Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny
I ja melduję się po wizycie. Co prawda z mieszanymi uczuciami...
Gin mnie zbadał, powiedział, że wszystko OK, macica ładnie rośnie. Potem zrobił USG przez brzuch i puścił mi serduszko a potem jeszcze pokazał, że bije
Tłumaczył wszystkie obrazy na USG, że jest pęcherzyk, zarodek i pęcherzyk żółtkowy.
Pytał, czy mam jakieś dolegliwości, typu mdłości. Powiedziałam, że poza bólami brzucha i piersi nic mi nie dolega. Stwierdził, że w porządku. Przepisał mi luteinę dopochwowo. I kazał przyjść w 10tc, więc za jakieś 4 tygodnie. Ale mówił, że gdyby mnie coś martwiło, albo źle bym się czuła, to oczywiście mogę przyjść do niego wcześniej. Bo ten termin za 4 tygodnie to dla niego na kolejne badania.
Martwi mnie kilka rzeczy.
Po pierwsze: Wy wszystkie macie robione USG dopochwowo, a ja już drugi raz tylko przez brzuch. Czy tak powinno być? Nie spytałam doktora, dlaczego robi przez brzuch, bo mi głupio było.
Po drugie: Podczas poprzedniej wizyty 28.04 wg @ 5t6d, a wg USG gin podał mi, że jest to 5t4d, czyli dwa dni różnicy. No ale uznałam, że to akurat nie jest wielka różnica, więc się nie zmartwiłam. Natomiast dziś, czyli 10 dni później wg USG to 6t2d a wg ostatniej @ 7t2d czyli aż tydzień do tyłu! Pytałam gina o to, ale mówił, że to są różnice milimetra i nie mam się czym martwić. Że obraz USG to +- 2 dni. Poza tym powiedział, że wg @ termin wypada mi na 25.12 a wg USG na 30.12, więc to niewielka róźnica, a wszystko też zależy od tego, kiedy była owulacja.
Potem skierował mnie do pielęgniarki, która miała mi uzupełnić kartę ciąży i jak tak sobie czekałam, to przejrzałam moją kartę i na poprzednim USG tym z28.04 widnieje 4t5d, a nie jak gin mówił 5t2d, więc gdyby sugerować się porównaniem tego, co wyszło poprzednio i teraz, to wychodzi prawidłowy przyrost. I sama już nie wiem, czy on się poprzednio pomylił czy o co chodzi.
Pewnie Wam strasznie to zagmatwałam
Tu moje USG z 28.04
Tu USG z dzisiaj
A Tu serduszko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 12:08
kaarolaa, Marimiko lubią tę wiadomość
-
Ja juz po z Maluchem wszystko ok ma 18.53 mm pięknie bije serduszko. A mnie jutro znów beda kluc... wyszła mi glukoza -102 i bede muec robioną z obciążeniem jutro. Mam tez lekka anemie i dostalam żelazo. Teraz moje zaparcia chyba się spoteguja...
kaarolaa, Marimiko lubią tę wiadomość
-
kulka ta gin to starej daty, ja wogole nie wiem kto jej kazal pisac na komputerze jakby nie mogla napisac na kartce a pozniej ktos by jej to napisal, dowiedzialam sie jeszcze ze pracuje w szpitalu ale w sieradzu
qrczak wydaje mi sie ze zle wtedy powiedzial tymbardziej ze masz napisane inna date na usg, piekny maluszek. nie wiem czy moja zle zmierzyla czy co ale ty masz mlodsza ciaze niz ja a dzidzia wieksza jesli dobrze spojzalam.
narazie nic sobie nie wmawiam bo jutro sie wszystko okaze
a no i zadnej karty ciazy mi nie zalozyla ;/ bardziej byla zaoferowana tym jak szukac szybciej literekQrczak lubi tę wiadomość
Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
Qurczak- mam tak samo jak ty. Pisałam już o tym,wymiary Usg też wychodzą mi parę dni wstecz,ale wsio jest ok, przyrost itp. To naprawdę mogą byc błędy pomiarowe, sprzęt, lub póżniejsza owu.Ja sie już przestałam stresowac- moja ginka mówi że jest ok -to jest ok.
Twój przecież mówi to samo:) Nie przejmuj się !!
ewelinka- widzisz, mówiłam,że będzie okQrczak lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny Ja czuję się jakby mnie ktoś wypluł. Niby wszystko ok, ale od srodka taka inna jestem. Niesmak w ustach, nic mi jakoś nie pasuję i co chwilę mam ochotę płakać .. stan depresyjny.. a w dodatku moje glupie myślenie mi się włacza czy ja bedę dobrą matką i czy sobie poradzę .. no zesz k... po prostu moje hormony mnie dołują.
Co do usg u mnie wg @ to dzisiaj 6 tydz 6 dzień, a według usg 7 tydz 0 dzien -
Dziewczyny chyba macie rację. Rzeczywiście owulację miałam późno, wg OvF było to 18dc, a jak w rzeczywistości, to nie wiem, bo nie miałam monitoringu.
Może to faktycznie wina robienia USG przez brzuch. Ważne, że gin mówił, że jest wszystko OK. No i serduszko pięknie biło A czy tętno maluszka 125 - na tym etapie ciąży jest OK? Bo tak jest na wydruku USG, chociaż gin mi tego nie powiedział -
nick nieaktualnyQrczaczku kochany wszystko jest jak najbardziej ok, tylko zastanawia mnie fakt robienia usg przed brzuch w tak wczesnej ciazy...jest wtedy mniej wyrazne i pewnie troszke te tyg tez sa takie nie dokładne...
ale serduszko bije i jest super gratuluje, teraz pewnie troche sie uspokoisz i mnie tez...ze ciaza bez objawow moze byc zdrowa....Qrczak lubi tę wiadomość
-
kulka u niej karty ciazy nie mam, nie zalozyla mi a zreszta nie chce. u mojej tez nie mam bo bylam u niej w 5tc wiec jeszcze nie zakladala, spojzala tylko czy jest pecherzyk i juz. jutro mi na pewno zalozy zmierzy itp.
ide dopiero na 20 wiec caly dzien jeszcze czekania.
kurcze caly czas leci, na wkladce nie mam nic ale przy podcieraniu widac krew, nie martwie sie tymi wymiarami itp tylko tym ze ta krew leci ;/
qrczak spokojnie wszystko jest wporzadku :)tetno tez:)
ja tez sie dziwie do usg tak wczesnej ciazy przez brzuch, tymbardziej wymiary beda zle wychodzic, moze nie zle ale malo dokladne
karolaa ja mialam tylko mdlosci i cycochy wielkie i swedzace, nic poza tym i tez jest okWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 13:07
Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
nick nieaktualny
-
Kasandra wrote:zapraszam wszystkie Mamusie, które mają termin porodu w pięknym miesiącu grudniu
1. Mamax 2 grudnia
2. Kulka41 2 grudnia
3. KKK 2 grudnia
4. Oliwia85 4 grudnia (USG)
5. Ita 4 grudnia
6. aniar 4 grudnia
7. Paulina85 5 grudnia (USG)
8. Milcia 5 grudnia (USG)
9. lolaliciouse 5 grudnia
10. Kiara 6 grudnia
11. Furia 6 grudnia
12. Kasandra 7 grudnia (USG)
13. madzialena 7 grudnia (USG)
14. dynamiczna 7 grudnia
15. Ewelina22 8 grudnia
16. Anna_84 8 grudnia
17. ewelinka_shn 9 grudnia
18. maria.sm 10 grudnia
19. aga.just 11 grudnia
20. Kor_a 12 grudnia
21. karola88 13 grudnia
22. Militta110816 15 grudnia
23. williams1 15 grudnia (USG)
24. Kosmitka 15 grudnia (USG)
25. Nessa 16 grudnia
26. Gajka 16 grudnia
27. Marimiko 17 grudnia
28. anuszka1986 17 grudnia
29. kittykate 20 grudnia
30. Magdalenna 21 grudnia
31. kaarolaa 22 grudnia
32. paulinaw 22 grudnia
33. Wanes 23 grudnia
34. ulaa8 23 grudnia
35. julianna 23 grudnia
36. zokeia 23 grudnia
37. saprist88 24 grudnia
38. Qrczak 26 grudnia
39. Niespodzianek:) 27 grudnia
40. Nati89 28 grudnia (USG)
41. NaamaH6669 28 grudnia
42. lithe123 29 grudnia
43. kurka 29 grudnia
44. AsiaCh 31 grudnia
Kasandra dopisz mnie do 24 grudnia. Będzie mi raźniej
Usg nie miałam bo miałam jeszcze plamienia i doktor okrzyczał,że mam kruszynki nie męczyć.
-
Kaarolaa no przecież Ci mówiłam, że my należymy do grona tych szczęściar, co to nie mają żadnych dolegliwości w ciąży
Karola88 no właśnie, ale będzie fajnie, jak się okaże że to bliźniacza ciążą Chociaż mojej znajomej początkowo tez tak wychodziło, a dziś ją widziałam przelotem jak z badań wychodziła i pytam, czy wszystko ok, to mówiła, że tak, ale jednak jest tylko jedno maleństwo.
Też mnie zastanawia to USG przez brzuch. Zwłaszcza, że u mnie trochę tłuszczyku jest i bałam się, że w ogóle nic nie będzie widać No ale może właśnie o to chodzi, że jest ono mniej inwazyjne, bo nie narusza niczego tam w środku. Któraś tutaj chyba wczoraj podrzucała linka do artykułu o tych badaniach we wczesnej ciąży. Może mój gin jest tego samego zdania, że jak nie trzeba to żeby nie robić. Muszę jeszcze dopytać siostrę i jedną koleżankę, jak one miały robione usg, bo ten sam gin je prowadził. -
doris piszesz ze mialas plamienia a teraz juz nie masz? co lekarze mowia?
qrczak zapytaj sie tych kobitek jak ten sam gin je prowadzi moze on tak robi ale to dziwne. a w tak wczesnej ciazy jak bada przez pochwe to przeciez nic sie nie dzieje przeciez to chwilowe jak wklada sie ta glowiceMaria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm