X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoje dziecko wozi łam juz w spacerowce, ale rozłożone na płasko lub pod lekkim kątem. Siedzisko zwrócone było w moja stronę. Żałuję, że wokół kupiłam gondole. Małe dziecko wozi łam w foteliku samochodowym, bo spacer zwykle związany był też z jakimś wypadem autem.

Gdzie dostanę ładne biustonosze do karmienia? Piękne kupiłam w Esotiqu, ale mam ochotę na coś nowego :)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylena ja chcialabym zeby Franek w swojej sie pomieścil chociaz do poczatku czerwca czyli skonczonego 6 msc, bedzie lepiej ,,siedzial'' bedzie cieplej, poki spi na spacerach przynajmniej po części to wole gondole. W razie co spacerowke mam rozkładaną na płasko wiec bedzie mogl spać.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Kacper już zajmuje prawie całą gondolę więc czeka nas to dość wcześnie... hehe :)

Ile ważą i mają cm wasze dzieci?

relgh371rphwpz6l.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapomniałam spojrzeć na przejscie z gondoli na spacerówkę w związku z wielkością dziecka, moja mala ma juz chyba ponad 65cm, a gondola 80cm, jak ją wkładam to już nie wiele miejsca ma, dziś podwyższyłam jej zagłówek żeby więcej widziała mimo, że w 90% spaceru śpi, to o dziwo dziś spała bardzo mało, obserwowała co się dzieje

dziś moje maleństwo wykończone zabawą zasnęło po mleku o 19-30

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta moja mala wazy 6600 a teraz pewnie juz ciut wiecej i mierzy ponad 65 cm dzis na szybko ja zmierzylam miara krawiecka

Martaaa lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój waży 5900 ale nie wiem ile mierzy. Wchodzimy już w ciuszki 68.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my też czasami wozimy w foteliku samochodowym, początkowo miałam opory ale rehabilitantka, która przychodzi do Zuzi z racji WNM powiedziała, że przy jej napięciu ten fotelik jest dobrze dla niej wyprofilowany i pozycja, którą przyjmuje w tym foteliku tzw. na fasolkę służy jej, natomiast kazała zrezygnować narazie z leżaczka-bujaczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 23:12

relgtv73uvywn530.png
  • kasiakuzniki Przyjaciółka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki w tamtym tyg ważyła 6800 a ile ma cm t nie wiem muszę sobie ją zmierzyć ale ciuszki 68 są bardzo dopasowane i nosi niektóre 74 tyle że ona kluska więc i na boki się rozchodzi:D
    -
    co do spacerówki to pierwsza córa jeździła już od końca 5 miesiąca bo miałam beznadziejną golndolę a ona się w niej darła mam xlandera xa rozkłada się na płasko i tak do czasu aż nie siadła jeździła
    -
    Wiki też ma WNM w pleckach i robi motylka teraz już wychodzi na prostą po pierwsze po 3 miesiącu puszczają typowe napięcia mięśniowe bo do 3 miesiąca to fizjologia a poza tym ma reh
    przekręca się już na brzuszek w obie strony pięknie ma rączki przed sobą łapie sobie grzechotki i pożera;)
    i u nas reh pozwoliła bujaka bo mamy FP i właśnie Wiki ma w nim pozycje zbliżona do fotelika samochodowego

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mamy leżaczek fp ale dla Zuzi było w nim za małe wgłębienie na pupę zresztą ciągle jej główka w prawą stronę uciekała, w foteliku maxi cosi jest o niebo lepiej, u nas też już widać efekty rehabilitacji rączki pięknie otwarte, chwytanie zabawek i jak piszesz pożeranie ich :)zaczęła też fikać na boki czego wcześniej nie robiła, wczoraj z tego fikania przekręciła się z plecków na brzuszek, ale to tylko raz jak narazie jej się udało.

relgtv73uvywn530.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam bym chciała jak najszybciej na spacerowke się przerzucić w nadziei ze moje dziecko wreszcie zajmie się na spacerze czyms innym niż placzem :) Ale poki co za wcześnie, mysle ze podejmę pierwsza probe gdzies na początku czerwca i zobaczę jak to się sprawdza (mam rozkladana na plasko).

Do nas tez przychodzi rehabilitantka- tylko dla odmiany ze względu na obniżone napiecie mięśniowe na brzuszku i w obręczy barkowej :) Przez to młody nie dźwiga glowy w probie trakcji (ciagniety za rece do góry). Poki co była raz wiec o efektach jeszcze trudno mowic, zobaczymy.

Dzis tragiczna noc, moje dziecko budzilo się 4 razy! Dawno już nie dal nam tak popalić :/

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) wybaczcie że zakłócam Wasz spokój ale chyba Bukumola jest z moich okolic i chciałam poprosić ją o radę dotyczącą pediatry :) Wysłałam zaproszenie i proszę o przyjęcie :)

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czakam, aż starszy wróci ze szkoły. Młody się zdrzemnie i idziemy do sąsiadki na kawę. Ciekawe ile to kilometrów?

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy Wam tez wypadają włosy na potęgę ? macie na to jakiś sposób?

relgtv73uvywn530.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka mi wypadają od jakiegoś tygodnia...ponoć to tak bywa po ciąży. Trzeba łykać witaminy, ja nic więcej nie robię, ale zawsze miałam dużo włosów, więc póki co nie odczuwam bardzo tej straty...

k0kdroeq3fqtees1.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi po 3 miesiącach od urodzenia zaczęły wypadać włosy i wypada ich chyba coraz więcej, witaminy biorę takie dla matek karmiących;

dziewczyny jak rozpoznałyście napięcie mieśniowe swoich maluchów, same czy lekarze, bo u nas lekarz nie sprawdzał małej przy szczepieniach pod tym kątem, ylko zwykłe osłuchanie i mierzenie, ważenie;

moja mała od dwóch dni gdy spędza czas na dworzu śpi niewiele a resztę czasu ogląda krajobrazy, a dziś pierwszy raz bawiła się zabawką w wózku;

u nas rozwój małej wygląda na prawidłowy, już zaczyna sama podciągać główkę do siedzenia na leżaczku i gdy siedzi półleżąco na kolanie, martwi mnie tylko, że nie potrafi się dobrze zaprzeć na rączkach żeby trzymać główkę wysoko i bawić się zabawkami, jak na razie leżenie na brzuszku to walka z podnoszeniem głowy, podnosi wteyd główkę i nóżki, wczoraj nawet próbowała się obrócić na plecki, ale nie potrafiła

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett- zaproszenie zaakceptowane :)

Mnie wlosy poki co nie wypadają, co mnie bardzo cieszy choć zapewne to kwestia czasu jak i mnie to dopadnie zwłaszcza ze wlosy mam raczej cienkie i podatne na rozne zawirowania i nieraz już lubily nadmiernie powypadać.. chociaż po ciąży się znacznie poprawily i chciałabym żeby tak zostało :)
    Z tego co rozmawiałam kiedyś z lekarzem i swoim fryzjerem :P to witaminy tu raczej nie pomoga bo przyczyna nie jest brak witamin a kwestie hormonalne..

U nas pediatra zwrocil uwagę na fakt, ze maly nie dźwiga glowki a powinien i ze nieprawidłowo lezy na brzuszku, zasugerowal problem z napięciem mięśniowym ale zalecil konsultacje u neurologa. Ostatecznie problem stwierdził neurolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2015, 17:18

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas nasza pediatra nic nie zauważyła, ale chodzimy jeszcze do poradni neonatologicznej i tam neonatolog zasugerowała, że mała jest trochę za bardzo spięta, że strasznie mocno zaciska piąstki i leżąc na brzuszku rączki ma tak sztywne,że powodowało to przewracanie z brzucha na plecy, nie potrafiła złapać równowagi, dostaliśmy skierowanie do neurologa, w naszym wypadku napięcie jest wynikiem niewielkich wylewów w główce, które powstały w trakcie porodu,z których powstały małe torbieliki, na szczęście na ostatnim usg główki wyszło, ze już zaczęły się same wchłaniać, do roku powinno nie być po nich śladu :)

relgtv73uvywn530.png

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi włosy od tygodnia lecą ale lecą tak że klęknijcie narody :(
    czekam tylko do chrzcin i idę je sporo podciąć bo zrobiły się suche i się plątają rozczesując je wyrywam i tak w kółko a że chrzciny w następną niedziele to jakoś dam radę :P
    -
    co do WNM to zauważyłam sama Wiki szybko na brzuchu trzymała wysoko głowę a nie powinna daje rączki do tyłu robi jak by skrzydełka choć już prawie jej się nie zdarza... w próbie trakcji raz głowę podciągnie raz nie
    ale w sumie wszystko już za nami pięknie się obrana na obie strony długo wytrzymuje na brzuszku nawet do 20 min bawi się wtedy nawet potrafi się w ogół własnej osi za zabawkami powolutku kręcić, w bujaku (nasz FP ma dobre wgłębienie do starsza w nim długo urzędowała:D) mocno startuje do siadu no wczoraj rehabilitantka była nią zachwycona i ony tak zostało

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu a jak długo już się rehabilitujecie?

relgtv73uvywn530.png

Wysłany: 10 kwietnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co pierwsza reh była jak miała 2 miesiące potem się zaraziła od starszej i z zapaleniem oskrzelików wylądowałyśmy w szpitalu i jakoś dopiero od 3 miesiąca znów wróciłyśmy do reh samych sesji miała około 10
    pani przyjeżdżała 2x w tyg teraz była raz powiedziała że za tydzień jeszcze przyjedzie bo prawą rączkę jeszcze daje lekko w tył i sobie odpuścimy do wizyty u neuro a mamy 8maja
    napisałam że 20 min na brzuchu wytrzyma :D
    teraz dopiero sprawdziłam z zegarkiem w reku i dała radę ponad godzinę nawet prawie półtorej:)

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
‹‹ 1267 1268 1269 1270 1271 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ