Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
O wlasnie, porozmawiajmy o formalnosciach. Wybieram urlop roczny, ale jeszcze nie skladalam wniosku. Co nalezy zrobic po narodzinach dziecka? Moze stwórzmy listę?
1. Wypelnic wniosek w szpitalu o wybranej przychodni, dokumenty szpital sam przesle
2. Poinformowac polozna środowiskową o narodzinach dzieciecia
... i co dalej?
-
Gratuluje nowym mamusiom!
Co do formalnosci ja wzielam roczny urlop.W szpitalu trzeba podac dokladny adres przychodni do ktorej maja przeslac karte szczpien dziecka,ja musialam w przychodni wypisac tez deklaracje za dzieci wyboru lekarza i pielegniarki,oczywiscie akt urodzenia dziecka w USC tam tez od razu zalatwia sie meldunek i pesel,ktory my mamy do odbioru za 2tyg w urzedzie miasta.na razie tyle zalatwilismy.Jeszcze musimy zglosic urodzenie dzieci z polisy na zycie i becikowe ale na to jest rok.A i jeszcze nie wiem czy wiecie ale maz moze wziac 2tyg zwolnienia na opieke na zone po cc,nie wiem czy to dotyczy tez porodu sn. -
Nie udalo mi sie edytowac.Jesli macie dwa nazwiska,a dziecko ma miec po tacie to trzeba w szpitalu przedlozyc akt malzenstwa.Wtedy dokumenty szpitalne i te,ktore szpital wysyla do USC sa juz z konkretnym nazwiskiem.Jak sie nie zlozy tej kserokopii aktu to dziecko ma w papierach dwa nazwiska i trzeba je zmieniac w urzedzie
-
hej dziewczyny
gratuluje wszystkim rozpakowanym mamuśką,
nowina ode mnie jest taka:
11 grudnia o godzinie 10-10 sn przyszla na świat Zosia, waga - 3040g, wzrost - 53 cm, dziś wrócilismy do domu;
krótko zaczęło się około północy 11 grudnia, po kąpieli poszłam spać i skurcze twardnienei z bólem w pachwinach dość niekomfortowym co 10,12,15 minut, w ciągu dwóch godzin doszło do bólu co 5 minut, po 3 pojechaliśmy na ip, zostałam przyjęta od razu na sale porodowa, rozwarcie miałam po badaniu na 5 cm, około 6 już 8 cm, poród ponad 6h właściwy z parciem okolo 1 h,kittykate, Ita, zokeia, Pollyanna, Marimiko, goto4, Martynaaa, Bogusiar80, Daisy lubią tę wiadomość
-
Julianna a to niespodzianka!!!
Gratulacje!!!
U mnie noc do dupy, prawie cala nieprzespana...
Wykanczam sie mloda najpierw dawala koncert potem twardnienia brzucha teraz mi zle niewygodnie, goraco,
wszystko naraz ! Oczy jak 5 zl! Teraz mloda znow tanczy... Ciezko jest... -
Julianna - gratuluję!!! Szybko poszło!!
Kittykate - mm to samo, albo młody się wierci, albo mi nie wygodnie, albo zgaga i właśnie gorąco! Nie grzejemy jeszcze a ja już się topie przez te ciążowe hormony!!!
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Meldunek w dwupaku.
Juz mam dosc naprawde. Jestem zdenerwowana, po dzisiejszym badaniu nic sie nie zmienia nawet o pol milimetra, masakra jakas. Mam dola jezt mi zle i wogole wszystko do dupyMaria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
Dzien dobry
Po sn tez maz moze dostac opieke dwa tygodnie. Trzeba tylko powiedziec przed wypisem. Ja tak mialam z synkiem.
Gratuluje nastepnym rozpakowanym
Ja wezme urlop na rok i potem dwa miesiace zaleglego urlopu. Wtedy moge wrocic do pracy. Oczywiscie biore przez caly czas 80% wynagrodzenia. -
Dziewczyny, jeszcze info dla tych par ktore nie sa małżenstwem a spodziewaja sie dziecka (tak jak my) :
załatwcie przed narodzinami akt uznania ojcostwa, inaczej szpital da dziecku nazwisko matki i takie wysle do urzedu stanu cywilnego wlasciwego dla dzielnicy w której znajduje sie szpital, w którym zamierzacie rodzic.
Po urodzeniu dziecka bedziecie musieli jechac OBOJE do Urzedu Stanu Cywilnego z dowodami oraz odpisem aktu urodzenia matki, karta ciazy, by zmienic nazwisko. Stawiennictwo obojga rodzicow obowiazkowa !!!! A wiadomo macie na to 2 tyg, wez tu ze soba dziecko albo zostaw nie wiadomo na jak dlugo... wiadomo w urzedach kolejki etc nie trwa to 5 min... takze warto o tym pomyslec. Ksero uznania ojcostwa zabieracie ze soba do szpitala. Potem Ojciec dziecka tylko z dowodem swoim i matki oraz oryginalem uznania ojcostwa jedzie odebrac SAM wlasciwy akt urodzenia.
Mam nadzieje ze komus sie przyda bo my wlasnie to przerabialismy ...Daisy lubi tę wiadomość
-
No to ja się jeszcze muszę dowiedzieć co mam ze sobą wziąć do szpitala w kwestii nazwiska. Nazywamy się różnie, w akcie małżenstwa mamy deklarację, że dziecku dajemy nasze oba nazwiska, ale po rozmowie doszliśmy do wniosku, że one do siebie nie pasują i będzie jedno. Po tacie Drugie dziecko po mnie. I masz babo placek. Co wziąć Ach, chyba nic nie wezmę, urzędowo nada się dziecku podwójne nazwisko, a później na drodze administracyjne i zmienimy na jedno. Z tego co pamiętam na zmianę nazwiska jest pół roku.
-
U mnie sytuacja jest taka.
Tp mialam na czwartek i ordynator widzac moja histopie 1 porodu czyli ze urodzilam w 20 min mial nadzieje ze sie w weekend rozrodze. Mialam juz skurcze i nikt sie nie spodziewal ze mina. Wiadomo w weekend nic sie nie dzieje wiec leze tu na darmo a jak zglaszam ze mam skurcze to jyz cala ekipa sie zbiera i szaleja zeby zdazyc i znow skurcze przestaja. Jutro bedzie ordynator i decyzja napewno w karcie zapisana ze we wtorek cewnik mi zaloza. Ja tego bardzo nie chce ale wiem ze trzeba. Chcialabym dzisiaj urodzic bo sa wspaniale polozne i lekarze na porodowce a poza tym super data ale mojej corci nie spieszno na ten swiatMaria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
kittykate wrote:Dziewczyny, jeszcze info dla tych par ktore nie sa małżenstwem a spodziewaja sie dziecka (tak jak my) :
załatwcie przed narodzinami akt uznania ojcostwa, inaczej szpital da dziecku nazwisko matki i takie wysle do urzedu stanu cywilnego wlasciwego dla dzielnicy w której znajduje sie szpital, w którym zamierzacie rodzic.
Po urodzeniu dziecka bedziecie musieli jechac OBOJE do Urzedu Stanu Cywilnego z dowodami oraz odpisem aktu urodzenia matki, karta ciazy, by zmienic nazwisko. Stawiennictwo obojga rodzicow obowiazkowa !!!! A wiadomo macie na to 2 tyg, wez tu ze soba dziecko albo zostaw nie wiadomo na jak dlugo... wiadomo w urzedach kolejki etc nie trwa to 5 min... takze warto o tym pomyslec. Ksero uznania ojcostwa zabieracie ze soba do szpitala. Potem Ojciec dziecka tylko z dowodem swoim i matki oraz oryginalem uznania ojcostwa jedzie odebrac SAM wlasciwy akt urodzenia.
Mam nadzieje ze komus sie przyda bo my wlasnie to przerabialismy ...
My jechaliśmy oboje do Urzędu obsłużyli nas w 5min i były potrzebne jedynie dowody osobiste.eforts lubi tę wiadomość
-
karola, coś ta twoja druga córcia nie chce się z tobą rozstać Będzie dobrze, szkoda, że musisz się nacierpieć, ale co zrobić. Cewnik...
Małe info: Qrczak urodziła wczoraj albo przedwczoraj bodajże, a Bajka pojechała rodzić dziś w nocy.
Mnie się brzuszek obniża. Nie mam już zgagi, jeee