X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na dywan z długim wlosiem wjedzie i odkurzy. Nie odkurza tylko dywanów z supelkowym, petelkowym splotem. Ale tego cholerstwa nic nie odkurzy. Jeśli chodzi o wjazd pod meble, to tak jak przy zwykłym odkurzaniu trzeba trochę poodsuwac. My przygotowujemy przestrzeń. Krzesła daje na stół, podnoszę zasłony, usuwam kable. To zajmuje chwilę. Przy zwykłym odkurzaniu tez to trzeba zrobić. Natomiast potem nie spędza się kilkudziesięciu minut na machaniu odkurzaczem. To jest ważne w ciąży, lub przy bólach pleców. Szum odkurzacza usypia mi dziecko, a ja wtedy spokojnie robię inne rzeczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2015, 22:42

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myslalam o irobocie. Ale dla mnie to jeszcze za wysoka polka :/ a odkurzacz bezwkrkowy mialam w uzyciu kolo roku czy dwoch. Pamietam, ze jak tylko gwarancja sie skonczyla to zaczal kurz z tylka wypuszczac :/

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiliśmy odkurzacz.:) Więc już mamy z głowy ten kłopot.

Jestem jakoś zmęczona, nie wiem czy brak mi jakiś witamin? Ciągle mi się ziewa, zmęczenie przychodzi znienacka.;/

Jaś super rośnie, dziś złapał zabawkę i pchał do buzi, nóżki też budzą już większe zainteresowania. :) Uwielbiam jak mnie zaczepia.
    Ostatnio moje dziecko "wzruszyło" moje śpiewanie i rozpłakał się na smutno..tzn. najpierw zrobił smutną minkę a później płacz.:D Chyba moja wersja AAAAaaa kotki dwaaaaa go wzruszyła albo było Mamo już więcej mi nie śpiewaj:D

dqpri09kf3kzk37k.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusiak jakbym czytała o swoim dziecku. Nagle widzę postępy z grzechotka i nóżkami. Mój się wzruszył na jakiejś melodii z rmf xclassic.puscilam ja bardzo głośno i buuuuu :)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    U Nas pięknie świeci Słońce zaraz będziemy wychodzić na spacerek.
    Kupiłam Jasiowi opaskę na uszka bo jedno ciągle mu się zawijało a nie chciałam żeby wyglądał jak Miś Uszatek.;D I już widzę że jest poprawa.

Bukomola mam pytanko? Miesiączkowałaś już po porodzie? Pytam bo u mnie zbliża się już okres i w okolicy blizny czuję lekki ból tzn. takie ciągnięcie.. czy Ty masz może podobne odczucia...

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annusiak ja tez mojemu wczoraj kupiłam bardzo męska opaskę na dziale damskim :) bo też mu się prawe ucho kaplate zrobilo.. Po jakim czasie zaobserwowałaś poprawę? Jas nosi ja caly czas czy tylko na noc czy jak? :)
    Co do miesiączki to właśnie dostałam pierwsza 19 marca czyli praktycznie równo 3 m-ce po porodzie..ale nic nie czułam, żadnego bólu, ani miesiączkowego ani w okolicy blizny.. Dlatego zostalam totalnie zaskoczona, oczywiście w najmniej odpowiednim momencie czyli poza domem ;)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola u Nas też prawe uszko.:D
    Nosi ją w dzień ale jak idę na spacer to tez mu pod czapkę zakładam bo zmieniliśmy już na taką cieńszą, więc dodatkowo ociepla mu uszka.
    Pierwszego dnia założyłam mu na noc ale jak się kręcił do jedzenia to opaska mu spadała na oczy/ nos więc ją ściągnęłam i noc nie zakładam.
    Opaskę mamy od czwartku czy pt. a poprawa szybko już w niedzielę zauważyłam że już mu się tak nie zagina jak leży.:)
    Pierwsza miesiączka też mnie zaskoczyła, i przed pierwszą nie miałam sygnału że zbliża się @. Dopiero przy drugim razie no i teraz czuje że będzie lada dzień.;/

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj rok bez okresu. Ciekawe kiedy mnie przywita?

• kittykate Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny sorry ze mnie nie było :P nie nadrobie, przeczytalam tylko kilka ostatnich stron. Fajnie ze te nasze dzieciaczki juz takie ciekawe, coraz wiecej potrafia, wszystkim sie interesuja, gaworza, usmiechaja sie w glos to jest takie cudowne <3
    Nie pisze bo mala grzeczna i staram sie organizowac nam czas na wyjscia, zakupy, spacery odwiedziny znajomych czesto tez wyjezdzam na wies do rodzicow by mala pooddychala swiezym powietrzem :)
    moj byl ostatnio na targach we Wloszech i tez bylysmy na wsi 5 dni :)
    Istotne dla mnie w Waszych ostatnich wpisach jest to ze niektore z Was maja problem z tym nieszczesnym napieciem miesniowym u Waszych dzieciaczkow... otoz jesli chodzi o podnoszenie glowki to moja podnosi ale raz ma dzien ze polezy na brzuszku a raz marudzi i sie meczy... tzn denerwuje sie po 5 min i musze ja klasc z powrotem na plecki. Dzis bylysmy na szczepieniu i pani de zbadala ja i dala skierowanie do poradni rehabilitacyjnej z uwagi na to ze mala sie wygina...wypreza odpycha od nozek... tak troche jakby krzywo. Pani dr powiedziala ze musze z nia cwiczyc w domu i masowac plecki, powiedziala ze to sie moze cofnac i nie bedzie konieczne chodzenie na rehabilitacje i za 3 tyg na nast szczepieniu mam jej przypomniec zeby pod tym katem obejrzala raz jeszcze mala. No wiec od dzis cwiczymy czyli wlasnie podciagamy nozki wysoko by miala zgiete, turlamy z pleckow na brzuszek i odwrotnie, nosimy w pozycji pionowej przodem, samolocik etc. Podobno to ma przyniesc znaczaca poprawe i cofniecie sie tego lekkiego napiecia w pleckach, nie jest to jakies tragiczne mala jest wesola, ladnie gaworzy, probuje chwytac zabawki, wszystko wpycha juz do buzi i slini sie mocniej, robi babelki z tej sliny no i oczywiscie pakuje piastki do buzi nagminnie nawet jak jest zaraz po karmieniu!!! Przeszlysmy na system karmienia co 4 h poniewaz mala zjada 150 ml. w nocy karmie tylko raz - jak zasnie o 19.30 t budzi sie o 4 czasem 4.30 zjada 120 i spi do ok 7 rano :)
    fajne jest to ze nas rozpoznaje i cieszy sie gdy nas widzi, smieje czasem glosno i dlugo jak ja cos naprawde rozbawi :) na macie lubi lezec patrzy na wszystko wymachuje raczkami i nozkami i coraz wyzej je podnosi !!!
    Szczepienia ok, my szczepimy NFZ + rota i pneumo :) rota juz dzis wziela ostatnia bo wzielismy 2 dawki. Pneumo zostaly 2. Mala w ogole nie plakala i byla bardzo radosna i dzielna! po szczepieniu profilaktycznie podaje wiburcol i jest super, nie mamy zadnych problemow. Moja tez pokasluje w ciagu dnia ale to ze wzgledu na produkcje sliny z ktora sobie nie radzi i jak jej splynie za duzo do gardelka to odkaszluje po prostu.
    Tak poza tym u nas ok i cieszymy sie czasem razem spedzanym, naprawde wspolczuje dziewczynom ktorych mezowie pracuja do pozna:( moj wraca o 16 i chetnie zajmuje sie mala i razem a czasem ja moge sie zdrzemnac lub gdzies wyskoczyc. duzo wyjezdzamy bo mala jest grzeczna i super znosi zmiane miejsca. wszystko tak jak w domu wiec korzystamy z tego! ostatnio sama ze mna jechala samochodem do moich rodzicow, 1,5 h spala i nawet nie zamruczala z tylu :) nic tylko korzystac! Oby tylko te nasze dzieciaczki byly zdrowe to najwazniejsze !!!

Kate

np55zzc.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój starszy wrócił ze szkoły, rzucił plecak w kąt i już jest za płotem. Sąsiad coś sypie na pole, a on uwielbia jeździć traktorem :D Już nie mógł się doczekać, kiedy będzie ciepło :D

• annusiak88 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KittyKate witaj ponownie na forum.:*
    Zazdroszczę wstawania tylko raz, chciałabym żeby i u Nas nastały takie noce. Nie łudzę się że będzie to szybko ale mógłby się o jeden/dwa razy budzić mniej.:)
    Trzymam kciuki za Nadię, na pewno wszystko będzie ok.;)

Bogusiar80 fajne jest takie dzieciństwo! Ja pamiętam dzieciństwo u moich babć i jak zawsze czekałam na skończenie pracy w polu żeby później móc wracać i kierować traktorem!:) Oj przyznam że na początku Mało co Babci nie zgubiłam,bo droga była dziurawa żwirowa więc musiałam nieźle manewrować ale ta radość i wiatr we włosach bezcenne.:D
    Wróciły wspomnienia;)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny- ile kup w ciagu doby to juz biegunka? :/ bo mój maly zrobil dzis cztery kupy - takie raczej rzadkie ale nie jakaś znowu woda- po prostu rzadsze niż zwykle.. No u zwykle robi jedna, max dwie. Poza tym zachowuje się normalnie, gorączki nie ma, nie wygląda jakby bolal go brzuszek... Powinnam sie martwic? Przerabiala któraś już biegunke? Nie chciałabym panikowac niepotrzebnie a z drugiej strony"rzadka kupa" to pojęcie względne i nie wiem ci myśleć.. :/ HELP

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola biegunowe rzadkie to wsiąka w pieluchy i mało co ma niej zostaje oim zazwyczaj ok. 10szt na dobę, tak mi pediatra mówiła... Jak myślisz ze to jednak biegunka tonie zapomnij nawadniać maluszka...
    U nas zazwyczaj rzadkie są....

• annusiak88 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas też rzadkie, ale jak zrobił w godzinę dwie mega rzadkie i duże kupy to zaniepokojona poleciałam do lekarza kazała dać połowe smecty rozcieńczonej w małej ilości wody. Po tym było już ok.

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2bbcd6d083ace610med.jpg

Milcia, Martaaa lubią tę wiadomość

• julianna Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiak ile razy w nocy karmisz?, u nas zazwyczaj 2-3, 5 i pobudka około 6-30;

z kupkami nie pomogę

bogusiar ładna dzidzia

padam na ryjek, akcja wiosna, a zatem prace ogrodowe czas zacząć

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 1 max 2 na dobe ale dzis np nie zrobila w ogole. To ponoc norma. Bukumola zobaczysz co bedzie jutro. Jak sie unormuje to nie ma sie czym martwic. jak bedzie tak samo albo gorzej to lepiej odwiedzic pediatre.
    tez mi sie wydaje ze biegunka to raczej takie bardziej wodniste wsiakajace praktycznie w pieluche, zadkie to takie jak taka malo scieta jajecznica sorry za porownanie chociaz pewnie kazde dziecko troche inaczej :)
    Bogusia fajne dzieciatko!
    a tu moja 3 mies Nadia ciotki :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c8229ab9351.jpg

Bogusiar80, Martaaa, Bukumola lubią tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane!
    A moje dziecko stwierdziło że co za dużo snu to chyba nie zdrowo. Spał mi tak ślicznie a od tygodnia jest marudny, nie może sam zasnąć i śpi max 9 godzin na całą dobę (liczę :P). Wczoraj usnął 23, jadł o 5.00. Wstał o 6 i jest 10 a on nadal wariuje śmieje się. Jedyny moment kiedy śpi to spacer, ale tylko staję wózkiem i jest płacz... Może to skok?
    Czy Wasze dzieci też tak mało śpią?

relgh371rphwpz6l.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa, 11-12 tydzień jest chyba skok z tego co pamiętam wiec niewykluczone.

Ech, u nas jednak biegunka :/ wczoraj wieczorem byl lekarz bo juz spanikowałam jak młody zaczął samym śluzem praktycznie kupki robić.. Dzis twz póki co od 4 rano jyz 4 kupy byly, praktycznie przy każdym jedzeniu :( kazał sawac dużo do picia jakiś elektrolitów, probiotyk i smecte- mam nadzieje ze to pomoże.. Generalnie malutki nie wygląda na chorego, zachowuje się normalnie, smieje sie, bawi ale jednak te kupy sa...puerwsze pytanie jakie zadal lekarz to czy byl szczepiony na rotawirusy.. Powiedzial ze nawet jyz pierwsza dawka szczepionki dużo daje i ze to może byc rotawirus tylko dzieki szczepionkce łagodniej przechodzi..

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola a jednak:/ to dziadostwo! w pierwszej chwili tez pomyslalam ze to rotawirus! dobrze ze zaszczepilas... kto wie co by bylo i jakby przechodzil jakbys nie zaszczepila... znam przypadki ze dzieci laduja w szpitalu bo sie odwadniaja :( trzymam kciuki zeby szybko minelo!

Kate

np55zzc.png
‹‹ 1259 1260 1261 1262 1263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ