X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka89 wrote:
    to zależy które becikowe. są 2 rodzaje. Jedno należy się wszystkim bez względu na dochody, tylko trzeba miec zaświadczenie od lekarza że było się pod opieką przed 10 tc. a drugi tysiak jest w zalezności od dochodów na członka rodziny. 3 lata temu pracowałam w MGOPS i zajmowałam się becikowym, mam nadzieję ze od tamtej pory przepisy nie zmieniły się aż tak bardzo.
    a nie prawda :) Zmieniły się przepisy jakiś czas temu i obecnie jest tak, jak pisze karola - trzeba miec dochód na osobę do nieco ponad 1900zł (dziecko liczy sie jako członek rodziny już), zaświadczenie od lekarza lub położnej takie, o którym Ty piszesz oraz wszystkie zaświadczenia o zarobkach, łącznie z tymi dodatkowymi typu stypendia albo umowy zlecenia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka wrote:
    Ja bardziej liczę na kasę z ubezpieczenia grupowego u siebie i mąż też dostanie :) za urodzenie się dziecka mam 1300zł mąż 1500zł :)będzie na wózek i pampersy :)
    a można się w ciąży ubezpieczyć?:P

Kasandra lubi tę wiadomość

• Kasandra Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Dziewczyny, wychowawczy jest bezpłatny, jak już któraś pisała. Jedynie można starać się w MOPSie, jeśli spełnia się kryteria dochodowe. Co do becikowego to obecnie zależy ono od dochodu na jednego członka rodziny. Niestety my z mężem się nie łapiemy :(

dokładnie tak :) a ja nie wiem czy się łapiemy, bo to będzie po wrześniu czyli będzie obowiązywał nowy rok do wyliaczania dochodu, więc zobaczymy :) co ma być to będzie :)

qbxwkvq.png
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara wrote:

niestety w większości zakładów jest karencja przynajmniej 10 miesięcy ;)

qbxwkvq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasandra wrote:
    niestety w większości zakładów jest karencja przynajmniej 10 miesięcy ;)
    no i moja nadzieja runęła... :D

• Bajka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara wrote:

ja się ubezpieczyłam :)ale akurat trafiło mi się ze przechodziliśmy do nowego ubezpieczyciela i uadło nam się bezkarencyjnie całą grupą :D więc jeszcze pod moje męża wciągnęłam żeby miał z 2 ubezp. kasę ale normalnie w trakcie ciąży firmy nie chcą ubezpieczać właśnie przez okres karencji

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś pytała o strój kąpielowy z lumpka - przepraszam, ale zapomniałam która!
    Mi się zdarzyło kupić taki, wyprałam 3x i używałam :) niby to dotyka miejsc intymnych, ale jednak w stroju nie chodzi się tyle, co w bieliźnie... wyprałam i nie myślę o sprawie :P
    Jednak 28zł za strój używany to uważam, że dużo... chyba, ze bardzo Ci się podoba. Ja tamten kupiłam za 4zł, więc różnica spora.

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się chyba też nie załapiemy na becikowe :/ A z ubezpieczenia to marne 500 zł dostanę. Tuż przed tym jak się dowiedziałam o ciąży zmienili nam w pracy warunki ubezpieczenia i z 1300 zł za urodzenie dziecka zeszli do 500 zł :( Wqrw... się delikatnie mówiąc i nawet pytałam, czy jest jakaś opcja, żebym została na starych warunkach, ale się nie dało. Mój A. niedawno zmieniał pracę a jako, że u niego większość pracowników zatrudniona jest bez umowy, to nie ma ubezpieczenia grupowego, a prywatnie też nie płaci, więc on nic nie dostanie :/ Nawet była opcja, żebym się przepisała na ubezpieczenie grupowe do mojego taty, bo u nich też się zmieniały warunki i można było bez okresu karencji skorzystać, ale warunek był taki, że nie mogłam być ubezpieczona wcześniej w PZU a niestety mój zakład pracy też ubezpiecza pzu i z tego też nic nie wyszło :(

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara wrote:
    Któraś pytała o strój kąpielowy z lumpka - przepraszam, ale zapomniałam która!
    Mi się zdarzyło kupić taki, wyprałam 3x i używałam :) niby to dotyka miejsc intymnych, ale jednak w stroju nie chodzi się tyle, co w bieliźnie... wyprałam i nie myślę o sprawie :P
    Jednak 28zł za strój używany to uważam, że dużo... chyba, ze bardzo Ci się podoba. Ja tamten kupiłam za 4zł, więc różnica spora.
    Kiara to ja pytałam ;) Też mi się wydaje, że to sporo, choć kompletnie się nie znam na cenach w lumpkach :P Koleżanka w tym samym kupiła strój za 5zł, gdzieś wyszperała. Ale ten lump dzieli się na dwie części: taką z odzieżą na wagę i taką z odzieżą już wycenioną niby w lepszym stanie. Chyba z niego zrezygnuję. Zresztą jutro ma być nowy towar, to może coś z tych tańszych wyszperam. A jak nie to kupię nowy w decathlonie dla nieciężarnych :P

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem, że ja znowu o swoim, ale mąż jak wrócił z pracy i odpoczywaliśmy chwilę po obiadku, położył rękę w to samo miejsce i po jakimś czasie poczuł to co ja wcześniej, z tym że 2 razy, w bardzo bliskiej odległości. I mówi, że jego zdaniem na pewno nie wygląda to na np. przemieszczający się pęcherzyk powietrza. Nie mamy pojęcia czy to maluch, ale to jest tak niesamowite wrażenie, że cieszymy się jak dzieci! :D

Niespodzianek:) lubi tę wiadomość

860ianliz3s2rxlo.png
  • Bajka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia to który to tydz? super :)

3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wg belly 12, wcześnie jeszcze chyba na takie cuda, ale w takim razie co to może być? i to w miejscu, w jakim dziewczyny badają detektorem :) poza tym gdybym nie trzymała wtedy przypadkowo ręki tam, to w życiu bym tego nie poczuła. A tak załaskotało mnie po wewnętrznej stronie dłoni i się schowało. I mężowi też tak :) ale np. później znów trzymałam rękę i już była cisza... Gdzieś wyczytałam, że w 12 tyg. dziecko reaguje na dotyk dłoni, że się przytula do tego miejsca, ale że generalnie jest to raczej nie wychwytywane przez matki.

860ianliz3s2rxlo.png
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melduję się po dodatkowej szybkiej wizycie:)
    maluch i ja całkie w porządku:)
    Ma już 8,5 cm, serducho bije miarowo.Wsio ok.
    regularna wizyta za 2 tyg.:D Uff jestem spokojniejsza, bo po tej anginie troszke się martwiłam ..

Kiara, Zemraa, kaarolaa, zuza_3, Niespodzianek:), Marimiko, Qrczak, Bogusiar80, aniar lubią tę wiadomość

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolaliciouse moje gratulacje! :D

lolaliciouse lubi tę wiadomość

860ianliz3s2rxlo.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie na lubelsczyźnie jest plaga komarów. Wychodzisz na chwilę od popołudnia i już siedzą na Tobie stadami. U was też tak jest? Niestrty w niedzielę na spacerze strasznie pożarły mi nogi i porobiły mi się gulki z takimi mega czerwonymi wykwitami o średnicy 1cm. Nawet trochę bolą mnie nogi nie wspominając o swędzeniu.

Wiecie może przypadkiem co jest dozwolone do posmarowania się po ukąszeniach? w ciąży?

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • Bajka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaCh wrote:
    No właśnie wg belly 12, wcześnie jeszcze chyba na takie cuda, ale w takim razie co to może być? i to w miejscu, w jakim dziewczyny badają detektorem :) poza tym gdybym nie trzymała wtedy przypadkowo ręki tam, to w życiu bym tego nie poczuła. A tak załaskotało mnie po wewnętrznej stronie dłoni i się schowało. I mężowi też tak :) ale np. później znów trzymałam rękę i już była cisza... Gdzieś wyczytałam, że w 12 tyg. dziecko reaguje na dotyk dłoni, że się przytula do tego miejsca, ale że generalnie jest to raczej nie wychwytywane przez matki.

ja też ze 3 razy poczułam jak rękę przyłożyłam takie delikatne dotknięcia jak motylka :) więc kto wie może maluchy daja znać :)

3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    QRCZAK - tak właśnie wydawało mi się, ze to Ty :D
    kochana, ja po lumpkach chodzę często, kiedyś się wstydziłam i brzydziłam, a teraz wiem, że te ciuchy bywają często lepszej jakości niż z sieciówek i nie mam żalu jak wywalę coś dośc szybko. W sieciówkach tez kupuję, ale jednak lubię lumpki i swoje dziecię też w więkoszości zamierzam tam ubierać. :)
    Ja ogólnie nie lubię tych sh wycenionych, bo właśnie są drogie często i mnie to wkurza.
    My też nie mamy ubezpieczenia niestety.

AsiaCh - możliwe, że wyczuwacie Twoje tętno po prostu :) Mi się brzuch podnosi sam i czasami to mocno czuję, wybadałam, że to własnie moje własne tętno tak promieniuje w te okolice. To raczej niemożliwe żeby to był ruch malucha, bo o ile jeszcze Ty sama mogłabyś w sobie coś baardzo delikatnego poczuć, tak na skórze tego nie czuć i nie widać jeszcze długo. Weź pod uwagę, że Twój maluch jest jeszcze na samym dole, tj. niedaleko nad wzgórkiem, bo takim tempem podnosi się macica :)

Qrczak lubi tę wiadomość

• lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka - wypij wapno musujące i zrób okład z wody i octu. Powinno pomóc:)
    nie wiem czy fenistilem można smarować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 20:26

Bursztynka lubi tę wiadomość

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na pewno nie moje tętno, bo wrażenie miałam jakby coś malutkiego przesunęło mi się pod dłonią, połaskotało mnie i zginęło. Kurcze, żeby to zobrazować to powiem tak: jakbyście musnęły koniuszkiem małego palca po wewnętrznej stronie dłoni. Myślałam, że to może pęcherzyk z powietrzem, ale mój mąż mówi, że jego zdaniem to nie pęcherzyk. I to właśnie dosyć nisko, tuż nad wzgórkiem, ale po środku między wzgórkiem a obręczą miednicy po lewej stronie. Generalnie co by to nie było to niesamowite uczucie :)

860ianliz3s2rxlo.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i tego nie było widać na skórze i na pewno bym nie poczuła, gdybym nie trzymała w tej chwili tam dłoni. Chwilę po tym już nic nie wyczuwałam, cisza.

860ianliz3s2rxlo.png
‹‹ 405 406 407 408 409 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ