Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Juliana warto spróbować na pewno nie zaszkodzi.
powiem Wam że Franek jako tako ma rytm dnia z tym ze nie co do godziny a raczej czynnosc po czynnosci
tj na spacer idziemy ok 2 maks 3 h od pobudki ostatnio wstajemy po 7 wiec chodzimy ok 10.30 potemjakieś 2h aktywnosci i mamusia na sile usypia drzemka dzisiaj np 40 min potem aktywność i jeszcze jedna drzemka ok 16-17, 19 kapiel i spanie i tak codziennie
usypiam na sile oznacza śpiące dziecko ktore samo nie zasypia
-
Hej czytam, że też macie problemy brzuszkowe my jesteśmy na mm, próbowaliśmy różne mleka i zdecydowana poprawa jest na Bebilon Comfort z obniżona zawartością laktozy i dostaliśmy na receptę Debridat, polecam id kiedy podaje Adrianek cały czas pruka bez płaczu działa na rozkurczowo na jelitka
-
Agusia ja stosuje dwie butelki mm humany na dobe a tam jest chyba soro laktozy, wlasnie ze wzgledu na laktoze a nie glukoze ja wybralismy, ale winic mm nie moge bo ona jest w 80% na moim mleku wiec ogolem cos jej szkodzi na jelitka, okaze sie z czasem co ..
odnosnie rytmu dnia tez jak na razie dla mnie jest to czarna magia, poza tym, ze w nocy robimy wszytki zeby spala, nie czuwala, i od paru dni jest ok, i ma juz jedna dluga drzemek miedy karmieniami od 5-6h,
czy wy myjecie swoje dzieciaczki kazdego dnia i o tej samej porze, bo ja jak na razie co drugi dzien w wanience a tak tylko buzke i pupke woda, a godzina rozna raz miedzy 19 a 20-30 zazwyczaj, kwestia karmienia, jak spi to nie chce jej budzic ;/
mialam juz dzis pisac ze nie wyobrazam sobie swojego dziecka lezacego samemu przez wiecej niz 15 minut, a tu jakis przelom, lezala 1h troche na lezaczku, potem kocu, az po karmieniu polozylam ja do lozeczka i wpatrujac sie na prawo i lewo zasnela samiutka, dla mnie jakis szok jakby mi dziecko podmienili, eforts mam wrazenie ze to skutek cudownych kropli na de ... delicolu
-
Agusia, widzisz to jakie mleko podejdzie dziecku to bardzo indywidualna sprawa, my tez probowalismy bebilon comfort bo nam pediatra polecil ze względu wlasnie na nizsza zawartość laktozy i u nas po tym mleku była katastrofa- krzyk taki jakby go ze skory obdzierali, bol brzuszka co najmniej godzinny po każdym jedzeniu już nie wspomnę ze to mleko jakies geste jest i nie chciało wogole leciec z butelki, zatykalo smoczek..
U mnie dziś tez jakiś niewiarygodny dzień bo moje dziecko non stop spi..w zasadzie budzi się tylko na jedzenie, chwile się rozgląda, i po pol godziny zaczyna ziewac wiec go odkładam do lozeczka i o cudzie.. już 3 razy dziś sam zasnal w lozeczku! Nie wierze i zastanawiam się czy mi dziecko podmienili albo czy chory nie jest bo to az niewiarygodne taka glupia jestem ze jak krzyczy i nie spi to się martwię a jak jest spokojny i spi to tez się martwię ale nie wierze ze to jakas zmiana na dluzej, raczej taki dzien.. jutro pewnie wszystko wroci do normy -
Dzisiaj to chyba pogoda ma wpływ na nasze dzieci- moja też dziś senna przez cały dzień była i zasypiała bez problemu co ostatnio w dzień rzadko jej się zdarza.
Julianna, ja nie wierzyłabym w każde słowo położnej... a już na pewno nie w to, że takie małe dzieci mogą kupę robić nawet raz na 2 tygodnie- wtf?! kompletna bzdura! Próbuj delicolu albo innych specyfików żeby dziecko się nie męczyło...
Połozna, która przychodziła do mnie uważała, że prawidłowa temperatura ciała takiego małego dziecka to 36,6! Ja nie wiem gdzie one szkoły kończyły takie niedouczone sąjulianna lubi tę wiadomość
-
Bukmola dokładnie, my byliśmy na Bebilon Ha, Bebilon Pepti, bebilon zwykły i Hipp Bio combiotik i dopiero Comfort dal ulgę, na pozostałych początkowo ok, później jak to opisałaś jakby ze skóry obdzierali, bałam się, że ma kolke... Na szczęście nie ma, fakt jest mega gęste, Adrianek pije je z Aventu 3, bo z dwójki mu nie leciało a i plus taki, że w dzień je co 4 godziny w nocy co 6-8 ale nocne dłuższe przerwy mamy od tygodnia.
Najgorsze było Pepti po wypiciu od razu były wymioty ustami i nosem a do tego spuchl cały na buzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2015, 22:40
-
My też dawaliśmy bebilon comfort- butelkę zatykało a mała jak nigdy nie miała zatwardzeń to po tym mleku strasznie się męczyła przy kupie a mleko jest dedykowane dzieciom z zatwardzeniami i kolkami
Przeszlismy już na pieluszki 3! Dwójki małej nóżki obciskały i szkoda było żeby ją obcierały.
Pojawiła się też pierwsza łza! Przez to jeszcze bardziej jej płacz chwyta za serce... mała szantażystka- wie jak wzbudzić litość
Moja dziś spała od 22 do 4 rano, obudziła się o 8 na jedzonko i dalej śpi ale muszę ją budzić bo rehabilitantka ma przyjść do nas...
Zokeia ja jestem już niewrażliwa na sapanie śpię jak zabita- budzę się tylko na ciamkanie bo to oznacza głód -
u nie już tez dzień cudow minal i wrocilismy do normalności czyli od 5 rano w zasadzie nie spimy i marudzimy Boze, ale wczoraj był cudowny dzien...
Kurcze ja jakos zauwazylam ze mój maly nie lubi na plecach lezec i się zastanawiam dlaczego... wasze dzieci chętnie leza na plecach? mój strasznie marudzi, nie usnie za cholerę a nawet nie polezy bo od razu się prezy i jest placz zastanawiam się czy cos mu przeszkadza czy po prostu nie lezy mu ta pozycja i już. jak usypia to tylko na brzuchu, przewracam go na plecy jak już usnie solidnie bo inaczej zaraz się wybudza. i wogole na brzuchu spokojniej spi a na plecach się wierci bardzo
Pozwalacie dzieciom spac na brzuszku? bo niby mowia ze nie powinno się zostawiać samych spiacych na brzuchu ale kurcze mojemu się tak najlepiej spi...
Kanapa-tez mi się dwojki już odciskają wlasnie ale jakos nie dopuszczam do siebie myśli ze to już czas na 3 przecież 2 sa do 6kg... teraz zasialas mi ziarno niepewności
My wlasnie odstawiamy bebilon HA i przechodzimy na NAN.. zobaczymy co będzie się dzialo. Postanowilismy sprobowac bo jednak na bebilonie caly czas problemy z brzuszkiem, może to mleko mu nie lezy.. poki co nie widze zmiany ani na lepsze ani na gorsze (nie licząc wczorajszego dnia ale nie przypisuje tego zmianie mleka)Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2015, 12:34
-
Zokeia, moja też właśnie aż tak pochrumkuje albo "sówkuje"- jak sowa robi hu hu hu mi to w spaniu absolutnie nie przeszkadza za to mąż się co chwilę budzi
Bukumola, moja za to na brzuchu nie lubi leżeć, jedynie w poprzek kolan z głową wyżej- inaczej się denerwuje strasznie. Rehabilitantka mówiła dziś o tym, że właśnie niektóre dzieci wolą spać na brzuchu, nie ma w tym nic złego ale trzeba pilnować jednak dziecko żeby sobie noska nie zasłoniło na przykład. Leżenie na brzuszku jest dobre dla dzieci szybciej się uczą potem przekręcać same na boki. Trzeba pamiętać o rączkach żeby były wystawione równo i nad głową mają leżeć- nie pod dzieckiem ani mocno po bokach. -
Wlasnie jakos do mnie nie dociera ze tak szybko rosną caly czas wydaje mi sie ze mam w domu maleńkiego noworodka a to juz przeciez półtoramiesięczny duży chłopak
Mam w domu trójki tylko te zielone pampersy bo mąż dostał w pracy giga pack ale nawet mi nie przyszlo do Glowy zeby juz je wypróbować.. Ale chyba w takim razie spróbuje jak wykoncze obecny zapas dwójek dotąd używaliśmy białych pampersów tych Premium, duza jest różnica rak jakościowo między białymi a zielonymi?? Uzywal ktos obu i ma porównanie? -
Bukom ola my wolimy zwykle pampersy od premium, bo są bardziej miękkie. Mam wrażenie, że lepiej się układają.
Pozycja na brzuszku jest polecana do wzmacniania mięśni, chowania pepuszka i szybkiej nauki raczkowania, ale jest jedno ALE. Dziecko mojej koleżanki może zasnąć tylko w tej pozycji, przez co nie używa spacerówki. Mały nie miałby jak się w niej zdrzemnac na spacerze. Ponad roczne dziecko wozi w gondoli i troszkę się na to skarży.
-
Zokeia mój akurat w wózku spi na plecach i nie ma z tym problemu ale tylko w wózku, nigdzie indziej...ja się bardziej boje zeby się gdzies nie przydusil na tym brzuchu bo tak straszą teraz ta śmiercią łóżeczkową.. A z drugiej strony on już sobie sam przekręca główkę jak chce wiec raczej wątpię zeby miało mu sie cos stać. Ale jednak niepokój jest.
Dzis nad ranem juz zdesperowana zostawiłam go na brzuchu bo na plecach mi sie budzik co pól godziny.. A na brzuszku nad ranem piękne spanie 3 godziny -
U Nas też w dzień Jaś woli być na brzuch, ortopeda powiedział że jest to dobra pozycja dla dziecka i jeśli lubi to można tak kłaść. W nocy i wózku śpi na pleckach(przyznaje,że koło 6 kładę Go na brzuszku i śpimy tak do 8.30(jeśli nie chce mi się odłożyć do łóżeczka). Główkę podnosi i przekłada sam. Śmiac Nam się chce z M. jak tak podnosi bo wygląda jak Kogucik który szykuje sie do walki.
A jak jest przy piersi to mówię na niego "łowca okazji" (łapie piąstkami pierś sutek do buzi a oczka robią czasem zezika i odpływa;)) W ogóle ostatnio jest w tak fajnym okresie, zaczepia i tego jego "ej" i usmiech rozwala mnie na łopatki. Widzę,że jak nie śpi to lubi jak się do niego mówi i oczekuje już większego zainteresowania..
A Wy Dziewczyny jakie momenty lubicie najbardziej ze swoimi pociechami?
Co Was rozczula:D
Już pytam i zapominam Was czy pilnujecie główki dziecka? Tzn.przkładacie żeby była kształna?Bo ja mam jakiegoś schiza i pilnuje, a od kilku dni sprawdzam czy wszystko jest równe!! M. mówi że ma idealna a ja przewrażliwiona jestem. Przyznaje,że troche mi odbija na tym pkt. ale koleżanka mówiła,że jej znajoma nie przekładała dziewczynki i główka płaska z tyłu! Wiem,że tragedii nie będzie bo jak włosy będzie miała dłuższe to nie bedzie się tak rzucać w oczy. No alee...
-
nick nieaktualny