Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
maria.sm moja wczoraj wieczorem jadla, plakala i pierdziala, strasznie mi jej szkoda bylo bo widzialam, ze jest zmeczona, ze ja mecza baki i przez to dojesc db nie moze.. ech dziwnie, u nas kupka jest tez dość gęsta i kleista, koloru musztardowego taka wręcz pomarańczowa i duża jak już wczesniej pisałam, w końcu tylko jedna na trzy dni, musze poloznej podpytac bo zastanawiam sie nad procesami gnilnymi w jelitach moze od tego tak smierdza baki i jej dokuczaja
-
Maria mogę dziecko ma jedną drzemke 3h (najdluzsza) między 19.30 a 22.30 nastepne juz 2,5 lub 2 a nad ranem juz jedno godzinne także mi rzadko zdarza się spać 3h chociaż nieraz druga nocna drzemka tez jest cos ok 3h
Czasem jedzenia bym się nie przejmowala bo moj Franek je średnio 10 min od zawsze, czasem powisi dłużej bardzo sporadycznie zje dwie piersi a rośnie dupka pięknie
Pollyanna oddzielnie dawałas żółtaczkę?
Moje dziecko po szczepionce bardziej senne. Powie od emocji, sprawdzam temp mam nadzieję że obejdzie się bez gorączki. -
Pytanie do mam karmiących mm - ile ml dziennie zjadają wasze dzieci? Bo zaczynam się zastanawiać czy mój mały nie je za dużo.. Niby powinien jeść co 3 godz a on z reguły dopomina się czesciej, co 2,5 czasem nawet co 2 godziny.. Próbowałam go przetrzymywać ale sie nie są, płacz przeokropny a jak zje to spokój wiec mniemam ze to faktycznie glod a nie np ból brzuszka. Na mleku pisze ze dziecko w 2 miesiącu powinno jesc 6 razy 120 ml..moj je wiecej boje się żeby go nie utuczyć
-
Bukumola to łącznie ile w ciągu dnia ci zjada? moja jest na moim mleku i 1 butelkę mm dostaje, zjada 110-120mm co 2,5 lub 3 h czasem jak przyśnie 4h a po nocy to nawet 5-6 h, ogólnie wychodzi mi średnio 850 ml na dobę, kto pyta i mówię że zjada 110-120 to wszyscy ojejku jak dużo, a ona dziś zjadła 120ml i jeszcze wyglądała na głodną, też zaczęłam się zastanawiać czy jej brzuszka nie rozpycham
-
Tak, Engerix oddzielnie. Takie dostałam zalecenie od pediatry, która jest bliską znajomą naszej krewnej. A że sama się na tym nie znam - zaufałam.
U nas też na razie spokojnie, bez gorączki, odczynów na nóżce i rączce. Oby tak dalej. Zobaczymy, jak minie noc. -
Moja średnio na dobę zjada ok 800ml mm (wczoraj nie była na cycu to podliczyłam ile faktycznie zjadła, dziś był cyc i wyszło ok 500ml). Bukumola, to jest podane orientacyjnie to 6x120, każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby- jeśli małemu się nie ulewa, nie wymiotuje od nadmiaru jedzenia to znaczy, że tyle potrzebuje zjeść. A dajesz mu do picia herbatki albo wodę?
Kurcze piszecie o tych bioderkach a ja nie dostałam żadnego skierowania dziś nawet byłam na wizycie kontrolnej prywatnie u pediatry i tylko stwierdziła, że wszystko jest ok z biodrami... przynajmniej z kataru się wyleczyliśmy no i mała waży już 4600g
Co do spania to moja w dzień rzadko śpi- na spacerze, i czasem pod wieczór (je ok 18, kąpiel ok 20 w międzyczasie drzemka) ale za to w nocy daje nam pospać. Wczoraj zasnęła ok 23 i obudziła się dziś rano przed 6 na jedzonko, potem ok 10 i o 13 ostatecznie wstała -
hej
maria.sm my prywatnie 150
A z piersi mały też je szybko i po karmieniu. Ale przybiera ładnie i to jest tu wyznacznikiem najadania się
Bukumola my 5w1, 6w1 nam odradzali i też gdzieś czytałam, że żółtaczkę lepiej oddzielnie. Do tego pneumo i rota, ale te zawsze na innej wizycie niż obowiązkowe
-
No to mnie troche uspokoilyscie ze może jednak nie przekarmiam mój zjada mniej więcej 770-780 ml na dobę.. Juz zaczelam zapiski prowadzić zeby to kontrolować
Kanapa- zawsze jak chcesz miec pewność mozesz iść prywatnie na usg bioderek, koszt nie jest duży, ok 100zl a masz pewność. Mnie pediatra tez powiedzial ze bioderka wyglądają ok a na usg jednak wyszlo ze nie do końca. Pewnie nie wszystko da się stwierdzić takim zwykłym padaniem u pediatry. Nie straszę bo pewnie wszystko faktycznie u ciebie ok ale może lepiej miec 100% pewność bo w razie czego im szybciej sie zacznie leczenie tym lepiej.
Mój wlasnie nie chce wogole nic pić, herbatka koperkiwa wywolala mega kolkę, woda pluje na metr a rumiankowej herbatki jak wypije 20 ml dziennie to sukces! Próbowałam juz glukoza dosladzac ale też nie chce. Troche mam zalamke bo pediatra kazał dopajac a w niego za cholerę nie da się żadnego picia wmusić...
Ponawiam pytanie bo pozostalo chyba bez odpowiedzi - na te szczepionki typu 5 w 1 trzeba miec receptę od pediatry czy po prostu sie idzie do apteki i zamawia??Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 14:26
-
Moja mała po szczepionkach ok. Daliśmy tą 5 w 1, engerix i pneumo. Rota następnym razem.
U nas przy badaniu bioderek lekarz wpisał wynik do książeczki zdrowia.
Jeśli chodzi jeszcze o szczepionki, to my w przychodni kupiliśmy. Wiem, że na pewno engerix jest na receptę jeśli samemu chce się ją kupić. Do szpitala przed porodem gin mi wypisal. -
Bukumola, mi pediatra wypisała receptę na szczepionki 6w1 i rota, na pneumo będziemy szczepić jak mała będzie miała 6m-cy na meningokoki jak będzie miała rok ( o ile w ogóle się zdecydujemy...).
Wcale za dużo Twoje dziecko nie je moja już teraz zjada nawet 130ml 3-4 razy na dobę a są w tym samym wieku (jak to zabrzmiało )
Musze popytać gdzie u mnie można prywatnie zrobić to usg bioderek żeby mieć pewność na 100% że są ok
My właśnie po spacerze, mała mi rabanu narobiła w piekarni bo już jej gorąco było i nie dość, że jedna babka wepchała mi się w kolejkę to druga zaczęła mi bujać w wózku dziecko nie cierpię tego jak ktoś obcy bez mojego pozwolenia dotyka wózka i zagląda do niego, już nie mówiąc o bujaniu, wrrrr!! -
Bukomola u nas wszelkie szczepionki sa na miejscu w przychodni, zadzwoń zapytaj jak jest u Ciebie.
No niewiem mi pediatra zarzekala się ze sklad 5w1 i 6w1 jest identyczny z tym ze tu jest dodatkowo engerix i ze ludzie decyduja sie na 5w1 plus zoltaczka jeżeli biorą ja darmową a ze przy engerixie to nie ma sensu. No nie wiem temat rzeka, na szczęście obeszlo się bez goraczki bo jys chyba po dwóch dniach nie wyskoczy?
Kanapa nie chcesz się pochwalic spaniem córy? zawsze miło byłoby się rozmarzyc chodu iść my dzisiaj mieliśmy dwie tezygodzinne drzemki w nocy, uhuhu .
Do tego a jednym karmieniu zostalam obsrana fontanna kupy a na drugim obrzygana tak u nas ciekawie jest
Aga ja tak chcialam podac tota i pneumo np za dwa tygodnie i oediatra powiedziała mi ze tak się nie robi zeby podawac razem no i rota mamy podać przy nastepnych a pneumo po pol roku.
kanapa lubi tę wiadomość
-
Eforts, mi pediatra powiedziała że właśnie można odczekać 2 tyg pomiędzy szczepieniami. Co człowiek to opinia...
A mogę się pochwalić od 22 do 3, a potem do 7 i o 10 wstałyśmy tak się chwalę, że jeszcze przechwalę dziecko i mi się zepsuje
Zastanawia mnie jak mogło dojść do obsrania podczas karmienia? bez pieluchy był? rozbawiło mnie to do łez...eforts lubi tę wiadomość
-
Kanapa to taki skrot myślowy po karmieniu przy przewijaniu bo czasem jak go przewijam i dotykam watke odbytu to się odgazowuje i idzie fontanna ..
Mój lobuz nad ranem juz tak często je ze nie ma sensu iść spać
A Twoja na mm tak długo śpi czy na piersi? Tak czy siak cudownie -
No wlaśnie u mnie w przychodni nie ma, mówiła lekarka zeby w aptece kupic ale oczywiście recepty nie dala a ja głupia tez o tym nie pomyślałam.. Czyli teraz musze iść specjalnie jeszcze raz po receptę.. Wrrr!
Tez sie pochwale, a co! Mój tez wczoraj pospał od 20:30 do 2 w nocy :)to bylo piękne 5,5 godziny :)ale pewnie padl po mega aktywnym i marudnym dniu wiec sie nie przyzwyczajam
Mój tez lubi obsrac rękę przy przewijaniu teraz jak widzę ze ciśnie kupę to odczekuje chwile ze zmianą pieluchy zeby miec pewność ze wydalił juz wszystko co miał wydalić ;)poza tym uwielbia osikac męża podczas kąpieli a najlepsze jest ze ten siur spod wody sie wydostaje bo maly ma dupkę zanurzona w wodzie a fontanna i tak z reguły trafia mężowi na koszulkę bezcenneeforts lubi tę wiadomość
-
o dżizas... mojej się to jeszcze nie zdarzyło ale raz narobiła na przewijak podczas przewijania, a ile razy nasikała to nie zliczę...
Dziś moja przebiła w spaniu samą siebie- spała od ok 23 do 6.30!! Oczy aż przecierałam jak mnie obudziła na karmienie!
Karmię głównie mm, pierś jest na "deser" 2 do 3 razy dziennie i humana chyba służy mojemu dziecku. Wkurza mnie jedynie fakt, że jest tylko w malych puszkach 350geforts lubi tę wiadomość
-
kanapa ja daje tylko 1 butelke humany, a reszta karmien moje mleko no ale dzis w nocy nie dala zbytnio pospac budzila sie co 2-2,5h na jedzenie, i jeszcze 1h marudzenia miedzy 4 a 5 i znow jedzenie, no szok jakis, zaczynam sie zastanawiac czy moje mleko to woda mineralna, dzis w nocy planuje jej dac 2 razy humane i sprawdze jak bedzie spac;
u nas dodatkowo dochodzi placz z bolu brzuszka albo marudzacy, czasem mysle jak bukomola ze moja mala zamienia sie w terrorystke.... chce jesc spac i sie przytulac, jak na razie aktywnosc w samotnosci z zabawkami jest dla niej doslownie zbedna... az sie boje ze ona tylko sie przytulac bedzie chciala i tak bedziemy wegetowac cale dnie i noce lezac na sobie;
moje pytanie do was..jak zasypiaja wasze dzieciaczki? najedza sie i po odbiciu same w lozeczkach, czy na was i sa odkladane czy tylko cala noc na was? chce porownac to ze swoim ssaczkiem
a co do sikania to u nas norma na przewijaku, zawsze zostawiam ja bez pieluszki odkryta aby jej dupcia odparowala, ona to bardzo lubi,
wiaadomo to dziewczynka wiec fontanny az takiej jak chlopiec nie zrobi ale i tak jestem pod wrazeniem jaką robi, ostatnio tak siknela ze cala podloga byla zalana
-
Kanapa lubie Twojego posta ale zawiść jest
Juliana u nas nie ma reguły, czasem zasypia na cycy to odkladam bez odbicia i czasem zaraz poplakuje i musze wstać go odbic, czasem na mnie i odkladam takiego pol spiocha, a czasem odkladam rozbudzonego i bujam wózkiem żeby zasnąłkanapa lubi tę wiadomość
-
a to w sumie podobnie, moja zasypia albo po wypiciu butli i juz jej raczki opadja, albo po butli, odbiciu i wtuleniu zasypia calkiem lub na pół i odkładam do łóżeczka, a w wózku też odpływa, ale ja tylko na spacery biorę wózek, w domu moja mama stosowała i też pomagało w zasypianiu, a dziś położyłam ją rozbudzoną do łóżeczka trochę pomarudziła, przysnęła z pieluszką, obudziła się i trochę pistękała, pogadałam z nią i potem sama zasnęła, byłam z niej dumna, że dała radę,
zauważam, że mój maluch obrał sobie dwa rodzaje atrakcji albo sen albo przytulanie do nas, opcja leżenia samemu nie jest na razie zbytnio brana pod uwage