X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna, gdyby kuba tolerował wózek tez nie myślałabym o zakupie nosidła :) ale teraz jestem zdesperowana bo robi sie cieplo chciałoby sie gdzies wyjść, pospacerować a z wrzeszczącym w wózku dzieckiem to średnia przyjemność :)
    Ja daje soczki, rozcienczam pól na pól z woda, z reguły na caly dzień robię 150ml napoju (70 albo 80 soku i drugie tyle wody). I tak daje po trochu między posiłkami. Z reguły wypija, czasem zostaje troche to wylewam na koniec dnia ale to rzadko. Niektórzy słyszałam ze nawet bardziej rozcienczaja- 1:2 z wodą ale te soki niby otwarte można trzymać w lodówce chyba 2 dni (ja trzymam 3) wiec nie rozcienczam az tak bardzo bo bym potem musiała pól butelki soku wylewac albo sama pic ;)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ha ha, nie. Mój syn na szczęście jest dzieckiem optymalnym (w znaczeniu pozytywnym "średniakiem"), a nie małym strongmanem i nie stoi sam :) Potrafi jednak tak naprężyć się kiedy w pozycji pionowej dotkniemy jego stopkami podłoża ("postawimy go"), że przez sekundę stoi. I taki sztywny leci na bok, do przodu... gdzie go poniesie. Z asekuracją oczywiście! Ale pilnuję wszystkich, żeby tak się z nim nie bawili, bo to nie może być dobre dla kregosłupa. Siedzi bardzo chętnie, ale tak jak eforts pochylam go do przodu, albo podtrzymuję w pasie.
    Bukomola, u nas smyranie kolan trwało baaardzo długo. Nawet brzeczące skarpetki nie przykuwały jego uwagi. Aż tu nagle bach! Zobaczył stopy i jest zabawa :)
    Dziecię moje ruchowo rozwija się bardzo szybko (dzisiaj wypełzł z maty!), ale niespodzianka: przez ostatni miesiąc przytył tylko 360g, kiedy w poprzednich miesiącach tył nawet 1-1,2kg. Ma dopiero 6950g. Czytam, czytam i wiem, że te 360 g (czyli 90g tygodniowo) mieści się w normie w tym miesiącu, ale jednak jestem zdziwiona. Młody je jak złoto, ma mnóstwo energii, noo... ulewa też jak szalony. Będę go teraz ważyć co tydzień i baczniej obserwować.

Właśnie przeglądam sobie wypożyczalnie nosideł w całej Polsce i chyba pójdę najpierw tą drogą. Też nie chcę rzucić na dno szafy 500zł.

Bukomola u nas to samo. Młody się zepsuł. Drzemki ma przerywane płaczem, jest marudny, wierci się i non stop międli coś w buzi. Po raz pierwszy zassał smoczka! Ma go nawet w nocy. Nie widzę jednak śladu zębów. Może znowu jakiś skok?

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • goto4 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas skarpetki trzeba zmieniać małemu kilka razy dziennie, tak je slini. Zabawnie to wygląda, gdy wkłada stopy do buzi i gada do nich ;-)
    Dzisiaj podałam pierwszy raz sok właśnie w proporcji 1:1 z wodą. Byliśmy na spacerku i młody zaczął marudzić i jak mu podałam soczek, to od razu pociągnął 30ml, co jest jego rekordem, bo nic nigdy nie chciał z butli wypić.
    Przymierzylismy się też dzisiaj do spacerówki i jutro ja wypróbujemy.

esyqd4f.png
    vej6x4z.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę o tym nosidełku raczej jako alternatywa dla wózka, w tym spacerówki, na wycieczki do lasu, wczasy itp. Ale fakt fajnie byłoby przetestować.
    Ja chciałabym nauczyć Natalię picia wody i póki co będę się starała raczej unikać soczków. No ale zobaczymy jak będzie w praktyce, bo na razie picie wody toleruje tylko po kilka łyżeczek, a z butelki nie bardzo.

k0kdroeq3fqtees1.png
  • Iza83 Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Maja juz od kilku tygodni przewraca sie na brzuszek ale tylko przez prawy boczek. Z brzuszka na plecki jeszcze sie nie obraca :) tez od jakiegos czasu lapie sie za uda ale stopek jeszcze nie odkryla :)

Ze spaniem u nas niestety bez zmian...Nocki srednie bo spi niespokojnie no i w dzien tez slabo...3-4 drzemki po pol h i tyle...Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze widze, ze chcialaby jeszcze pospac ale nie moze, budzi sie niewyspana a ja nie wiem jak jej pomoc :(

Spacery tez wygladaja roznie. Wczoraj np. spala na spacerze blisko 3h, bylam w szoku! No a dzis pol godzinki i pobudka, troszke jeszcze pochodzilysmy, widzialam ze jeszcze chcialaby pospac ale nie mogla zasnac wiec oczywiscie placz i do domu...Czekam i czekam az ten okres sie skonczy, strasznie mi jest zal Malutkiej...

W weekend zrobilismy sloiczkowe zakupy :) Kupilismy marchewke, marchewke z ziemniakiem, kalafior, brokul, groszek i ziemniak ze szpinakiem. Moze w przyszly weekend w koncu cos podam Malej :)

No wlasnie...i tu mam pytanie :) Chce zaczac od marchewki ale zupelnie nie wiem ile tego podac i przez ile dni zanim dam Majce nastepne warzywo. Jak Wy zaczynalyscie rozszerzac diete?

km5stv73yxayd3lq.png

m3sxdqk3rfjgs92z.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza na początek wystarczy, że podasz Małej 3 łyżeczki tej marchewki, żeby zobaczyć jej reakcję i nie zrażaj się jak na początku będzie pluła, jak będzie jej smakować i nie pojawi się alergia stopniowo zwiększaj ilość, ja dane warzywo starałam się powtórzyć kilka razy po kolei i potem dawałam następne.Zazwyczaj daję w południe, jak mała jest wyspana.

My wprowadziliśmy już też owoce, było jabłuszko i banan wszystko smakuje:)

Soki też zaczęliśmy podawać, rozrabiamy 1:1, marchewkowy sok średnio smakował ale jabłko-gruszka bardzo :)

relgtv73uvywn530.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza ja podałam najpierw marchewkę przez 5 dni, i na pierwszy raz 6 małych dziecięcych łyżeczek, więc to mogą być 2 czubate łyżeczki dorosłego, potem 3 dni dynia, 2 dni pasterank, 2 dni groszek,

ja planuje zaczac z czasem podawac sok z woda w zwiazku z uzupelnianiem witamin, wode tez, ale to bardziej w upalne dni

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej :) już spieszę z odpowiedzią dot. nosidła- otóż widzi całkiem sporo. Ja jej materiał z tyłu odginam trochę na równo z tym z przodu (bo sama trzyma główkę) i ma większą swobodę w rozglądaniu się ale i bez tego może pozaglądać :)
    Dziś byliśmy u pediatry na kontroli przed szczepieniem i mała w końcu przybrała trochę więcej na wadze :) z dzisiejszego ważenia wyszło 6800 :) czyli 900g przez miesiąc z okładem :) próbę trakcji zaliczyła śpiewająco! twardo trzymała główkę i nawet do przodu wychylała ją bardziej niż konieczne :) pytałam się o gluten i tak jak myślałam, po 6 m-cu- nie należy się nim spieszyć bo mały brzuszek jeszcze dobrze się nie oswoił z nowym pożywieniem. Dostaliśmy zalecenie rozszerzenie diety o kisielki na naturalnym soku i kaszkę bezmleczną ryżową albo kukurydzianą. No i jako, że ma już dwa ząbki to możemy jej czasem dać chrupka kukurydzianego ;) a za niedługo czekają nas górne jedynki... już jest dziąsło zaczerwienione :/
    Tyle z dobrych rzeczy- jedna zła wiadomość- nie ma naszej szczepionki prawdopodobnie nigdzie w Polsce ;/ szczepimy 6w1 infarix hexa i wyczerpały się zapasy a producent nie wyprodukował jeszcze- no myślałam, że mnie szlag trafi jak to usłyszałam! Mamy trzy alternatywy:
    -szczepić 6w1 innego producenta
    -nie szczepić i czekać do lipca (podobno wtedy ma być...)
    -szczepić 5w1 tego producenta + osobno szczepionką tego prod. na hpv
    Pamiętam, że chyba w lutym niektóre z Was miały podobny problem ze szczepionką 5w1- co zrobiłyście???

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa co do wody to na etykiecie hippa jest wskazanie aby rozcieńczać 1:2 z wodą i można trzymać 3 dni w lodówce. Ja tak rozcieńczam marchewkowy a jak zostaje to wypijam ;)

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie zdarzaja sie 5 msc dzieci które stoją ale wynika to z napięcia, dlatego zapytałam :)

Mój Franek na rozszerzanie diety zareagował super po czym stwierdził ze cyc jest gites i gatdzi papką. Zajada się chrupkami kukurydzianymi, żeby ma ale dawalam mu jeszcze jak nie miał.
    w ogóle czuje ze przymusowo pójdziemy w blw bo on chetnie je cos co ma w ręku ale z łyżeczki to tez sam ale takie jedzenie to nie jedzenie :) zje nie wiele a murze pilnować żeby oka nie wydłubał :)

Ja stwierdziłam ze szkoda kasy na nosidlo, nie wiem czy się sprawdzi i ile razy użyjemy do tego doradzono mi ze nosidlo to w ogóle jest dla dzieci siedzących. I kupilam chustę, czekam na kuriera :) zobaczymy czy ogarnę :)

A info ze dziecko na plecach siedzące z pediatra.pl., wypowiedzi lekarzy specjalistów.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie na etykiecie Hippa jest napisane żeby rozcienczac 1:2 ale na innych sokach już tego nie ma, ja kupuje Gerbera albo bobofruty i nic o rozcieńczaniu nie jest napisane, wiec rozcienczam 1:1 a np. sok marchwiowy podawalam wogole nierozcieńczony bo z woda młodemu nie smakowal :)
    Ja zakupiłam już pierwsze słoiczki po 5 miesiącu i zamierzam dziś zrobić test białych warzyw z kurczakiem - młody praktycznie za pare dni konczy 5 miesięcy wiec mysle ze nic się nie stanie. We will see :)

Ja bym do chusty cierpliwości nie miała, zanim bym się nauczyla ja wiazac to młody by zdazyc nauczyć się chodzic pewnie :)

Boze, Kanapa, nie strasz ze to tak szybko już następne zęby ida :) Dopiero co u nas przebila się druga dolna jedynka i teraz mam cicha nadzieje ze będzie trochę spokoju, jak zobaczę rozpulchnione dziasla u góry to chyba strzele sobie w łeb :)

Ja miałam w marcu problem ze szczepionka 5 w 1 bo tez jej zabrakło w hurtowniach, proponowali mi zastąpienie jakas inna 5 w 1 ale się balam i nie zaszczepiłam. Poczekalismy ze szczepieniem i zaszczepiliśmy w kwietniu, może z miesiąc trwal ten brak, potem już dzwonili z przychodni ze maja szczepionke już i żeby przyjść.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 14:57

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Iza83 Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis jedziemy na szczepienie, dzis druga dawka 6 w 1 i meningokoki. Mała jest szczepiona Infarixem Hexa ale tutaj ta szczepionka jest darmowa

km5stv73yxayd3lq.png

m3sxdqk3rfjgs92z.png
  • kasiakuzniki Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki od tyg też rozszerza dietę:D
    je po pół słoika nic jej się nie dzieje prócz twardszej kupki
    dlatego dziś już wprowadzę jabłuszko może to jej pomoże w rozluźnieniu kupki...

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas od kiedy dajemy warzywko i kleik, a obecnie łyżke kaszki to kupki są każdego dnia i zwarte, a wcześneij kupka była co 3-4dni, ale nie ma problemu z jej robieniem więc nic nie robię aby ją rozluźnić;

a poza tym drugi dzień marudzenia małej i jak je to się kręci na leżaczku, niby chce jeść ale się kręci i zaczyna marudzić, zaczęłam się zastanawiać czy to objaw zębowy, ale nic nie widać

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po krótkiej przerwie.
    W weekend byliśmy w Kołobrzegu, Mały był zafascynowany piaskiem.:) Nie mógł się napatrzeć. :)

Wczoraj zrobiłam dostawę słoiczków..odnośne mięsa to wstrzymam się z 2 tyg. Utrwalę mu najpierw smaki warzyw a później wzbogacimy o mięsko.;)
    Póki co wszystko mu smakuje, najbardziej lubi delikatne warzywka za to brokuł jest nie do przejścia.:)(może zapach mu przeszkadza bo niemiłosiernie śmierdzi:))

Jasieńki postanowił ostatnie dni budzić mnie na podziwianie Wschodu Słońca. A jak nie otwieram oczu to zaczyna tak głośno gaworzyć żeby mnie rozbudzić. ;/;)
    W dzień drzemki są krótsze, śpi mi w domu po pół godziny za to na dworze max 10 minut i śpi cały spacer.

W przyszłym tygodniu zamienię gondole na spacerówkę. Ciekawa jestem czy mu będzie pasować..chociaż jak śpi mi na spacerach to w gondoli mu dobrze.

Jeśli chodzi o rozwój to lubi siedzieć, wtedy stopy są w centrum zainteresowania, a jak leży to rozmawia ze swoimi kolanami. Ostatnio częściej staje na nóżki i tak sztywno je trzyma że ciężko mi go czasami włożyć do leżaczka czy żeby siadł. Jak leży na brzuszku to pełza jak gąsienica.:) Uroczo to wygląda.

dqpri09kf3kzk37k.png
  • goto4 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :-)
    Spacerówka została wypróbowana i zaakceptowana. Z sentymentem schowałam gondole do szafy. Szkoda, że pogoda się psuje.

zokeia, Bukumola, eforts lubią tę wiadomość

esyqd4f.png
    vej6x4z.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek mi się zepsuł. Już nie wiem co robić. 4 dzień popłakuje przez sen, (nawet podczas drzemek), robi kupkę 2 razy dziennie (a robił raz na kilka dni) jest neispokojny, wisi na piersi, polubił smoczek, a wczoraj miał atak kolki. Po raz pierwszy! Teraz wiem jak to wygląda i współczuję wszystkim mamusiom, których dzieci przechodziły to przez 3 miesiące. Dzieciom współczuję jeszcze mocniej :( Dzisiaj zabawiałam go jak mogłam, a on uśmiechał się przez łzy. Czyli humor niby ma, ale jakiś smutek to wszystko przykrywa.
    Jakieś pomysły co to? Gorączki nie ma, więc póki co do lekarza nie pędzę. Na dziąsłach zębów brak. Skok?

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • ylena Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia powiedziałabym że zęby, bo u nas było bardzo podobnie i teraz mamy powtórkę z rozrywki. Też wprawdzie nie widzę jeszcze oznak kolejnych ząbków na dziąsłach, ale jestem prawie pewna, że to ich wina. U nas dziś przy kładzeniu na drzemki był straszny płacz i wczorajszej nocy też pobudki z płaczem. Przy pierwszych ząbkach było podobnie, wiec myślę że to może być to. Dodatkowo wszystko ląduje w buzi i Natala popłakuje przy jedzeniu.

Goto4 też planuje juz się przerzucić na spacerówke, bo mała w gondolce juz się stale usiłuje podnieść i denerwuje się leżąc na płasko :)

goto4, Iza83 lubią tę wiadomość

k0kdroeq3fqtees1.png
  • Iza83 Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia u nas od jakis 2 tygodni Majka spi niespokojnie. Wczesniej budzila sie w nocy raz, max dwa na karmienie a od 2 tygodni przestalam nawet liczyc ile razy ja karmie lub tylko przytule czy podam smoka...Gdy budzi sie na pierwsze karmienie, biore ja do lozka i juz zostawiawiam, to daje mi szanse na wzgledne przespanie nocki bo nie musze wstawac co chwile do lozeczka...Nie mam pojecia czym jest to spowodowane, nigdy wczesniej tak nie bylo. Nie zauwazylam by szly jej zabki, moze to skok a moze po prostu gorszy okres, ktory trzeba przeczekac...

Wspolczuje kolki!

A drzemki w ciagu dnia tez mamy beznadziejne! Pierwsza drzemka to od 2 tygodni pol godziny, gdzie wczesniej spala 1-2 godz! Pozniej idziemy na spacer a tam roznie. Wczoraj np pospala 2.5h (!) a dzis tylko pol godzinki i trzeba bylo uciekac do domu bo byl placz...popoludniowa drzemka natomiast jest najgorsza bo nie dosc ze placze przy zasypianiu, pospi max pol godzinki, to jeszcze z placzem sie budzi.... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2015, 21:38

km5stv73yxayd3lq.png

m3sxdqk3rfjgs92z.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu. Syluś dzielnie zniósł trzy ukłucia. Waga 6600 od ostatniej wizyty, przez 6 tygodni przybrał 700. Gluten wprowadzać po 6 miesiącu

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
‹‹ 1282 1283 1284 1285 1286 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ