X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • williams1 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ja robiłam we środę tydz temu, czyli był wtedy 7t2d, to chyba za wysoko

dev139prs__.png

Tymon 09.04.2009 Iwo 17.12.2014
  • Magdalenna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do TSH dzisiaj pytałam lekarkę, która jest endokrynologiem-ginekologiem i stwierdziła, że większą wartość ma fT4 ( to jest właściwy hormon tarczycy, tsh wskazuje na jego brak lub nadmiar i jest wydzielany przez przysadkę).
    U mnie sytuacja była taka, że TSH mam 3,63 (przed ciążą 1,58 i niegdy nie chorowałąm na tarczycę), ale fT4 1,38 (norma 1,58). Powiedziała, że w takim wypadku nie ma co się przejmować, wszystko jest w porządku ( a TSH w ciąży lubi sobie tak skakać), zresztą pierwsze o co zapytała to czy robiłam ft4. Mam za miesiąc dla pewności powtórzyć wyniki i znowu się jej pokazać.

Także ja bym polecała, żeby przy takich wyższych wartościach TSH oznaczyć sobie dodatkowo fT4, bo tak naprawdę to jest miarodajne. Wg niej TSH poniżej 2,5 jest ważniejsze raczej przed ciążą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 19:46

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze badam te dwa parametry, bo tak mi właśnie endokrynolog mówiła. FT4 mam teraz 1.46

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • williams1 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, a ja dostalam od gina tylko skierow na TSH, dziwne, a że nigdy u endokryn. nie byłam i sama nie badalam tych parametrow to nie poprosilam o ft4.

dev139prs__.png

Tymon 09.04.2009 Iwo 17.12.2014
  • Magdalenna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo przesiewowo oznacza się tylko tsh, nie ma potrzeby wydawać pieniędzy od razu. Ja też wstępnie miałam tylko to zrobione. Dopiero, gdy jest zbyt wysokie lub niskie, robi się dokładniejsze badania. Endokrynolog na pewno to zleci, bo żaden dobry specjalista nie da leczenia na podstawie jednego wyniku. Chodziło mi tylko o to, że nie ma się co martwić na zapas, bo jak widzisz tsh mam dużo wyższe niż Ty, a nic złego się nie dzieje ;) moja pani dr jest chyba najlepszym ginekologiem- endokrynologiem w mieście, pracuje w klinice uniwersyteckiej, więc w pełni jej ufam w tej sprawie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 20:08

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam zastzyk z heparyny ....chyba przeciwzakrzepowo. Sama nie wiem. Poproszę jutro o usg. Jak się zgodzą super, jak nie to będę grzecznie czekać. Dzisiaj zostałyśmy nazwane pokojem niekończącej się miesiączki :-)I zostało nam pożyczone aby to szybko się skończyło.

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris ja ciagle zaciskam kciuki i musi sie dobrze zakonczyc...

bajka nie mam mdłosci, meczyły mnie moze 3 dni i to było tydzien temu...ogolnie nic mi nie jest, tylko lekko piersi mam powiekszone, ale mieszcze sie w moje stare staniki...

ja robiłam dodatkowo ft4 i wyniosło 15,7 przy normie do 22, zapytam sie w sobote czy jest ok...

teraz złapał mnie lekki bol w dole brzucha jak miesiaczkowy i to mnie uspokaja bo tlumacze to tym, ze dzidzia rosnie i macica sie powieksza, najwazniejsze ze plamienia całkiem ustały :)

Furia dzidzia super i niech serduszko mocno bije...tez chce juz dostac taka fotke :)

• Marimiko Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka_shn - u Pankau też byłam z mężem. Tylko na badanie na rozwieraczu poprosił o wyjście.

Doris - trzymaj się kochana i bądź dobrej myśli:)

Milcia - i jak? Zamierzasz iść do pracy na te kilka h? Dodzwonilas się do gina?

Powodzenia na jutrzejszych wizytach:) pozdrawiam z łóżeczka - odpoczywam po małym hafcie:)

Dobranoc!

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane milej nocki.

trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty. ja ide na 8.50
    juz naszykowana w oczekiwaniu na podejzenie mojego kropusia kochanego
    kurcze jest coraz gorzej z goleniem a to dopiero poczatek. pamietam moje wygibasy w 1 ciazy a juz pod koniec to lezalam na schodach w lazience i em mnie oporzadzal. ale bylo smiechu :)

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko to ja na kolejną wizyte biorę koniecznie Męża ;) się ucieszy :)

Jenyyy niech juz będzie 10 dnia jutrzejszego... zwariuje

kaarolaa lubi tę wiadomość

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest chyba fajne uczucie dla faceta jak widzi malutką kropeczkę i serducho a później jak rośnie w brzuchu, ja swojego zabieram w miarę możliwości niech widzi co narobił:) Najadłam sie i standardowo jest mi niedobrze, Dobranoc mamusie i Kropeczki:)

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doris a kiedy powinnas miec teraz okres?

karolaa mnie teraz zlapal bol w podbrzuszu po moich wygibasach

marimiko dzieki za pozdrowienia po hafcie :p

Marimiko lubi tę wiadomość

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko wrote:
    Ewelinka_shn - u Pankau też byłam z mężem. Tylko na badanie na rozwieraczu poprosił o wyjście.

Doris - trzymaj się kochana i bądź dobrej myśli:)

Milcia - i jak? Zamierzasz iść do pracy na te kilka h? Dodzwonilas się do gina?

Powodzenia na jutrzejszych wizytach:) pozdrawiam z łóżeczka - odpoczywam po małym hafcie:)

Dobranoc!

Kontaktowałam się z gin i powiedziała, że tak na odległość to nic powiedzieć nie może i zaprosiła na jutro na usg na 9.30. Jeśli będzie ok, to podjadę do pracy i zobaczę co i jak. Wszystko zależy od tego co gin powie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 21:54

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka - ja mam wrażenie, że to co podaje Belly jest jakieś z dupy wzięte... jeszcze nie spotkałam się żeby któraś z nas miała aż tyle co oni podają... także się nie martw, nie jesteś jedyna :)

Ja też miałam dostać te tabletki na wymioty co Furia, ale powiedziałam ginkowi, że nie chcę, bo jak mnie mdli itd. to wiem, że z maleństwem wszystko ok :D to tylko się zaśmiał i powiedział, że racja i w razie potrzeby poda mi chociaż nazwę takich bez recepty. Zapisałam sobie, ale nie będę tego brała :) Przetrwam. Mam nadzieje, że za 2 tyg. to minie :)

williams - bez ciąży takie tsh jest ok, w ciąży są nieco inne normy, zobaczysz jutro co Ci gin powie :)
    tak, te badania można na nfz. KWestia tego, że nie każdy gin wypisuje :/

Magdalena - to zależy od ginekologa. Dla moich liczy się przede wszystkim TSH, tyle, że ja mam jeszcze Hashimoto. Mój gin mówił, że mam robić tylko tsh, bo jak leczymy to to od razu leczymy ft4, więc nie ma sensu robić i tego i tego cały czas. Wystarczy raz na jakiś czas, a miałam robione przed ciążą i będe robiła jeszcze później :) Także jak widać co gin to inna opinia.
    Jakbyśmy tak miały robić cały profil tarczycowy to trzeba by było za każdym razem jeszcze oznaczać np. anty Tg i kilka innych. Ja swojemu ginowi tez w pełni ufam. Pracuje w szpitalu ginekologicznym od lat, robi obecnie endo. i widac, że zna się na tym, orientuje się w nowinkach,a nie leczy wyłącznie według starych danych, także ja nie zamierzam się z nim sprzeczać.

Doris - tak się pytałam, bo ja właśnie w szpitalu tez miałam zastrzyk :)
    no to oby ten pokój zmienił nazwe na jakąś szczęśliwą :)

Ja chcę swoją babę na nfz jutro pomęczyć o te badanie czystości pochwy, bo nigdy, ale to nigdy w życiu nie miałam robionego, a kurcze mam jakby trochę taką żółtawą wydzielinę, nie jest jej dużo, ale jest i widzę, że Nama miała, to dostała lek... nie zgłaszałam tego wcześniej, bo ja tak mam od 3 tyg. gdzieś i gini podczas przeglądów nic nie mówili, więc nie wiem czy nie było widać czy to norma. Sądziłam, że właśnie taka robi się w ciąży, ale kurcze chyba jednak tak nie powinno być?

Ja miałam TSH jakoś tydzień temu 1,21, powtórkę mam zrobić za 3 tyg.
    Jutro odbieram glukozę i mocz ogólne. Obym znowu nie miała cholernych bakterii i kryształów czy szczawianów...

Zjadłam dziś rybę i kurde pogoniło mnie do wc, ale dołem :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 22:11

• Magdalenna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara zgodzę się z tym co mówisz. Ty leczysz się od lat, więc wiesz że masz niedoczynność i tu nie ma sensu rzeczywiście się bawić w inną diagnostykę, bo diagnozę masz postawioną. I nie kłócę się z wytycznymi w tym przypadku.

Ja rozważałam sytuację kiedy po raz pierwszy w ciąży pojawia się problem z tsh. Teoretycznie przy tsh 3,6 mogłabym już mieć włączoną suplementację tyroksyną, tylko że gdybym miała tak zrobione przy prawie górnej normie ft4, mogłoby to spowodować nadczynność tarczycy. Konsultowałam to z dwoma ginekologami i każdy mówił, że w takim wypadku fT4 jest niezbędne. Teraz wiem, że jest wszyzstko ok, mam tylko zalecenie regularnej kontroli na wszelki wypadek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 22:27

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Ja juz nie śpię za to cała w stresie...

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry!
    Trzymam kciui za wizytujęce!!:D

Ja przywitałam poranek bólem głowy,walczę z nim od wczoraj, apam mogę sobie między cukierki wsadzić wrrr

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolla88 mógłby mi teraz okres wypadać. Ale i tak Się martwię.

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola tez wczoraj się meczylam z bólem głowy... dzis poki co jest ok.

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry laski ;P

koniecznie dajcie znać po wizytach ;)

miłego dzionka i samych dobrych newsów:)

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ