Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas jedyną reakcją poszczepienną były rzadkie kupki przez 2-3 dni po szczepionce na rota.
Pod koniec marca kolejne szczepienie i nie zmieniamy szczepionek.
Bukumola, dlatego ostatnio tak mało piszę żeby Cię nie drażnić
Jeśli chodzi o domowe sposoby na katar to polecam inhalacje.
Wydaje mi się, że smarowanie noska w środku czosnkiem nie jest dobrym pomysłem- przeciez można nim podrażnić maluszkowi błonę śluzową w nosku!
Jak nasza miała katar w 3 tyg to pomógł nasivin, oczyszczanie solą fizjologiczną i maść majerankowa pod nosek.Bukumola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Diabeł tkwi w szczególe... sęk w tym, żeby sól aplikować nie na leżąco- dziecko musi być lekko podwyższone i przy aplikacji soli nalezy obrócić na jeden potem na drugi bok w zależności do której dziurki się aplikuje sól, wtedy nic nie spływa do gardła. W ogóle lepsza jest sól w jednorazowych ampułkach bo można samemu dozować odpowiednią ilość- jak psikaliśmy wodą morską to mała aż się dławiła tyle tego było Druga sprawa jest taka, że sól pomaga w oczyszczaniu nosa i delikatnie obkurcza błonę śluzową noska co ułatwia oddychanie dziecku.
Temat przerobiliśmy wespół z pediatrą
Ile wasze dzieci zjadają na dobę teraz?
Dziś się dowiedziałam, że kuzynki synek urodzony na początku stycznia waży już 6,5 kg!! -
Kanapa po tym co piszesz to zakladam ze Twoja mała jest też w miarę spokojna. U nas sól w ampułkach nie wchodzi w grę bo młody nie daje sobie zakropic, woda jakoś na szybko cos tam dam rade psiknac i potem kolejna przeprawa z frida. Na szczęście tez jesteśmy juz po katarze, bo to ciężkie czasy były dla nas
Teraz tylko profilaktyczne czyszczenie nosa.
Bukomola masz rację, młody je i idzie dalej spać, gdyby mi doszły do tego godzinne przerwy to bym padła. A teraz póki co nie narzekam tym bardziej ze jak juz jestem naprawde padnieta to mogę iść z nim spać nawet o 19 innych dzieci nie mam wiec luz ja bardziej narzekam na wstawanie do łóżeczka, które odbywa się niestety częściej niż samo karmienie ale jak czasem biorę go do siebie to jest cudownie
Kiedyś tak miał ze 4-6 przerwa w spaniu - meczace
-
Eforts, to fakt- w miarę spokojne mam dziecko
Kiedyś faktycznie to był mega problem żeby wyczyścić małej nosek ale podejrzewam, że robiłam to po prostu nieumiejętnie i sama byłam tym zestresowana... teraz to sama przyjemność mała nawet się uśmiecha jak fridą wyciągnę jej jakiegoś gluta z noska a czyścimy codziennie rano i wieczorem no i nie wlewam jej dużo wody do noska- po dwie kropelki do każdej dziurki.annusiak88 lubi tę wiadomość
-
Eforts pocieszyłaś mnie tym szczepieniem, bo juz sie bałam że jestem mega do tyłu ale jak widać można jeszcze dłużej nie szczepić. Ciekawa jestem jak z takim opóźnieniem będą odbywać się kolejne szczepienia? Mam nadzieję że Młodego nie zbombardują szczepieniem za szczepieniem. Zapomniałam zapytać jak to będzie lekarza.
I nadal chcemy zaszczepic 5w1.
Bukomola ja ostatnio śpię z Młodym w łóżku(przez katar, i akcje z brakiem oddechu wolę być blisko) Karmimy się i Jaś zasypia od razu. Ale był taki moment na początku że budził się między 4-5 i oczy szeroko otwarte. WIĘC PODZIWIAM CIĘ!!
U Nas na szczęście minął ten czas, za to wstaje mi teraz punkt 6 tak sobie myślę,że może chce jeszcze z Tatą zamienić kilka słów przed pracą. Jak tylko zagląda to tak się do Niego śmieje i wypatruje tylko czy Tatuś zagada.
Kanapa mój się cieszy jak idę z wapnem memla tym językiem z zadowolenia za to fajnie sie wzdryga jak daje mu witaminę c:D
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 17:35
kanapa lubi tę wiadomość
-
Bukomola u nas z zasypianiem akurat nie ma problemu. Odkładam po karmieniu do łóżeczka i z reguły sama zasypia.
Z katarem walczymy disnemarem, katarkiem i fridą, maścią majerankową. Może faktycznie włącze jeszcze inhalacje solą. A jak podajecie tą witaminę C?
Ja rozważam szczepionkę 6w1-jakie macie z nią doświadczenia?
Dzisiaj też jesteście takie śpiące? Mnie się cały dzień oczy zamykają, Natala też tylko by spała.
-
Ano wlasnie, czyli jednak z tym nocnym spaniem mam pelne prawo sobie ponarzekać jakby to faktycznie były pobudki tylko na karmienie to ja bym była wniebowzięta
Tak czytam o tej waszej walce z katarem i ciesze się ze chociaż przynajmniej to jedno nas jeszcze nie dopadlo watpie żeby mój maly terrorysta pozwolilby sobie wsadzić fride do nosa mam nadzieje ze prędko się nie przekonam...
Kanapa- to synek kuzynki dorodny chłopak a ile wazyl przy urodzeniu? Mój młody tydzień temu (czyli 11 tyg.) wazyl 5500g, nie wiem w sumie czy to dużo czy mało.. jak już kiedyś pisałam zjada dobowo tak 700-750ml, czasem 800 ale rzadko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 18:07
eforts lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMlody spi wieczor czas zaczac...
my podajemy wit. C 3 krople 2 razy dziennie do zelaza, ktorego na dobe mały dostaje 21 mg...
jesli chodzi o czyszczenie noska to u nas nie jest tak super i suche kozy wyciagamy nasaczonym sola fizjologiczna patyczkiem do uszu, tak nam polecili w szpitalu, a jak juz katar jest to woda morska i gruszka...wiem jestem troszke do tylu ze sprzetem ale gruszka mi najlepiej pasuje... -
Ja kiedyś pomyślałam że może gruszka będzie lepszym rozwiązaniem ale to jest w ogóle bez sensu może jakąś pojedyńczą kozę da się wyciągnć ale coś więcej to juz niee
Kanapa ja czytałam w takiej książeczce o pielęgnacji o tym psikaniu na leżaco raz jedna dziurka raz druga ale u mojego synka to się nei da więc biorę go w pozycję półleżącą i psikam wtedy tez mu nie spływa bynajmniej nie jak dużo jak na leżąco.
Mój misiak też juz śpi od 19.
Bukomola pinkt widzenia zależy od punktu siedzenia :p -
no i Wikusia dziś miała pierwsze szczepienie
dostała 5w1 żółtaczkę i rota
pneumokoki za 2 tyg
była bardzo dzielna, szczepienie było o 18 jak na razie nic jej nie dolega śpi sobie spokojnie i mam nadzieję że już tak zostanie
Wikunia waży już 6230 O_O hahhaa kluska moja mała
-
co do nocnych karmień u nas jest tylko jedno między 3-4 a później koło 7-8 rano
a jak zje od razu chce spać dalej -
Bukumola wrote:Mój tez juz śpi od 20tej oby jak najdłużej!
Milcia- a jak u ciebie te noce? Jak u mnie czy jeszcze gorzej?
No właśnie niby za pierwszym razem spała te 4-5 h, ale potem to już co 1.5-2 godziny. Wiem, że to i tak nie jest źle, ale jak nas wcześniej przyzwyczaiła do 7-8 godzin, to teraz trudno się przestawić. Chociaż dzisiaj pierwsza drzemka 7 godzin i 15 minut. Właśnie skończyłam karmić i idę spać. -
U nas tez dziś była drzemka ponad 7 godzin od 20 do 3:20 pospalo moje dziecko i o cudzie udało mi się go uspic już o 4 i jeszcze pospal do 7 rano, sukces! wreszcie choć trochę się wyspałam..
U was tez taka do d.. pogoda? Dobija mnie już to, kiedy będzie ta wiosna wreszcie?? Hehe zakupiłam już młodemu kurteczke na wiosne i chciałabym już go w nia zapakować i isc na spacer w jakiejś przyzwoitej temperaturze i suchej atmosferze bo już ubierania go w te kombinezowy i grube czapy mam serdecznie dość a mam wrazenie ze jemu tez średnio wygodnie w tym.. -
A u Nas dzisiejsza noc kiepska, obudził się koło 2 nie spał z godzinę, jak go karmiłam to jadł wypluwał szarpał się, i jak zasnął koło 3 to później 4,5 no i o 7 pobudka.
Tak sobie myślę że może przez jajka? Bo ostatnie dwa dni były sniadaniowe z jajkiem...
Teraz zasnął przy robieniu inhalacji:D
Dzwoniła przed chwilą Babeczka z punktu szczepień co się dzieje że nie przychodzimy?! Umówiliśmy się na wtorek o ile Jasiowi przejdzie wreszcie ten katar.
Bukomola u Nas mgła mgła i chłodno. Też już bym chciała mieć z głowy ubieranie go w ten kombinezon i czapkę zimową, która powoli robi się za mała. A jak kupił ją Mąż to chowała się w Nim cała Jego buziulka:D
Zdecydowaliśmy się na taki zestaw ubranka na Chrzest granatowe spodnie, sweterek i body białe koszulowe.