Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Bukomola mam tak samo Wszyscy się dziwią, że pracuję, nadzorowałam remont i prowadzę samochód. Na szkole rodzenia usłyszałam niedawno, że ciężarne powinny chodzić na gimnastykę i basen. Tylko ja się pytam kiedy?? Od rana do nocy jestem na nogach i wydaje mi się, że ruszam się więcej niż ruszałabym si ę na zajęciach 3 razy w tygodniu.
Kitty wyobrażam sobie, że chcesz zmienić otoczenie. Gdyby nie ta ospa, to pewnie pojechałabyś
-
Nie no nie sama z moim:) ale sama po krakowie jeszcze jezdze autem i nie przeszkadza mi az tak bardzo
brzuch:) wlasnie mam w planach zaraz skoczyc do lidla na zakupy... Moj mnie chce ze wszystkiego wyreczac ale ja wrecz musze cos robic bo nigdy w koncu nie urodze a predzej zwariuje!!
-
Dziewczyny, daaaawno mnie nie było bo "odstawiłam" sobie forum dla swojego zdrowia psychicznego bo bardzo sie nakręcalam czytając... Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych!!!
No a u mnie cos zaczyna sie dziać, mam nieregularne ale bolesne skurcze i jak zwykle problem:/ moze mi cos doradzicie- w połowie ciazy wyszła mi lekka niedoczynnosc tarczycy, ktora została ładnie uregulowana euthyroxem. Przed ciąża i w 1szym trymestrze wyniki miałam dobre. Noo i wizytę u Endo mam za ponad tydzień, nie mogę sie od kilku dni dodzwonic i zaczęłam panikować bo nie wiem co z euthyroxem jak urodzę??!! A nie wiem czy wytrzymam do tego czasu, ze starsza córcia taki skurcze skończyły sie porodem w ciagu 2 czy 3 dni. Odstawić? Zmniejszyć dawkę? Tarczycowe mamy, help!! Spokoju mi to nie daje -
Ja tez jezdzilam samochodem normalnie nawet chcialam sie zawiesc do sxpitala ale emek mi juz nie pozwolil.
Z tym czopem to cholera wie ile tego jest. Wczoraj to taki wielki glut wylecial zabarwiony i myslalam ze to juz koniec bo pare dni wczesniej tez cos tam wylatywalo. A to przezroczyste a to z paskami krwi roznie i dzisiaj znow tez jezt . No ile tego jeszcze
Bylam w bufecie na parterze (ja leze na 4) i tak jak wczoraj super mi sie schodzilo i wchodzilo tak teraz wejsc nie moglam. Plecy cholernie bolaly a pipka to juz nie mowie bo z bolu jej nie czuje i nie wiem czy tam jest :pMaria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
lithe123 wrote:Dziewczyny, daaaawno mnie nie było bo "odstawiłam" sobie forum dla swojego zdrowia psychicznego bo bardzo sie nakręcalam czytając... Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych!!!
No a u mnie cos zaczyna sie dziać, mam nieregularne ale bolesne skurcze i jak zwykle problem:/ moze mi cos doradzicie- w połowie ciazy wyszła mi lekka niedoczynnosc tarczycy, ktora została ładnie uregulowana euthyroxem. Przed ciąża i w 1szym trymestrze wyniki miałam dobre. Noo i wizytę u Endo mam za ponad tydzień, nie mogę sie od kilku dni dodzwonic i zaczęłam panikować bo nie wiem co z euthyroxem jak urodzę??!! A nie wiem czy wytrzymam do tego czasu, ze starsza córcia taki skurcze skończyły sie porodem w ciagu 2 czy 3 dni. Odstawić? Zmniejszyć dawkę? Tarczycowe mamy, help!! Spokoju mi to nie daje
Nie odstawiac. Ja miałam tylko dawkę zmniejszyć. Ale to już mi lekarz ustalił jaka ma być. -
lithe123 wrote:Dziewczyny, daaaawno mnie nie było bo "odstawiłam" sobie forum dla swojego zdrowia psychicznego bo bardzo sie nakręcalam czytając... Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych!!!
No a u mnie cos zaczyna sie dziać, mam nieregularne ale bolesne skurcze i jak zwykle problem:/ moze mi cos doradzicie- w połowie ciazy wyszła mi lekka niedoczynnosc tarczycy, ktora została ładnie uregulowana euthyroxem. Przed ciąża i w 1szym trymestrze wyniki miałam dobre. Noo i wizytę u Endo mam za ponad tydzień, nie mogę sie od kilku dni dodzwonic i zaczęłam panikować bo nie wiem co z euthyroxem jak urodzę??!! A nie wiem czy wytrzymam do tego czasu, ze starsza córcia taki skurcze skończyły sie porodem w ciagu 2 czy 3 dni. Odstawić? Zmniejszyć dawkę? Tarczycowe mamy, help!! Spokoju mi to nie daje
Mi moj lekarz kazał odstawic po porodzie. i w ciagu 2 mies zrobic ponowne badania i przyjsc z wynikami.
Euthyrox biore 1/2 dawki 75 mg tylko w ciazy wlasnie, bo nigdy wczesniej nie mialam problemow z tarczyca. -
Milcia, gratuluje córci
Ale przed ciąża brałaś euthyrox? W necie wyczytałam ze wraca sie do dawki sprzed ciazy.... I w ogóle pod koniec ciazy cześć lekarzy zmniejsza dawkę. Moja doktorka nic nie mówiła na ten temat, ale póki Hela w brzuchu to biorę pełna dawkę. Tylko martwię sie co potem. I wrrrrr jak na złość wydzwaniam do Endo, pisze smsy i nic. A po prostu czuje ze do wizyty nie dotrzymam i urodzę wczesniej. W ogóle wpadam z panikę, córcię urodziłam w 42tc, myślałam ze mam tyyyyle czasu teraz szykowałam sie na styczeń taka odważna byłam, poród tylko SN, a teraz? GBS wyszedł mi dodatni, wszystko bym dała za cc, cześć ubranek do ponownego prania bo starsze dziecię wparowalo do szafy i wystroilo misie i lale... Aaaaaa!!! -
kittykate wrote:Mi moj lekarz kazał odstawic po porodzie. i w ciagu 2 mies zrobic ponowne badania i przyjsc z wynikami.
Euthyrox biore 1/2 dawki 75 mg tylko w ciazy wlasnie, bo nigdy wczesniej nie mialam problemow z tarczyca.
Ja wlasnie mam troche podobnie jak Ty, nawet na początku ciazy było wszystko ,ok w 12 tygodniu hormony w porządku. A w połowie ciazy tsh skoczyło do 3 a ft4 do dolnej normy i dali mi najpierw 50 potem 75mcg euthyroxu ( bo po 50nic sie nie poprawiło). Broniłam sie strasznie, byłam u 2 Endo z czego jeden to Prawdziwe guru jesli chodzi o leczenie tarczycy u ciężarnych w Trojmiescie .... Kazali brac. A nie Pytałam co pozniej bo myślałam ze spokojnie zdążę jeszcze na wizyte. Dzis w panice polecialam zrobic wyniki (miałam za tydzień, przed wizyta u Endo) sa ok. Chyba zmniejszę sobie dawkę na te ostatnie dni do 50.
-
AniaPoznań wrote:lithe, mi tsh powyżej normy wyszło dopiero w 3 trymestrze, mam brać euthyrox do dnia porodu a później odstawić. w marcu kontrola tsh, ft3, ft4 i z wynikami do endo.
Dziewczyny, wybaczcie to maglowanie tematu ale staram sie znaleźć podobne przypadki do mojego. Ech a doktorka mi proponowała wizyte w zeszłym tygodniu, ale ni zdążyłam zrobic wyników bo córa miała trzydniowke i przełożyłam... I mam za swoje -
Lithe ja przed ciaza nie bralam nic. Mi wyszlo 2,9 w I trym stad zdecydowalismy z gin o konsultacji endo. I endo przepisala euthyrox. Po porodzie kazala odstawic po prostu. Przestac brac. I w ciagu 2 mies powtorzyc badania.
Przy dawce 1/2 z 75 mg mialam wyniki na poziomie 0,96-1,1 czyli super.
Teraz czekam na porod i po porodzie calkowicie odstawiam. -
Biorę Euthyrox od I trymestru. Najpierw dawka 25, potem od II trymestru 50. Byłam niedawno u endokrynolog. Mam brać do porodu 50, jak brałam, a po porodzie 2 tygodnie jeszcze 50 a potem zejść do 25 (pół tabletki dawki 50). Po 6-8 tygodniach po porodzie na wizytę Z wynikami badań.
-
lithe123 wrote:A wczesniej przed ciąża sie nie leczyłas, tak? A jaka masz dawkę? Odstawić od razu całość po porodzie czy stopniowo?
Dziewczyny, wybaczcie to maglowanie tematu ale staram się znaleźć podobne przypadki do mojego. Ech a doktorka mi proponowała wizyte w zeszłym tygodniu, ale ni zdążyłam zrobic wyników bo córa miała trzydniowke i przełożyłam... I mam za swoje
Przed ciążą nie leczyłam się chociaż miewałam różne wyniki, ale zawsze w granicach normy. Byłam pod stałą obserwacją i odkąd zaszłam w ciąże miałam badania raz na miesiąc. całą ciążę miałam tsh 1,3-1,6 i nic nie brałam. przedostatnie badanie nagle skok na 2,3 i wtedy jako że zostało 5 tyg do porodu dostałam euthyrox 25 i miałam brać pół tabletki, więc dawka minimalna. po 2 tyg kontrola i było już 3.2 - miałam brać po 1 całej tabletce i mam brać aż do porodu a od razu po porodzie odstawić. -
Gratulacje dla: Malinaaa91, HANA, Bursztynka, Maleczka i annusiak88
Cytując Hannę Gronkiewicz-Waltz - "Bhawo ja!"
Podobno lolaliciouse urodziła. Ktoś potwierdzi?
Rozpakowane mamusie
* kaarolaa 3 września (22.12) Marceli Piotr – 24t3d sn
* zuza_3 6 listopada (27.12) Maja, Oliwia, Zuzanna – 32t5d cc
* aga.just 7 listopada (11.12) Marcel Mateusz – 35t1d cc
* Kiara 20 listopada (06.12) Dawid – 37t5d sn
* Oliwia85 21 listopada (4.12) Alan – 38t2d cc
* Kulka41 24 listopada (2.12 ) Jakub – 38t6d cc
* Furia 25 listopada (6.12) Logan – 38t3d cc
* basia 26 listopada (?.??) córeczka – ?t?d cc
* Paulina85 26 listopada (3.12) Michał – 39t0d cc
* Pollyanna 27 listopada (3.12) Maria – 39t1d cc
* przyszłamama 28 listopada (2.12) Filip – 39t3d cc
* Klif 28 listopada (?.12) Zuzanna i Martyna – ?t?d cc
* patiii 28 listopada (20.12) Maksymilian Edward – 37t1d cc
* Lola83 30 listopada (21.12) Helena – 37t0d sn
* Mamax 30 listopada (2.12) Julian – 39t4d sn
* niecierpliwa21 1 grudnia (26.11) Konrad – 40t5d sn
* carola93 1 grudnia (12.12) Hayley – 38t3d sn
* KKK 4 grudnia (1.12) córeczka – 40t3d sn
* michaga82 4 grudnia (18.12) Piotr – 37t2d cc
* eforts 4 grudnia (27.11/1.12) Franciszek – 41t0d sn
* dynamiczna 5 grudnia (7.12) Wojciech – 39t5d sn
* aniar 5 grudnia (2.12) Alicja – 40t3d sn
* Milcia 5 grudnia (5.12) Aleksandra – 40t0d sn
* Kasandra 7 grudnia (7.12) Aurelia – 40t0d sn
* Malinaaa91 9 grudnia (30.11) Krzysztof – 41t2d sn?
* HANA 10 grudnia (3.12) Aniela/Maryna? – 41t1d sn
* Bursztynka 10 grudnia (7.12) Michał – 40t3d sn
* Ita 10 grudnia (7.12) Leon Dominik – 40t3d sn
* Maleczka 10 grudnia (14.12) Greta – 39t3d sn
* annusiak88 10 grudnia (21.12) Jan – 38t4d cc
Oczekujące mamusie
* lolaliciouse 4 grudnia synek
* Aneczka1 5 grudnia
* kanapa 6 grudnia córeczka Anastazja
* madzialena 7 grudnia synek
* Ewelina22 8 grudnia
* Anna_84 8 grudnia
* maria.sm 8 grudnia synek Jaś Paweł
* staraczka83 8 grudnia synek Wiktor
* Paula84 10 grudnia córeczka Zofia
* ewelinka_shn 11 grudnia synek Kubuś
* karola88 11 grudnia córeczka
* Kor_a 12 grudnia
* Milatka:) 12 grudnia
* Zuzana 13 grudnia synek Adam
* mausi 14 grudnia córeczka
* Militta110816 15 grudnia
* williams1 15 grudnia synek
* Kosmitka 15 grudnia
* Mama19 15 grudnia
* anuszka1986 17 grudnia
* kittykate 17 grudnia córeczka Nadia Laura
* Marimiko 17 grudnia synek
* Ewka89 18 grudnia synek
* olcia23 18 grudnia córeczka Zosia
* Kinga.k 19 grudnia córeczka
* Bajka 20 grudnia synek
* Magdalenna 21 grudnia
* Martynaaa 21 grudnia synek
* paulinaw 22 grudnia
* Wanes 23 grudnia
* ulaa8 23 grudnia
* zokeia 23 grudnia synek Adam
* Kasienka89 23 grudnia
* Bukumola 23 grudnia synek
* julianna 24 grudnia córeczka Zosia
* saprist88 24 grudnia
* Doris-83 24 grudnia synek Konrad
* inka84 24 grudnia córeczka
* szurabura 25 grudnia córeczka
* goto4 25 grudnia synek Jan Józef
* Qrczak 26 grudnia synek
* Biszkopcik 26 grudnia synek
* Martaaa 27 grudnia synek Kacper
* Niespodzianek:) 27 grudnia synek Oskar
* Nati89 28 grudnia synek
* NaamaH6669 28 grudnia synek
* Mysiok 28 grudnia córeczka
* jedynka 28 grudnia córeczka
* AsiaCh 28 grudnia synek Antoni
* lithe123 29 grudnia córeczka
* kurka 29 grudnia
* XYZ 29 grudnia córeczka
* Bogusiar80 29 grudnia synek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 17:46
Marimiko lubi tę wiadomość
-
Absolutnie nie chcę doradzać w kwestii dawkowania, bo nie jestem lekarzem, ale napiszę co powiedział mój lekarz. Dodam tylko, że jestem na co dzień tarczycowcem, nie tylko w ciąży. Przed ciążą brałąm 50 - 75. W ciąży 100. Lekarz powiedział, że 3 dni po porodzie mam wrócić do dawki 75 i po 6 tygodniach zrobić sobie badanie krwi. JAk chcę, to po pół roku mogę też przebadać maluszka.