X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trochę poczytałam w necie i bez zakupu inhalatora się chyba nie obędzie

relgtv73uvywn530.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas byl parodniowy katar z lekkim charczeniem, stosowalismy poczatkowo sol fizjologiczna i gruszke, ale malo wychodzilo, w koncu sprej soli morskiej lub sol fiz. i frida wtedy poszedl wielki dlugi glut, poza tym nawilzanie powietrza i nic wiecej;

u nas rozwojo duza ochota lapania zabawek i ich lizania, poza tym zaciekawienie kolankami i juz nawet stopkami gdy jest rozebrana, dotykanie twarzy bliskich gdy się nachylą i dziś dwukrotne obrócenie z brzuszka na plecki w łóżeczku, no i mostek i przechylanie na boki ale to głównie na przewijaku;

czy są mamy które jeszcze nie dały swoim dzieciom soczków lub papek, ja już wytrzymać z ciekawości nie mogę ale cierpliwie czekam, czy jak już dam jej papkę to muszę dać jej ją każdego dnia? a i czy kleik i kaszkę dajecie łyżeczką czy z butelki, bo na opakowaniu jest, że łyżeczką,
    kupiłam słoiczki różnych firm, składowo chyba najlepiej wypada gerber bo w większości jest w 100% z danego warzywa czy owocu, poza papakmi mamy jeszcze kaszkę bezmleczną kukurydziano-ryzowa humany kleiki ryzowy i kukurydziany, a i kaszke waniliowa z nestle, szukalam czegos co by nie bylo smakowe zeby tak na pierwszy raz nie narzucac jej slodkiego smaku,

anusiak88 to chyba ty pisalas o dokarmianu malego, u nas czasem mala tez po karmieniu mi sie kreci i poplakuje, wyplywa jej mleko z buzi, albo ciagnie piers tak jakby sie nia bawila, i wtedy juz zwyczajnie nie jest glodna, dzis mi wpadla w lekką histerię kończąc picie mleka, i żeby sprawdzić czy się oby najadła zrobiłam 30ml mm i nie ruszyła nawet 1 ml, wsadzialm jej butlę a ona się na mnie słodkimi oczkami spojrzala polizala smoka i zaczęła się śmiać, drugi ra zjak jej wsadziłam to się już skrzywiła;

w ogóle czasem się zastanawiam czy to jets możliwe że moje dziecko wypije 150ml z moich piersi jak ona potrafi się najeść w 10-15 minut

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna ja poki co daje kaszke i kleik z butelki, tzn nie robie az tak gęstego jak na opakowaniu podaja tylko po prostu zagęszczam mleko..kupiłam taki smoczek z aventa z regulacja sily wypływu pokarmu, ma 3 stopnie regulacji i to jest fajne bo czy zrobie gęstsze czy rzadsze to młody może z jednej butli zjeść. Z innych smoczkow nie dalo rady, albo było za geste i nie leciało albo dziura była za duza i Kuba się krztusil :)
    Ja tak na 150ml mleka daje 3 miarki od mleka kleiku/kaszki i leci z butli. Poki Kuba nie opanuje super jedzenia lyzeczka nie chce mi się mu tej gestej papki lyzeczka podawac. Poki co kupiłam z bobovity kaszke ryzowa jablkowa i malinowa i tak na zmiane małemu podaje, wcina obie ze smakiem choć malinowa chyba ciut lepiej mu podchodzi :) Ale widziałam ta waniliowa w sklepie i tez mnie kusi ale powstrzymuje sie- nie wszystko na raz :) Powtarzam sobie ze dopiero co wyszliśmy ze sraczki wiec bez szalenstw ;)
    A dziś właśnie nadeszlo krzesełko do karmienia które zamowilam :) chciałam już uskutecznić pierwsze kulturalne karmienie ale oczywiście ja ofiara nie umiem go zlozyc :/ musze czekac az maz z pracy wroci i wszystko poskłada bo ja to mam dwie lewe rece to takich rzeczy :) do tej pory karmiłam w bujaku ale to się wogole nie sprawdza, niewygodnie i jeszcze bujak się brudzi caly bo maly lapki do buzi pcha a potem wyciera o co popadnie :)

A ze spraw ogólnorozwojowych to u nas tez podnoszenie nozek wysoko, lapanie za kolanka, czasem stopy zainteresują ale jeszcze nie wykazuje checi ich lapania. No i gdzies od tygodnia przekręcanie się na boczki cwiczy, juz niewiele brakuje żeby się na brzuszek przekrecil, jakby tylko zalapal co z rekami zrobić żeby nie blokowaly obrotu to pewnie by się przekrecil :)
    Ale co mnie martwi to niestety to, ze dalej nie trzyma tej glowy ciagniety za rece... :/ Kurcze, jak się go ciagnie za barki to glowe dźwiga razem z tułowiem a za rece to za cholerę :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 17:52

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna ja jeszcze nic nie podawałam. Stwierdziłam, że jeszcze poczekam.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też kupiliśmy wczoraj krzesełko :)

ja nie idę (póki co) w kaszki bo są slodzone, nie mogę znaleźć jakiejś z fajnym składem. Kupilam sinlac ale też jest dosladzany glukozą, mam też kleik ryżowy ale jak go sobie zrobiłam to ochyda :) może z jakimś owocem? Na razie dumam, póki co młody dostaje tylko warzywo, później zacznie dostawać owoce a później wprowadzimy śniadanie :)

Bukomola na pocieszenie mój Franek nigdy nie był w ten sposób sprawdzany :)

No i Franek obrócił się na brzuszek, okazało się ze ćwiczył to jakiś czas tylko nie wiedziałam że zaczyna od twarzy :) myslalam ze cos go swędzi i w ten sposób się drapie :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje dziecko tez nie bylo spawdzane w ten sposob i jak jest na lezaczku czy kolanie to ciagnie glowke jakby do siadania, a jak ja sama kiedys podciagnelam z pozycji lezacej plaskiej to glowke miala na dole i jakos po chwili zaczela podciagac, wiec nie testuje czy juz ja podnosi i czy ja w polowie podciagania podniesie, bo nie che zeby ja cos bolalo... kazde dziecko prdzej czy pozniej dojdzie do tego wiec na spokojnie, tez stresowalam sie ze mala nie chce na brzuskzu lezec, potem ze glowke slabo podnosi a teraz jets juz co raz lepiej, ladnie raczki przyciaga, do buzi bierze, pare obrotow z brzucha na plecki zaliczyla, na kazdego przyjdzie czas;

tylko kleiki sa bez cukru, planuje je dodawac do mm i podac malej, mleko jest slodkie wiec mysle ze zje z apetytem;

dziewczyny krzesełko juz mam i nawet skręcone, ale czy to nie jets za wcześnie? ja myślałam, że w krzesełko wsadzę ją dopiero gdy usiądzie?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie w krzesełko powinno się wsadzać dopiero jak dziecko samo będzie siedzieć.
    Mój znowu mnie wykańczał wieczorem ehhh I znowu dwa razy zaśmiał się na głos, jak ściągałam jemu rękawy od body :D

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie krzesełko dopiero jak dziecko samo siedzi. Ja jeszcze nic nie myślałam o kaszkach i kleikach, na razie idziemy w warzywka. Dziś marchewka pochłonięta z apetytem i otwieraniem buźki na widok łyżeczki :)

k0kdroeq3fqtees1.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam krzesełko takie z regulacja oparcia i można spokojnie ustawić pozycje półleżącą wiec jak dla mnie sadzanie w takim krzeselku niczym nie różni sie id sadzania w bujaku. Wiadomo ze do siedzenia na prosto nasze dzieci sa jeszcze za malutkie..
    Co do tego dźwigania głowy to sama z siebie pewnie bym z tego problemu nie robiła ale lekarka w przychodni strasznie się tego czepia, sprawdza to nin stop i non stop słyszę ze powinien a nie robi! Co wizyta to mi piep.rzy i rehabilitacji i w ogóle mam wrażenie ze nie obchodzi jej ze poza tym aspektem dziecko rozwija się normalnie tylko wciąż ta Glowa i głowa..

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a szczerze mówiąc nie wiem cz moje krzeselko ma takie bajery, ja planuje ją sadzać w bujaczku albo trzmając na kolanie, w sumie wyjdzie "w praniu" jak na razie jst na samym mleku więc trudno mi się określić,

coś mojej małej ostatnio się miesza i zdarza jej się wstać dwa razy na karmienie,a dzis nie dość ze o 1 i 4 to o 5-30 placz i znak zapytania czy to glód hmm wzięłam ją do łóżka żeby nakarmić na leżąco i pociągnęła pare razy i spaliśmy do 7 .... zaczęłam się zastanawiać czy ten płacz był celowy żebym ją wzięła do łóżka

ja mam kaszki, kleiki i warzywka, owoce, nnic jeszcze nie dalam na razie gromadze ;D

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie tak jak mówi Bukomola, krzeselka pod katem 90 st są dla dzieci ktore siedzą, moje ma trzy stopniowa regulację i Franek nadaje się nawet na ta środkową a wole krzeselko niż lezaczek bo moge postawic przy stole i jemy wspolny posiłek :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola a Kuba trzyma głowę jak go trzymasz na rekach w pionie czy na brzuszku? Bo mi się wydaje ze moja pediatra z racji ze Franek tak ,,codziennie'' ładnie trzyma głowę to go nie sprawdza z pozycji leżącej. Chociaż wydaje mi się ze powinna ale nic tam nic tam :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez na początku myslalam ze będę karmic w bujaczku ale mnie się to nie sprawdzalo, przede wszystkim chce oszczedzic bujaczek bo jest prawie nieużywany (Kuba nie lubi w nim lezec) wiec mysle ze za jakiś czas go po prostu sprzedam- wiec wole żeby nie był poplamiony marchewka :) a młody jak je to pcha rece do buzi a potem wyciera je w co popadnie ;)

U nas już od dłuższego czasu popsuly się noce bardzo, jak miał 2 miesiące potrafil spac od 20 do 5 rano a teraz nie dość ze wogole problemy z zasypianiem w ciągu dnia (jakos nie umie się wyciszyć i usnąć) to jeszcze w nocy regularnie pobudka na karmienie ok. 1:00.. Potem tez zawsze ok 5:30 ale wtedy go nie karmie, czy usnie czy nie jedzenie dostaje nie wcześniej niż o 7.. Dzis np. obudzil się o 6:00, przytuliłam, pobujalam i usnal i spal do 8:20.. wiec te pobudki nad ranem to raczej nie glod :/ nie chce mu wlasnie dawac jesc tak wczesnie bo on się już wtedy rozbudza i zaczyna dzien.. nie chce żeby się przyzwyczail ze dzień zaczyna się o 5 :P

Ja tam nie mam nic przeciwko kaszkom ani temu ze sa słodzone. Predzej czy później dziecko i tak się z cukrem zetknie, a znowu te 3 miarki kaszki raz na dobe to nie jest jakas powalajaca porcja cukru. Sama sobie przedwczoraj zjadłam trochę kaszki malinowej bo mnie zapach bardzo kusil- nie mogłam się powstrzymać :)
    Wczoraj podalam soczek marchwiowy- bardzo posmakowal ale rozcienczylam go trochę woda choć w sumie nie wiem dlaczego, jakies wewnętrzne przekonanie ze na pierwszy raz tak będzie lepiej :P z warzyw poza ziemniaczkiem i marchewka i kalafiorem nic więcej nie podawalam ale jestem już wyposazona w dynie wiec może jutro albo pojutrze spróbujemy jak już oswoimy się z sokiem marchwiowym :) Powiem Wam ze mnie to duza frajde sprawia to podawanie małemu nowych rzeczy, ciężko jest się hamować ale wiadomo, trzeba ostrożnie. staram się nie wprowadzać nowości częściej niż co 4 dni. A wy ile czekacie z podaniem kolejnego smaku? Gdzies czytałam ze niby nawet i tydzień powinno się czekac jeśli dziecko ma sklonnosci do alergii ale u nas nie ma zadnego alergika w rodzinie wiec mam nadzieje ze i maly nie będzie miał z tym problemu :)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts- trzymany na rekach pionowo sam trzyma glowe elegancko, nie chwieje mu się nic glowa, rozgląda się na wszystkie strony :) na brzuszku tez trzyma glowe, jak go ciagne za barki do góry z lezenia tez trzyma glowe, jak robie samolocik tez trzyma, jak jest na boczku bokiem do podloza tez potrafi podnieść glowe- generalnie w każdej innej sytuacji glowe trzyma a podnoszony za rece za cholerę- glowa zostaje w tyle praktycznie jak u noworodka :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 10:52

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola mam wrażenie, że Twoja pediatra jest wyczulona na punkcie ciągnięcia dziecka, skoro w każdej innej pozycji jest db to chyba nie ma co sie stresować, czytałam kiedyś artykuł o napięciu mięśniowym to mowi sie o nim gdy dziecko w ogole nie jest w stanie glowy podniesc, gdy sie skreca, gdy nie lapie zabawek, nie wyciaga raczek do chwytania i nie potrafi chwytac;

db ze napisalas o tym tygodniowym testowaniu, zastanawialam sie wlasnie jak jej podawac jedzonko

nasze krzeselko ma 90stopni a mozna je opuszczac jak do lezenia ale kat pozostaje

a bukumola dajesz malemu tak rzadko w nocy jesc? my mamy karmienie co 3-4h a raz w nocy po 5-7h,

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliana o to mi chodziło z krzeselkiem :)

Bukomola nie jestem specjalistą i nie chce Cię sptprowadzać na maniwce ale wyluzuj i nie martw się już o tą głowę :) chcą ze to ciągnięcie jest arcy ważne ale nie wydaje mi się skoro niektorzy lekarze w ogóle tego nie robią.

ja nic nie czekam, daje po dwa dni z rzedu cos i potem nowość

w ogóle mój Franek taki chętny a porcję zjada jak dla ptaszka :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna, tez mam wrażenie ze się nadmiernie czepia ale z drugiej strony jest taki lek żeby jednak nie zbagatelizować tego jesli faktycznie jest cos nie tak..zobaczymy, póki co przychodzi rehabilitantka z nim ćwiczyć, oczywiście kasa leci (70zl godzina) a może jest tak ze to wszystko jest niepotrzebne..tez w ogóle czytałam kiedyś taki wywiad z Pawlem Zawitkowskim (ten super znany terapeuta dzieci) i on mówił ze ta próba trakcji to w ogóle nieporozumienie i ze to nie ma żadnej wartości diagnostycznej i sa dzieci które mając 7-8 miesięcy jej nie zaliczają a rozwijają sie prawidłowo i ze to żaden wyznacznik. Nawet z tego co tu czytam to widac ze niektórzy lekarze w ogóle tego nie sprawdzają..
    Mnie się wydaje ze ten tydzien przerwy miedzy jednym a drugim nowym pokarmem to juz taki super bezpieczny max- ja tyle nie czekam, wprowadzam rak co 4 dni cos nowego choc jesli zauważę kiedyś ze po jakimś jedzeniu bedzie cos nie tak to pewnie sie splosze i będę czekać tydzień :)

Raz w nocy jedzenie to rzadko? :) generalnie maly je mleko 6 razy na dobę, spokojnie wytrzymuje na jednym karmieniu ok 2 w nocy do rana- nawet jak się budzi o 5 to nie chce jeść, nie jest glodny bo pare razy próbowałam my dać butle o tej 5:30 w nadziei ze jeszcze pójdzie spać i wypijał ok 50ml i juz nie chcial za to bawić sie chcial :) Julianna, o ile dobrze pamiętam to ty karmisz piersią wiec to troche inaczej, u mnie młody na mm wiec dluzej go trzyma. On jak miał 2 miesiące to mi wytrzymywal do 5 rano bez jedzenia ale teraz sie pozmienialo i jednak w nocy dopomina sie.. Zobaczę w pn jak przybrał na wadze przez ostatnie 2 tyg ale jesli w normie to myślę ze mu to starcza. Z reszta to jest dziecko które dość intensywnie dopomina sie o jedzenie wiec mysle ze jakby byl glodny to bym tego nie przeoczyla :)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts, chyba masz racje- musze wyluzować tylko zawsze jest tak ze co jyz wyluzuje to jest wizyta w przychodni i od nowa słyszę ze trzeba rehabilitować bo głowy nie podnosi i znowu sie nakręcam.. Chyba pomyśle nad zmianą pediatry dla własnego zdrowia psychicznego :)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola faktycznie może nie jets głodny jak się nie dopomina, ja to jakoś zrozumialam że on ma dwie przerwy 6-7h i w szoku byłam, u nas też jest 6 karmień więc w zasadzie wychodzi nam na to samo, i mamy zawsze 1 nocne karmieni(dzis o 3) a od czasu do czasu zdarzą się dwa, tyle, że jak już wcześniej pisalam u nas jest tylko jedna długa przerwa 6-7h a potem juz 3-4h, czasem po nocy dostaje nawet po 2,5 h jak sie obudzi i cmoka spiaco raczki;

ja tak mysle ze bede zmieniac warzywko co dwa sloiczki, wiec pewnie wyjdzie co 4dni, no zobacze jak to wyjdzie bo teraz tylko sobie tak gadam ;D, a jak rozgrzewacie jedzenie, w cieplej wodzie?

a z tą główką to faktycznie staraj się wyluzować, a czy ta pediatra podawala ci numer do rehabilitantki? bo moze jej celem jest nakrecanie gospodarki ;D

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna- nie,nie, tak rozowo to nie jest :) to wychodzą jakies dwie przerwy takie 5-cio godzinne a potem w ciągu dnia to już wcina co 3 godziny :) no czasem po mleku z kaszka wytrzyma 4h.

Wczoraj zaliczyliśmy kolejne doznanie kulinarne- tym razem dynia :) smakowalo. Generalnie poki co u nas nie przyjal się jedynie kalafior, chyba ma smaki po matce bo mnie ten kalafior tez wybitnie nie smakowal :) (probuje wszystkich tych sloiczkow jak daje je Kubie- w końcu musze wiedzec czym karmie dziecko :P Dynia z ziemniaczkiem z HIPPa bardzo smaczna :P

Ja podgrzewam jedzenie w podgrzewaczu do butelek- albo wkładam caly słoiczek (jak wiem ze zje caly) albo wyjmuje do takiej plastikowej miseczki (mam w komplecie z podgrzewaczem) potrzebna porcje i dopiero podgrzewam. Ale spokojnie można tez w kapieli wodnej, moja kolezanka zawsze podgrzewala w mikrofali ale podobno nie zalecają..

Pediatra nie dawala mi namiarow na żadna rehabilitantke, jedynie skierowanie do jakiejś poradni rehabilitacjnej ale to na NFZ. Bylam wlasnie dziś, pokazala mi jakies 3 ćwiczenia i kazala cwiczyc z Kuba 3-4 razy dziennie. i tak mam biegac raz w tygodniu żeby sprawdzali postępy. Koszmar jakiś! :/

Rehabilitantke sama sobie znalazłam, chciałam kogos kto będzie do domu przychodzil zebym nie musiala dziecka non stop ciagac po miescie.
    Ale uwaga, uwaga! Wyobrazcie sobie ze.... maly wczoraj dzwignal glowe jak go podniosłam za rece (wiem wiem, nie powinno się ale tak delikatnie probuje co jakiś czas i jak widze ze glowa zostaje to go nie ciagne). Ale wczoraj zalapal nagle i podniosl glowe! No i wpadłam w szal, ekstaza niemalże :P Tak się ucieszyłam ale potem chciałam pokazac mezowi i już nie chciał za cholerę podnieść się drugi raz..i dziś tez nie chce. Generalnie taki jednorazowy wybryk ale kurcze no nie przewidziało mi się- podniosl się. Tylko nie wiem czemu nie chce tego powtórzyć. może wyszlo mu przypadkiem :)

Dziewczyny których dzieciory już zaczynają zabkowac- czy wasze pociechy tez się tak przeokropnie slinia? Ja normalnie już wytrzymać nie mogę, Kubie praktycznie leje się z buzi non stop! Bluzki sa wiecznie mokre, zaślinione, rękawy tez bo non stop pcha piąstki do buzi, jak go nosze na rekach to musze trzymać na rece sliniak bo inaczej czuje jak mi ciurkiem slina po rekach spływa, nie ogarniam już tego..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 11:01

17u9i09kaz7fg3pq.png
‹‹ 1272 1273 1274 1275 1276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ