X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annusiak ja sie dlugo borkalam z katarem u swojego Jancia ;) 2 tyg meki bo nie szlo tego wyleczyc podawalam mu nasivin ale rzadziej niz jest w ulotce napisane bo rzekomo powinno sie od 3 m dawac ale na necia znalazlam informacje ze nasivin w kropelkach jest przeznaczony dla niemowlat po 4 tyg zycia wiec mozesz podac malemu
    jednak po wszystkich zabiegach katar nie przechodzil i znowu poszlam z nim do lekarki i przypisala na issonosin w ampulkach ale to jest na recepte i nie wiem czy to to czy poporostu samoistnie katar przeszedl :)
    a co do karmienia to ja tez kp i uwazam ze to najlatwiejszy sposob karmienia ale najwazniejsze zeby kazdej mamie swoj sposob pasowal i jest git ;)

annusiak88 lubi tę wiadomość

maria.sm
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria.sm dziękuję za odpowiedź. :)
    U Jasia to nie widać kataru tylko słychać że spływa bo w nocy mu tak charczy. Robię krótkie inhalacje z soli i widzę,że poprawa jest duża więc może nie będzie potrzeby podawania nasivin..Wstrzymam się jeszcze z tymi kroplam

dqpri09kf3kzk37k.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusiak jak podasz pneumokiki w drogim półroczu życia to będzie jedną dawkę mniej, my się zdecydowaliśmy tak zrobić.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do mam ktore karmia piersia mam pytanie czy wasze dzieci w 2 m tez szybko sie najadaja tzn moj w 10 min max i jest po karmieniu rosnie ladnie tzn jest nawet bym powiedziala grubiutki :)wczesniej karmilam go i czescie j i dluzej teraz to tylko iweczorami karmimy sie czesciej a tak to co 2/3 godzi i tak jak pisalam 5-10 min a wnocy to juz praktycznie od 21-5 jest przerwa Jak wyglada to u was z gory dziekuje za inf :)

maria.sm
  • eforts Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria my tak samo karmimy się po kilka minut. Jest tak prawie od początku i od zawsze ładnie przybiera na wadze. Co do nocy to u nas nie jest tak kolorowo :/ pierwsza drzemka maks 3h potem 2,5 :/ jak Wy to robicie ze Wasze dzieci tyle śpią?? :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolaczam sie do pytania Eforts- jak wy to robicie???!! Kurcze u mnie zamiast lepiej to ostatnio coraz gorzej. Wieczorem problem z zaśnięciem, każde odłożenie do łóżeczka konczy sie wybudzeniem. Potem jako takie spanie ok 3 godz a potem prawie co godzinę pobudka :( nie wiem co się stało, nie bylo az tak fatalnie do tej pory, padam na pysk dosłownie... :(

eforts lubi tę wiadomość

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zachowanie mojego dziecka ogromny wpływ ma pogoda. Jak wieje albo pada śnieg to łatwo się wybudza i nie mogę go odłożyć z ramion. A tak zazwyczaj to wieczorem chciałby jeść prawie non stop. W ciągu dnia karmie go średnio 20 minut. Podobno 10 jest prawidłowo.
    Anusiak skoro zasypiasz przy karmieniu na leżąco, to skąd wiesz kiedy odłożyć dziecko? Jak ja zasnę to koniec. Śpię z Młodym. Tez chciałabym odłożyć go do kołyski. Na stawiasz sobie budzik?;)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maria.sm u Nas to samo, przystawiam Go do piersi ale czas jedzenia się skrócił. zastanawiałam się czy coś nie tak. więc uspokoiłam się że u Was podobnie.;)

Zokeia mam tryb spanio-czuwania. ;) Karmie, zasypiam i co jakiś czas otwieram oko czy wszystko ok. Jak już widze,że przytulony do piersi to odbęknięcie i do łóżeczka.:)

zokeia lubi tę wiadomość

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny POMOCY bo padam...

Kacper prawie wogóle nie śpi (w dzień 2-3 15 minutowe drzemki + to co na rękach jak czekam aż mu się odbije) a w nocy np. 1 godzina i potem 2 godziny i koniec. Albo zasypia i całą noc jak by chrząka, jak by go do wymiotów brało i głośno przełyka - budzi się co chwilę, podnoszę to jest ok, kładę i od nowa.
    Trzymam go na ramieniu, klepię po pleckach, czasem zdarzy się, że się jeszcze odbije a dziś to już nawet ulał czy lekko zwymiotował (ze zmęczenia to już nawet nie wiem...).

Karmię mm + moim ściągniętym. Teraz zjadł tylko moje i śpi spokojnie. Wysłałam męża po inne mleko, teraz karmiliśmy Bebilon HA bo takie dostawał w szpitalu. Ma kupić Enfamil 1 - ponoć dobre...

Macie jakieś pomysły co robić?

Ja nie śpię prawie wcale, mama prawie cały czas u mnie pomaga i też ledwo żyje, mąż zasypia przy pracy... no horror... miałam nadzieję że będzie ciut lepiej a mam wrażenie że jest tylko gorzej :(

Aaa i do tego Mały powinien niby zjadać ok. 120 ml a zjada 60 i wypluwa butelkę. I tak je co 2 godziny-2,5. Mojego zjadł teraz 80ml... Nie daję rady przetrzymać go do 3 godzin. I tak mamy 11 posiłków dziennie a powinno być 7-8...

Ratunku..

relgh371rphwpz6l.png
  • Kosmitka Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do mam ktore odciagaja swoj pokarm, ile dajecie dziecku ml mleczka w jakim miesiacu?

9dh4veq.png
    2b25348c6c7dc7afa75ad6ea6b6d54e0.pngbabyboom
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta przykro mi. Masz naprawdę ciężko. Niestety nie znam się na mm. W karmieniu kp nie liczy się liczba posiłków. Może w mm tez tak jest? No dziecko ma prawo jeść mniejsze i większe posiłki a trzymanie się milimetrów powoduje, ze albo jest przejedzone(i ulewa) albo nie najedzone(i się drze). Tylko to przychodzi mi do głowy.

Mój też jest czasem niespokojny i marudzi. Musze wtedy dużo mówić do niego i co kilka, kilkanaście minut zmieniać zabawę lub bodźce. Jeśli nie zmęczyć się w dzień, bo np gania po mieście i załatwiamy sprawy (wtedy on śpi w foteliku) to w nocy nie śpi i gada, chrzaka, posapuje.

Dziś w nocy był cholernie niespokojny i domagał się cały czas piersi. Ulewa non stop. Trudno nazwać to ulewaniem. Chlustal całą zawartością żołądka.
    Musiałam 3 razy przebierać jego i siebie. Pierwszy raz zastosowała smoczek i to go uspokoiło!

Acha! Jak jest taki niespokojny to na bank się zsiusial. Od tego zaczynam ;)
    Mamy taki schemat dzialania: pieluchy, rozmowa, noszenie, jedzenie. Kiedyś to jedzenie było pierwszą potrzebą :)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta aż się popłakałam ze śmiechu i niemocy bo u nas to samo, tyle tylko że nie mam nikogo do pomocy. Dzisiaj jak ten dzięcioł bujałam małego do od 3 do 7:30, po czym przed 9 była już pobudka i do tej pory wcale nie zanosi się na spanie. Jestem załamana bo wcześniej tak cudownie spał. Do tego od rana do nocy siedzę z nim sama i czuję się jak wrak...

860ianliz3s2rxlo.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaCh no u mnie też dziś od 3 do 7... potem niby spanie do 8 ale takie że cały czas daje takie odgłosy jak by miał wymiotować i przełyka głośno i 5 minut ciszy i znowu... Spać się nie da.

Teraz zjadł o 10 50ml mojego mleka + 30mm i już jest teraz płacz i nie wiadomo co robić... Ma ogromną potrzebę ssania ale smoczkiem pluje.

Jak znajdziesz metodę to daj znać :(

relgh371rphwpz6l.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta mm moze zjadac mniej bo jest chyba bardzej sycace, moja ma 6 tygodni i zjada mojego mleka od 110 do 130ml, jak w zegarku co 3-3,5h, mm zjada od 100 do 130, zdarzylo sie tez ze mojego zjadal raz 170, 140, 150,
    odnonie spania moj maluch w nocy jest na 2 butelkach mm i spi o niebo lepiej niz na mom mleku, dotaje np 23-24 mm, zasypia okolo 1 i tak potrafi spac do 5, 5-30, potem dostaje druga butelke mm i spi dobre 3h, w ciągu dnia dostaje już moje mleko, ale tez potrafi po nim przespac od 2 do nawet 4 h, wiec reguly nie ma, ona jak na razie porownujac do waszych dzieciaczkow bardzo duzo spi, najdluzsze czuwanie to 2-3h, ale czesto jest to juz marudzenie zmeczenia, musze ja wtedy przytulic bo sama nie moze zasnac,

a z zasypianiem u nas jest tak ze albo zasypia szybko po karmieniu i odbiciu, albo sobie czuwa i jak juz zaczyna poplakiwac biore ja i przytulam i potrafi w 5minut odplynac w kimonko, a w nocy np dzisiaj dostaal mleczko przyspiala na ramieniu gdy ja odlozylam cos bylo nie tak, wzielam ponownie przytulilam i ponownie odlozylam, znow oczy otworzyla, ale ja sie polozylam czekajac na rozwoj wydarzen, po 5-10 minutach chyab zasnela, albo ja albo ona perwsza, w kazdym badz razie nie krzyczala ze chce na rece, malo takich przypadkow, ale sa i ciesze sie z tego ze sama tez przykima

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) musiałam dojść do siebie po wizycie u teściów... :P
    Teściowa chyba wyzwoliła w moim dziecku skok rozwojowy ;) mała od 2 dni taka marudna jest- w dzień prawie w ogóle nie śpi, tylko jak jest na rękach, i popłakuje często zupełnie bez powodu. Dziś prawie całą noc nie spała- stękała, sapała, peirdziała, machała rączkami... mąż się w ogóle nie wyspał a ja tylko w porze karmienia się budziłam tak się zaprogramowałam :P mała od jakiego czasu ma swoj rytm nocnego jedzenia- I 21-22.00, II 2-3.00 i III 7-8.00 :)
    Co do zasypiania to mamy swój rytuał, po kąpieli idziemy do sypialno i przy nocnej lampce karmienie w ciszy, odbijanie, chwila przytulania i odkładam ją do spania- nie lulam, nawet jak ma oczy otwarte to i tak odkładam. Poleżę chwilę z nią i wychodzę z sypialni- zaglądam co jakiś czas zobaczyć co robi. Jeśli popłakuje to głaszczę po główce albo biorę na ręce na chwilę do uspokojenia. Zazwyczaj zasypia sama :) W nocy jak się wybudza to postępuję identycznie- sama się wycisza i zasypia :)

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola Ty spróbuj włączyć suszarkę na yt jak mała zasypia czy juz zaśnie ale zacznie się wybudzac, może pomoże.

A Wam dziewczyny bym poradzila znaleźć (jakbyście nie szukały :) ) sposób żeby uspac dziecko w dzień. Czytalam ta tracy hogg i wg niej im dziecko spi gorzej w dzień tym gorzej spi w nocy. Moze Wasze dzieciaki sa przestymulowanE? Bo zapewne psprobujecie je zabawiac na milion sposobow. U mnie się sprawdzilo polozyc dziecko na boczku i klepac po pleckpleckach i mówić ćśiii (jak jest niespokojny to plus smok) I jak zaczyna poplakiwac to znaczy ze odpływa. Jak Wam dzieciaki zaczna spac w dzień to będą też spać w nocy

annusiak88, Bukumola lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie zrozumcie mnie źle nie chcę się marzyć bo sama za każdym razem kombinuje :) ale dzieci mają tak jak dorośli ze jak minie faza snu to potem ciężko zasnąć :/
    Musicie zrobić jakieś czary mary żeby przerwać to błędne koło :)

Kanapa Tobie znowu zazdroszczę, mimo że nie mamy dużych problemów z usypianiem ale jak zwykle jesteśmy wtyle za Wami :)

kanapa lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy ktoś z Was zna się na objawach nietolerancji laktozy?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts ja nie czytałam tracy hogg ale właśnie taka metodę stosujemy u Nas. Jaś śpi w dzień dobrze i w nocy nie możemy złego słowa powiedzieć. Jeszcze jak mu się wyklarowały godziny nocne do jedzenia to już super. wstaje tylko 3 razy.
    Jak zaczyna marudzić to działa na niego głaskanie rączki, a napewno odpływa jak ma założona czapeczke, w domu kłade mu pieluszkę na głowkę i jak ja poczuje to oczy same mu się zamykają.:)(chyba myśli że ma czapke i będziemy szli na spacer).
    A wieczorny rytuał spania podobny jak u kanapy. Kąpanie przy ciepłym świetle, karmienie i do łóżeczka śpi czy nie to kładziemy.:) Oczywiście zaglądając do niego czy wszystko ok.:) Czasami pól godziny patrzy na kwiatka zawieszonego przy łóżeczku i z nim sobie rozmawia, po czym odpływa.:)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts coś z tym spaniem jest na rzeczy, myślałam, że skoro spała dlugo w ciągu dnia to w nocy nie da nam żyć, a tu lekkie marudzenie, płacz - dokładnie taki o którym pisałaś zmęczenia i próby uśpienia (musze czasem ją przytulić i odpływa w ciągu paru minut), a noc przespana w jej godzinowych normach, a kiedyś miała dużo wrażeń, dużo nowych osób iw ciąg dni mało spala i w nocy też bardzo marudziła;

wy martwicie spaniem i nie spaniem, a ja zamartwiam się gazami mojej małej, jej kupkami co 3 dni i płaczem po jedzeniu spowodowanym pracą jelit, daje jej probiotyk, espumisan, a ja jak krecilo tak kreci, ale nie zawsze gazy powoduja placz i bol... czy ktos z was ma tez ten problem czy z moim brzdącem jest coś nie tak?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
‹‹ 1235 1236 1237 1238 1239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ