X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Paula84 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita, u mnie data urodzenia maluszka to 13.12

hchykrntrxhsbb3c.png

iv09vcqgvdf4oy0z.png

• zokeia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wlasnie, porozmawiajmy o formalnosciach. Wybieram urlop roczny, ale jeszcze nie skladalam wniosku. Co nalezy zrobic po narodzinach dziecka? Moze stwórzmy listę?
    1. Wypelnic wniosek w szpitalu o wybranej przychodni, dokumenty szpital sam przesle
    2. Poinformowac polozna środowiskową o narodzinach dzieciecia

... i co dalej?

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje nowym mamusiom!
    Co do formalnosci ja wzielam roczny urlop.W szpitalu trzeba podac dokladny adres przychodni do ktorej maja przeslac karte szczpien dziecka,ja musialam w przychodni wypisac tez deklaracje za dzieci wyboru lekarza i pielegniarki,oczywiscie akt urodzenia dziecka w USC tam tez od razu zalatwia sie meldunek i pesel,ktory my mamy do odbioru za 2tyg w urzedzie miasta.na razie tyle zalatwilismy.Jeszcze musimy zglosic urodzenie dzieci z polisy na zycie i becikowe ale na to jest rok.A i jeszcze nie wiem czy wiecie ale maz moze wziac 2tyg zwolnienia na opieke na zone po cc,nie wiem czy to dotyczy tez porodu sn.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie udalo mi sie edytowac.Jesli macie dwa nazwiska,a dziecko ma miec po tacie to trzeba w szpitalu przedlozyc akt malzenstwa.Wtedy dokumenty szpitalne i te,ktore szpital wysyla do USC sa juz z konkretnym nazwiskiem.Jak sie nie zlozy tej kserokopii aktu to dziecko ma w papierach dwa nazwiska i trzeba je zmieniac w urzedzie

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny

gratuluje wszystkim rozpakowanym mamuśką,
    nowina ode mnie jest taka:
    11 grudnia o godzinie 10-10 sn przyszla na świat Zosia, waga - 3040g, wzrost - 53 cm, dziś wrócilismy do domu;

krótko zaczęło się około północy 11 grudnia, po kąpieli poszłam spać i skurcze twardnienei z bólem w pachwinach dość niekomfortowym co 10,12,15 minut, w ciągu dwóch godzin doszło do bólu co 5 minut, po 3 pojechaliśmy na ip, zostałam przyjęta od razu na sale porodowa, rozwarcie miałam po badaniu na 5 cm, około 6 już 8 cm, poród ponad 6h właściwy z parciem okolo 1 h,

kittykate, Ita, zokeia, Pollyanna, Marimiko, goto4, Martynaaa, Bogusiar80, Daisy lubią tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 04:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna a to niespodzianka!!!
    Gratulacje!!! :)

U mnie noc do dupy, prawie cala nieprzespana...
    Wykanczam sie mloda najpierw dawala koncert potem twardnienia brzucha teraz mi zle niewygodnie, goraco,
    wszystko naraz ! Oczy jak 5 zl! Teraz mloda znow tanczy... Ciezko jest...

Kate

np55zzc.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna jak sprawnie! Gratulacje :):)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna, gratuluję!!! :)

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna - gratuluję!!! Szybko poszło!!

Kittykate - mm to samo, albo młody się wierci, albo mi nie wygodnie, albo zgaga i właśnie gorąco! Nie grzejemy jeszcze a ja już się topie przez te ciążowe hormony!!!

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • goto4 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna gratuluję! To teraz tylko jeszcze ja zostałam do porodu w zespolonym. Jakieś opinie i porady dla mnie?

esyqd4f.png
    vej6x4z.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna gratulacje! :-)

3i49anlimybgnl9h.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meldunek w dwupaku.

Juz mam dosc naprawde. Jestem zdenerwowana, po dzisiejszym badaniu nic sie nie zmienia nawet o pol milimetra, masakra jakas. Mam dola jezt mi zle i wogole wszystko do dupy

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola a co mowia lekarze? Czemu nie chca dac oksy?

Kate

np55zzc.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia nie smutaj się, no w nieskończoność tak nie będzie ;) a lekarze nic nie mówią na temat wywołania? powoli chyba juz czas?

4dbc34fc83.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Po sn tez maz moze dostac opieke dwa tygodnie. Trzeba tylko powiedziec przed wypisem. Ja tak mialam z synkiem.
    Gratuluje nastepnym rozpakowanym :)
    Ja wezme urlop na rok i potem dwa miesiace zaleglego urlopu. Wtedy moge wrocic do pracy. Oczywiscie biore przez caly czas 80% wynagrodzenia.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze info dla tych par ktore nie sa małżenstwem a spodziewaja sie dziecka (tak jak my) :
    załatwcie przed narodzinami akt uznania ojcostwa, inaczej szpital da dziecku nazwisko matki i takie wysle do urzedu stanu cywilnego wlasciwego dla dzielnicy w której znajduje sie szpital, w którym zamierzacie rodzic.
    Po urodzeniu dziecka bedziecie musieli jechac OBOJE do Urzedu Stanu Cywilnego z dowodami oraz odpisem aktu urodzenia matki, karta ciazy, by zmienic nazwisko. Stawiennictwo obojga rodzicow obowiazkowa !!!! A wiadomo macie na to 2 tyg, wez tu ze soba dziecko albo zostaw nie wiadomo na jak dlugo... wiadomo w urzedach kolejki etc nie trwa to 5 min... takze warto o tym pomyslec. Ksero uznania ojcostwa zabieracie ze soba do szpitala. Potem Ojciec dziecka tylko z dowodem swoim i matki oraz oryginalem uznania ojcostwa jedzie odebrac SAM wlasciwy akt urodzenia.

Mam nadzieje ze komus sie przyda bo my wlasnie to przerabialismy ... ;)

Daisy lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja się jeszcze muszę dowiedzieć co mam ze sobą wziąć do szpitala w kwestii nazwiska. Nazywamy się różnie, w akcie małżenstwa mamy deklarację, że dziecku dajemy nasze oba nazwiska, ale po rozmowie doszliśmy do wniosku, że one do siebie nie pasują i będzie jedno. Po tacie ;) Drugie dziecko po mnie. I masz babo placek. Co wziąć :) Ach, chyba nic nie wezmę, urzędowo nada się dziecku podwójne nazwisko, a później na drodze administracyjne i zmienimy na jedno. Z tego co pamiętam na zmianę nazwiska jest pół roku.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sytuacja jest taka.

Tp mialam na czwartek i ordynator widzac moja histopie 1 porodu czyli ze urodzilam w 20 min mial nadzieje ze sie w weekend rozrodze. Mialam juz skurcze i nikt sie nie spodziewal ze mina. Wiadomo w weekend nic sie nie dzieje wiec leze tu na darmo a jak zglaszam ze mam skurcze to jyz cala ekipa sie zbiera i szaleja zeby zdazyc i znow skurcze przestaja. Jutro bedzie ordynator i decyzja napewno w karcie zapisana ze we wtorek cewnik mi zaloza. Ja tego bardzo nie chce ale wiem ze trzeba. Chcialabym dzisiaj urodzic bo sa wspaniale polozne i lekarze na porodowce a poza tym super data ale mojej corci nie spieszno na ten swiat

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kittykate wrote:
    Dziewczyny, jeszcze info dla tych par ktore nie sa małżenstwem a spodziewaja sie dziecka (tak jak my) :
    załatwcie przed narodzinami akt uznania ojcostwa, inaczej szpital da dziecku nazwisko matki i takie wysle do urzedu stanu cywilnego wlasciwego dla dzielnicy w której znajduje sie szpital, w którym zamierzacie rodzic.
    Po urodzeniu dziecka bedziecie musieli jechac OBOJE do Urzedu Stanu Cywilnego z dowodami oraz odpisem aktu urodzenia matki, karta ciazy, by zmienic nazwisko. Stawiennictwo obojga rodzicow obowiazkowa !!!! A wiadomo macie na to 2 tyg, wez tu ze soba dziecko albo zostaw nie wiadomo na jak dlugo... wiadomo w urzedach kolejki etc nie trwa to 5 min... takze warto o tym pomyslec. Ksero uznania ojcostwa zabieracie ze soba do szpitala. Potem Ojciec dziecka tylko z dowodem swoim i matki oraz oryginalem uznania ojcostwa jedzie odebrac SAM wlasciwy akt urodzenia.

Mam nadzieje ze komus sie przyda bo my wlasnie to przerabialismy ... ;)

My jechaliśmy oboje do Urzędu obsłużyli nas w 5min i były potrzebne jedynie dowody osobiste. :)

eforts lubi tę wiadomość

nxbhnwz.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola, coś ta twoja druga córcia nie chce się z tobą rozstać ;) Będzie dobrze, szkoda, że musisz się nacierpieć, ale co zrobić. Cewnik... :/

Małe info: Qrczak urodziła wczoraj albo przedwczoraj bodajże, a Bajka pojechała rodzić dziś w nocy.

Mnie się brzuszek obniża. Nie mam już zgagi, jeee :)

fgplku1.png
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ