X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna wstaję o 24 i tu jest różnie nawet co godzinę potrafi się budzić. Przyzwyczaił mnie do wstawania o 24-3-6 i do 7.30 spaliśmy. :)
    Chociaż wczorajszym narzekaniem Jas zrobił mi miłą niespodziankę i spał jak wcześniej.:) twu twu żebym nie zapeszyła./;)

My na rotawirusy się nie zaszczepiliśmy bo było już za późno.;/

Tchnieniem pięknej pogody wzięłam się za ogarnianie domu, okna umyte firanki uprane poprasowane i w szafach odświeżone. Zostało przebranie mojej garderoby i oddanie tego w czym już nie chodzę, bo tylko mi miejsce zajmują. :)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusiak jak to za pozno?

Ja na pierwszym szczepieniu umowilam sie z pediatra ze rota podamy na nastepnym czyli w 13 tyg zycia. No ale my poki co odraczamy drugie szczepienie ze wzgledu na nop po gruzlicy. No ale generalnie rota bym chciala podac.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za późno powiedziała mi Pielęgniarka od szczepień.. że na rotawirusy do 12 tyg życia dziecka można zaszczepić, my byliśmy w 14 tyg. życia. Trochę jestem zła no ale nic nie poradzę że Mały w tym czasie chorował a później ja byłam przeziębiona i na antybiotyku.;/
    Mam nadzieję,że będzie dobrze.

dqpri09kf3kzk37k.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm a ja w ogóle nie planowałam na rota szczepić, a tu widzisz jednak zagrożenie jest realne. Teraz już i tak za późno, nie mówiąc o tym, że my nadal nie jesteśmy nawet po I szczepieniu. Teraz mała ma jeszcze katarek i czekam aż całkiem na 100% przejdzie i trochę się boje tego szczepienia, bo mam w rodzinie przypadek bardzo poważnych powikłań (epilepsja po zapaleniu opon mózgowych) po zaszczepieniu dziecka, które potem okazało się chore... Powiedzcie jak Wy obserwowałyście swoje dziecko przed szczepieniem, żeby być pewnym że można się wybrać? Wiem, że oczywiście pediatra wcześniej bada dziecko, ale w tamtym przypadku też badał...

bogusiar i kitykate śliczne pociechy!

kitykate powiedz czy miałaś jakiś sposób na wprowadzanie 4-godzinnego trybu karmienia? my jesteśmy nadal przy 3 godzinach, i choć próbuje dawać małej większe porcje mm to póki co to nie działa. Dziś nie dojadła dwóch ostatnich butelek i i tak chciała jeść co ok.3 godz.

annusiak88 załamałaś mnie tym myciem okien i prasowaniem firanek :/ ja się ledwo jestem w stanie wyrobić za dnia z ogarnięciem mieszkania i zrobieniem obiadu (co i nie zawsze), a Ty takie porządki jesteś w stanie uskuteczniać przy dziecku. Jakieś rady jak tych cudów dokonać? Ja w ogóle mam wrażenie że dziecko jest tak absorbujące, że cokolwiek w domu jestem w stanie zrobić jak śpi albo jak zajmuje się nią mąż. Ile Wasze dzieciaczki są w stanie "zająć się" same sobą? U nas jak jest dobry dzień to jak mała siedzi na leżaczku albo gada do karuzelki to mogę kilkanaście minut co jakiś czas poświęcić na zrobienie czegokolwiek. Potem domaga się uwagi i jak się ją zabawia to nadal jest super grzeczna, no alwe wtedy jest się tylko dla niej. Jak to jest u Was?

k0kdroeq3fqtees1.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde to nie wiedzialam ze rota tak krotko. No szkoda bo chcialam szczepic ale jeszcze dopytam

Ylena moj mlody tez troche zajmie sie soba jak juz chce ugotowac obiad to z nim w lezaczku i gadam do niego cos mu pokazuje od czasu do czasu pomacgam zabawka, zabujam :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zależy od dnia, ale zazwyczaj w leżaczku, na macie albo w łóżeczku przy karuzeli leży od 45 minut do godziny, czasem 1.5 godziny wytrzyma.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama? To ladnie :)

Kurde z tymrota to rzeczywiscie do 12 tyg pierwsza dawke. Ale ciekawe jak my na pierwszej szczepionce bylismy w 7 tyg na nast mielismy przyjsc po 6 tj w 13 i mielismy podac rota to albo pediatra nie doliczyla albo przynajmniej male odstepstwa wchodza w gre.
    Kurde zaluje ze nam przepadlo :/

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my właśnie na drugim szczepieniu podaliśmy rota.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, rota można zacząć najpóźniej do skończonego 12 tygodnia (1 dawka).
    Milcia- czytam i przecieram oczy z niedowierzania :) 1,5 godziny samo?? Wow zazdroszczę! U mnie to niemożliwe, czasem sie zdarzy ze poleży 15 minut sam przy karuzeli ale to max i raczej rzadziej niż częściej..a tak to domaga sie ciągłej uwagi gad jeden :)
    Ylena, co do szczepionek ja po prostu nie widziałam żadnych oznak choroby u małego wiec zakladalam ze jest ok.. O tych szczepionkach juz nie czytam bo im wiecej człowiek czyta tym więcej sie zastanawia i stresuje. Postanowilam ze dziecko szczepie, postanowiłam jakimi szczepionkami i id tego czasu nic więcej nie czytam żeby się nie nakręcać..

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylena na mleku pisze Ci w tabeli ile dziecko powinno zjadac w 4 mies zycia tam jest niby 6 karmien po 150 ml. Moja tyle nie zje ale zaczelam jej dawac 150 ml i wypije i wytrzyma te 4 h ale przeanazlizowalam to i wychodza mi 4 karmienia w dzien czyli 7, 11, 15 19 i ewent 1 w nocy nie zawsze. stwierdzilam ze to dla niej za malo i wrocilam do systemu co 3 h. wprowadze jej przerwe 4 h jak zaczne dawac sloiczki. malo sikala i przez 2 dni nie zrobila kupki wiec zrezygnowalam z tego systemu. oczywiscie jesli potrzeba mi gdzies jechac lub cos dluzej zalatwic a nie chce karmic wtedy to daje jej ax te 150 ml i wiem ze 4 h wytrzyma ale robie tak tylko ewent 1 x na dobe. a tak co 3 h ewent 3,5 max .
    Na sile tez ma co bo dziecko potrzebuje jednak wiecej tego jedzenia bo teraz nst proces kostnienia, dziecko duzo rosnie i duzo zuzywa energii bo coraz wiecej sie rusza i jest aktywne :)

Kate

np55zzc.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kittykate Twoja mała domaga się jedzenia co 3 h czy poprostu dajesz jej butelkę?
    ja karmie piersią i u nas jest tak, że w nocy karmię gdy się obudzi i woła, w ciągu dnia przystawiam ją zazwyzaj co 3 h, ale jak jesteśmy na spaerze to ona przesypia karmienia czasem jest wtedy jedzonko co 4 lub 4,5h, ogólnie moja mała nie płacze za jedzeniem zbytnio poza nocą;

moja zosia wytrzyma sporo na leżaczku, macie lub w łóżeczku, najlepeij jest gdy jestem w pobliżu i ona mnie widzi, to bez problemu się zajuje sobą, spojrzy na mnie i zagaduje, a gdy jest sama to tak do pół godziny wytrzyma;

ja też już pomyłam trochę okien, i posprzątałam,poprałam, zazwyczaj korzystam gdy mała śpi, śpi przed południem od 2 do 2,5h, z obiadem jest łatwiej bo coś pokroje, wstawie i mogę do niej zaglądać i tak jak eforts napisała, zagdam, pobujam, poruszam zabawką i ją zostawiam, gdy zaczyna nawoływać idę do niej;

odnośnnie szczepień to też się boję, że ona będzie chora, a lekarz nie zauważy tego, ale jak nie ma gorączki, kataru i nie kaszle to zakładam, że jest ok

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powiedzcie ile ważą i mierzą wasze dzieciaczki teraz odnosząc do dnia porodu, u nas były 53cm -3040(2840) a teraz +- bo sama ją ważyłam i mierzyłam jest ok 62cm- 6500

a jak u Was?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franek urodził sie 4080 g i 59 cm teraz waży ok 7000 g i 70 cm

Laski pisałam Wam kiedys ze moja 8 msc siostrzenica ciagle jest przed pierwszym szcepieniem i umówione sa z pediatrą na podanie rota. Więc trzeba jescze dopytać czy to rzeczywiście tak wygląda.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola urodziła się 4120 g i 56 cm. Najniższa waga to 3685. A teraz waży 6740 g i 66 cm, dwa dni temu ją ważyliśmy.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bylo po urodzeniu 57cm i 3460g a teraz jest 64cm i 5930g dwa dni temu...

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • caśka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello laski. Moj synal wazy ponad 7 kg. Co prawda jest z konca listopada, ale to juz prawie grudzień :P
    I wcina zupki sloiczkowe i sererki. Kocha banan z jablkiem az sie trzesie o jeszcze. Dzis dam mu caly sloik juz. Wczesniej jadl zaczynajac od lyzeczki wczoraj zladl ponad polowe dzis caly

Je kaszki juz i specjalne biszkopty rozpuszczalne w mleku. Mam takie z glutenem i bez. Gluten trzeba wprowadzic okolo 5-6 miesiąc najlepiej. Ja juz po troszke mu daje, aby nie zrobic mu wielkie bum tym glutenem.

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caśka dość szybko wprowadził dodatkowy pokarm, nie było problemów z brzuszkiem? karmisz mm czy p?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • caśka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mm. Nie nie ma problemow. To moje 2 dziecko i calkiem mam inne spojrzenie na to wszystko

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caśka wrote:
    Mm. Nie nie ma problemow. To moje 2 dziecko i calkiem mam inne spojrzenie na to wszystko
    to podziel się spostrzeżeniami, chętnie dowiem się czegoś na temat wprowadzania pokarmów, ja jestem amatorką w tym temacie ;/

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ylena nie było łatwo, głównie dlatego że nie mogłam się zebrać.;)A sprzątałam kiedy Mały spał a że dzień był bardziej śpiący to miałam więcej czasu na ogarnięcie.:)

Mój na wizycie kontrolnej ważył 6690, jutro zobaczę ile waży obecnie.

Dziewczyny macie jakieś wypróbowany/sprawdzony balsam który ujędrnia skórę?
    Albo jakieś swoje triki kosmetyki na taki problem;P
    Bo ważyłam się wczoraj i ku mojemu zaskoczeniu waga sprzed ciąży.
    Zmotywowana postanowiłam powrócić do ćwiczenia tak już na poważnie(okres i przeziębienie sprawiło że mi się nie chciało szczerze powiedziawszy:D) więc chciałabym żeby skóra nadążała się regenerować. Nie chciałaby zostać z wiszącym fałdem skóry.

dqpri09kf3kzk37k.png
‹‹ 1260 1261 1262 1263 1264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ