X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Ita Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej cytologi wyszły mi jakieś syfki, więc przez 10dni przyjmowałam nestatynę (antybiotyk grzybobójczy) i może to ona podrażniła, albo codzienne grzebanie celem wepchnięcia tabletki?

atdck6nlmznf5qze.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia wrote:
    Na parze w sumie praktycznie wszystko zrobisz, byle by dobrac odpowiedni czas parowania. Ja najbardziej z pary lubie lososia, halibuta, udka i klopsiki. Mam 3 oziomowy parowar wiec caly obiad w tym robie :)

haha my dostalismy w prezencie slubnym parowar tez taki duzy i kiedys probowalam zrobic piers z kurczaka na parze wlozylam niby na tyle min ile powinno byc a z piersi jednej wielkiej zrobilo sie minimalne piersiatko:P i skonczylam z tym a chcialabym znow zaczac::)

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita wrote:
    W pierwszej cytologi wyszły mi jakieś syfki, więc przez 10dni przyjmowałam nestatynę (antybiotyk grzybobójczy) i może to ona podrażniła, albo codzienne grzebanie celem wepchnięcia tabletki?
    ita ja tez po cytologii krwawilam i to dosc mocno

• ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita a nie zmienil Ci na dupka? Teraz jeszcze ta luteina dowcipna tylko moze pohorszyc...

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka nie luteina - nestatyna :)

Ja progesteronu w ogóle nie przyjmowałam.

atdck6nlmznf5qze.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa sory tak ja właśnie czytam :D

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamietam, że kiedyś pisałyście, że część z was leczy się w luxmedzie. (jedna z dziewczyn nawet i u mojego ginekologa - dr Cierniaka).

No wiec położne powiedziały mi o nowym programie - prowadzenie ciąży przez położną (dot. tylko zdrowych ciąż).
    Co o tym myślicie? Jutro mam się zdecydować.

Większość spotkań w ciąży prowadzona byłaby przez położną, a w razie potrzeby zawsze można liczyć na konsultację ginekologa. USG przeprowadza gin i ostatni miesiąc przed porodem też już tylko gin. Do tego jest 5 spotkań takich jak na szkole rodzenia - omówienie porodu, omówienie wyprawki itd.

Jeżeli się nie zdecyduję na prowadzenie ciąży przez położna to i tak mogę iść na te 5 spotkań.

Zdecydowałybyście się na rezygnację z lekarza? W końcu ciąża to nie choroba...

atdck6nlmznf5qze.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola88 wrote:
    haha my dostalismy w prezencie slubnym parowar tez taki duzy i kiedys probowalam zrobic piers z kurczaka na parze wlozylam niby na tyle min ile powinno byc a z piersi jednej wielkiej zrobilo sie minimalne piersiatko:P i skonczylam z tym a chcialabym znow zaczac::)

hehe bo piers trzeba bardzo krotko robic zeby soczysta byla a nie sucha :P ja najczesciej piers przecinam na filety zeby szybciej sie sparowala i tak ok 10 min, tyle zeby cala zbielala, udka latwiej sie robi hehe bo wsadzisz nawet na 40 minut i sa soczyste hehe :D

Ej a termin porodu licza ci z usg ? teraz dzidzia miala ok 6,5cm tak ? i ktory to byl na usg tydzien ? Bo u mnie w piatek 12i6 dzidzia 6,06cm i usg wskazywalo na 12i4

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia jak się zapytałam lekarza o te wyliczenia to mnie obskoczył (właściwie nawet dwóch mnie obskoczyło) Do 10 dni różnicy z USG a z OM nic się nie zmienia, bo to najzwyczajniejszy błąd pomiaru. Jeśli według usg masz różnicę dwa dni to wciąż termin z OM jest aktualny i tym powinnaś się posługiwać.

Furia lubi tę wiadomość

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita nie wiem z jednej strony fajnie mieć lekarza pod ręką ale z drugiej strony o porodzie to pewnie więcej dowiesz się od położnej a kons lekarskie i tak masz. Ciężka sprawa :)

Ja jakoś nie lubię, może nie umiem zrobić, mięsa i ryb z parowaru, robię tylko warzywa, ostatni raz z rok temu :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita powiem Ci, że tak jak mnie lekarze leczą (czyt. przychodze, patrzą że wyniki ok, zlecaja termin kolejnej wizyty i USG) to mogłabym zrezygnować z lekarza. Ale zapewne spokój psychiczny większy jak się wie, że jednak lekarz czuwa.

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia wrote:
    hehe bo piers trzeba bardzo krotko robic zeby soczysta byla a nie sucha :P ja najczesciej piers przecinam na filety zeby szybciej sie sparowala i tak ok 10 min, tyle zeby cala zbielala, udka latwiej sie robi hehe bo wsadzisz nawet na 40 minut i sa soczyste hehe :D

Ej a termin porodu licza ci z usg ? teraz dzidzia miala ok 6,5cm tak ? i ktory to byl na usg tydzien ? Bo u mnie w piatek 12i6 dzidzia 6,06cm i usg wskazywalo na 12i4

ja musze zaczac w tym parowarze cos robic bo karmiac cyckiem wszystko tam wrzuce i juz a tak to milion garnkow trzeba a z reszta ja i tak nie gotuje :P

ja termin mam liczony wg owulki bo dokladnie wiemy kiedy byla (wtedy mialam podglad i podany pregnyl) ale wiadomo ze roznie to bywa na usg mialam 6.6 cm i 12.4 tc

• karola88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ita jak piszesz ze mozesz i do gina chodzic i do poloznej to ja bym tak zrobila lekarz to jest lekarz a od poloznej mozesz dowiedziec sie rzeczy dot porodu itp

• Paula84 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaaa wrote:
    Ja przed ciążą miałam problemy z opryszczką i powiedziałam gin, wpisała to w kartę ciąży że to bardzo ważne - więc swojemu lekarzowi też powiedz.
    Mi powiedziała, że można smarować zoviraxem czy jakąkolwiek maścią z apteki na opryszczkę.

mój gin o tym wie, zgodził się na erazaban-jak dla mnie to jedyna masc, ktora nie wyciaga tego calego plynu na zewnatrz i dzieki temu nie wygladam jak quasimodo. niestety przez noc wyszly mi takie wielgasne banie na warze, ze nie mam czym tego teraz smarowac, bo erazabanem tylko do pojawienia sie babli :( gin mi oswiadczyl, ze dopiero pod koniec ciazy bedziemy to leczyc tabsami pewnie heviran jak zwykle. boszz co ja sie z tym mam, mam tylko nadzieje, ze dzieciatko sie nie zarazi i bede mogla karmic piersia

hchykrntrxhsbb3c.png

iv09vcqgvdf4oy0z.png

• Bajka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita wrote:
    eforts najlepsiejszy sos do szparagów to holenderski! Banalnie łatwy a pyszny! Tylko, że ja zazwyczaj tak opcham się szparagami, że nie ma mowy o mięsie.
    również polecam holenderski :) najlepszy

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki :)

Wybaczcie, że tak często się nie udzielam, ale akurat mam sesje i zostały mi jeszcze 4 egzaminy. A, że zajęcia mam do 17, to przychodzę i praktycznie już w łóżku leżę i do spania! hah.

Jeszcze 9 dni do prenatalnego!!:D

Ita, aniar lubią tę wiadomość

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Paula84 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka wrote:
    również polecam holenderski :) najlepszy

z czego ten holenderski sos, moze i ja wyprobuje ?:)

hchykrntrxhsbb3c.png

iv09vcqgvdf4oy0z.png

• Ita Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam:
    http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sos_holenderski/sos_holenderski.html
    Ja ubijam wszystko na parze.

Tylko tak teraz sobie uświadomiłam, że ten sos w ciąży to może niekoniecznie... bo tam jednak surowe jajco... :(

atdck6nlmznf5qze.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia trzymam kciuki

• Bajka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam według przepisu internetowego

składniki:
    sos holenderski:
    125 g zimnego masła
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka zimnej wody
    sól
    Do garnka postawionego na bardzo małym ogniu przełóż masło pokrojone w drobną kostkę, dodaj 2 żółtka, łyżkę wody i zacznij mieszać. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmij garnek z ognia i nie przerywając mieszania, dolej sok z cytryny. Na koniec sos dopraw solą

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ