X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Paula84 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita, u mnie data urodzenia maluszka to 13.12

hchykrntrxhsbb3c.png

iv09vcqgvdf4oy0z.png

• zokeia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wlasnie, porozmawiajmy o formalnosciach. Wybieram urlop roczny, ale jeszcze nie skladalam wniosku. Co nalezy zrobic po narodzinach dziecka? Moze stwórzmy listę?
    1. Wypelnic wniosek w szpitalu o wybranej przychodni, dokumenty szpital sam przesle
    2. Poinformowac polozna środowiskową o narodzinach dzieciecia

... i co dalej?

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje nowym mamusiom!
    Co do formalnosci ja wzielam roczny urlop.W szpitalu trzeba podac dokladny adres przychodni do ktorej maja przeslac karte szczpien dziecka,ja musialam w przychodni wypisac tez deklaracje za dzieci wyboru lekarza i pielegniarki,oczywiscie akt urodzenia dziecka w USC tam tez od razu zalatwia sie meldunek i pesel,ktory my mamy do odbioru za 2tyg w urzedzie miasta.na razie tyle zalatwilismy.Jeszcze musimy zglosic urodzenie dzieci z polisy na zycie i becikowe ale na to jest rok.A i jeszcze nie wiem czy wiecie ale maz moze wziac 2tyg zwolnienia na opieke na zone po cc,nie wiem czy to dotyczy tez porodu sn.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie udalo mi sie edytowac.Jesli macie dwa nazwiska,a dziecko ma miec po tacie to trzeba w szpitalu przedlozyc akt malzenstwa.Wtedy dokumenty szpitalne i te,ktore szpital wysyla do USC sa juz z konkretnym nazwiskiem.Jak sie nie zlozy tej kserokopii aktu to dziecko ma w papierach dwa nazwiska i trzeba je zmieniac w urzedzie

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny

gratuluje wszystkim rozpakowanym mamuśką,
    nowina ode mnie jest taka:
    11 grudnia o godzinie 10-10 sn przyszla na świat Zosia, waga - 3040g, wzrost - 53 cm, dziś wrócilismy do domu;

krótko zaczęło się około północy 11 grudnia, po kąpieli poszłam spać i skurcze twardnienei z bólem w pachwinach dość niekomfortowym co 10,12,15 minut, w ciągu dwóch godzin doszło do bólu co 5 minut, po 3 pojechaliśmy na ip, zostałam przyjęta od razu na sale porodowa, rozwarcie miałam po badaniu na 5 cm, około 6 już 8 cm, poród ponad 6h właściwy z parciem okolo 1 h,

kittykate, Ita, zokeia, Pollyanna, Marimiko, goto4, Martynaaa, Bogusiar80, Daisy lubią tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 04:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna a to niespodzianka!!!
    Gratulacje!!! :)

U mnie noc do dupy, prawie cala nieprzespana...
    Wykanczam sie mloda najpierw dawala koncert potem twardnienia brzucha teraz mi zle niewygodnie, goraco,
    wszystko naraz ! Oczy jak 5 zl! Teraz mloda znow tanczy... Ciezko jest...

Kate

np55zzc.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna jak sprawnie! Gratulacje :):)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna, gratuluję!!! :)

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna - gratuluję!!! Szybko poszło!!

Kittykate - mm to samo, albo młody się wierci, albo mi nie wygodnie, albo zgaga i właśnie gorąco! Nie grzejemy jeszcze a ja już się topie przez te ciążowe hormony!!!

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • goto4 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna gratuluję! To teraz tylko jeszcze ja zostałam do porodu w zespolonym. Jakieś opinie i porady dla mnie?

esyqd4f.png
    vej6x4z.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna gratulacje! :-)

3i49anlimybgnl9h.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meldunek w dwupaku.

Juz mam dosc naprawde. Jestem zdenerwowana, po dzisiejszym badaniu nic sie nie zmienia nawet o pol milimetra, masakra jakas. Mam dola jezt mi zle i wogole wszystko do dupy

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola a co mowia lekarze? Czemu nie chca dac oksy?

Kate

np55zzc.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia nie smutaj się, no w nieskończoność tak nie będzie ;) a lekarze nic nie mówią na temat wywołania? powoli chyba juz czas?

4dbc34fc83.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Po sn tez maz moze dostac opieke dwa tygodnie. Trzeba tylko powiedziec przed wypisem. Ja tak mialam z synkiem.
    Gratuluje nastepnym rozpakowanym :)
    Ja wezme urlop na rok i potem dwa miesiace zaleglego urlopu. Wtedy moge wrocic do pracy. Oczywiscie biore przez caly czas 80% wynagrodzenia.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze info dla tych par ktore nie sa małżenstwem a spodziewaja sie dziecka (tak jak my) :
    załatwcie przed narodzinami akt uznania ojcostwa, inaczej szpital da dziecku nazwisko matki i takie wysle do urzedu stanu cywilnego wlasciwego dla dzielnicy w której znajduje sie szpital, w którym zamierzacie rodzic.
    Po urodzeniu dziecka bedziecie musieli jechac OBOJE do Urzedu Stanu Cywilnego z dowodami oraz odpisem aktu urodzenia matki, karta ciazy, by zmienic nazwisko. Stawiennictwo obojga rodzicow obowiazkowa !!!! A wiadomo macie na to 2 tyg, wez tu ze soba dziecko albo zostaw nie wiadomo na jak dlugo... wiadomo w urzedach kolejki etc nie trwa to 5 min... takze warto o tym pomyslec. Ksero uznania ojcostwa zabieracie ze soba do szpitala. Potem Ojciec dziecka tylko z dowodem swoim i matki oraz oryginalem uznania ojcostwa jedzie odebrac SAM wlasciwy akt urodzenia.

Mam nadzieje ze komus sie przyda bo my wlasnie to przerabialismy ... ;)

Daisy lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja się jeszcze muszę dowiedzieć co mam ze sobą wziąć do szpitala w kwestii nazwiska. Nazywamy się różnie, w akcie małżenstwa mamy deklarację, że dziecku dajemy nasze oba nazwiska, ale po rozmowie doszliśmy do wniosku, że one do siebie nie pasują i będzie jedno. Po tacie ;) Drugie dziecko po mnie. I masz babo placek. Co wziąć :) Ach, chyba nic nie wezmę, urzędowo nada się dziecku podwójne nazwisko, a później na drodze administracyjne i zmienimy na jedno. Z tego co pamiętam na zmianę nazwiska jest pół roku.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sytuacja jest taka.

Tp mialam na czwartek i ordynator widzac moja histopie 1 porodu czyli ze urodzilam w 20 min mial nadzieje ze sie w weekend rozrodze. Mialam juz skurcze i nikt sie nie spodziewal ze mina. Wiadomo w weekend nic sie nie dzieje wiec leze tu na darmo a jak zglaszam ze mam skurcze to jyz cala ekipa sie zbiera i szaleja zeby zdazyc i znow skurcze przestaja. Jutro bedzie ordynator i decyzja napewno w karcie zapisana ze we wtorek cewnik mi zaloza. Ja tego bardzo nie chce ale wiem ze trzeba. Chcialabym dzisiaj urodzic bo sa wspaniale polozne i lekarze na porodowce a poza tym super data ale mojej corci nie spieszno na ten swiat

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kittykate wrote:
    Dziewczyny, jeszcze info dla tych par ktore nie sa małżenstwem a spodziewaja sie dziecka (tak jak my) :
    załatwcie przed narodzinami akt uznania ojcostwa, inaczej szpital da dziecku nazwisko matki i takie wysle do urzedu stanu cywilnego wlasciwego dla dzielnicy w której znajduje sie szpital, w którym zamierzacie rodzic.
    Po urodzeniu dziecka bedziecie musieli jechac OBOJE do Urzedu Stanu Cywilnego z dowodami oraz odpisem aktu urodzenia matki, karta ciazy, by zmienic nazwisko. Stawiennictwo obojga rodzicow obowiazkowa !!!! A wiadomo macie na to 2 tyg, wez tu ze soba dziecko albo zostaw nie wiadomo na jak dlugo... wiadomo w urzedach kolejki etc nie trwa to 5 min... takze warto o tym pomyslec. Ksero uznania ojcostwa zabieracie ze soba do szpitala. Potem Ojciec dziecka tylko z dowodem swoim i matki oraz oryginalem uznania ojcostwa jedzie odebrac SAM wlasciwy akt urodzenia.

Mam nadzieje ze komus sie przyda bo my wlasnie to przerabialismy ... ;)

My jechaliśmy oboje do Urzędu obsłużyli nas w 5min i były potrzebne jedynie dowody osobiste. :)

eforts lubi tę wiadomość

nxbhnwz.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola, coś ta twoja druga córcia nie chce się z tobą rozstać ;) Będzie dobrze, szkoda, że musisz się nacierpieć, ale co zrobić. Cewnik... :/

Małe info: Qrczak urodziła wczoraj albo przedwczoraj bodajże, a Bajka pojechała rodzić dziś w nocy.

Mnie się brzuszek obniża. Nie mam już zgagi, jeee :)

fgplku1.png
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ