Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nasza mala nie ma (odpukaxc) typowych kolek, tylko czasem ja kreci wtedu spina sie i placze i dalej zasypia, albo i nie,
wstepnie od 4 dn dostaje probiotyk suplement diety na prace jelit i chyba jest troche lepiej, bo juz tak bardzo sie nie spina tylko rzadziej;
nasz dziec porownujac do waszych jeszcze duzo spi, z zasypianiem jest roznie czasem potrzebuje dluzszego przytulania, a czasem tylko krotkiej chwili po odbiciu i juz odplywa, a gdy nie spi to do wyboru - przytulanie, gadanie, machanie grzechotka (wczoraj pierwszy usmiech na jej dzwiek), smoczek, chcialabym jej wprowadzic karuzele zeby miala na co patrzec, ale nie wiem czy ona zwroci na nia uwage ;/
-
Julianna niby tak ale mozna podawac juz od 1 tygodnia mawet. Ja dawalam mojej 3 razy juz bo sie troszke spinala ale pomoglo, nie byly to typowe kolki raczej problem z kupka. Masaz brzuszka, rowerek i espumisan pomogly i kupka ladnie poszla. A tak to tez nie mamy problemow.
-
Julianna ja równiez zamierzam szczepić. I zdecydowaliśmy się z Mężem na 5w1.
Wczoraj pożegnaliśmy kikutek pępowinowy i jakoś mi się smutno zrobiło,że już przerwała się brzuszkowa więź.;( Co nie zmienia tez faktu że spadł mi kamień z serca bo we wt. wisiała już na cienkiej "niteczce"i bałam się Go brać na oddbicie.
Co do spania to mój śpi cały dzień. Budzi się gdzieś koło 7.30 i wtedy ma h albo 1,5h na rozmowy, później zasypia z lekkim wybudzeniem na jedzenie. Dopiero przed kąpaniem kręci się bo chyba już czuje że czas na Kąpu kąpu i wtedy jeszcze trochę czasu sobie grzecznie leży. Ale mam pytanie bo gdzies w godzinnach porannych (4) po karmieniu zasypia a chwilę później robi się czerwony/brzuszek spięty i widzę że z trudno zrobic mu pierdzioszka(w dzień je i równocześnie zdarza mu się odrazu pierdzieć, w ogóle w dzień gazy i kupki bez problemu) i zasypia. Nie wiem czy zakupić ten espumisan?
Pije herbate na laktacje z anyżem koprem i melisą.
Może któraś mi doradzi cóż mam począć z tym fantem?
Ja na siłownie też zamierzam zapisać się, powiem Wam że nawet zadowolona jestem z figury po ciąży. Oczywiście trzeba popracować i wypocić co swoje;P A mam pytanie czym smarujecie skóre żeby się ładnie wchłaniała?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2015, 18:19
-
Bukomola moj zasypia ze mna w lozku bo mi sie nie chce go w nocy odkladac i moze masz racje bo jak go klade kolo 20-21 do lozeczka to wtedy zazwyczaj mi ladnie spi dopiero w nocy jak go nie odkladam zaczynaja sie jazdy tej nocy sprobuje zmienic schemat:)maria.sm
-
My też szczepimy na rotawirusy i pneumokokiale nie szczepimy na meningokoki i na ospę wietrzna
-
Witajcie mamusie i przyszłe mamusie:). Jestem mamą małej Zuzi. W ciąży miałam pomysł stworzenia czegoś dla najmłodszych. Odkąd urodziła się moja córeczka wzięłam się ostro do roboty i udało się realizować zamierzony plan. Proszę odwiedźcie naszą stronę jeśli szukacie czegoś wyjątkowego dla swojego malucha i w przystępnej cenie. Serdecznie was zapraszam i trzymam kciuki za każdą z was aby poród przebiegł szybko, bezboleśnie i z pięknym happy endem, a za te które już mają swe maleństwa zdrowia i miłości:* oto nasza strona facebook.com/zuzulakids
-
kittykate wrote:Dynamiczna ale w espumisanie jest jej mniejsze stezenie... Teraz wyszedl nowy espumisan o wiekszym stezeniu. I tez mozna podawac maluszkom. Ciekawe czy bedzie dzialal lepiej...
Ja mam ten nowy espumisan 100 Tyle tylko że dawkowanie dla niemowląt to 10 kropelek na dzień a sab simplex można podać 15 do,każdego karmienia tylko ja nie rozumiem dlaczego skoro to ta sama substancja coś mi się wydaje że to efekt jakichś bzdurnych polskich norm które nie pozwalają na więcej. Ale nie mam odwagi podać espumisanu więcej bi choć substancja czynna ta sama co w sabie to reszta substancji pomocniczych zupełnie inna. Nasz espumisan ma więcej takich ci brzmią strasznie chemicznie. -
anusiak tez pije herbatke o ktorej pisalas,
tez mysle o zakupie espumisanu bo dokladnie tak jak napisalas zachowuje sie moj brzdac,
ja zapisalam sie na szczepionke 3w1 i teraz nie wiem jak to bedzie z szcepieniem na rotawirusy i pneumokoki jak sie zdecydujemy, czy mozna szczepic wtedy w innym czasie?
-
Dziewczyny a szczepionki mają przychodnie czy trzeba zgłaszać, mieć swoją?
A swoją droga my bylismy szczepieni na ospe? Bo ja przechodziłam no ale to nie znaczy ze nie byłam szczepiona, tylko zastanawiam się czy za naszych czasów była w harmonogramie??
A rota i pneumoki to tetraz? My na rota musimy zaszczepić bo młody po roku pójdzie do żłobka
Byliśmy na bioderkach na drugim koncu rozkopanego, zakorkowanego miasta i badanie w maksie 5 min ale wszystko w porządku wiec ok -
Dziewczyny, może któraś jest zainteresowana zakupem nosidła ergonomicznego?
http://www.babytula.pl/collections/nosideka-ergonomiczne
Tu uzbierały sie już chętne na zwykłą tulę a do haftowanej tuli brakuje jeszcze paru osób:
https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/nosidelko-ergonomiczne-tula,4188,9.html
Te nosidła to tak na przyszłość, bo one sa od 7kg, ale nasze maluszki tak szybko rosną...
Moi znajomi mają takie nosidła i są z nich bardzo zadowoleni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 11:15
-
Bukumola wrote:pneumokoki i rotawirusy już teraz?? o kurcze.. to nie wiedziałam przegapiłabym ten moment, myslalam ze to później
Ja umawiam za tydzien. Ok 5 lutego mam termin. Szczepionki maja na miejscu. -
Pneumokokami można też później wtedy szczepi się mniejszą ilością dawek. Do 6 m-cy jest 3 dawki plus 1 przypominająca do roku jest 2 plus jedna do 1,5 roku 1 plus 1 a powyżej 2 lat szczepi się tylko jedną dawką. Pneumokokami to szczepionka przeciwko chorobom górnych dróg oddechowych pamiętajcie że przeciwdziała na 14 znanych wirusów (przy czym w przyrodzie znanych jest 40 a są też takie które nie są znane)
Szczepionka na rotawirusy to szczepionka doustna należy skończyć podawać do 6 miesiąca życia, pamiętajcie że chroni dziecko tylko do 3 rż a największe prawdopodobieństwo zarażenia występuje w chwili pójścia do przedszkola czyli w wielu 3 lat kiedy to szczepionka juz nie chroni.
No chyba ze żłobek się szykuje to warto. -
ale cisza na forum, jakby nie spojrzeć, nasze dzieciaczki potrafią zoorganiznować nasz czas
ja już nie wiem co robic z szczepeiniami, zapisani jestesmy na 3w1 a nad rota i pneuma mamy sie zastanowic, ale w przychodni polozna i pielegniarka mi odradzaly, pneumo jak chcemy to moze lepeij dopiero w 2 rz gdy pojdzie do zlobka albo przedszkola, a rota to podobno tylko ochrona przed jednym szczepem i wiekszosc biegunek jet innych,, wg statystyk w naszej przychodni bylo jedno dziecko chore na rota, i to w szpitlu zarazone, i mam metlik, na rota raczej jestem zdecydowana, ale pneumo jakos sceptycznie na to teraz patrze....
jak wygladaja u was kolki jak zachowuja sie dzieci i ile trwa atak?
-
Hej kochane Mamuśki
Powiedzcie mi, czy Wasze dzieci mają trądzik niemowlęcy i czy coś z nim robicie? ...i czy zaglądacie małym do buzi, bo ja ostatnio zajrzałam i zobaczyłam na języku biały nalot. Boję się, żeby nie robiły się pleśniawki Położna przez tel kazała wziąć gazik i poszorować język ale nie bardzo wiem jak to zrobić jak mały od razu piszczy i nie da wsadzić sobie do dzioba palca...