X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    To że urodziłam to wiecie. Poród jak poród - no do przyjemnych nie należał. Kacper się zaklinował na samym końcu i było ciężko.

W szpitalu nie miałam pokarmu, położne nie chciały mi go dokarmiać, naciskały sutek że kropla jest i tyle. A on się darł i darł. Teraz w domu pokarm aż się leje. Ale Mały jest bardzo absorbujący (albo śpię z nim albo jem). Chwilowo nie dam rady listy poprowadzić.. bardzo przepraszam.

Ale wiem ze tylko Bogusiar urodziła - GRATULUJĘ :)

Jestem mega zmęczona, dopadł mnie baby blues ale przyjechała mama i jest lepiej. A to mój Mały Terrorysta Kacperek:

1eq2ic.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 11:57

aniar, Ita, goto4, julianna, annusiak88, Bukumola, Bogusiar80 lubią tę wiadomość

relgh371rphwpz6l.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta będzie coraz lepiej.

Ropy nie moczyć :)

Zastoj to taki zapchany kanalik czyli guz w piersi.

Ania opukuje to palcami i gladze piers w kierunku brodawki, wczoraj caly dzien wyciskalamto recznie dopiero dzisiaj mieszam reke i laktator bo latwiej wychodzi to brudne mleko, czasami jak opukam i przycisne w ktpryms miejscu to leci to zielone (zolte). Wczoraj na poczatku praktycznie nic nie ruszalo tego kanalika po kilku godz dopiero :/ juz mnie szlag trafia drugi dzien siedze nad ta piersia. A maz jutro wyjezdza a ze mam juz zapalenie piersi za nic sobie nie moge pozwolic na bol, goraczke i placze :) takze coby do wieczora oproznic kanalik!!! Wcześniej miałam zastoj dwa razy ale nogdy az tak moze bez zapalenia piersi

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jaka jest reakcja dziecka po kroplach espumisan? bo moj maluch mimo kropelek i tak poplakuje gdy wychodza gazy i ja juz nie wiem czy tak ma byc czy dawka zbyt mala, czy moze jej krople nie sluza... jak ktos stosowal to niech opisze jak reaguje dziecko na krople..

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliana my cuda nie reagujemy :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta i Bogusia Dzieciaczki Przecudne! :)
    Gratulować takich ślicznych pociech;)

Julianna widze,że też się skusiłaś na espumisan, ja dziś podałam pierwszą dawkę. Pierdzi pierdzi, ale wczoraj na noc zaparzyłam sobie herbatę na laktacje i jak karmiłam go w nocy to sobie ją piłam i nad ranem już większych ekscesów nie było.
    Chociaż dziś w dzień tak się nie czerwienił i nie nadymał.
    Muszę mojego Jasia rozszyfrować.;)

Bogusiar80 lubi tę wiadomość

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaCh, jako że jeszcze plamię dał mi 2 tygodnie na samoistne oczyszczenie i przepisał antybiotyk. Jak nie pomoże to wtedy dostanę coś na obkurczanie macicy, żeby ruszyć szyjkę. Ale mam nadzieję, że nie będzie potrzebne.

My stosowaliśmy Espumisan, ale na kolki nie pomagał.

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pollyanna to co stosujecie?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulanie, przytulanie brzuszek do brzuszka, odkurzacz, leżenie brzuszkiem na nas i z nadzieją czekamy na koniec 3 miesiąca :)

km5smg7y28om81lj.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lezenie na brzuszku na nas i przytulanie niestety czasem nie pomaga, bo wkurza sie wtedy niesamowicie, jak ja boli to nie ma rady, musze przetestowac suszarke, a ile trwaja ataki u was? teraz moj maluch od 15 spi z przerwa na jedzenie, ciekawe jak bedzie w nocy

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj walczyłam do 2 w nocy. Od ok 21. Moja w dzien praktycznie w ogóle nie śpi. Przyśnie na spacerze i czasem na rękach. Dlatego po takiej nocy jak dzisiaj padam na twarz :)
    U nas suszarka nie działa, tylko dźwięk odkurzacza.

km5smg7y28om81lj.png
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy ktoras ma u dziecka duzy katar
    martwi mnie strasznie odciagam mu caly czas zaraz robie inchalacje ale hrumka non stop czasami zlosci sie podczas karmienia martwie sie strasznie
    co robilyscie jesli byl podobny problem??

maria.sm
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria, teraz się pojawił? Nasza chrumkała przez sapkę.
    Woda morska i Frida u nas się sprawdza przy zatkanym nosku.

km5smg7y28om81lj.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Kochane :) w końcu zawitałam tutaj ;) jak same wiecie małe dziecko jest traaasznie absorbujące... :P

Oczywiście gratulacje dla nowych Mamusiek :) Bogusia- mały do schrupania :D

Widzę, że moje dziecko nie odstaje z dolegliwościami od Waszych... kolka, katar, problemy a karmieniem piersią... Na kolkę delicol nie pomaga, espumisan "jako-tako"- czekam na sab simplex. Sądziliśmy, że zmiana mleka pomoże na kolki ale skończyło się zaparciami :/ mała jest na hipp combiotic- przeszliśmy na chwilę na bebilon pronutra dla dzieci z kolkami i zaparciami ale się mleko nie przyjęło- niby nie powinno być zaparć ale jak nigdy nie miała to po tym mleku zaczęła mieć, cóż... chcemy jeszcze spróbować z humaną i ewentualnie z nestle nan-pro.
    Dziewczyny, jakie mleka mm piją Wasze dzieci??

Zaczęłam częściej karmić małą piersią, w zasadzie nie ściągam już laktatorem ale i tak moim się nie najada więc musimy zostać przy mm. Gołą piersią gardzi- musi być nakładka ;)
    Maria.sm moja właśnie wychodzi z kataru- ma go już tydzień! Stosowaliśmy krople nasivin soft dwie kropelki do każdej dziurki x3 dziennie, 4xdziennie maść majerankowa pod nosek no i oczyszczanie solą fizjologiczną kilka razy dziennie +frida. Początkowo używaliśmy wody morskiej marimer ale zbyt gwałtownie tryskała i mała dusiła się od niej!
    Z pozytywnych rzeczy to waży już 4100g, zaczyna trzymać główkę i przeszliśmy na pieluszki 2 :)
    Dziewczyny, będziecie szczepić na rotawirusy, pneumo- i menongokoki teraz?

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczyny za odp a kanapa jakie ty krople nasivin stosujesz bo z tego co kojaze to sa najwczesniej od 3 miesiaca chyba ze sa jeszcze jakies inne?? frida odciagam ale on tak,strasznie wtedy krzyczy nie wiem czy to go nue boli sciagam naokroglo a tej wydzieliny jest naprawde sporo i to mnie martwi bo to przeciez takie maluchy

maria.sm
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria, nasivin soft w kropelkach- pediatra nam poleciła, konsultowaliśmy to też u innego pediatry- potwierdził że można stosować max 5 dni u takiego malucha.

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z dodatkowych szczepien wybralismy rotawirusy, pneumokoki odpuszczamy, zastanowimy sie jak skonczy 2 lata i bedzie czas na wybor przedszkola;

odpukac..nasza ma zdrowy nosek, czasem musze jej wyciagac suche smarki, wtedy daje po kropli soli fizjologicznej i probuje gruszka albo zwinieta tetra wyciagnac bobka;

my mielismy nan pro a potem humane i juz przy humanie zostalismy, uznalismy lepszy sklad mleka (laktoza a nie glukoza), podobno tez zmniejsza kolki, trudno jest mi to sprawdzic bo teraz dostaje 1 raz butelke mm,
    kanapa a ile sciagasz laktatorem mleka, ja przerzuciłam się na odciągannie co 4-4,5h dużo bardziej komfortowe czasowo, mam wtedy okolo 110ml mleka, a po nocy gdy nie ściągam 6-8 h to wydoje z siebie aż od 200 do 240ml, fajnie ze udalo sie kamic z nakladkami - gratuluje

kanapa lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do spania to faktycznie macie aktywne maluszki, nasza w ciągu dnia ma z 2h czuwania i w nocy między karmieniami około 3h, poza tym budzi sie z placzem podczas snu i wtedy trzeba ja tulic bo ja brzuszek boli, ale w porownaniu do wasych jest z tych śpiących niemowlaczków, śpiąco-przytulających, jak na razie spi i placze

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja :) Jejku, nie mam czasu nawet tu zagladac ostatnio zbytnio.. z reszta chyba nie tylko ja bo witac ze cisza na forum nastala :)

Co do mleka to mój zaczynal od zwykłego Bebilonu ale straszne kolki były, przeszliśmy na Bebilon HA i jest lepiej ale chyba bardziej dzięki kropelkom Delicol niż samemu mleku. Dzis ze względu na podejrzenie nietolerancji laktozy pediatra zalecil nam zmiane na Bebilon comfort..
    Ktoras pisala ze Delicol nie pomaga na kolke.. Bo te krople pomoga jedynie wtedy jeśli kolka jest wywolana problemami z trawieniem laktozy. W innym przypadku nie ma sensu ich stosować.

My będziemy szczepic na rotawirusy i pneumokoki, meningokoki na razie odpuszczamy..

Kanapa- nasze dzieciaczki ida leb w leb, my tez się dziś wazylismy i tez 4100 na wadze i wlasnie dziś zakupiłam pierwsze opakowanie pampersow "2" bo zauwazylam ze przy jedynkach pieluszka zaczyna się odgniatac na nozkach ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 20:19

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria nie boli mój Franek potrafi krzyczeć przy fridxie w nieboglosy a potrafi się lobuz usmiechac przy tym innym razem! !! :)

My nie mamy kataru ale rano i wieczorem woda morska i wyciaganie jakiegos gila,może suche powietrze. Wode mamy disnemar, polecam.

My dzisiaj wazymy 4860 no i czuć ta wagę i ze dupka rośnie :)

U mnie Franek zazwyczaj śpi do 9 potem 11-12, 14-16 i później albo pospi cos tam albo do 19.30 do kąpieli aktywny oczywiście zdarzaja się odstepstwa ale jakoś tam plan dnia many tylko ze spacerami lipa :/

my dzisiaj pierwsza doba bez tatusia, jeszcze dwie !! Ale było dobrze nie trzeba było panikowax :)

Kanapa a może Twojego pokarmu brakuje przez to ze dojarmiasz i za mało się produkuje bo dziecko nie wyjada i nie stymuluje? Ale tak tylko gdybam bo się nie znam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 21:35

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatuś kupił już humanę- mała zjadła pół na pół z hippem i zobaczymy jak będzie, mam nadzieję, że sytuacja z tymi kolkami się poprawi.
    U mnie z pokarmem od początku nie było dobrze, dopiero w 4 dobie po porodzie coś się pojawiło w piersiach a do tego momentu już była na mm- a że mojego było właśnie mało to wyszło jak wyszło... jak posiedzi przy piersi to potem 2h potrafi spać ale jak po tym czasie się obudzi to butelka musi być bo inaczej awantura jest jak nie wiem, pierś już wtedy nie wystarcza :/ a jednorazowo jestem w stanie ściągnąć ok 100ml z dwóch.

Dziś w ogóle dzień świra mam z małą- przez cały dzień z rąk nie chce mi zejść- co ją odłożę to ryk :/ zastanawiam się czy to nie czasem już pierwszy skok rozwojowy?? Zapowiada się ciekawa noc, ech.

Bukumola, nasze dzieci faktycznie jednakowo rosną- w końcu tego samego dnia urodzone :) mojej już od dawna się odciskały te falbanki z pieluszek 1 ale czekałam aż opakowanie się skończy, to 2 to zupełnie inny komfort :)

Wasze dzieci po każdym karmieniu odbijają? Moja nie zawsze i przez to jej się ulewa i potem już czkawka gotowa, najgorzej jak w nocy ją dopadnie- czasem to i prawie godzina zejdzie na przepędzaniu jej.

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
‹‹ 1227 1228 1229 1230 1231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ