X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita, kurczę, czyli nie warto kupować tego Engerixu? Im więcej się zagłębiam w ten temat, tym bardziej głupieję...

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza jeszcze raz trzykrotne gratulacje :) jak już będziesz miała dziewczynki w domu to chętnie nacieszymy oko fotką :)
    Trzymaj się kochana i nabierajcie z Mężem sił :)

4dbc34fc83.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nadzieję, że też uda nam się podróżować z Mała. Wiadomo że na początku niedaleko, ale... Moja mama cały czas powtarza, że jestem osoba, której ciężko dłużej w jednym miejscu usiedzieć. Ciąża jest dla mnie pod tym względem ciężka. Tym bardziej, że musiałam zrezygnować z prowadzenia samochodu, a to już dla mnie duże ograniczenie :)

Lola83 lubi tę wiadomość

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja sie witam, nie pisalam wczoraj ale czytalam Was, moj S. w domu od wczoraj bo jest chory, smarka, kaszle, kicha tragedia jakies swinstwo sie przyplatalo... boje sie troche ze to oskrzela bo kaszel ma okropny i chyba go dzis zawloke do przychodni zeby mu dali jakis antybiotyk :/ i tak musze troche sie nim zajmowac a sama ledwo mam sile na cokolwiek, rano byłam w sklepie po bulki i drobne zakupy i wyprowadzic z psem kawaleczek doslownie i nie mam sily po prostu usiasc i plakac...
    z tymi obrzeknietymi sluzówkami to prawda tez mi to dokucza...
    kosc ogonowa napieprza spojenie sie troche poprawilo juz tak bardzo nie boli ale czuje no i mala naciska na szyjke i kluje, twardnienia brzucha sa, boli jak na okres doswiadczylam tylko raz... takze na razie wzgledny spokoj... gdyby jeszcze miec troche wiecej sily... :( a i pogoda do bani u nas caly czas pada deszcz...

AsiaCh lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polyanna ja też głupieję! :/
    Jeszcze jutro widzę się z moją połozna to może ją podpytam. Mam wrażenie, że nie jestem w stanie znależć nikogo kompetentnego, kto miałby konkretną wiedze na temat tych szczepionek :/

atdck6nlmznf5qze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie znajdzie się osoby, która tak konkretnie coś powie o szczepionkach, tyle ile ich i jest tyle też opinii. A co do lekarzy to jest tak, że będą polecać te, z których firm odwiedzają ich często przedstawiciele i namawiają do ich polecania...tak to wygląda niestety - biznes to biznes.
    Dla mnie ważny jest rozsądek a im więcej się czyta więcej się głupieje. A wiadomo, że my mamusie chcemy jak najlepiej dla dzidziusia.

Zuzana, Ita lubią tę wiadomość

• Zuzana Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita wrote:
    Polyanna ja też głupieję! :/
    Jeszcze jutro widzę się z moją połozna to może ją podpytam. Mam wrażenie, że nie jestem w stanie znależć nikogo kompetentnego, kto miałby konkretną wiedze na temat tych szczepionek :/

Ita myślę, że te szczepionki zweryfikuje dopiero czas - w sumie są stosunkowo niedawno wprowadzone na rynek. Po 20, 30 latach zaobserwujemy które są lepsze a które gorsze - na razie wszystkie opinie są "gdybaniem" i przypuszczeniami jak mogą one oddziaływać na dziecko (ewentualnie działaniami marketingowymi ogromnych koncernów farmaceutycznych, które wprowadzają je na rynek) i wybór lepszej jest czystą loterią..

w4sqdqk30k7k9isr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kittykate to masz niewesoło, zagoń męża po antybiotyk i to koniecznie.
    Mój jak był chory to od razu na antybiotyk bo jak to lekarz powiedział, jego bakterie są bardziej niebezpieczne dla ciąży niż jak ja bym była chora...
    Co do pogody u mnie to samo - deszcz i zero stopni, nic się nie chce a na pewno wychodzić, ja to tylko wychodzę żeby zawieść i odebrać syna ze szkoły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzana to nie są szczepionki niedawno wprowadzone, one są na rynku od wielu wielu lat. Jedyne co to są one modyfikowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami. Te, o których piszemy na wzw typu B to są już nawet od 20 lat, z tymże kiedyś miały rtęć a od jakiś 10 lat tej rtęci nie ma.

Ja jestem akurat przedstawicielem i pracowałam ze szczepionkami parę ładnych lat temu i one już były na rynku też od paru ładnych lat :-)

• Zuzana Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Ja słyszałam że obzarstwo może wywołać poród ale czy to prawda to już nie wiem :)

Tutaj nie wiem czy to świąteczne obżarstwo czy same potrawy, które są wzdymające i z reguły ciężkostrawne ;-)

Z kolei jeśli urodzi się przed świętami to potem w święta trzeba się będzie ostro ograniczać przy stole i odmawiać sobie tych przysmaków..

Mam znajomą, która o mało nie zrezygnowała z karmienia piersią bo jej mała miała jakieś sensacje żołądkowe i alergie. Ona przez tydzień jadła w sumie tylko chleb orkiszowy bo inne składniki uczulały mała i mówiła, że miała już tego dość.

w4sqdqk30k7k9isr.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati tak wiem masz racje, ale on twierdzil ze nic mu nie jest jak to facet:/ a widze ze kaszle strasznie i boje sie ze to oskrzela, dzis moze czuje sie troszke lepiej ale ten kaszel i katar nie odpuszczaja... wiec dzwonie teraz po przychodniach i probuje cos zalatwic :/ ja mam luxmed to mam z glowy wchodze na profil i zamawiam wizyte a on do panstwowego lekarza to dramat :/
    no nic probujemy...

Kate

np55zzc.png
  • Zuzana Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patiii wrote:
    Zuzana to nie są szczepionki niedawno wprowadzone, one są na rynku od wielu wielu lat. Jedyne co to są one modyfikowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami. Te, o których piszemy na wzw typu B to są już nawet od 20 lat, z tymże kiedyś miały rtęć a od jakiś 10 lat tej rtęci nie ma.

Ja jestem akurat przedstawicielem i pracowałam ze szczepionkami parę ładnych lat temu i one już były na rynku też od paru ładnych lat :-)

Rozumiem Patiii, ale nadal są to stosunkowo krótkie okresy w porównaniu do całego życia człowieka. Poza tym jaka próba (na ilu osobach wówczas je testowano) została wybrana do testów klinicznych? I nadal uważam, że po tak krótkim okresie badań nikt nie da nam 100% pewności, ze te szczepionki nie zaszkodzą i są super. Obecnie są one rekomendowane przez część lekarzy i dopiero za ileś lat zobaczymy ich prawdziwe skutki uboczne i zalety. A wielkie koncerny farmaceutyczne naprawdę potrafią przekonywać, że tylko ich produkt jest dobry i ostro lobbują na jego rzecz..

w4sqdqk30k7k9isr.png
  • Zuzana Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kittykate uważaj na siebie i dzidziusia aby was nie zaraził bo ja to świństwo złapałam i się męczę;-(

w4sqdqk30k7k9isr.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzana wrote:
    Rozumiem Patiii, ale nadal są to stosunkowo krótkie okresy w porównaniu do całego życia człowieka. Poza tym jaka próba (na ilu osobach wówczas je testowano) została wybrana do testów klinicznych? I nadal uważam, że po tak krótkim okresie badań nikt nie da nam 100% pewności, ze te szczepionki nie zaszkodzą i są super. Obecnie są one rekomendowane przez część lekarzy i dopiero za ileś lat zobaczymy ich prawdziwe skutki uboczne i zalety. A wielkie koncerny farmaceutyczne naprawdę potrafią przekonywać, że tylko ich produkt jest dobry i ostro lobbują na jego rzecz..

To prawda, że na 100% nie możemy być przekonani, że szczepionki są obojętne dla zdrowia. Natomiast wiemy doskonale co się stanie jak nie będziemy szczepić na podstawie tego co się działo w przeszłości.

Zuzana lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Zuzana Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola83 wrote:
    To prawda, że na 100% nie możemy być przekonani, że szczepionki są obojętne dla zdrowia. Natomiast wiemy doskonale co się stanie jak nie będziemy szczepić na podstawie tego co się działo w przeszłości.

Tak, najważniejsze to zaszczepić ;-) bo jeśli coraz więcej osób będzie nie zaszczepionych to powrócą dawne epidemie..

w4sqdqk30k7k9isr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzana szczepionka na wzw B nie uodparnia na całe życie, trzeba przyjmować dawki przypominające przez całe życie a raczej powinno się.
    Szczepionki nie wprowadzisz do obrotu bez badań klinicznych - a każda z nich ma( jest coś takiego jak charakterystyka produktu leczniczego, tam masz wszelkie dane nt. badań jak i ewentualnych odczynów poszczepiennych, skutków ubocznych itp.), więc jak chcecie coś wiedzieć na temat obu szczepionek CHPL znajdzeicie w internecie.
    Wprowadzenie do obrotu wymaga przeprowadzenia badań i są one sprawdzane niezależnie od firmy farmaceutycznej.

Dlatego Zuzana z całym szacunkiem nie pisz takich rzeczy jak nie ma się pojęcia jak wygląda kwestia rejestracji i wprowadzania do obrotu :-) możesz inne dziewczyny wystraszyć...

A akcja w polecaniu, że moja jest lepsza niż tamta ma miejsce dopiero w gabinecie(bo im więcej my przekonamy a lekarz zapisze tym piękniejsza premia).

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    link do CHPL Engerix

http://www.gsk.com.pl/produkty/Engerix-B-20-zawiesina-do-wstrzykiwan.html

link do euvax
    http://www.stopnop.pl/images/PDF/2011-08-05_euvax%2010charakterystyka%20produktu%20leczniczego.pdf

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2014, 13:38

• Zuzana Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati nie twierdzę, że badania takie są oszukane i nie chce nikogo straszyć - po prostu zwracam uwagę, że takie okresy są stosunkowo krótkie.

Zgodzę się, że nie jestem specjalistką w kwestii rejestracji i wprowadzania do obrotu leków ale pracuję w szeroko pojętym dziale R&D (bynajmniej pracowałam przed ciążą i byłam tylko małym trybikiem tej całej maszyny) i widzę jak wyglądają takie kwestie dt. skutków ubocznych.

Nie chciałam nikogo straszyć, tylko zwrócić uwagę, że 100% nikt nam nie zagwarantuje, ze tylko te szczepionki są najlepsze a inne nie. I jestem zwolenniczką szczepienia dzieci - uważam, że totalną głupotą jest ich nie zaszczepić..

Po prostu kwestia zdrowia, a w szczególności zdrowia dzieci jest bardzo ważna dla rodziców a takie koncerny potrafią "zbić" na tym duże pieniądze

w4sqdqk30k7k9isr.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem chyba chora. Mierzyłam temperaturę i mam podwyższoną. Czuję się dzisiaj strasznie. Czyści mnie co chwilę, spać mi się chcę, oczy mi łzawią....

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to milcia witaj w klubie zawurusiwanych mnie męczy przeziębienie, łamie w kościach boli głowa drapie w gardle och i to tak na sam koniec :'(

Ja w święta i tak będę się musiała ograniczać bo tak długo to raczej nie odnoszę ale mam na to taki sposób ze teraz sukcesywnie gotuje potrawy była już zupa grzybową na maśle był karp Smażony jeszcze planuje kapustę z grochem zrobić resztę w ograniczonych ilościach będę mogła zjeść.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2014, 15:13

https://www.maluchy.pl/ci-72114.png
    relge6yd7jws6b5o.png

‹‹ 1090 1091 1092 1093 1094 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ