na to poradzę, że przemawiają do mnie kolorki i pogrubienia
)
Jeżeli będziecie chciały możemy też dopisywać wzrost i wagę dzieciuna?
Rozpakowane mamusie
*kaarolaa 3 września (22.12) Marceli Piotr – 24t3d sn
*zuza_3 6 listopada (27.12) Maja, Oliwia, Zuzia – 32t5d cc
*aga.just 7 listopada (11.12) Marcel – 35t1d cc
Oczekujące mamusie
*Furia 25 listopada
synek Logan
*Klif listopad/grudzień
2 córeczki
*eforts 27 listopad/1 grudnia
synek
*aniar 1 grudnia
córeczka Alicja
*Mamax 2 grudnia
synek
*Kulka41 2 grudnia
synek
*przyszłamama 2 grudnia
synek Filipek
*KKK 2 grudnia
*HANA 3 grudnia
córeczka Aniela/Maryna
*Paulina85 3 grudnia
synek Michał
*Pollyanna 3 grudnia
córeczka Marysia
*Oliwia85 4 grudnia
synek
*lolaliciouse 4 grudnia
synek
*Kiara 5 grudnia/29 listopad
synek
*Milcia 5 grudnia
córeczka Aleksandra
*Aneczka1 5 grudnia
*kanapa 6 grudnia
córeczka Anastazja
*Ita 7 grudnia
synek Leoś Dominik
*Kasandra 7 grudnia
*madzialena 7 grudnia
synek
*dynamiczna 7 grudnia
synek Wojtuś
*Bursztynka 7 grudnia
synek
*Ewelina22 8 grudnia
*Anna_84 8 grudnia
*maria.sm 8 grudnia
synek Jaś Paweł
*staraczka83 8 grudnia
synek Wiktor
*Paula84 10 grudnia
córeczka Zofia
*ewelinka_shn 11 grudnia
synek Kubuś
*karola88 11 grudnia
córeczka
*carola93 12 grudnia
córeczka Hayley
*Kor_a 12 grudnia
*Milatka:) 12 grudnia
*Maleczka 14 grudnia
córeczka Greta
*mausi 14 grudnia
córeczka
*Militta110816 15 grudnia
*williams1 15 grudnia
synek
*Kosmitka 15 grudnia
*Mama19 15 grudnia
*anuszka1986 17 grudnia
*kittykate 17 grudnia
córeczka Nadia Laura
*Marimiko 17 grudnia
synek
*Ewka89 18 grudnia
synek
*olcia23 18 grudnia
córeczka Zosia
*michaga82 18 grudnia
synek
*Kinga.k 19 grudnia
córeczka
*Bajka 20 grudnia
synek
*annusiak88 21 grudnia
synek Jaś
*Magdalenna 21 grudnia
*Martynaaa 21 grudnia
synek
*Lola83 21 grudnia
córeczka Helena
*paulinaw 22 grudnia
*Wanes 23 grudnia
*ulaa8 23 grudnia
*zokeia 23 grudnia
synek Adam
*Kasienka89 23 grudnia
*Bukumola 23 grudnia
synek
*julianna 24 grudnia
córeczka Zosia
*saprist88 24 grudnia
*Doris-83 24 grudnia
synek Konrad
*inka84 24 grudnia
córeczka
*szurabura 25 grudnia
córeczka
*goto4 25 grudnia
synek Jan Józef
*Qrczak 26 grudnia
synek
*Biszkopcik 26 grudnia
synek
*Martaaa 27 grudnia
synek Kacper
*Niespodzianek:) 27 grudnia
synek Oskar
*Nati89 28 grudnia
synek
*NaamaH6669 28 grudnia
synek
*Mysiok 28 grudnia
córeczka
*jedynka 28 grudnia
córeczka
*AsiaCh 28 grudnia
synek Antoni
*lithe123 29 grudnia
córeczka
*kurka 29 grudnia
*XYZ 29 grudnia
córeczka
*Bogusiar80 29 grudnia
synek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 14:55
julianna lubi tę wiadomość
-
dzięki dziewczyny,
ja nie chodziłam do sr, a z polożną też nie rozmawiałam, nie mam swojej położnej, tzn. wiem, że u nas w szpitalu można wykupić sobie taką podobną to wtedy jest lepiej z porodem bo ona wszystkiego dopilnuje, ale jeszcze nie wiem cz y chcę tracić 300zł na to;
wiem, że najważniejszy spokój i że nie pojadę do ip gdy tylko coś mnie zaboli, a będę czekać do tych 5-7minut;
wydawalo mi się, że to trwa wszystko szybciej, a jednak mamy sporo czasu;
ja dziś przestaję brać nospę sprawdzam czy będzie duża różnica bez, bo napinanie i tak mam, i od 1-2dni zaczynają się napinania dłużej trzymające powyżej 1 minuty, poza tym mój maluch jest bardzo aktywny wypycha z każdej ze stron swoje małe kostki
-
Ita wrote:Nasza lista zaczyna coraz bardziej przypominać listę listopadówek (i cóż ja na to poradzę, że przemawiają do mnie kolorki i pogrubienia
)
Jeżeli będziecie chciały możemy też dopisywać wzrost i wagę dzieciuna?
Rozpakowane mamusie
*kaarolaa 3 września (22.12) Marceli Piotr – 24t3d sn
*zuza_3 6 listopada (27.12) Maja, Oliwia, Zuzia – 32t5d cc
*aga.just 7 listopada (11.12) Marcel – 35t1d cc
Oczekujące mamusie
*Furia 25 listopada
synek Logan
*Klif listopad/grudzień
2 córeczki
*eforts 27 listopad/1 grudnia
synek
*aniar 1 grudnia
córeczka Alicja
*Mamax 2 grudnia
synek
*Kulka41 2 grudnia
synek
*przyszłamama 2 grudnia
synek Filipek
*KKK 2 grudnia
*HANA 3 grudnia
córeczka Aniela/Maryna
*Paulina85 3 grudnia
synek Michał
*Pollyanna 3 grudnia
córeczka Marysia
*Oliwia85 4 grudnia
synek
*lolaliciouse 4 grudnia
synek
*Kiara 5 grudnia/29 listopad
synek
*Milcia 5 grudnia
córeczka Aleksandra
*Aneczka1 5 grudnia
*kanapa 6 grudnia
córeczka Anastazja
*Ita 7 grudnia
synek Leoś Dominik
*Kasandra 7 grudnia
*madzialena 7 grudnia
synek
*dynamiczna 7 grudnia
synek Wojtuś
*Bursztynka 7 grudnia
synek
*Ewelina22 8 grudnia
*Anna_84 8 grudnia
*maria.sm 8 grudnia
synek Jaś Paweł
*staraczka83 8 grudnia
synek Wiktor
*Paula84 10 grudnia
córeczka Zofia
*ewelinka_shn 11 grudnia
synek Kubuś
*karola88 11 grudnia
córeczka
*carola93 12 grudnia
córeczka Hayley
*Kor_a 12 grudnia
*Milatka:) 12 grudnia
*Maleczka 14 grudnia
córeczka Greta
*mausi 14 grudnia
córeczka
*Militta110816 15 grudnia
*williams1 15 grudnia
synek
*Kosmitka 15 grudnia
*Mama19 15 grudnia
*anuszka1986 17 grudnia
*kittykate 17 grudnia
córeczka Nadia Laura
*Marimiko 17 grudnia
synek
*Ewka89 18 grudnia
synek
*olcia23 18 grudnia
córeczka Zosia
*michaga82 18 grudnia
synek
*Kinga.k 19 grudnia
córeczka
*Bajka 20 grudnia
synek
*Magdalenna 21 grudnia
*Martynaaa 21 grudnia
synek
*Lola83 21 grudnia
córeczka Helena
*paulinaw 22 grudnia
*Wanes 23 grudnia
*ulaa8 23 grudnia
*zokeia 23 grudnia
synek Adam
*Kasienka89 23 grudnia
*Bukumola 23 grudnia
synek
*julianna 24 grudnia
córeczka Zosia
*saprist88 24 grudnia
*Doris-83 24 grudnia
synek Konrad
*inka84 24 grudnia
córeczka
*szurabura 25 grudnia
córeczka
*goto4 25 grudnia
synek Jan Józef
*Qrczak 26 grudnia
synek
*Biszkopcik 26 grudnia
synek
*Martaaa 27 grudnia
synek Kacper
*Niespodzianek:) 27 grudnia
synek Oskar
*Nati89 28 grudnia
synek
*NaamaH6669 28 grudnia
synek
*Mysiok 28 grudnia
córeczka
*jedynka 28 grudnia
córeczka
*AsiaCh 28 grudnia
synek Antoni
*lithe123 29 grudnia
córeczka
*kurka 29 grudnia
*XYZ 29 grudnia
córeczka
*Bogusiar80 29 grudnia
synek
annusiak88 21 grudnia
synek Jaś
Pozwoliłam sobie siebie dopisać do listy:) -
Julianna takie coś znalazłam może też się przyda- zawsze jakieś informacje
https://www.youtube.com/watch?v=c1IWR5-gIWY
julianna lubi tę wiadomość
-
AsiaCh wrote:Hej Dziewczynki!
Kitty wyślij link do tego filmiku to i ja obejrzę. Ja termin mam na ostatnie dni grudnia a i mnie już dopadł ból spojenia. Najgorzej jest wieczorem, jak chwilę poleżę to potem (czasem) ze łzami w oczach wstaję z łóżka, tak boli. No i bóle okresowe dzień w dzień...
Karola dzisiaj Was przenoszą do innego szpitala? Daj znać Kochana jak już się tam rozpakujecie i będziesz wiedziała coś więcej.
Asia a co Ci lekarz powiedzial odnosnie tego bolu?? sprawdzil to spojenie czy Ci sie przypadkiem nie rozchodzi powyzej normy? mi powiedziala ta lekarka od Usg ze trzeba to skontrolowac...
wpisz sobie w youtube abc znieczulenia i wyskocza Ci 3 czesci krotkich filmikow
Pamietacie Jule z listopadowek ktora wyladowala w szpitalu, odeslali ja potem lekarze powiedzieli albo dziecko albo ona maz zabral ja do innego szpitala ? wczoraj jej corka przyszla na swiat cala i zdrowa silami natury
mozna? mozna!
za chwile nasza kolej jak sie zaczniemy sypac jedna po drugiej
-
Kitty ja tylko raz wspomniałam swojej ginekolog o tym bólu, ale ona nic sobie z tego nie zrobiła. Wizytę mam za tydzień więc jej powiem, że ból jest mocniejszy. Zobaczymy co powie... Ogólnie w dzień mnie nie boli i jestem dość aktywna, ale wieczorem wystarczy że się na chwilę położę i muszę wstać do łazienki - jest bieda
Dziewczyny te, które są na tajnym forum, powiedzcie jak się mają pozostałe grudniówki? Wszystko u nich w porządku? Już raz pytałam, ale pozostało bez odzewu. Konta na tym forum nie mam, ale wciąż traktuję nas jako jedną grupę i czasem się zastanawiam jak się mają pozostałe mamuśki. Pamiętam, że Kiara miała problem z nerkami. Mam nadzieję, że u niej wszystko w porządku! -
też jestem ciekawa co u pozostałych grudniówek z tamtego forum...
dziewczyny jaki smoczek kupilyście dla malucha, co prawda planuję karmić iersią, ale wolę mieć smoczek,
ja kupiłam z canpol z tzw.gumką wisienką, chcialabym poznać Wasze opinie, chcę aby smoczek był jak najbardziej zbliżony do kształtu brodawki podczas ssania?
tak wygląda
http://archiwum.allegro.pl/oferta/smoczek-symetryczny-canpol-smoczki-6-18-0-6-i3947365188.html
a i jeszcze silikonowy czy kauczukowy?