X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jedyną reakcją poszczepienną były rzadkie kupki przez 2-3 dni po szczepionce na rota.
    Pod koniec marca kolejne szczepienie i nie zmieniamy szczepionek.
    Bukumola, dlatego ostatnio tak mało piszę żeby Cię nie drażnić ;)
    Jeśli chodzi o domowe sposoby na katar to polecam inhalacje.
    Wydaje mi się, że smarowanie noska w środku czosnkiem nie jest dobrym pomysłem- przeciez można nim podrażnić maluszkowi błonę śluzową w nosku!
    Jak nasza miała katar w 3 tyg to pomógł nasivin, oczyszczanie solą fizjologiczną i maść majerankowa pod nosek.

Bukumola lubi tę wiadomość

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola to witaj w klubie, bo u mnie też coraz gorzej.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciez pisze ze z oliwa wtedy nie podrazni ..sol tez za dobra nie jest bo co z tego ze oczysci nos jak wszystko do gardla splywa?:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja inhalacje szybko pomagaja

• kanapa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabeł tkwi w szczególe... sęk w tym, żeby sól aplikować nie na leżąco- dziecko musi być lekko podwyższone i przy aplikacji soli nalezy obrócić na jeden potem na drugi bok w zależności do której dziurki się aplikuje sól, wtedy nic nie spływa do gardła. W ogóle lepsza jest sól w jednorazowych ampułkach bo można samemu dozować odpowiednią ilość- jak psikaliśmy wodą morską to mała aż się dławiła tyle tego było :/ Druga sprawa jest taka, że sól pomaga w oczyszczaniu nosa i delikatnie obkurcza błonę śluzową noska co ułatwia oddychanie dziecku.
    Temat przerobiliśmy wespół z pediatrą :)

Ile wasze dzieci zjadają na dobę teraz?
    Dziś się dowiedziałam, że kuzynki synek urodzony na początku stycznia waży już 6,5 kg!! :D

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa po tym co piszesz to zakladam ze Twoja mała jest też w miarę spokojna. U nas sól w ampułkach nie wchodzi w grę bo młody nie daje sobie zakropic, woda jakoś na szybko cos tam dam rade psiknac i potem kolejna przeprawa z frida. Na szczęście tez jesteśmy juz po katarze, bo to ciężkie czasy były dla nas :)
    Teraz tylko profilaktyczne czyszczenie nosa.

Bukomola masz rację, młody je i idzie dalej spać, gdyby mi doszły do tego godzinne przerwy to bym padła. A teraz póki co nie narzekam tym bardziej ze jak juz jestem naprawde padnieta to mogę iść z nim spać nawet o 19 :) innych dzieci nie mam wiec luz :) ja bardziej narzekam na wstawanie do łóżeczka, które odbywa się niestety częściej niż samo karmienie ale jak czasem biorę go do siebie to jest cudownie :)
    Kiedyś tak miał ze 4-6 przerwa w spaniu - meczace :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts, to fakt- w miarę spokojne mam dziecko :)
    Kiedyś faktycznie to był mega problem żeby wyczyścić małej nosek ale podejrzewam, że robiłam to po prostu nieumiejętnie i sama byłam tym zestresowana... teraz to sama przyjemność :) mała nawet się uśmiecha jak fridą wyciągnę jej jakiegoś gluta z noska :P a czyścimy codziennie rano i wieczorem :) no i nie wlewam jej dużo wody do noska- po dwie kropelki do każdej dziurki.

annusiak88 lubi tę wiadomość

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts pocieszyłaś mnie tym szczepieniem, bo juz sie bałam że jestem mega do tyłu ale jak widać można jeszcze dłużej nie szczepić.;) Ciekawa jestem jak z takim opóźnieniem będą odbywać się kolejne szczepienia? Mam nadzieję że Młodego nie zbombardują szczepieniem za szczepieniem. Zapomniałam zapytać jak to będzie lekarza.
    I nadal chcemy zaszczepic 5w1.:)

Bukomola ja ostatnio śpię z Młodym w łóżku(przez katar, i akcje z brakiem oddechu wolę być blisko) Karmimy się i Jaś zasypia od razu. Ale był taki moment na początku że budził się między 4-5 i oczy szeroko otwarte. WIĘC PODZIWIAM CIĘ!!
    U Nas na szczęście minął ten czas, za to wstaje mi teraz punkt 6 tak sobie myślę,że może chce jeszcze z Tatą zamienić kilka słów przed pracą. Jak tylko zagląda to tak się do Niego śmieje i wypatruje tylko czy Tatuś zagada.:)

Kanapa mój się cieszy jak idę z wapnem memla tym językiem z zadowolenia za to fajnie sie wzdryga jak daje mu witaminę c:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 17:35

kanapa lubi tę wiadomość

dqpri09kf3kzk37k.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola u nas z zasypianiem akurat nie ma problemu. Odkładam po karmieniu do łóżeczka i z reguły sama zasypia.

Z katarem walczymy disnemarem, katarkiem i fridą, maścią majerankową. Może faktycznie włącze jeszcze inhalacje solą. A jak podajecie tą witaminę C?

Ja rozważam szczepionkę 6w1-jakie macie z nią doświadczenia?

Dzisiaj też jesteście takie śpiące? Mnie się cały dzień oczy zamykają, Natala też tylko by spała.

k0kdroeq3fqtees1.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy podawać 5 kropel witaminy c 2 razy dziennie.:)
    Oj tak, nawet musiałam zrobić sobie drzemkę bo nie nadawałabym się do niczego;)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano wlasnie, czyli jednak z tym nocnym spaniem mam pelne prawo sobie ponarzekać :) jakby to faktycznie były pobudki tylko na karmienie to ja bym była wniebowzięta :)

Tak czytam o tej waszej walce z katarem i ciesze się ze chociaż przynajmniej to jedno nas jeszcze nie dopadlo :) watpie żeby mój maly terrorysta pozwolilby sobie wsadzić fride do nosa :P mam nadzieje ze prędko się nie przekonam...

Kanapa- to synek kuzynki dorodny chłopak :) a ile wazyl przy urodzeniu? Mój młody tydzień temu (czyli 11 tyg.) wazyl 5500g, nie wiem w sumie czy to dużo czy mało.. jak już kiedyś pisałam zjada dobowo tak 700-750ml, czasem 800 ale rzadko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 18:07

eforts lubi tę wiadomość

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlody spi :) wieczor czas zaczac...

my podajemy wit. C 3 krople 2 razy dziennie do zelaza, ktorego na dobe mały dostaje 21 mg...

jesli chodzi o czyszczenie noska to u nas nie jest tak super i suche kozy wyciagamy nasaczonym sola fizjologiczna patyczkiem do uszu, tak nam polecili w szpitalu, a jak juz katar jest to woda morska i gruszka...wiem jestem troszke do tylu ze sprzetem ale gruszka mi najlepiej pasuje...

• eforts Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś pomyślałam że może gruszka będzie lepszym rozwiązaniem ale to jest w ogóle bez sensu może jakąś pojedyńczą kozę da się wyciągnć ale coś więcej to juz niee :)

Kanapa ja czytałam w takiej książeczce o pielęgnacji o tym psikaniu na leżaco raz jedna dziurka raz druga ale u mojego synka to się nei da więc biorę go w pozycję półleżącą i psikam wtedy tez mu nie spływa bynajmniej nie jak dużo jak na leżąco.

Mój misiak też juz śpi od 19.

Bukomola pinkt widzenia zależy od punktu siedzenia :p

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz tez po kąpaniu, jemy i Ola idzie spać.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas gruszka jakoś nie działa, kręcił się wiercił i przyznam szczerze że odpuściłam.:)

I mój Misiaczek zasnął godzinę temu i mogę obejrzeć UGOTOWANYCH.:D

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 11 marca 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tez juz śpi od 20tej :) oby jak najdłużej!
    Milcia- a jak u ciebie te noce? Jak u mnie czy jeszcze gorzej? ;)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • kasiakuzniki Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i Wikusia dziś miała pierwsze szczepienie
    dostała 5w1 żółtaczkę i rota
    pneumokoki za 2 tyg
    była bardzo dzielna, szczepienie było o 18 jak na razie nic jej nie dolega śpi sobie spokojnie i mam nadzieję że już tak zostanie
    Wikunia waży już 6230 O_O hahhaa kluska moja mała
    -
    co do nocnych karmień u nas jest tylko jedno między 3-4 a później koło 7-8 rano
    a jak zje od razu chce spać dalej

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 04:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola wrote:
    Mój tez juz śpi od 20tej :) oby jak najdłużej!
    Milcia- a jak u ciebie te noce? Jak u mnie czy jeszcze gorzej? ;)

No właśnie niby za pierwszym razem spała te 4-5 h, ale potem to już co 1.5-2 godziny. Wiem, że to i tak nie jest źle, ale jak nas wcześniej przyzwyczaiła do 7-8 godzin, to teraz trudno się przestawić. Chociaż dzisiaj pierwsza drzemka 7 godzin i 15 minut. Właśnie skończyłam karmić i idę spać.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez dziś była drzemka ponad 7 godzin :) od 20 do 3:20 pospalo moje dziecko i o cudzie udało mi się go uspic już o 4 :P i jeszcze pospal do 7 rano, sukces! :) wreszcie choć trochę się wyspałam..

U was tez taka do d.. pogoda? Dobija mnie już to, kiedy będzie ta wiosna wreszcie?? :/ Hehe zakupiłam już młodemu kurteczke na wiosne i chciałabym już go w nia zapakować i isc na spacer w jakiejś przyzwoitej temperaturze i suchej atmosferze :) bo już ubierania go w te kombinezowy i grube czapy mam serdecznie dość a mam wrazenie ze jemu tez średnio wygodnie w tym..

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u Nas dzisiejsza noc kiepska, obudził się koło 2 nie spał z godzinę, jak go karmiłam to jadł wypluwał szarpał się, i jak zasnął koło 3 to później 4,5 no i o 7 pobudka.
    Tak sobie myślę że może przez jajka? Bo ostatnie dwa dni były sniadaniowe z jajkiem...

Teraz zasnął przy robieniu inhalacji:D
    Dzwoniła przed chwilą Babeczka z punktu szczepień co się dzieje że nie przychodzimy?! Umówiliśmy się na wtorek o ile Jasiowi przejdzie wreszcie ten katar.

Bukomola u Nas mgła mgła i chłodno. Też już bym chciała mieć z głowy ubieranie go w ten kombinezon i czapkę zimową, która powoli robi się za mała. A jak kupił ją Mąż to chowała się w Nim cała Jego buziulka:D :D

Zdecydowaliśmy się na taki zestaw ubranka na Chrzest granatowe spodnie, sweterek i body białe koszulowe.:)

dqpri09kf3kzk37k.png
‹‹ 1253 1254 1255 1256 1257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ