Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Bukomola ja też obstawiałam że pierwsza pochwalisz się ząbkiem a tu Kanapy Córeczka zrobiła niespodziankę forumowym Ciotkom:) Czekamy teraz na Kubusia ząbek;)
Dziękuję za podpowiedzi odnośnie tuszu.:*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 13:16
-
Nie tylko forumowym ciotkom zrobiła niespodziankę... szkoda, że mojej miny nie widziałyście jak odkryłam tego ząbka! Co prawda śliniła się niemiłosiernie już od jakiegoś czasu ale nie przypuszczałam, że tak szybko pójdzie dziś już dokładnie pozaglądałam do dzioba i niedługo drugi będzie wychodził
Trzymam kciuki, żeby Kubusiowi bezboleśnie wyszedł -
oo kurcze ale się dzieje, gratuluję pięknych dzieciaczków, nowych ząbków i pierwszych słów, u nas nic radykalnego się nie pojawiło coby powaliło forum hehe
sylabę ma tez usłyszałam u zosi ale mama jeszcze nie
moja mała też się ślini, gryzie zabawki i głównie rączki, ale nie zauważam niczego twardego czy białego na dziąsełku,
czy Wasze dzieci mają może wysypki, moja mała kiedyś miała ale w 1 miesiącu, teraz też jej się coś pojawiło taka jakby kaszka lekko różowa, na policzkach szyi i czasem na brzuszku trochę lub piersiach i nie wiem czy to jest od alergii??? jak myślicie
-
Wow, idą juz ząbki. Czas leci oblednie szybko! Ja też słyszałam juz delikatne mama, ale jestem pewna, że to taki przypadkowy zlepek. Wcześniej było baba i wawa, ale od 3 tygodni juz tego nie ćwiczy.
Za to mały przewraca się od kilku dni z pleców na brzuszek! Właściwie już na plecach nie chce leżeć. Będąc na brzuszku wkurza się, że nie może dosięgnąć do zabawek. Leży wiec po 15 minut i się drze. Ale jak tylko zmienię mu pozycję, to znów siup na brzuch
Mały ma też ogromny pęd do siadania. Z pozycji polsiedzaxej cały cześć ciągnie do przodu. Wystarczy dać mu jeden palec, albo podsunąć zabawkę o którą zrobi dźwignię i juz siedzi wyprostowany z głową wyciagnieta jak żółw. Ale na takie zabawy mu nie pozwalamy. Myślę że kręgosłup może być za słaby. Jak usiądzie, to obejmujemy go za ciałko i odciazamy.
No i czas chyba wyeksmitowac go do jakiejś dostawki przy łóżku. Młody wierci się między nami, budzi w poprzek i boję się że może się sturlac.
Dorasta
A jeśli chodzi o tusz, to kupiłam ostatnio pogrubiajacy Bell z serii Hypoalergic. Mają całą gablote w Rossmanie. Jest całkiem ok.
-
No u nas z obracaniem z pleców na brzuch to samo. Nawet jak się zmęczy na brzuchu i obracam ją na plecy, to zaraz i tak jest na brzuchu.
Ola od 28 lutego śpi w swoim łóżeczku w swoim pokoju. Nie było problemu. Mamy nianię elektroniczną, więc słyszymy w nocy jak nas woła. -
kanapa faktycznie może to są potówki, teraz było trochę cieplejszych dni to może się lekko zgrzała, a nic nie widać, żeby jej to przeszkadzało, tylko mi przeszkadza, że skóra w dotyku jest bardziej szorstka
u nas w zasadzie też można by małą przenieść do pokoju i zakładam, że nie robiłoby to jej wielkiego problemu, tyle, że chyba ja tego nie chcę jak na razie, bo jak się przebudzi to mam 50 cm do łóżeczka, więc tylko rękę przez szczebelka wkładam jak trzeba smoka podać lub po buźce pogłaskać,
wydaje mi się, że db jest przeniesienia tak małego dziecka do swojego pokoiku, zapewne z czasem będziemy mieć większy problem, będzie bardziej przyzwyczajona do naszej sypialni, już teraz główkę kręci i patrzy tak jakby na nas w łóżku,
Milcia a Ty karmisz w nocy,? dużo jest jeszcze mam karmiących w noyc, bo powiem Wam, że ostatnio słyszę tylko o niemowlakach ktore przesypiają noce, a jak jest u Was u nas trochę się przesunęło, mała śpi od 2 dni od 19-30, bo nie ma już wieczornej drzemki okolo 18, śpi wtedy do prawie 6 z pobudką o 2-3 na 20 minutowe karmienie;
ja mam wrażenie że od jakiegoś czasu moja mała mniej gaworzy, może skupia się na czymś innym, za to króluje mówienie "kchh kchh" coś jakby charczenie kota ;P
przez jakiś czas bałam się, że moje dziecko jest niedojedzone gdy zaczęła pić z piersi, teraz myslę czy ona nie jest zbyt duża jak na swój wiek, wchodzi w ciuszki połrocznych dzieci wg metek, a dziś dostała dresik na 9 miesięczne dziecko i spodenki są na styk, zaniam oczywiście na producentów no ale jakby nie patrzeć moja mała kruszynka szybko nadrobiła straty urodzeniowe i jest większa niż przewiduje siatka przyrostu dziewcząt
-
Julianna to nieźle śpi Zosia. U Nas Jaś zasypia po kąpieli (ostatnio wykąpałam go godzine wcześniej i dla niego był to sygnał że idzie spać i zasnął o 18.40 ;/) gdzieś koło 19.30-20 budzi się o 24 3 i 6 na karmienie.
Tydzień temu mnie wymęczył bo przez trzy dni od 24 wstawał i budził się co h, ale zapomniałam że skok rozwojowy jest w tych tyg. więc juz nam to minęło.
Julianna ty karmisz piersią? dobrze kojarzę? -
Julianna u nas z tym snem to jest bardzo różnie i nie mam pomysłu od czego zalezy. Bywało, że potrafiła przespać od 20 do 3,a raz nawet do 5 (bez karmienia), a ostatnie kilka nocy jest pobudka o 0.30, 4 i 7. Ale pocieszam się, że to może skok. Powiem Wam, że człowiek się przyzwyczaja do dobrego, bo przecież na początku pobudka była co ok.2h, a przy kolkach nawet co godz. A dziś jak musiałam wstać te 2 razy przed 7 to odczuwam to jako masakrę
-
Julianna, karmię w nocy. Ola miała kilka nocy, że spała bez budzenia 10-11 godzin i przyzwyczaiła nas do dobrego. Mogłam nawet zapas mleka zrobić. A teraz budzi się raz albo dwa w nocy. I chyba to jest skok, bo ostatnio nawet musi usypiać na rękach, a zawsze zasypiała przy jedzeniu i tylko ją odkładałam.
-
u nas też był etap przesypiania całej nocy, bez żadnej pobudki, trwało to kilka dni i się niestety już skończyło i wróciło nocne karmienie ok. 3,
teraz Zuzia zasypia ok. 21, wiem ,że dosyć późno, a to przez jej wieczorną drzemkę ok.18, jak jej wtedy nie położę choć na 40 minut to jest mega marudna, a kąpać ją o 18 to dla nas trochę za wcześnie, a Wy dziewczyny od której kąpiecie? -
My kąpiemy ok 20, jedzonko i do spania
u nas był inny problem- mianowicie Mała za mało jadła i potrafiła spać nawet do godziny 9 rano!! od jakiś dwóch tygodni budzę ją nad ranem jak się wierci do karmienia i efekty widać- buzia bardziej okrągła się zrobiła -
U nas nocne spanie tez od jakiegoś czasu się pogorszylo bo maly potrafil już fajnie sypiac od 20 do 4 albo 5 rano ale to się skonczylo już jakies 3 tygodnie temu Potem było coraz gorzej, jak doszliśmy do pobudki o 24:00 gdzie poszedł spac o 21:00 to mnie załamka zlapala trwalo to jakies kilka dni, teraz powoli lekko znow się poprawia, od kilku dni spi tak od 20 do ok 3 rano a potem to już pobudka poranna w okolicach 6-7 rano...
Kapiemy z reguly kolo 19-tej..
Waszym dzieciom tez wydluzyly się okresy aktywności miedzy drzemkami?? Bo mój do niedawna był aktywny tak max 1,5h i musiala być drzemka a teraz 2h spokojnie wytrzymuje a czasem nawet 2,5..przez to wypadla jedna drzemka w ciągu dnia i się wieczory rozregulowaly, zwłaszcza ze popołudnia ma najbardziej aktywne, nawet do 3h potrafi być aktywny przed snem nocnym -
U nas nocne spanie jak zwykle, ostatnio Franek jest niespokojny i najlepiej dziala cyc i chyba mu się buzka zaokroglila ale pediatra dzisiaj powiedziała ze wygląda bardzo lanie i waga jest ok 7,5 kg
A w dzień potrafi mieć 5 h aktywnosci, jak wracamy ze spaceru 14.30 -15 to do wieczora juz nie zaSnie 19.30-20.00. -
anusiak88 karmię piersią i z reguły wieczorne karmienie musi być wzbogacone o małą buteleczkę mm, czasem nic nie zje a tak to od 20 do 60ml, czasem sobie myślę, że może nie powinnam jej dawać bo z niem mała pyza się zrobiła ;
rytuał kąpieli zaczynam między 18-30 a 19-15, zależy od jej wczesniejszej drzemki i stanu zmęczenia, wcześneij kąpałam około 20, ale schodziło z zasypianiem do 21-30, a przez to, że miała drzemkę wcześniej, powoli przestawialam ją na coraz szybsze spanie, i zauważylam że czy o 20-30 czy o 19-30 to i tak śpi jakw zegarku do plus minus 5:50 -6:20;
z drzemkami i aktywnością u nas jest tak, że po karmieniu o 6 1-1,5h jest aktywna i zasypia na 4o minut do 1h, często śpimy razem w łóżku albo każda u siebie, potem karmienie wypada zazwyczaj 9-30 i jst aktywnośc +- do 11 i zasypia na 1-2h, karmienie i aktywna jest do +- 15, jak pośpi mniej w południe to nadrabia po 15 drzemką od 1h do 2,5h czasem nawet 3h, i od paru dni nie ma już drzemki wieczornej tylko szybsze mycie, karmienie, bajeczka, kołysanka i ziuziu,
czasem gdy zajrzy ktoś do mnie i glośno gadamy to mała pośpi tylko chwilę i się bawi wtedy jest mega wykończona i drzemka jest bardzo długa, a ogólnie to śpi przy muzyce, tv, rozmowach, ale chyba jest do tych dźwięków znanych przyzwyczajona i gdy słyszy kogoś innego to się wybudza